:) bana teşekkür eden güzel arkadaslarımı kucaklıyorum. hepimiz kurtulacagız arkadaslar
stefania da benim yazdıklarıma ilaveler yapmış aslında ben de bir kaç ilave daha yapacagım. ve ozetleyecegim.
1) temizlik: asla elinizi sigilli bolgeye sürmeyin, sürerseniz mutlaka bol sabun suyla yıkayın. tualet kagıdı ile sadece uzerine basarak suyu alın sürtmeyin. mumkunse sigillerin oldugu bolgeyi kapatacak yara bandı veya pecete koyun. iç çamaşırınızı sıkca degistirin.
2) tedavi : mumkunse yaktırın. yakılmada tekrar etme olasılıgı %2 dir. bazen dondurma daha etkili oluyor. baktınız yakılınca tekrarladı dondurtun. dondurma ya da yakma yonteminin işe yarar olması HPV nin tipi ile ilgili olaBİLİR. o yuzden tip testini yaptırmaya gayret edin. Tip testi ille de sigilin olmasını gerektirmez. sadece bir çubuk yardımıyla alınan sıvı ornegiyle tespit etmek yeterlidir. sigil varsa veya tedavi oluyorsanız cinsel birlikteliginizi en aza indirgeyin. aksi halde sigilden kurtulmanız güctür.
3) kontrol: 6 ayda bir smear testi yaptırın.
en iyi smear testi reglden hemen oncesidir
2 sene boyunca sigil cıkmadıysa smear testini yılda 1 defaya indirebilirsiniz. siğil varsa kanser yapma ihtimali düşüktür. zaten kontrole gittiğinizden kanser ihtimalini oldukça düşürmüş olacaksınız.
4) tumuyle kurtuluş :a) sigillerin 2 ay sonra tekrar etme olasılıgı %50 den fazladır. 6 ay içinde tekrar etme olasılıgı %50 den azdır. 1 yılın sonunda hala sigil cıkmadıylsa %80, 2 yıl sonunda hala cıkmadıysa %90 sigili vucudunuz yenmiştir. beslenmeden daha onemli olan şey moraldir. (ben en iyi beslendigim donemde sigile sahip oldum... fakat psikolojim berbattı)
b) Bu virüsü vucut YENER. ömrünüz sonuna kadar taşıyacagınıza inanmayın. ama kontrollerinizi aksatmayın. partnerinize virüs varlıgını mutlaka soyleyin, birlikte tedavi olun. ileride cocuk sahibi olacaklar normal dogum yapmazlar. çünkü bebegi ufacık bir risk için hasta etmek istemezler.
c) Doktorlar bile bu virüs bazılarına neden bulaşır digerlerine neden bulaşmaz kesin çizgilerle acıklayamıyorlar. onların da açıklayamdıkları durumlar var. hatta neden 2 yıl sonunda vücudu terk ettiğini bile tam olarak acıklayamıyorlar. bana doktorum moralini yüksek tut demişti, bağışıklıktan daha onemlidir bu.
d) aşılar 4 tipe karşı koruyucudur. aşılar şu an TEST aşamasındadır (bu bilgiyi bir seminerden ogrendim.) kesin tedaviis için 2011 de piyasaya aşı çıkartılacak, bunu çalışmaları yapılmaktadır.
5) bulaşma yontemleri : daha once de dedigim gibi cinsel yolla bulaşma %100 dür. diger yollardan (ağda, havuz, tualet, ortak giysi kullanımı) bulaşma VARDIR. olasılık daha düşüktür ama virüslü ufak bir deri parçasının teninize deymesi yeterlidir. dudagınızdaki uçuk gibidir, dış ortamda yaşr. uçuklu birinin rujunu kullanırsanız size de uçuk bulaşır. fakat hpv uçuktan daha az tehlikelidir. genital uçukların tedavisi çok zordur. tekrarlayıp dururlar. Çoğu insan HPV ile karşılaşır ama genelde vücut bunu anında yener. yine de (insanların %70i gibi büyük bir rakam ) HPV taşır. partneriniz varsa mutlaka birlikte tedavi olun aksi halde birbirinize bulaştırıp durursunuz, tedaviniz bitmek bilmez.
not: avrupada yapılan bir ankette "bir virüsünüz olsaydı hangisini tercih ederdiniz?" sorusuna %90 HPV cevabı verilmiştir. işte bu kadar az korkutucu bir virüstür.
ileride de nasıl kurtuldugumu anlatmak istiyorum