Cok gecmis olsun elecda benimde oglum 3 gundur hasta burun akintisi var cok halsiz hic bisey yemiyor cocuklar hasta oluncada daha zor oluyor hic kiyilmiyor kuzulara tez zamanda iyilesirler insallahSelamlar
Kızımın cumartesiden bu yana hastalığı devam ediyor. 39,5 civarı ateş, gözlerde iltihaplanma, burun tıkalı ve yoğun öksürük şeklinde. Çok bitkin zaten yavrum.
Dün hastanedeki doktorumuza ulaşamadığımız için tavsiye üzerine başka bir doktorun muayenehanesine gittik. Adonevirüs adı verilen bir virüsün sebep olduğu bir durummuş. En önemli belirtileri göz enfeksiyonu ve yüksek ateşmiş. Doktor, ilaçların bu hastalığın seyrine bir etkisi olmadığını bu nedenle yatıp dinlenmesi ve bol sıvı alması gerektiğini söyledi. Burnu sürekli aktığı için silmekten tahriş olmuştu. Oraya teramicin göz kremi yazdı. Öksürük 3 hafta kadar sürebilirmiş
Bana çocuk büyütmenin en zor tarafı ne diye sorsalar, hastalıkları derim sanırım. Geri kalan bir şekilde hallediliyor da yavrun öyle bitkin perişan yatıp elinden birşey gelmeyince insanın, çok zor oluyor. Bir de hasta çocuğunu evde bırakıp işe gelmek zorunda olmak sanırım. Sabah ben çıkarken "Bitanecik yavrun hasta, sen işe gidiyorsun" diyor kuzum
Benim alışveriş yaptığım bir çiftlik var. Çiftliğin sahibi haftalık liste gönderirken bazı yazılar da yazıyor. Geçenlerde çocukların beslenmeleri için sandviçler ile ilgili bir yazı göndermişti. İşine yarayacağını tahmin ediyorum. Yazı şu şekilde:Merhaba, birşey danışmak istiyorum.
Yeni yıl hedeflerımden bırı de -ve ıns alıskanlıgım olur- saglıklı beslenmek, paketlı urun tuketmemek. Çocuklarım ıcın de cok ıstıyorum paketlı urunlerden kurtulmayı.
Benım ıcın cok da zor degıl ama okula beslenme olarak ne koyacagımı sasırdım. Normalde meyve suyu(hazır kucuk paketler)+tost/sandvıc+abur cubur tarzından paketlı urunler(bısvuvı gıbı)+meyve verıyorum.
Alternafı uretemıyorum bır turlu ve cok uzuluyorum, ne onerırsınız?
Çok geçmiş olsun. İnşallah tez zamanda toparlanır.
Çok geçmiş olsunçabucak toparlasın inşallah.
Canım benim ya kıyamam çok geçmiş olsun. Adenovirüs yeni nesil, etkili bir virüs. Hele bir de çocuk olunca perişan ediyor. Yavrum benim nasıl bitkindir tahmin edebiliyorum.
Burun kenarları için doğal yağlar kullanabilirsini ek olarak. Nemlenmesi gerekiyor çünkü. Kantaron olabilir bu.
İnşallah en kısa zamanda toplarlar.
O çiş işi uzun bir süreç canım. Geriye dönüşler oluyor. Üzme kendini. Hepsi geçecek.Günaydın
Geçmiş olsunelecda kuzucuğuna
Benim oğlum da hasta geçen haftadan beri
ateşi yükselmişti burun akıntısı öksürük
Ve öksürük gerçekten geçmek bilmiyor
tam çişimizi söylemeye başlamıştık hastalık ile beraber onu da koyvermeye başladık
benim de en zorlandığım sene bu sene oldu sanırım
kreş hastalık çiş inatlaşma
Allah sağlık sıhhat versin herşey yoluna girer inşallah
Kızımdan uzak durma şansım yok ki... Artık hakkımızda hayırlısıBu virüs bulaşıcıymış yetişkinlere de bulaşabiliyormuş siz hamilesiniz bi zararı olur mu bilmiyorum ama dikkat edin
Yetişkinlerde daha tehlikeli galiba
Benim de valla...çok geçmiş olsun oğluşumda hasta ve ben ilaçları ie birlikte babaanneye bıraktım
her hasta olduğunda işi bırakasım geliyor
Benim alışveriş yaptığım bir çiftlik var. Çiftliğin sahibi haftalık liste gönderirken bazı yazılar da yazıyor. Geçenlerde çocukların beslenmeleri için sandviçler ile ilgili bir yazı göndermişti. İşine yarayacağını tahmin ediyorum. Yazı şu şekilde:
Sandviçlere sürülecek sosları girişe yazayım, herkes zaten keyfine göre bir eşleştirme yapacaktır.
Soslar şöyle;
1) Probiyotik tereyağı, çepnili tereyağı, tuzlu ya da anız tereyağı... Keyfe kalmış :)
2) Temel Reis Sosu: Pesto sosa ilave taze otlar, ıspanak ya da pazı püresi, iri kıyılmış ceviz içi, zeytinyağı
3) Roka püresi, ceviz, tulum peyniri, zeytinyağı
4) Havuçlu pesto: Rondodan havuç, çökelek, zeytinyağı
5) Kuru Domates Pesto: İnce kıyılmış kuru domates, çökelek, ceviz
6) Yeşil Sos: Süzme yoğurt içinde ıspanak, pazı ya da sevdiğiniz ne yeşillik var ise... :)
7) Pembe Sos: Süzme yoğurt, haşlanmış ve püre yapılmış pancar
8) Turuncu Sos: Süzme yoğurt, havuç püresi
9) Kahvaltılık çemen ve labne karışımı, zeytin ezmesi
10) Labne, haşlanmış ve ezilmiş yumurta
11) Otlu Peynir Ezmesi Sosu: Ezine, maydanoz, havuç rendesi, çörekotu, bolca zeytinyağı
12) Humuslu Sos: Sade halinde humusa ilave dilediğiniz sebze ya da çeşni...
Bir de tek başına zeytin ezmesi var elbette... En basit, bana göre de en güzel sos... :)
Ekmek seçimi için panini, ciabata ya da hamburger ekmeği tarifinde sandviç ekmekleri... Tercihen evde yapılıp dondurulması uygun olur. Tombul ekmekler, ekmeğin burnu / yarısı / çeyreği, olmadı karabuğdaydan ya da çavdardan şahane lavaşlar da Anadolu bükmesi olarak kullanılabilir.
Denediğimiz ve çok keyif aldığımız birkaç sandviç tarifini de yazarak kapatayım, tam olsun. :)
1) Ezine, Temel Reis sos, domates, salatalık, marul
2) Taze kaşar, rokalı pesto sos, domates, kuru domates, marul
3) Tuzsuz sepet peyniri, yeşil sos, süzme yoğurt, salatalık
4) Bolca tereyağı, ızgara hellim, marul, domates, dilim füme et
5) İmansız kaşar, soğuk dilim haşlanmış nuar, soğuk dilinmiş haşlanmış yumurta, bol salatalık, bol marul
6) Kahvaltılık çemen (Cevizli biber ezmesi), malakan, marul, domates, labne peynir, zeytin ezmesi, malakan peyniri, füme antrikot
7) Izgara biftek, taze kaşar, hardal, bol domates, salatalık
8) Dil peyniri, kahvaltılık çemen, yeşillik, gerçek sosis (katkısız elbette)
9) Haşlanmış yumurta, taze soğan ile tereyağlı karabiberli dürüm
10) Soğuk köfteli, marullu, kaşarlı, domatesli sandviç
11) Labne peynir, bolca dövülmüş ceviz, eski kaşar, marul, salatalık
12) Tavada omlet hazırlayıp keserek sandviç ekmeğinin içine, buna ilave taze kaşar, kiraz domates, salatalık
Sandviçleri çocuklar için hazırlarken taze soğanı, kuru soğanı, sarımsağı, tereyağını ve zeytinyağını bol tutun. Sandviçler mümkünse etli olsun. Balıklı, marullu da mümkün ancak sonradan temizlenmesi mümkün olacak ortamlarda çok iyi bir seçenek bu. Mutlaka gerçek deniz balığı bulun. Ton, somon lobisine lütfen inanmayın. Elleriniz ile ayıkladığınızda kılçık kokusu bertaraf olacaktır.
Balığın yanına yakışacak şey ay şeklinde kesilmiş, acısı çıkarılmış soğan, turp ve maruldur. Soğan müthiş bir doğal şifadır. Kullanmaktan hiç kaçınmayın. Kokarsa koksun. :) İçecekleri zaten hepiniz biliyorsunuz; taze meyve suları, gerçek yoğurttan yapılmış ayran, rondoda kayısı, şeftali, kiraz, üzüm, gerçek limonata, gerçek şerbet, elbette süt. Sandviçleri yiyenler çocuk ise kaloride epey bonkör olunabilir. :)
Ekmeği evde yapmak düşündüğünüzden daha kolay bir iş. Haftalık ihtiyaç kadar sandviç ekmeğini tatil gününün birkaç saatinde yapabilir, eti haşlayabilir, mücver stoklayabilirsiniz. Her şey ama her şey dondurulabilir. Dört koldan çengi olmak annelerin doğasında vardır. Hiç sıkıntısız bunu da organize ederler. Yanınıza alacağınız ufak ama düzgün bir sandviç, kötü gıdayı mesnetsiz fiyatlar ile sunan kapanasıca işletmelere karşı bir tavırdır. Bir dirençtir. "Nasıl olsa geliyorlar, ne versem alacaklar" diyen rezil işletme patronlarına da iyi bir cevaptır. Lütfen sözümü boşa almayın. Tepki, tepkidir. Bugün küçük bir tepki olarak gördüğünüz her şey gün olur çığa döner, kötü olan ne varsa altına alır, temizler ve götürür.
Benim alışveriş yaptığım bir çiftlik var. Çiftliğin sahibi haftalık liste gönderirken bazı yazılar da yazıyor. Geçenlerde çocukların beslenmeleri için sandviçler ile ilgili bir yazı göndermişti. İşine yarayacağını tahmin ediyorum. Yazı şu şekilde:
Sandviçlere sürülecek sosları girişe yazayım, herkes zaten keyfine göre bir eşleştirme yapacaktır.
Soslar şöyle;
1) Probiyotik tereyağı, çepnili tereyağı, tuzlu ya da anız tereyağı... Keyfe kalmış :)
2) Temel Reis Sosu: Pesto sosa ilave taze otlar, ıspanak ya da pazı püresi, iri kıyılmış ceviz içi, zeytinyağı
3) Roka püresi, ceviz, tulum peyniri, zeytinyağı
4) Havuçlu pesto: Rondodan havuç, çökelek, zeytinyağı
5) Kuru Domates Pesto: İnce kıyılmış kuru domates, çökelek, ceviz
6) Yeşil Sos: Süzme yoğurt içinde ıspanak, pazı ya da sevdiğiniz ne yeşillik var ise... :)
7) Pembe Sos: Süzme yoğurt, haşlanmış ve püre yapılmış pancar
8) Turuncu Sos: Süzme yoğurt, havuç püresi
9) Kahvaltılık çemen ve labne karışımı, zeytin ezmesi
10) Labne, haşlanmış ve ezilmiş yumurta
11) Otlu Peynir Ezmesi Sosu: Ezine, maydanoz, havuç rendesi, çörekotu, bolca zeytinyağı
12) Humuslu Sos: Sade halinde humusa ilave dilediğiniz sebze ya da çeşni...
Bir de tek başına zeytin ezmesi var elbette... En basit, bana göre de en güzel sos... :)
Ekmek seçimi için panini, ciabata ya da hamburger ekmeği tarifinde sandviç ekmekleri... Tercihen evde yapılıp dondurulması uygun olur. Tombul ekmekler, ekmeğin burnu / yarısı / çeyreği, olmadı karabuğdaydan ya da çavdardan şahane lavaşlar da Anadolu bükmesi olarak kullanılabilir.
Denediğimiz ve çok keyif aldığımız birkaç sandviç tarifini de yazarak kapatayım, tam olsun. :)
1) Ezine, Temel Reis sos, domates, salatalık, marul
2) Taze kaşar, rokalı pesto sos, domates, kuru domates, marul
3) Tuzsuz sepet peyniri, yeşil sos, süzme yoğurt, salatalık
4) Bolca tereyağı, ızgara hellim, marul, domates, dilim füme et
5) İmansız kaşar, soğuk dilim haşlanmış nuar, soğuk dilinmiş haşlanmış yumurta, bol salatalık, bol marul
6) Kahvaltılık çemen (Cevizli biber ezmesi), malakan, marul, domates, labne peynir, zeytin ezmesi, malakan peyniri, füme antrikot
7) Izgara biftek, taze kaşar, hardal, bol domates, salatalık
8) Dil peyniri, kahvaltılık çemen, yeşillik, gerçek sosis (katkısız elbette)
9) Haşlanmış yumurta, taze soğan ile tereyağlı karabiberli dürüm
10) Soğuk köfteli, marullu, kaşarlı, domatesli sandviç
11) Labne peynir, bolca dövülmüş ceviz, eski kaşar, marul, salatalık
12) Tavada omlet hazırlayıp keserek sandviç ekmeğinin içine, buna ilave taze kaşar, kiraz domates, salatalık
Sandviçleri çocuklar için hazırlarken taze soğanı, kuru soğanı, sarımsağı, tereyağını ve zeytinyağını bol tutun. Sandviçler mümkünse etli olsun. Balıklı, marullu da mümkün ancak sonradan temizlenmesi mümkün olacak ortamlarda çok iyi bir seçenek bu. Mutlaka gerçek deniz balığı bulun. Ton, somon lobisine lütfen inanmayın. Elleriniz ile ayıkladığınızda kılçık kokusu bertaraf olacaktır.
Balığın yanına yakışacak şey ay şeklinde kesilmiş, acısı çıkarılmış soğan, turp ve maruldur. Soğan müthiş bir doğal şifadır. Kullanmaktan hiç kaçınmayın. Kokarsa koksun. :) İçecekleri zaten hepiniz biliyorsunuz; taze meyve suları, gerçek yoğurttan yapılmış ayran, rondoda kayısı, şeftali, kiraz, üzüm, gerçek limonata, gerçek şerbet, elbette süt. Sandviçleri yiyenler çocuk ise kaloride epey bonkör olunabilir. :)
Ekmeği evde yapmak düşündüğünüzden daha kolay bir iş. Haftalık ihtiyaç kadar sandviç ekmeğini tatil gününün birkaç saatinde yapabilir, eti haşlayabilir, mücver stoklayabilirsiniz. Her şey ama her şey dondurulabilir. Dört koldan çengi olmak annelerin doğasında vardır. Hiç sıkıntısız bunu da organize ederler. Yanınıza alacağınız ufak ama düzgün bir sandviç, kötü gıdayı mesnetsiz fiyatlar ile sunan kapanasıca işletmelere karşı bir tavırdır. Bir dirençtir. "Nasıl olsa geliyorlar, ne versem alacaklar" diyen rezil işletme patronlarına da iyi bir cevaptır. Lütfen sözümü boşa almayın. Tepki, tepkidir. Bugün küçük bir tepki olarak gördüğünüz her şey gün olur çığa döner, kötü olan ne varsa altına alır, temizler ve götürür.
Canım ben o çiftliğe gittim. Ekim-dikim alanlarını gezdim. Dağ taş kadının:)) İçin rahat olsun. İlaç da kullanılmıyor. Sadece göz taşı denilen bir koruyucu kullanıyorlar. Aydın haricinde Kars'ta da epey dikim alanı var.Bahsettıgın yerden ben de bir kaç defa alışveriş yaptım. En çok kafamı kurcalayan bu kadar çok ürün yelpazesının gerçekten kontrollu mu yetiştirebiliyor . Hani her toprakta herşey yetişmez derler ya, o nun listesinde herşey var.
Yıne de ara ara alıyorum... Bazı seylerden memnun kalmasam da(mısal asma yaprak, mumkun degıl pişmedi, yada ben beceremedım: ))
Sağlıklı meyve sebzeye ulaşmayı gercekten cok ısterdım. Sımdılık pazardan alıyoruz, bakalım nereye kadar.
Onun dısında çocuklarım o kadar cok yemek secıyor kı, daha oğlum ağzına peynır-yogurt surmus degıl. Kahvaltı sofrasında bıle kokuyor dıye kendınden uzak tutar tabagı... Patates yemez. Cocuk patates sevmez mı, yemıyor ama.
Çok dertlıyım yemek konusunda.
Toparlanabıldınız mı bıraz olsun?
Çok teşekkürler canım.her şey hakkında nasıl böyle güzel bilgilerin var?
bence sen topluma dirilik sağlayacak bir kişilksin..
maşaallah...
ve seninle aynı platformda olduğum için çok mutluyum ..
Canım kaç yaşında oğlun?Bisey sorabilir miyim benim oglum cok istahsiz simdi de dis cikarma donemi hic yemiyor ayriyeten kansizlik problemimizde var maalesef 2 kasik corba ile gunu bitiriyoruz bir onerisi olan varmi tecrubeli anneler fikirlerinize ihtiyacim var
geçmiş olsunSelamlar
Kızımın cumartesiden bu yana hastalığı devam ediyor. 39,5 civarı ateş, gözlerde iltihaplanma, burun tıkalı ve yoğun öksürük şeklinde. Çok bitkin zaten yavrum.
Dün hastanedeki doktorumuza ulaşamadığımız için tavsiye üzerine başka bir doktorun muayenehanesine gittik. Adonevirüs adı verilen bir virüsün sebep olduğu bir durummuş. En önemli belirtileri göz enfeksiyonu ve yüksek ateşmiş. Doktor, ilaçların bu hastalığın seyrine bir etkisi olmadığını bu nedenle yatıp dinlenmesi ve bol sıvı alması gerektiğini söyledi. Burnu sürekli aktığı için silmekten tahriş olmuştu. Oraya teramicin göz kremi yazdı. Öksürük 3 hafta kadar sürebilirmiş
Bana çocuk büyütmenin en zor tarafı ne diye sorsalar, hastalıkları derim sanırım. Geri kalan bir şekilde hallediliyor da yavrun öyle bitkin perişan yatıp elinden birşey gelmeyince insanın, çok zor oluyor. Bir de hasta çocuğunu evde bırakıp işe gelmek zorunda olmak sanırım. Sabah ben çıkarken "Bitanecik yavrun hasta, sen işe gidiyorsun" diyor kuzum
1 yasinda canimCanım kaç yaşında oğlun?
geçmiş olsun
çok geçmiş olsunelecda , bir an önce iyileşmesini diliyorum kızının..
Ek gıda dönemi için mama tarifleri ile ilgili daha önceden kaydettiğim bir yazı vardı. Aşağıda paylaşıyorum.1 yasinda canim
Tesekkur ederim elecda tarifler cok guzel buyuk bir keyifle deniycem umarim biseyler yerEk gıda dönemi için mama tarifleri ile ilgili daha önceden kaydettiğim bir yazı vardı. Aşağıda paylaşıyorum.
Yemyeşil Püre
Kabak, zeytinyağı, bezelye (ya da taze fasulye) (ya da börülce)
Azıcık su ile buharda yumuşatıyorsunuz sebzeleri. Çatalla eziyorsunuz. Zeytinyağı ekliyorsunuz ya da dilerseniz bu kısmı "tereyağı" olarak değiştiriyorsunuz. Hazır oluyor. Kıvamı ile oynamak isterseniz de bu işi süt ya da su ile yapabilirsiniz.
Elma Yanaklar için Elmalı Püre
1 su bardağı su + 2 yemek kaşığı irmik + yarım deveci armudu + yarım elma = Bu.
Su ile irmiği pişiriyorsunuz. Sonrasında yine buharda pişirip çatalla ezdiğiniz sebzeleri ekliyorsunuz. Artık sizinkinin keyfine göre ister blenderdan geçirin, ister çatalla ezin, dişe gelir hale getirin. Bayılırlar. :)
Etli Şeyler
Minnak güçlendikçe mamalara et girer. Bebek büyür.
1 tatlı kaşığı ince bulgur, yine sonbahar - kış döneminde 4 minik havuç, çeyrek patates alıyorsunuz. 100 gram kadar da kuşbaşı kuzu eti, işte çeyrek soğan, yarım litre su, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı filan... Eti kavuruyorsunuz soğan ile birlikte. Sebzeleri minik minik ekliyorsunuz. Suyu da ısırıp pişiriyorsunuz. Çatalla ya da blender ile devam edebilirsiniz.
Un kavurabilirsiniz. Bildiğiniz meyane yani. :) 1 su bardağı kadar iyi un alın. Yarım yemek kaşığı da probiyotik tereyağı ile başlayın. Tabanı kalın bir tavada önce unu pembeleştirin, sonra üzerine tereyağını ekleyip devam edin. Kavanoza aktarır, tüm mamalara birer kaşık eklersiniz. Candır.
Ebem Maması (Bu çok iyi bir tarif)
Gerçek ekmekten bir dilimi ufalayın. Sonra 1 yemek kaşığı probiyotik tereyağı, 1 adet gerçek köy yumurtası, 1 su bardağı gerçek süt, yarım çay bardağı da pekmez ile hazırlıyorsunuz. Biraz daha büyük bebeklerde dövülmüş ceviz içi de ekleyebilirsiniz.
Tavaya ekmekleri atın, bir su bardağı da süt koyup ekmekler o sütü tamamen çekene kadar kısık ateşte pişirin. Sonra diğer malzemeleri ekleyin, pişirin, ezin. Topaç gibi yapar.
Patatesli Tahinli Mama
Orta boy patates, 1 yemek kaşığı da tahin... Haşlanmış patatesi tahin ile ezerek hazırlanan bir ara öğün. Çok güçlü ve çok faydalı...
Lorlu Şeftalili Mama
1 orta boy olgun şeftali, 1 çay bardağı dolusu sütten evde kestirdiğiniz lor. Bunları blenderdan geçirin. Tatlı keyfi verir, yediğini sevdirir miniğe. :)
İnşallah faydası olur miniğe.Tesekkur ederim elecda tarifler cok guzel buyuk bir keyifle deniycem umarim biseyler yer