Popüler Konu Verimli Rutin

Düzen kurmana çok sevindim elecda
Benim de var olan düzenim kv kp gittikten sonra haftasonları da boş kalamayınca düzenim uçtu gitti
Umarım tekrar düzen kurabileceğim
Sağol canım. Bir şekilde yürütmeye çalışacağız. Misafir sonrası benim de işler çok karışıyor.

elecda bebegin hayirli olsun, saglikla kucagina al canim.
Bakici sorunun da icine sinen bir sekilde cozulur insallah.
İnşallah canım. Başta epey telaş yapmıştım. Ama her risk içinde bazı fırsatlar barındırır mantığı ile hareket etmeye karar verdim

Kızımı ablanın şımarttığı ve beni defalarca uyarmama rağmen zerre sallamadığı konular vardı. Mesela kızım yemeği beğenmediğinde onun sevdiği birşeyi pişirme, eşyalarını onun yerine toplama ve üstünü giydirme gibi. Şu an yemek bu beğenirsen ye, beğenmezsen yeme, kıyafetini kendin giy ve dağıttıklarını topla şeklinde bir düzene geçtik. Kızım isyanlarda

Ama bu süreçte bu davranışları düzeltme fırsatım olacak. Ek olarak ablanın maaş ve sigortası cebimize kalacak ve bu para doğum izni döneminde epey fayda sağlar bize.

Janita senin ev işleri ile ilgili rutinini merak ediyorum. Müsait olduğun bir zamanda paylaşabilirsen çok sevinirim.

Selamlar Hanımlar,

Ay başının yaklaşıyor olması nedeniyle Şubat ayı harcamalarımı gözden geçirdim ve Mart ayı bütçesini son haline getirdim. Ben yıl sonunda, yeni yılın ay ay taslak bütçesini hazırlıyorum ve o ay gelmeden önce gözden geçirip revize ediyorum. Şubat ayında çok fazla pastane alışverişi yaptığımı fark ettim. Bu alışverişler ev için değil, bir yere misafirliğe giderken aldığım pasta börek gibi ürünler. Mart ayında bu kalemdeki harcamaları azaltmayı hedefliyorum. Planlı misafirliklere kek yapıp götürmeyi deneyeceğim.

Kızım için spor ayakkabı ihtiyacı dışında planlı bir alışverişim yok. Ablaya bu ay vermeyeceğimiz ücreti ve aylık planladığım birikim miktarını da dolar olarak, doğum izni sırasında kullanılmak üzere vadesiz dolar hesabıma atacağım.

Geçen gün Para Hanım'ın bloğunda bir yazı dikkatimi çekti. Sahip olduğumuz maddi varlıkları 3'e ayırıyor:
1. Pozitif Nakit Akışı Sağlayan Varlıklar: Para kazandıran varlıklar mesela kira geliri, hisse seneti gibi
2. Sıfır Nakit Akışı Sağlayan Varlıklar: Altın, arsa, bitcoin, sanat eseri gibi
3. Negatif Nakit Akışı Sağlayan Varlıklar: Oturduğumuz ev, araba, yazlık gibi

Eğer finansal bağımsızlık istiyorsak amacımız mümkün olduğunca varlık edinmek değil, geliri artırıp masrafları düşürmek olması gerektiğini, bunun için pozitif nakit akışı sağlayan varlıklar alıp negatif nakit akışına sebep olan varlıklardan mümkün olduğunca kurtulmaya gerektiğini söylüyor.

Ek olarak iyi borç ve kötü borç kavramlarına değinmiş. İyi borca örnek olarak, kendisi 360.000 Euro kredi çekip iki daire almış. Bunlardan birini 1200euroya, diğerini 1100euroya kiraya vermiş. Banka geri ödemesi aylık 775 euro. Bu borcun aylık getirisi ise 1125 Euro. Dolayısıyla borçtan para kazanır bir duruma gelmiş.
Kötü borç örnekleri ise, borç alıp tatile gitmek, borçla araba almak, taksitle ev eşyası almak, kredi kartı ile cep telefonu almak, borca girerek düğün yapmak, balayına gitmek olarak örneklemiş.

Kendi durum değerlendirmemi yapmak için epey ilham verici bir yazı olduğunu düşünüyorum. Sahip olduğumuz bir arabamız ve halen kredisini ödediğimiz bir evimiz var. Dolayısıyla sahip olduğumuz tüm varlıklar negatif nakit akışı sağlıyor. Ayrıca 2 tane ihtiyaç kredim var. Biri evimiz için eşya alışverişi, diğeri ise kredi kartı ve küçük borçları kapatmak için çekilmişti. Dolayısıyla ikisi de gayet kötü borçlar. Durum pek parlak değil ama doğru bir planlama ile bu tabloyu değiştirebileceğimizi umuyorum.

AMAÇ

Maaşa bağlı yaşamamak, finansal bağımsızlık: Çalışmaya devam etmek ancak istediğimde çıkıp gidebilecek bir maddi özgürlük istiyorum.

PLAN

1. Kötü borçlar kapatılacak:
2 adet ihtiyaç kredisinin kalan tutarlarını, toplu alacağım doğum parası ve ocak ayı ikramiyesi ile kapatacağım.

2. Ev kredisinin aylık ödeme miktarı düşürülecek: Ev kredisine aylık 4400 lira ödüyoruz. Bugün işsiz kalsam bu parayı ödeyemeyeceğimiz için evi satmak zorunda kalacağız. Evimizin şu an ki kira bedeli 2500 lira. Dolayısıyla ben aylık kredi ödeme miktarını 2500 liraya düşürebilirsem, işsiz kalma durumunda daha düşük kiralı bir eve çıkabilir, kendi evimizi kiraya verebiliriz. Bu durumda evin kira getirisi, kredisini öder ve biz de evimizi satmak zorunda kalmayız.

3. Yatırımlık ev satın almak için birikim yapılacak: Para Hanım'ın yaptığı gibi yatırımlık ev alıp, aylık kredi ödemesini, evin kira bedeli kadar çekerek kendi kendini ödeyen gayrimenkul alımını hedefliyorum. 350.000 lira verip bir ev almaktansa 175.000'den 2 ev alıp kiraya vermek daha mantıklı görünüyor.

Merhaba Elecda
Para Hanım'ı bende okumuştum bir ara, çok güzel bilgiler var. Bizim şu anda kredisini ödediğimiz ev de aynı şekilde kendi kira bedelini karşılamıyor, hatta 2 katından bile fazla ödüyoruz... En fazla 1000 - 1100e kiraya verilebilir sanıyorum ama bizim 2370 tl kredimiz bir de onun üzerine sigortası vs 2500 ü buluyor. Şimdiye kadar kredisini ödediğimiz ev ve orta karar bi aracımız dışında gelir getiren bir yatırımımız yok. Bu konuda oldukça yanlış düşünüyordum son bir kaç aya kadar, Ev kredimiz olmasa bütün parayı alışveriş ve gezme tozmaya harcamakta hiç bir beis görmezdim. Yeni Yeni akıllanıyorum Birikim yapmaya başladık bu ay ve bu benim için gerçekten büyük bir adımdı bu adımda parahanim bloğunun çok etkisi oldu. Sanırım parahanim bloğunu burdan bir arkadaş tavsiye etmişti, şu an kim olduğunu hatırlayamasam da ona da Teşekkür ederim. Bakıcı ablanızla ilgili krizi fırsata çevirmeniz oldukça yerinde sanırım bende aynı şekilde yapardım, belki bir kaç ay yorulacaksınız ama en azından doğum izninde para düşünmek zorunda kalmayacaksınız. Yatırımlık bir şeyler almayı hepimiz başarırız dilerim.

Canım bende eşimle hep şu noktada fikir ayrılığı yaşıyorum.
Yatırımlık ev evet güzel fikir
Ama Kredi çekerek yatırımlık ev almak ne kadar doğru
Ödediğin faiz ve evi kiraya verememe durumu olunca sıkışıklık yaşanabilir

Ayrıca aylık her aldığını yazıyor musun?
Bir ara bende yazıyordum bıraktım
Gerçi artık fazla alışveriş de yapmıyorum

Benim de parahanımın en beğendiğim yazılarındandır. Döner dolaşır gene okurum arada :))

Ev kredisi ödemek kesinlikle bir birikim yöntemi. Yaklaşık 3,5 yıldır ödüyoruz. Oraya ödediğimiz miktarın yarısını bile kenara koyamazdık. Ayrıca evin değeri de bu süre içerisinde %50'ye yakın arttı. Ama ödediğimiz rakam yüksek ve ben özel sektörde çalışıyorum. Bu durum canımı sıkıyor.

Sadece birikim yaparak ev almak çok mümkün değil bence. Sen 1 biriktirirken ev fiyatları 2 artıyor. Dolayısıyla peşinatın biraz fazlasını biriktirip, kalanı kredi çekmek bence mantıklı. Ankara'da kesinlikle evin 1 aydan fazla boş kalmayacağı, talep gören semtler var. Her ilde vardır sanırım bu şekilde.
Aylık aldıklarımı yazmaya üşeniyorum ya da unutuyorum. Bu yüzden harcamaları bankamatik kartı ile yapıp, ay sonu nereye ne kadar harcamışım inceliyorum. Cüzdanımda 200 lira ne olur ne olmaz parası durur. Onun haricinde karttan çekiyorum.

Bütün yazıları mantıklı değil, hatta abartılı olanlar var. Ama bu yazı bence de son derece faydalı:)
Bence de bazıları uçmuş gitmiş benim yaşam mantığıma ters:)) ama bir kaç yazısı gayet hımm doğru buna dikkat etmek gerek dedirtiyor

Bence de bazıları uçmuş gitmiş benim yaşam mantığıma ters:)) ama bir kaç yazısı gayet hımm doğru buna dikkat etmek gerek dedirtiyor
Aynen, mesela 3 çocuğuna 2 tane oyuncak bırakıp kalanı verdiğini yazmıştı bir yazıda Aynı şekilde çocuklarının çok az kıyafeti olduğunu da söylemişti. Ben de çok fazla eşyadan yana değilim ama çocuk istediğini giyebilir ve oyuncaklar ile gönlünce oynayabilirse belirli bir doygunluğa ulaşır ve gözü tok bir insan olur diye düşünüyorum.

Günaydın Hanımlar,

Dün akşam için kızıma 3 tane oyun hazırladım. İlk oyun olarak, Pizzacı legomuz var ama kitapçığını kaybettiğimiz için nasıl yapacağımızı bir türlü hatırlayamıyorduk. Dün işteyken aklıma geldi. İnternetten görselini bulup çıktısını aldım. Eve gelince görsele bakarak pizzacımızı yaptık.

İkinci oyun olarak işyerinden 3 tane küçük pet şişe aldım. Orta sehpanın üstüne yan yana dizdim. Evdeki küçük toplarla su dolu şişeleri devirmeye çalıştık.

Üçüncü oyun olarak, 9 adet kareden oluşan bir word sayfası hazırladım. Her bir karenin içine farklı şekiller çizdim. Kare, yıldız, üçgen gibi. 9 tane yassı taş buldum. Bu şekillerin aynılarını taşların üzerine de çizdim. Taşları bir sepete koyduk. Taş çekip doğru yere koyunca 1 puan kazandı.

Ben normalleştikten sonra akşam rutinimiz şu şekilde:

17:30 Eve Geliş

17:30-17:45 Çantasını ve botlarını yerine yerleştirmesi gerekiyor. Ellerimizi yıkayıp ev kıyafetlerimizi giyiyor, üstümüzden çıkardıklarımızı kirli sepetine atıyoruz. Bunların hiç birine yardım etmiyorum.

17:45-18:15 Ela ile işte hazırladığım oyunları oynama

18:15-18:45 Sofra Hazırlama ( Bu sırada kendisi oynuyor bazen de bana yardım ediyor)

18:45-19:15 Akşam yemeği ( Bu ara karışmıyorum. Yediğini yiyor, yemediği kalıyor)

19:15-19:30 Sofra Toplama

19:30-20:00 Kendi başına vakit geçirme saati ( Bunu pedagog önerdi. Herkes kendi başına takılsın ve istediğini yapsın. Ela'da kendi başına vakit geçirmeyi öğrensin dedi) Ben kitap okuyorum. Eşim telefonda takılıyor. Ela'da telefona yüklediğim çizgi filmi seyrediyor veya oyun oynuyor. Bu ara "Ayşenin oyuncak kreşi"ni yüklüyorum. 3 tane 10'ar dakika civarı sürüyor.

20:00-20:30 Ailecek oyun vakti ( Puzzle, tombala, saklambaç, hamur gibi üçümüzün beraber oynayacağı oyunlar)

20:30-21:15 Uyku rutini ( Tuvalete gitme, diş fırçalama, uyku tulumunu giyme, su içme ve seçtiği bir kitabı okuma şeklinde)
Kızı uyuttuktan sonra da eşimle sohbet, kitap okuma şeklinde günü tamamlıyoruz.

Katılıyorum kesinlikle

merhaba sayfaları teker teker okumaya calısıyorum bu yazınız cok hosuma gitti cok güldüm ben ve eşimde inşaat mühendisiyiz.biz de eve tül perde yaptırırken kolaylık olsun diye biz ölçüm götürelim dedik normalde adamlr geliyo. ölçüleri çizip götürdük adamlar şok oldu proje gibi detay bizim işimiz bu arada ilave olarak kızınız da aslan burcuymus yedi bitirdi bizi demissiniz ,ben tam bi aslanım

mrb topiğinizi zevkle okudum bitirdim maşallah diyorum baska birsey demiyorum :) birikim konusundA bende müzdaribim kenarda 10 tl m bile yok arABA arızalanıyor önemli birşeycıkıyor biz eksiden hallediyoruz toparlanamıyoruz en basıtınden eşim rahatsızlandı onemlı birşey değildi fakat yınede ozel muayehaneye gittik 440 lira gibibir ücreti bile kredi kartından geçtik.. Bu arada bende ankarada otuuryorum yenımahalle tarafındayız eşimde bende kamudayız ev aldık direk içini döşedik oturduk 193 bindi 4 yıl once aldık. en iyi yatırım bu oldu evlennce ınanılmaz bı evaksesuar ve kıyafete sardım şimdi bunalım geçiriyorum.gelirimiz ortalama düzeyde. şuana kadar çocuk dusunmedık kılo sorunum var şuan diyet süecindeyim.. sormak ayıp mı bılemedım ama:) gelıırınızı yazabılır mısınz sakınca yoksa evı ne kadARA aldınız özeldende yazabılırsınız çünkü ekonomınızı yonetmenıze hayran kaldım.çok iyi bir anne eşsiniz AllAh sağlıkla kucağınıza aldırsın inşallah bende kızım olmasını cok ama cok istiyiorum dua edersenız cok mutlu olurum görüşmek üzere :)

Bakıcınız için üzüldüm sağlık sektöründe özellikle koroner hastalarla ilgili bi alandayım anjio bypass öyküsü olan hastalar için tekrarlama çok fazla riski fazla oluyor bir bebeğin sorumluluğu ve ev işleri 50 li yaşlardaki bir insana ağır gelebilir genç yaşta anneler cok zorlanırken kalp rahatsızlığı geçirmiş bir insan özellikle maddi nedenlerden dolayı kendısıde calısmak isteyebilir ama bu hem bebek acısından hem kendı acısından risk teşkil ediyor çünkü kalp hastalığı efora gelmiyor. Çok iyi karar vermeniz gerek. 3 ay sonra iyileşmiş olması risk doğurmaz demek değil malesef artık risk hep var

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…