Ve Kılıçdaroğlu ortaya çıktı! İLK AÇIKLAMA

onların istediği kürt adını kullanabilmek sanırım
biz kürdistanlıyız demek istiyolar
sen de dedin ya kürdistan diye yurtdışında bile tanıtıyolarmış orayı
resmen takıntı yapmışlar ya
türk adı altında bi yer istemiyolar
cidden anlamıyorum bu kadar mı nefret ediyolar

türkiyede herkes türk mü sanki
ama tc vatandaşı herkes
etnik kökenlerine kimse birşey demyo ki ne bu öfke
zamanında ezilmiş olabilirler ama şimdi kimse ezmiyo onları
eskiden kürtçe konuşmaları vs yasakmış heralde ama şimdi öyle değil ki
bunlara artık napsan yaranamazsın bence

abddeki eyalet sistemi gibi olabilir mi acaba
orada da eyaletlerin kendi düzenlemeleri var sanırım

Bence Amerika'daki eyalet sistemini baz almak pek doğru olmaz, çünkü orada bildiğim kadarıyla eyaletler olsa bile kendilerine yine en başta ABD vatandaşı olarak görüyorlar, ama bizim durumumuzda bu geçerli değil. Özerklik taraftarı Kürtler kendilerini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak görmüyorlar ki. ABD'de her eyalet yine ABD'yi baz alıyor (nasıl bir cümle olduysa artık :)). Yani eğer onlar ABD'deki gibi kendisini buraya ait hissetseydi bu durum düşünülebilirdi, ama bizim durumumuz öyle değil. Sanırım bu durumu da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

bende bunu düşünüyordum şimdi. o sistem değil istedikleri. farklı.

tc vatandaşı gibi görmüyolar ama devlet te bunlara alın topraklar sizin olsun demeyecek heralde
en fazla bu eyalet sistemi gibi birşey kurarlar bence
devlet kontrolünde ayrı bi eyalet olabilirler diye düşündüm

özerklik tam ne demek bilmiyoruz ki
uygulanırsa nasıl olacak mesela hiçbirşey bilmiyoruz

Evet çok fazla etnik köken var. Hiçbiri de tcye bu nefret duymuyor. Ama ben söyliyim kürtler böyle haklar elde ederse çerkesler de çok dişli bir topluluk onların da bazı talepleri olduğunu biliyorum. Kürtlerle ilgili bazı vaatler gündeme geldiğinde hemen hareketlenirler. e bunun arkasında boşnak var arnavut var ...

Özerklik konusunda weiss'a katılıyorum, çünkü taviz tavizi doğurur ve bunun sonu tam bağımsızlığa kadar uzanır. Misak-ı Milli sınırları dahilinde bulunan hiçbir toprak parçasının bu şekilde ayrılması sözkonusu olamaz. Eyalet sistemi konusunda kişisel görüşüm ise şu: özerkliğin farklı bir hali gibi geliyor bana. Çünkü Türkiye yapısı gereği eyaletlere bölünerek yönetilmiyor, bunu sadece belirli bir bölge için yaptığımızda sadece adı özerklik olmayacak o kadar gibi geliyor bana.

Çözüm nedirin cevabı bende net değil ne yazık ki, bölgenin parametrelerine ve durumuna devlet elbette hakimdir, hakim olmalıdır. Bunun çözümü de burada konuştuğumuzda çözülecek bir şey olsa zaten bu zamana kadar yapılırdı. Belki süreç gerekiyor bazı şeyler için, ama zamandan yana şanslı bir durum yok gibi, her şey oldukça hızlı ilerliyor.

Kalkındırma için Özal döneminden beri atılan adımlar vardır; ancak bölgenin gelişimi sağlansa bile şu anki konjonktürde asıl meselenin bu olduğunu sanmıyorum. Bölge halkı gelişimden memnuniyet duysa da başka yönlerden gerek kendi istekleriyle gerek baskıyla farklı talepler içindeler. Unutulmamalı ki bu bölge için diğer ülkelerce düşünülenler, çıkarılan haritalar oldukça eskiye dayanıyor. Yani sorun düne ait değil, altyapısı önceden hazırlanmış, ve ne yazık ki zamanında yapılamayanlar veya düşünülemeyenler nedeniyle şu an çok farklı bir noktadayız...

abddeki eyalet sistemi gibi olabilir mi acaba
orada da eyaletlerin kendi düzenlemeleri var sanırım

KESİNLİKLE olmaz.Orada her eyaletin kendi ayrı yasası,polis teşkilatı vs var.Ama hepsi birleşir Amerika'ya sadık kalır.Ülkenin birliği için çalışır.Burada Van'a ayrı yasa,ne bileyim ayrı polis teşkilatı yaptır.Seyret cümbüşü sonra.1 ay sonra ayrı devletçilik oynamaya başlarlar.Ülke insanında o bilinç kesinlikle yok.Biz daha seçimini bile doğru dürüst yapamayan bir ülkeyiz ve Batılı değiliz

bende bunu düşünüyordum şimdi. o sistem değil istedikleri. farklı.

İşte farklı olduğu için ben kesinlikle özerkliğe ya da eyalet sistemine karşıyım ama bağımsızlık istiyorlarsa verilsin diyorum. Bu konuları bazı kimseler konuşamaz, ama konuşmak demek her zaman gerçekleştirmek demek değildir. Ben şimdi düşüncelerimi söylemeliyim ki gerekirse birisi çıksın hayır sen yanlış düşünüyorsun desin. Böyle böyle birbirimizi tanıyıp, anlayacağız belki de bir şeyleri çözeceğiz.

Zamaninda cok ezilmis olmalarindan dolayi olusan bi psikoloji.
Ben yurtdisinda yasiyorum, Kürt arkadaslarim var, "biz daha 10 sene öncesine kadar ortamlarda Kürt oldugumuzu söylemekten
cekinip korkuyorduk" diye anlatirlar. 5 sene birlikte okudugum bi arkadasimin Kürt +alevi oldugunu ancak mezun olduktan sonra ögrendim, düsünün.
Hep saklamis.
Mecbur muydu bu insanlar özlerini saklamaya? Dillerini konusamamaya?
Zamanindan beri uygulanan yanlis politikalar maalesef böylece PKK belasini dogurmustur,
kisacasi suc sadece onlar da degil, suc onlarin varligini kabul edemeyen ve sindiremeyen zihniyette.

canım topluluklara ne kadar hak tanırsan tanı isyan edecekleri varsa isyan ederler zaten
tarihte örnekleri var
ıslahat fermanı dönemini incele istersen

o sebeple her tc vatandaşının eşit imkanlara sahip olması gerekir
nasıl olacak bilemiyorum
çok fazla etnik köken var
kürtler isterse diğerleri de başka şeyler isteyebilir şaşırmam
ama gördüğün gibi herkes ayrılmayı bölmeyi düşünmüyo
çok sıkıntılı bi konu

aynen. öyle hem özerk olayım hemde nimetlerinden yararlanayım olmaz.
bağımsız olsunlarda işte o zaman anlasınlar anyayla konyayı. hiç olmazsa bundan sonra benim mehmetciğim ölmez. bunlarda ellerini kollarını sallayarak istanbuluma ankarama antalyama gelemezler. madem bunu istiyorlar ahada dükkan siziN. yeter gerçekten yazık değilmi,bunlar yüzünden akan kana ,şehit olan askerimize.

Son düzenleme:

ben de böyle düşünüyorum aslında
olan her türlü bizim askerimize oluyo
ve her zaman başımız ağrıtacakları belli

ben de böyle düşünüyorum aslında
olan her türlü bizim askerimize oluyo
ve her zaman başımız ağrıtacakları belli
yazık ya. o oğlanlar kolaymı yetişiyor. 18 de şehit oluyorlar. can bu.
kan akması dursun hiç olmazsa.

Özerklik ya da bağımsızlık verilirse sorun çözülmüyor ki. Evet, sorun güneydoğu için çözülüyor ama ya sonrası? Misak-ı Milli korunmalı, bu konuda mutlak surette dik durmalıyız. Sonrasında Yugoslavya gibi, Rusya gibi parçalanmamız sözkonusu olur. Bir Sevr gerçeği var; zamanında hayata geçirilemeyen ama başkaları tarafından hep gündemde tutulmaya çalışılan...

Eğer PKK gibi bir terör örgütünün sonunu GETİRMEDİLERSE alın topraklar sizin olsun da diyebilirler. Bazen düşünüyorum ne var bunda diye. Desinler. Alın sizin olsun ne haliniz varsa görün desinler. Eyalet sistemi ya da özerklik hiçbir şeyi çözmeyecek, eğer gerçekleşirse o zaman hep birlikte görürüz, bu konuda yanılacağımı pek zannetmiyorum.

Yeniden başta söylediğim getirmediler olayına da değinmek istiyorum. PKK sorunu çözülebilirdi, Türkiye ordusu dünyanın sayılı ordularındandır, çoğu ülkeye kafa tutabilecek güçtedir. Yanlıyor muyum? Yanılmıyorsam eğer, neden PKK sorunu çözülemedi? ABD falan filan yardım etti diyenler olabilir. Evet, olabilir ama bu bence bitirilememesinin nedeni değil. Tam olarak kimin bilmiyorum ama PKK'nın varlığı maalesef Türkiye'deki bazı kişilerin de işine geldi. Ben çok duydum görüyosun ama emir gelmediği için vuramıyorsun diyen askerleri. Neden emir verilmedi? Ben inanıyorum ki PKK'nın kökü çok çok kısa bir sürede kazınabilirdi, ama yapılmadı. Şimdilere gelelim AKP sayesinde Kürtlere bazı haklar (benim gözümde ayrıcalıklar) tanındı deniyor. Ben AKP'nin samimiyetine de inanmıyorum. Kapalı kapılar arkasında neler konuşuldu, ne sözler verildi hiçbirimiz bilmiyoruz. Bundan öncekiler PKK'nın kökünü KURUTMAYARAK yerlerini sağlamlaştırdı, AKP de sırf Kürtlerin de oyunu alabilsin diye barışçı(!) politikalarıyla. Yani demem o ki bu sorunu siyasiler ÇÖZMEYECEK. Olsa olsa bir çözeriz, yani halk. Ama tabi birbirinden bu kadar korkarak ne kadar mümkün orasını bilemiyorum.

cinayettir doğru kimsenin yürekten savunduğunu düşünmüyorum
ama öyle bir hale geliyorki insan ne diyeceğini sasırıyor
bizden ayrılsalar suraya yazıyorum tas üstüne tas koymayı bile beceremezler

doğuda olduğu kadar batıda kürt nüfusu var. bu insanlar iş, aş düzen kurmuşlar. böyle bir şey olursa yallah köyünüze. iç savaş kaçınılmaz, kürt türk nefreti kontrol edilemez hale gelir. Allah korusun

Son düzenleme:
yok o kadar değil. burada yaşayanları neden yollasınlar. o olmamalı zaten

tsknın böyle bi gücü elbetteki var ama bu sorun yıllar öncesinde de vardı
çözüldü mü hayır
neden çözülmedi peki bunu konuşmak lazım cidden
hatta bi zamanlar baya bi mücadele edilmişti ama çözülmedi
dış devletler desteklediği için çözülmediğini düşünüyorum
onların müdahale ettiğini düşünüyorum
çözüm olması onların işine gelmez çünkü
daha önceki sayfalarda da konuştuk bunu
bunu kim gelirse gelsin çözemedi yani

şimdi nolucak bilmiyorum
çözüm sürecinde hükümeti samimi bulmuştum ama şimdi korkuyorum
ne olacağını bilmiyoruz çünkü
hükümetin aşamaları açıklamasını çok isterdim

Son düzenleme:
yok o kadar değil. burada yaşayanları neden yollasınlar. o olmamalı zaten

devlet gönderir demiyorum. düşünsene böyle bir şey olursa türkler kürtlerden nefret ederi hale gelir. madem özerklik istediniz devleti böldünüz bizim ülkemizde işiniz yok diyebilirler. biz tek ülke çatısı altındayken bile bunları yaşamadık mı? böyle bir durum sadece doğu için değil, tüm türkiye için felaket olur..

bazı fanatikler yapar ama bizler aklıselim insanlarız. bunu yaparsak sonucun ne olacağınıda az çok düşünmeliyiz. devlette bu durumda ağırlığını koyacak artık.
valla ben artık can alınmasın kimse ölmesin istiyorum. sonuç yok çünkü. olan şehitlertmize oluyor. vah gidene. en çok onlara üzülüyorum. onlardan bir tek gencim ölmeyecekse ne halleri varsa görsünler diyorum. yeter artık çünkü.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…