Popüler Konu Verimli Rutin

Ben planner aldım kendime tarihsiz
ben bu sisteme alıştığımdan diğeri uğraştırıcı geldi

Günaydın,

Dün 2019 yılı bütçesini oluşturdum. Aylık olarak yan yana exceller yaptım ve her birine aylık hedef koydum. İlave olarak dönem başı ve dönem sonu bilanço tablosu oluşturdum.
2019 yılı benim için borçlardan yani ana zincirlerimden arındığım ve birikim yaptığım bir yıl olsun istiyorum. Bu nedenle;
  • Aralık ayı başında bir ihtiyaç kredimi kapatıyorum.
  • Ocak ayında bir maaş ikramiyem var. Onunla da diğer ihtiyaç kredisini kapatacağım. Kredi kartını ve birikimli hayat sigortasını da iptal edeceğim. Böylece Ocak ayından itibaren 4 borç kalemi bütçemden çıkmış olacak.
  • Şubat ayında maaşımdan kalan tutarı ve eşimden gelen para ile 10.000 TL nakit parayı çekip eve koyacağım. Bu acil durum parası olarak duracak. Acil durum kapsamına elektronik eşya bozulması ve ani çıkan diş problemleri dahil olacak. Ailecek ayakta %80, yatışı %100 karşılayan sağlık sigortamız var. Dolayısıyla diş dışındaki sağlık giderleri için ilave bütçe oluşturmama gerek yok.
  • Mart-Aralık arasında bendeki ödeme kalemleri sabit. Ev kredisi, bakıcı abla maaş ve sigorta, Ela'nın okul taksiti ve genel giderler (damacana su, kargo, çiftlik, kasap, market). Bunlardan arta kalan tutarı usd ve altın olarak değerlendirmeye karar verdim. Her ikisini de fiziki olarak çekeceğim. Fanus gibi bir sitede oturuyorum. Güvenlik önlemleri epey yüksek. Bu kadar güvenlik bariyerini aşıp da bizim eve girmeyi başaran hırsız olursa, çabasını takdir etmek üzere, önünde saygıyla eğilir, evde olan parayı pulu kendisine ben takdim ederim.
  • Hisse seneti, yatırım fonları, bono, tahvil gibi işleri öğrenmeye ve küçük miktarlarda denemeler yapmaya karar verdim. Her ay küçük bir miktar ile bu işlere gireceğim.

2019 yılı için bütçe yaptınız mı? Sizin finansal hedefleriniz neler?

Bende ufak tefek borçları 2 ay içinde kapatmayı düşünüyorum.
her ay ev kredisi,kızımın bakım ücretinin yarısını ve gıda giderlerimiz olur.
geriye çok fazla bir para kalmıyor.
her ay gr altın almayı düşünüyorum.

Aslında 2019 yılı için bir tablo bende oluşturmak istiyorum
Not defterimde var ama excel halini yapmadım
Biz kredi çekip kredi kartlarını kapattık ve eşimle gelir gider hesaplarını detaylıca konuştuk
2019 yılına kredi kartı kullanmadan , gereksiz alışveriş yapmadan gireceğiz inşallah
Acil durum ihtiyaç parası biriktirmeye başladık
Bende elimde kalan paralarla atın döviz gibi birikimler yapacağım

Hepimize kolay gelsin o zaman

Günaydın Hanımlar,

Uzun zamandır ana hedef başlıkları ile paylaşım yapmadığımı fark ettim. Dün için yapayım.

Sağlıklı Yaşam

Dün sabah kalkınca dişlerimi fırçalayıp limonlu suyumu içtim. Saat 09:30'da kahvaltı yaptım. Kahvaltıda 2 adet haşlanmış yumurta, beyaz peynir, 6 tane siyah zeytin, 1 çay bardağı ceviz ve çay tükettim. Öğlen 14:00'de sütlü türk kahvesi ve 1 avuç badem-kuru dut karışımı tükettim. Akşam 18:00'de sütlü bulgur çorbası ve et sote tükettim. Sabah D vitamini akşam yatmadan önce de omega-3 ve kalsiyum takviyelerimi aldım. Şeker ve un tüketmedim. Leptin salgılanması için öğünler arasında minimum 4 saat olması kuralına uygun beslendim.

Sabah kahvaltıdan önce egzersizlerimi yaptım. Öğlen saat 13:00'de İpek ile dışarı çıktık. 1 saate yakın yürüyüş yaptım. Akşam saat 15:30-16:15 arasında da Ela'nın okuluna yürüdüm. Sağlıklı yaşamın iki ana ayağı olan beslenme ve spor açısından başarılı bir gündü.

Mümkün Olduğunca İyi Annelik

Ela'yı okuldan aldığımda arabada saçma sapan bir şey için epey ağladı. Kendimi tutmayı başardım. Bir şey söylemeden o krizi atlattık. İçimden neler neler demek geçti o ayrı:)

Arabayı park ettikten sonra beraber sitenin parkın gittik. Sallanan bir bank var. Oraya oturduk, kucağıma yattı. Hem beraber sallandık hem sohbet ettik. Eve gelince de İpek'i emzirip ana kucağına koydum. Ela'nın odasına taşıdım. Biz Ela ile oyun oynadık, İpek de izledi. Akşam yatarken de kitabını okudum. Sarıldık, uyuttum.

Son bir haftadır Ela sabrımızı epey zorluyor. Eşimin de benim de sesimizi yükseltme durumumuz artmıştı ve bundan rahatsızdım. Dün de birkaç tane kriz yarattı ama küçük hanımın oyununa gelmedim. Sakin kaldım. Bu konuda kendimi tebrik ediyorum:)

Düzenli ve Sade Bir Ev

Dün ev planına göre mutfak temizliği günüydü. Abla mutfağı temizlemeden önce ben girdim. Bütün dolapları tek tek kontrol ettim. Az kalanları not ettim. Çay, kahve kavanozları azalmış, onları doldurdum. Bakliyat kavanozlarını düzenledim. Akşam yatmadan, Ela'ya odasını eşime de portmantoyu düzenlettim:)

İyi Görünmek

Sabahları uyanır uyanmaz yüzümü yıkadıktan sonra ve akşam yatmadan önce, göz altı serumu ve nemlendirici krem sürmeyi alışkanlık haline getirmiş bulunuyorum. Benim için sıkıntılı bir konuydu bu, halletmiş olmaktan kaynaklı mutluyum. Onun dışında dört gün evde olduğum için günlerim ev kıyafeti ile geçiyor. Yeni aldığım ev kıyafetleri psikolojimi olumlu yönde etkiledi. Bütün gün evde olsam da derli toplu bir görüntü insana iyi geliyor.

Verimli İş Hayatı

Evden çalışmak iş yerinde çalışmaktan daha fazla dikkat ve planlama gerektiriyormuş. Evde dikkat dağıtan çok fazla şey var. Bu nedenle saat 10:00-12:30 arası kesintisiz bir çalışma zamanı belirledim. Masadan sadece emzirmek için kalkıyorum. Ayrıca her gün bu zaman diliminde bu konuya da düzenli yazmayı istiyorum.

Etkili insanın 7 alışkanlığı kitabında gün içerisinde yapılması gereken işleri 4 kareye bölüyorduk. Acil ve önemli işler I. Kare idi. Acil olmayan fakat önemli işler ise 2. kareydi. İşe ayırdığım zamanın önemli bir bölümünü 2. kare etkinlikleri içerisinde geçirmeye gayret ediyorum. 1. kare işlerini yardımcım halledebiliyorsa ona delege ediyorum. Halledemiyorsa ben yapıyor ve bir daha bu işin acil noktasına gelmemesi için ne yapacağım üzerine düşünüyorum. Önemsiz-acil ve önemsiz-acil olmayan işleri zaten yardımcı çekirgeye ittirmiş bulunuyorum:))

Para Yönetimi

Bu ay koyduğum limitlere uygun hareket ediyorum. İhtiyaç dışı hiç alışveriş yapmadım. 1 Aralık'ta ihtiyaç kredimi kapatmayı heyecanla bekliyorum:)

Toplumsal Fayda

Şu anki topluma faydam çöpleri ayırmak, giyilebilir ve kullanılabilir durumdaki eşyaları belediyenin kumbarasına atmak ve buraya yazmak ile sınırlı. Daha büyük katkı sağlamak için biraz daha zamanım var.

Hedefim anlamlı bir yaşam. Anlamlı yaşama, günlük aktivitelerimizi uzun süreli hedeflerimiz doğrultusunda gerçekleştirmekle ulaşıldığını düşünecek olursak, dün benim için anlamlı bir gündü. Umarım bugün de bu şekilde olur.

Sevgiler

Merhaba, öncelikle Allah kolaylık versin. Sofra konusu ile ilgili ben de birkaç tavsiyede bulunmak isterim. Öncelikle işi inatlaşma şekline getirdiniz mi onu analiz etmelisin. Ve karşılıklı inatlaşma varsa bunu mutlaka kesin.

Okuldan tok şekilde geliyor olabilir mi veya yemeğe kadar bişeyler atıştırıp iştahını kapatıyor mu ona bi bak. aç olduğuna emin olduğun bir günde yemekleri tabağına koy Ve net bir şekilde yemeğini yemezse ısrar etmeyeceğinizi, sofrayı kaldıracağınızı ve ertesi gün kahvaltıya kadar başka yemek yemek şansının da olmadığını sert olmayan, günlük konuşma dilinde ifade edin. Kızın yemeği yemese de onunla bu konuda bir daha konuşmayın. Sofrayı kaldırın. Eğer gerçekten açsa yatmadan önce birşeyler atıştırmak isteyecektir. Bu durumda onunla konuşun ve atıştırma vermeyin. Yemek vermeyi teklif edin. Kabul ederse yesin, kabul etmezse yine sen bilirsin diyin. Açlığını farkedecek ve bu açlığın neden sonuç ilişkisini kurabilecek yaşta olduğundan sorunun sofrada yemek yememekten kaynaklandığını anlayacak. Yeterince kararlı olursanız bi kaç gün içinde işe yarar bence. Ama sizin bu konudaki zaafiyetinizi farketmemeli.

Sandalyeye yarım oturuyor demişsin. Biz, kızım masaya yetişemediğinden ve senin kızın gibi sandalyeye tam oturmadığından son iki senedir yer sofrasına geçtik. Yerde çok rahat oturup, sofraya uzanabiliyor. Böylece ben de gerilmiyorum. Biraz alaturka bir yöntem ama bizim bu konudaki sıkıntımızı çözdü.

Onun dışında hassaslaştığından bahsetmişsin. Belki senden ekstra ilgi ve alakaya ihtiyacı var veya bu yemek gerginliği onu da etkiliyor. Daha kaliteli vakit geçirirsen iyi dönüşler alacağından eminim.

Kolay gelsin canım.

Rica ederim.
Yazım tarzımı elecda’ya benzetmeni bir iltifat olarak alıp sana teşekkür ediyorum

Sevgili R Roasanayma

Tavsiyelerin için çok teşekkür ederim:)

Sevgili elecda ,

Çok teşekkür ederim,tavsiyelerini dikkate alacağım:)

Ya ne güzel yazmışsın, hayran kaldım resmen.

Oturup kendime böyle bi planlama yapsam keşke ama ne zaman ama? Nereden nasıl başlamak lazım ki?

Ya ne güzel yazmışsın, hayran kaldım resmen.

Oturup kendime böyle bi planlama yapsam keşke ama ne zaman ama? Nereden nasıl başlamak lazım ki?
Öncelikle kendin için önemli olan konuları belirlemen lazım. Ben bunları belirlerken Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabındaki öneriyi uyguladım. Kitapta diyor ki “Kendi cenaze töreninize katıldığınızı hayal edin. Eşinizin, çocuklarınızın, iş arkadaşlarınızın, dostlarınızın ve başka insanların sizin için bir konuşma hazırladığını düşünün. Neler söylemelerini isterdiniz?”

Ben bunun üzerine düşündüm.

Eşim ve çocuklarım ile güzel anılar biriktirmek istiyorum. Bunun için hem ailecek sağlıklı olmaya hem de paraya ihtiyacımız var. Dolayısıyla sağlıklı beslenme ve para yönetimi hedefleri buradan geliyor.

Çocuklarım desin ki “Annem bize sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırdı. İyi bir eğitim almamızı sağladı. Beraber yurt içi ve yurt dışında yaptığımız gezilerde çok güzel zamanlar geçirdik” Bu cümleyi kurmalarını sağlamaya çalışıyorum.

Yine çocuklarımı vicdanlı, ahlak sahibi, kendi ayaklarının üzerinde duran, yaşadığı zorluklardan öğrenen, kendine güvenen insanlar olarak görmek isterim. Dolayısıyla önce ben böyle olmak için kendimi geliştirmeli, sonrasında iyi annelik yaparak adım adım onları bu noktaya getirmeliyim. Mümkün olduğunca iyi annelik hedefi de buradan geliyor.

Dostlarım “Evine misafirliğe gitmekten çok hoşlanırdık. Rahat ettiğimiz, temiz ve düzenli bir evi vardı” desinler ve ailem de bu şekilde bir evde yaşasın diye Sade ve düzenli ev hedefim var.

İş hayatımdaki insanlar “İşini düzgün yapardı. Güvenilir ve disiplinli bir insandı. Benim şunları öğrenmeme vesile oldu” gibi cümleler kursunlar diye Verimli İş Hayatı hedefim var.

Başka insanlar da “ Benim hayatıma şu şekilde dokundu. Onun sayesinde hayatım olumlu yönde değişti desinler diye toplumsal fayda hedefim var.

Özellikle son hedefin kesinlikle hakkını veriyorsun, sayende hayatımda çok çok olumlu gelişmeler yaşanmakta.. sonsuz teşekkürler

Yaa bu düşünce fikri süpermiş, bende bi düşüneyim neler anlatsınlar isterdim. Gerçi ben isterim de bazı şeyler tam istediğim gibi olmayacak illa ki. Bi yerden başlayayım.

Vakit ayırıp uzunca yazdığın için çok teşekkür ederim, 2 çocuklu hayata girerken de çok yardımın olacak bana.

Merhaba arkadaşlar, bu sabah deneyimlediğim bir durumu sizinle paylaşmak istiyorum.

Dün akşam eşim “yarın iki yumurtadan sandviç yapacağım” demişti. Duydum bunu ama analiz yapmadım. Heee diyip geçmişim.

Sabah kalkıp bir yumurta kendime bir yumurta eşime haşladım. Eşiminkini mutfak tezgahına bıraktım. Tam evden çıkıyorum eşim bana kızdı. Niye ona bir yumurta haşlamışım diye. Eşim ki yemek konusunda kesinlikle arıza çıkarmaz. Ne olsa yer. Bu konuya bu kadar kızmasına önce şaşırdım. Kendimi savundum. O da akşam sana söyledim ama sallamamışsın diye kızdı durdu bana.

önceki ben olsam bu konuyu hemen kişiselleştirirdim, kendimi haksızlığa uğramış hissedip bu duyguma tamamen kapılır, bir yandan “ben bu aile için neler yapıyorum, her şey yolunda gitsin diye kafa patlatıyorum bir yumurta muhabbeti yapıyor adam, bla bla bla” der, bir yandan aşırı sinirlenip eşimle kavga ederdim. Ve gergin ve mutsuz şekilde evden çıkardım. Tabii tüm gün süren trip atmalar, iç gerginlikleri de bonus olurdu.

Bu sabah öyle olmadı sakince karşıladım. (Nasıl olduysa) ve eşimin ne hissettiğine odaklandım. Onu bu konuda çok iyi tanıyorum. Sorun yumurtayı az yiyecek olması olamaz, akşam onu dinlemediğim için kendini değersiz hissetti. Ve o da bu duyguyla başedemiyor bunu biliyorum. Ona “seni önemsemediğimi mi düşünüyorsun” diye sordum. Evet dedi. Güzelce onu önemsediğimi ve sadece unuttuğumu olayın bundan ibaret olduğunu söyledim. İkna oldu mu bilmiyorum ama daha bişey demedi. Ben de ruh durumumu bozmadan çıktım evden.

Yolda olayı ne güzel çözdüğümü düşünüp daha da mutlu oldum.

Bu muhabbetler o kadar tanıdıkki :) ama mesele gerçekten odak noktasını doğru seçmekte

:) erkekler düşündüğümüzden daha duygusal aslında... bir de kendilerini bizim gibi ifade edemedikleri için böyle tripleri olabiliyor:))

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…