tamam canım ben bu kili mutlaka deneyeceğim ama sana zaman veremem..netten araştırdım şöyle bir..sarı kil saça cilde iyi gelirmiş. kırmızı kili yiyenler falan varmış :44:
''Kilin pek çok faydası var. Hem cilt hem de saç güzelliği için kullanılan kil; saça canlılık verir, cildi güzelleştirir. Aynı zamanda yaralara da iyi gelir. Kilin içinde bulunan maddeler, cilde ve birçok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. Kadınlar güzelleşmek için kili kullanır. Aynı zamanda temizlik malzemesi olarak da kullanılır. Kilin sivilceleri iyileştirici, kepeği önleyici ve saça canlılık verici özellikleri vardır. Aynı zamanda cilt hastalıkları için de kullanılmaktadır. Kil pişik, selülit ve ciltteki çeşitli yaralar için de kullanılır.'' demiş bir sitede.
başka bir sitede ise demişler ki; ''Kil taşı iki amaçla kullanılırdı. 1.Temizlik amacıyla 2. Kadınların yemesi
1.Temizlik amacıyla, kadınlar saçlarını temizlemek için hamamlara giderlerken beraberinde yetecek kadar sarı kil götürürlerdi. Hamama girer girmez bu kili leğenlerinde ıslarlar ve yoğururlardı. Bu killeri hamamın yüksek yerindeki duvara yapıştırıp bekletirlerdi. bir süre sonra saçlarını bir ağız yıkayarak bu kili saçlarına sürerlerdi...bir süre sonra hamadaki bu killikler kaldırıldı.
2.Kadınların yemesi, kadınlar belirli dönemlerde aşerme zamanı yoksa başka nedenlerle mi bilinmez bu kırmızı kili alıp katır kutur yerlerdi.....
bunları buldum canım..eskiden insanlar hem içten hem dıştan hertürlü götürüyorlarmış kili baksana..
aktara baş kili diye sorarsın. sarıysa sorun yok ama sarı değilse sor bakalım bu baş kilinin sarı olması gerekiyormuş sarı kil saça iyi geliyormuş falan dersin..sen İstanbulda yaşıyorsan biraz daha şanslısın. bir dünya aktar vardır onda yoksa diğerine gidersin. ben küçük bir yerdeyim 2 tane aktar var inşallah bulurum..yoksa da fabrikadan isterim