Merhaba. Bayağı eski bir konu ama bu dertten muzdarip ne çok kişi varmış. Ürtiker hafife alınacak bir hastalık değil malesef ve o görünen döküntüler hastalığın en önemsiz kısmı. O döküntüler ve kızarıklıkların aynısı vücudunuzun içinde iç organlarınızın da üzerinde oluyor.
2012 yılı yazında temizlik yaparken (boya, badana, tadilat) akşam beş gibi yemek yedik. (tavuk, patates, çay) gece dudaklarımda şişme kafamda ve kaşlarımda deli gibi bir kaşıntı ama öyle böyle değil, mantara da benzemiyor kaşıntısı. İyi gelir belki diye ılık bir duş alayım dedim, iyi ki şampuan dökmemişim. Başımdan aşağı kezzap dökmüşüm gibi o suyun altından bir kaçışım var. Allah kimseye vermesin. Sonra sabah hastahaneye gittik. Doktor gıda alerjisi dedi. Bir avil iğne bir de serum gönderdi. Aynı gece aynısı tekrar. Sabah daha beter bir halde acile gittik, aynı doktor beni görünce siz buna ne yediriyorsunuz dedi. Yine iğne yine serum. Bu anlattıklarım bu hastalıkla ilk tanışmam.
Altı aydan fazla bir süre ne yaşadığımı bilmeden bununla mücadele ettim poliklinikte oturup akşam dörde kadar mesaiyi nasıl en az çalışırım diyerek bitiren cildiye doktorları sayesinde altı ay boşu boşuna uğraştım. Profesöre gittim, profesör olmuş ya arkadaş artık böyle vakalarla ilgilenmiyor.
Sonra bir pazar günü hava çok güzeldi daha çok soğuk değildi üzerimde ev elbisesi ayaklarım çıplak vaziyette oturuyordum komşum geldi kahve içtik bir saat kadar oturduk. Komşum gittikten sonra bana bir haller oldu döküntü yok sadece titriyorum. Yarım saat önce ateş basıyordu nerdeyse bu sefer tir tir titriyorum. Döküntüler, kızarıklıklar da başladı.Eşim çalışıyordu. Ablamı çağırabildim telefonla. sadece yatıyorum konuşamıyorum titriyorum doktora götürelim diyorlar kıpırdayacak halim yok. birlikte kahve içtiğimiz komşum geldi inanamadı beni görünce bu ne hal .Neyse eşim geldi sıcak sular koydu çorba verdi birşeyler verdi biraz gözümü açtım akşam saat dokuz oldu acile götürdü beni.ama bu arada yüzüm gözüm dudaklarım (ürtiker hastaları bilir nasıl şiştiğini böyle arı sokmuş, silikon varmış gibi) şişti boynumda ensemde kızarıklıklar. gittik acile eşim beni ilgilenen doktorun yanına bıraktı kayıt yaptırmaya gitti. doktor ne şikayetiniz var dedi (yüzüm gözüm şiş) ürtikerim var ilaç alerjisi konuşamıyorum şu anda çok kötüyüm dedim. Bana "bunun için mi geldin" dedi. sesim zor çıkıyor. bir tane avil yapamaz mısınız dedim bunları söyledi ama boğazımı da kontrol etti(Allah razı olsun!!!!!) bir avil vurdu gönderdi.
Bu da benim için dönüm noktası oldu. Ama o güne kadar neler yaşadım neler çektim ben bilirim burda anlatmaya kalksam. Neyse. Ankara Tıp Fakültesine gittim.(ankarada oturmuyorum.) Orda tıp öğrencileri bakıyor size çok önemli hastalıklara profesörleri bakıyor.ordaki o tıp öğrencisi olan doktor kız bana bu hastalığı, nasıl seyrettiğini, neler yapacağımı tek tek anlattı.
O pazar günü beni o hale getiren idrar yolları enfeksiyonuymuş. aşağı yukarı on yıldır dişlerimle ilgili problem yaşıyorum. sürekli enfeksiyon var dişlerimde yaptırmaktan bıkıp usandım. maddi yönü ayrı hatta dişlerim yüzünden sivilce problemim var yüzümde ne yaptıysam ne dişlerimi halledebildim ne sivilcelerimi.
Ben o doktor sayesinde hastalığımın ne olduğunu nasıl başa çıkmam gerektiğini öğrendim. Ürtiker ömür boyu birlikte yaşanması gereken bir rahatsızlık vücudunuzun bağışıklık sistemi birden alarm vermeye başlıyor. tepki veriyor yaşadıklarına. Ben çok büyük bir üzüntü yaşamıştım. bu hastalıktan önce onun da etkisi var. Arveles ağrı kesici içiyordum. hemen her gün migrenim var.
Doktor, kronik ürtikeriniz var, ilk önce bunun neden kaynaklandığını vücudunuz niye böyle bir tepki veriyor sebebini bulalım ondan sonra tedavinize başlarız dedi. kan tahilili idrar tahlili verdi. kanda az miktarda tiroid çıktı ama idrar yollarında çok ciddi enfeksiyon çıktı rakamlar çok yüksekti. Yani normal değerlerin çok çok üzerinde. idrar yolları için bir antibiyotik verdi tiroid için de düşük doz tiroid ilacı verdi. normalde kullanmanıza gerek yok ama şu an atak geçiriyorsunuz o yüzden veriyorum dedi. ürtiker için de aerius (antihistaminik) yazdı sabah akşam iç dedi. ben doktora gidip gelirken de ataklar geçiriyordum. oturduğum yerde birden bire kıpkırmızı döküntü döküyorum, nefesim sıklaşıyor. o ilaçları kullandıktan sonra tekrar kontrole gittim doktor bana;
Bundan sonra kronik ürtiker hastasısınız, sizi alerji bölümüne göndereceğiz kullanabsileceğiniz size alerji yapmayan ağrı kesici tespit edecekler, size kart verecekler ,o kartta yazılan grubun dışında antibiyotik kullanmayacaksınız, dişlerinizi bir an önce yaptırın dişlerinizde enfeksiyon olmasın, vücudunuzda enfeksiyon olmayacak , idrar yollarınızı sık sık kontrol etttirin triodinizi sık sık kontrol ettirin, aşırı üzüntü, aşırı yorgunluk, çok şiddetli ağrı vs.. bunlar ataklarınızı tetikleyecektir. Aerius bana fayda etmedi, semprex yazdı, sabah akşam ilacını için atakları önlemeyecek ama baskılayacak dedi. altı ayda bir kontrole geleceksiniz , eğer çok sık tekrarlarsa, ya da ciddi bir atak geçirirseniz tekrar buraya gelin, bunun dışında atak geçirdiğinizde hemen acile gitmenize gerek yok ama eğer nefesinizde sıklaşma ya da nefes tıkanıklığı gibi bir durum olursa hemen acile gidin bir avil vurdurun (çünkü o kızarıklıklar nefes borusunda da oluyor ve nefes borunuzu tıkıyor veya diliniz de şişerek nefes borunuzu tıkayabiliyor) yaşam kalitenize dikkat edeceksiniz, bundan sonra hastalığınıza göre yaşayacaksınız dedi.
Neticede ben bana ne olduğunu nasıl yaşamam gerektiğini öğrendim. ürtikeri olanlar muhakkak doktora gitmeli. Her türlü sağlık şikayetimde bitkisel tedavi yöntemlerine mutlaka bakarım kullanırım da ama ürtiker de ilk önce vücudunuzun neye tepki verdiğini öğrenmemiz gerekiyor.
neyse çok uzun oldu. ürtiker hastası olanlara acil şifalar dilerim. ne olduğunu yaşayan bilir.