Bugün rehabilitasyon merkezine gittik. Oğlumu her yönüyle incelediler. Göz temasının oluşu, bir şey yapacagı zaman karşısındakinin tepkisini merak etmesi, bakıldıgı zaman gülümsemesi, bir şeyi istemediği zaman geri çekilip, istediği zaman geldiğini kısaca bu tarz durumlara tepki vermesi onun sosyal bir çocuk olduğunu gösterdiğinden otizm denilemez dedi.
Ama gel git, götür getir gibi yönergeleri bilmeyişinden, nesneleri tanımayışından, dil geriliğinden, parmak kaslarının yetersizliğinden, bazen parmagını ağzına götürmesinden, heyecanlandığında kanat çırpma hareketi yapmasından dolayı özel eğitim gerekli görülüyor.
Genel olarak oğlumun iletişim kurabilen, sosyalleşebilen bir durumu olduğundan otizm adıyla değilde başka isimlerle tanı alabileceği ve bunun beni korkutmaması gerektiğini söyledi.
Rehabilitasyonda birebir eğitim görecek. Ama bunun devlet tarafından karşılanması için doktordan tanı almamız gerekiyormuş. Yine de yeterli gelmezse kendi cebimizden üzerine koyup seansları arttırabilirmişiz. Çünkü devlet haftada 2 kere 40 dk karşılıyor. Sanırım biz ek yaparız bu durumda.
Oğluma herhangi bir tanı koymayadabilirlermiş. Böyle bir durumda yine de göndericez.
Aklıma takılan her şeyi sordum. Bazen etrafında dönmesi, bazen diş sıkması, yemek yerken yaşattıgı zorluk. Çizgi film olayı. Arkadaşlarıyla grupça oyun oynamayışı..
"Sadece bir belirti üzerinden kesin konuşamayız. Belirtinin gerçek bir belirti olup olmadıgından bile emin olmalıyız. Odada yalnız kaldıgında dönmeyi bırakıp, siz gelince size gülerek kızmanıza tepki olarak dönmeye başlaması bir belirti değildir. Ama yinede önlem alacağız. Çocuklar bu dönemde birlikte oynuyor gibi gözüksede zaten genelde kendi başlarına oynarlar. Hepsi böyledir. Ama toplu halde oturduklarında oğlunuzun katılmayışı, birebir oyun arkadaşı edinmeyişi bir belirti olarak görülebilir. Ama buna yine otizm belirtisi demek yerine, sosyalleşmesinin güçlendirilmesi gerektiğini, geliştirilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Oğlunuz henüz hiç konuşamadığı, yönergeleri bilmediği için arkadaşları tarafından dışlanmış olabilir. İstemeden grubun dışında kalmıştır bu yüzden. Öğretmenide size o yüzden arkadaşlarına katılmıyor demiştir. Bizde burada yaşıtlarıyla aynı seviyede dil becerisini ve nesneleri yönergeleri öğreteceğiz." Dedi.
Orada bazı testler yaptı. Bir oyuncak trenle nasıl oynadıgına baktı. Trende + puan aldık. Dönen koltuğa tepkisine ve inince başının dönmesine ve verdiği tepkiye baktı. Oradan da + puan aldık. Bazı hayvan resimlerini gösterip sesini çıkarttığı hayvanı eline vermesini istedi. Eksi puan.
Kısacası durum bu. İçim inanılmaz rahatladı. Çok güven verdi bana. Şimdi yapmamız gereken bir tanı alıp rehabilitasyonda indirim sağlamak. Elimizden geleni yapmaya devam etmek.. Gelişmelerden tekrar haberdar edicem :) hepinizden Allah razı olsun. Benim derdim sizinde derdiniz oldu. Benimle beraber üzüldünüz. Destek oluyorsunuz bana. Çok teşekkür ederim :)