Arkadaşlar ben de size alternatif hikayemi anlatayım. Eşimle 3 yıl önce çocuk yapmaya karar verdik. Baktık olmuyor, sperm testi yaptıralım dedik. Sayı, hız, morfoloji her şeyi sürünüyordu. Hemen bir üroloğa gittik, çift taraflı varikosel teşhisi kondu. Fakat eşimin ağrısı sızısı hiç bir sıkıntısı yoktu. 3 doktorun görüşünü aldık. 2si madem ki şikayetiniz yok, tek derdiniz çocuk, hiç ameliyat olmayın, tüp yapın dedi. Biri hemen ameliyat edeyim dedi. Ameliyat sonrası düzelme şansı ne dedik %50 dedi. Eşim doğal olarak ameliyat olmak istemedi. Kim kesilip biçilmek ister ki? Biz önce takviyeleri deneyelim dedik. 7-8 ay her şeyi ama her şeyi kullandı. Spermlerde belirgin bir düzelme oldu. Hani 100 milyonlara çıkmadı ama kısırlık teşhisi için konan sayının üstüne çıktı. Ama bu iyilik 2 ay sürdü. Ve ben o arada hamile kalamadım. En sonunda ikimiz de bıktık. Hiç unutmuyorum, Marmara Üniversitesine gidiyorduk kontrole, dur dön geri oldum. Eve dönüp tüp bebek merkezlerinden randevu aldım. Zaten bir yandan da tüp raporu için gerekli tetkiklerim yapılmıştı. Bir kaç yerle görüşüp en aklıma yatan doktora karar kıldım. raporum da bu arada çıktı. 1 ay sonra ilaçlara başladım ve ilk denemede kısa protokolle hamile kaldım. Kızım şu an 16 aylık. Açıkçası tüp bebek yöntemini gözümde büyütüp, son çare görüp, kaybettiğim zamana sonradan çok acıdım.
Yani eşiniz varikoselden rahatsızsa diyeceğim bir şey yok. Ama benimki gibi varlığını dahi hissetmiyorsa ameliyat yerine aşılama ve tüpü de düşünün derim.