LYKKE-Dünyanın En Mutlu İnsanlarının Sırları
Mutluluk Araştırmaları Enstitüsüne göre mutluluğu etkileyen altı faktör var.
Birlik: Mutlu hissettiğiniz bir zamanı ya da iyi hissettiğiniz, güldüğünüz veya gülümsediğiniz bir zamanı düşünün. Muhtemelen başka insanlar ile birlikte olduğunuz bir anıyı düşünüyorsunuzdur. İnsanlar, insanlar ile ne kadar sık bir araya gelirlerse o kadar mutlu oluyorlar. Sosyal destek, mutluluğu etkileyen ana faktörlerden biri.
Para: Hoşlanmadığımız insanları etkilemek için ihtiyacımız olmayan şeyleri satın almak adına, sahip olmadığımız bir parayı harcıyoruz.
Para önemli olmakla birlikte önemli olan tek şey değildir. Mesele ne kadar paramız olduğu değil, sahip olduğumuz para ile neler yaptığımızdır. Mutluluk söz konusu olduğunda paramızdan en büyük hazzı anı veya tecrübe satın alarak sağlayabiliriz. Daha zengin ülkelerde insanlar daha mutlu ancak pek çok şey de olduğu gibi, birşeye ne kadar çok sahip olursak o şeyden alacağımız mutluluk o kadar azalır. Pastanın ilk dilimi harikadır. Beşinci dilim o kadar da iyi değildir. Ekonomistler buna azalan marjinal fayda kanunu der. İlla bir şey satın alacaksanız mutlu bir dönüm noktası, anı veya tecrübe ile bağ kurun.
Sağlık: Farklı kültürlerde yaşayan bütün ebeveynlerin çocukları için ortak dileği, sağlıklı olmaları. Sağlıklı olmak eğlenmemize, maceraya atılmamıza ve mutluluğu kovalamamıza imkan sağlıyor.
Nasıl kuşların uçmaya ihtiyacı varsa bizim de yürümeye ihtiyacımız var. Bisiklete binilebilir ve yürünebilir bir şehir yaratmak, insanın vakarına saygı duymaktır. Gelişmiş bir ülke, fakirlerin araba sahibi olduğu yer değildir. Zenginlerin toplu taşıma kullandığı yerdir.
Özgürlük: Hayatının akışını kendisinin belirlediğini hissetmeyen hiçbir insan gerçekten mutlu olamaz.
İnsan işte sadece potansiyel kazanca değil o işten alacağı tatmine de odaklanmalıdır.
Güven: Diğer insanlara güvenen insanlar daha mutludur ve güven hayatı kolaylaştırır. Empati, dayanışma ve güven arasında bağ vardır. Güçlü empati becerilerimiz varsa, dayanışmaya rekabetten daha yatkın oluruz ve hepimiz iş birliği yaptığımız zaman birbirimize güvenme eğilimimiz artar.
Empati, dayanışma ve güvene dayanan bşr toplumda hepimiz daha iyi ve daha mutlu oluruz. Bu yüzden işe güvenilir olmakla, sözümüze sadık kalmakla ve insanların bize verdiği sırları saklamakla başlayalım.
İyilik: Yardımseverlik ruh hali, sadece mevcut ruh halimizi düzeltmekle kalmaz, genel anlamda mutluluğumuzu ve hayatlarımıza bakış şeklimizi de etkiler. İnsanlara “Yardım edebileceğim birşey var mı?” diye sormak yerinde direkt yardım edin. Ne yapılacağını zaten biliyorsunuz.
İnsanlara gereken araçları sağladığımızda, kişiselleştirdiğimizde ve ihtiyaç sahibi insanlar ile bağlantılarını kurduğumuzda bir çok insan yardımcı olmak isteyecektir.