• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Üniversite mi? Bölüm mü?

iyi bir üniversitenin herhangi bir bölümü olabilir ama herhangi bir üniversitenin mutlaka iyi bir bölümü tercih edilmeli. mesela tıp için ist. ya da erzurum ayırt edilmiyor. ya da eğitim fakkültesinde okuyorsanız izmir ya da ağrı farketmiyor. kpssde sen hangi üniden mezunsun diye sorulmuyor. ama özel sektör mutlaka iyi bi üniden mezun olmayı amaçlıyor.. okulu bitirince çalışmak istediğin yere bağlı yani..devlette mi çalışacaksın yoksa özeldemi. öyle birşey işte..
ama şunu da söyleyeyim biyoloji okuyorum biitirince formasyon alırım kpssye çalışırım atanırım diye düşünüyorsan işin çok zor.zaten branş öğretmenleri için boş kadro çok az ve bir sürü eğitim mezunu var... onlar 4 yıl boyunca meslek dersi görüyorlar yani..

katılıyorum canım
 
şöyle birşey önerebilirim ama. okuduğun okulda çok çalışırsın, derslerin notların harika olur hocalara kendini gösterirsin akademisyen olarak kalırsın..
 
sevdigin isi yaparsan nerde olursan ol mutlu olursun ama tabi ki bazı universitelerden mezun olanlarlar 1-0 önde baslıyorlar ama biyolojide eger sever ve cok calısırsan hangi üniden mezun oldugun o kadar fark etmez. örnek verebilirim. kuzenim akdeniz biyoloji mezunu ve su an amerikada yale üniversitesinde arastırma yapıyor ,bölümünü inanılmaz seviyor ve cok cok basarılı. hem gercekten bölümünü seversen calısır ortalamanı yüksek tutar 2 senenin sonunda daha iyi bir üniversiteye yatay gecis yaparsın , bence senin onem vermen konu yabancı dil. ne yaparsan yap ingilizceyi cok iyi ogrenmeye calıs.
 
bunu sana diyen insanlar sanirim iyi bir okul ve bolum kazanmissskaydirigubbakcemile4
kotu denilen okuldan ama onu acik bir bolumden mezun olan bazen calisma hayatinda iyi bir okul okuyandan onde oluyor.taninmis bir unv.den mezun olan biri,insanlarin dalga gectigi okuldan mezun biriyle ayni yerde calisip ayni parayida alabiliyorr:hulya:iyi arastir hedefini ona gore belirle.o yolda git.
 
şöyle birşey önerebilirim ama. okuduğun okulda çok çalışırsın, derslerin notların harika olur hocalara kendini gösterirsin akademisyen olarak kalırsın..

ve çok uzun bi süre hocaların hamallığını yapar kitaplarını taşır kahve getirip götürürsün...tabi hayalin buysa
 
bence bölüm seçmek çok önemli. ben lisede fen bölümündeydim. puanım ıTÜ jeoloji mühendisliğine yetiyordu girdiğim sene. aman ıTÜ ne güzel etiketi var, ama jeoloji okumak gibi bir hayalim isteğim bir eğilimim yoktu. Mimar olmak istiyordum, puanım yetmedi. Ben de eşit ağırlık puanımı kullandım, DEU işletmeye girdim. Sürüsüne bereket işletme mezunu var ama bu bölümden dallara ayrılmak çok kolay ve ileride kendi işini kurmayı hedeflersen öğrendiklerin işine yarıyor. ıkisini kıyas yapınca bölüm seçimi ağır bastı.

Sen de bioloji istiyorsan doğru seçimi yapmışsın bölüm seçerek...
 
canım üniversite adı insanı ancak birkaç ay idare eder. işveren senden iş bekler. baktı iş yapmıyor çalışanı, bakmaz üniversitesine falan işine son verir hemen. devlet düşünürsen zaten devlet bakmaz üniversiteye falan kpss'ne bakar. şimdi bunları düşünüp hiç canını sıkma.
kendini geliştirmeye bak. mesleki olarak neler yapabilirim, diğer biyologlara fark atmak için ne yapabilirim diye düşün. fark yaratmanın yoluda bence yabancı dilden geçer tatlım. ingilizceni iyi tut ama bir dil daha seç. Türkiyede mesela benim alanımda (elektrik) rusça arapça çok istenir. sende senin alanında en çok istenen dilleri belirle. nasıl belirlerim dersen iş ilanlarına bak. biyologlardan ne gibi bilgilere sahip olmaları isteniyor. bunları araştır.
bazı insanlar bana çok ilginç geliyor ha. kız kazanmış neden böyle bir yorum yapıp sevincini kursağında bırakıyorsun ki. bazen anlamak zorlaşıyor bu insanları.
 
ve çok uzun bi süre hocaların hamallığını yapar kitaplarını taşır kahve getirip götürürsün...tabi hayalin buysa

hayallerine ulaşmak için katlanılacak birşey..
yoksa üniversitede öğretim görevlisi doc prof bulunmazdı değil mi?şakkıdı
 
bende bu sene girdim sınava. itü meteoroloji bölümü tutuyordu sırf itü die istiodum ama asıl amacım gıda mühendisliğiydi. sonuç olarak abant izzet baysal gıda mühendisliğine girdim. bence önemli olan okuldan çok bölüm. istemediğin bi bölüm olupta havalı bi okulda okumanın hiçbi marifeti yok. kendini geliştirmek önemli.
 
eğer kpss ile atanacaksan yani devletin kadrolu çalışanı olacaksan üniversitenin hiçbir önemi kalmıyor. sadece bölüm önemli. öğretmenlik,tıp,mühendislikler falan farketmiyor. üniye bakılmıyor.
ama özel sektörde çalışacaksan mezun olduğun üni önemli. ona göre işe alıyorlar açıkça da söylüyorlar. tabiki herkes boğaziçi odtü den mezun olamıcak ama çok da anadolunun ücra köşelerine gitmeyin.

sırayla hem üni hem bölüm azalta azalta örnek vereyim bari. örneğin odtü bilgisayar müh. istiyordunuz olmadı. o zaman itü telekomünikasyon müh., yıldız teknik elektronik haberleşme müh,istanbul üni. elektrik elektronik müh.,ege makine müh, böyle gider bu. ama mühendis olcam diye jeoloji, orman müh. falan olmayın a kızlar.
ya da hacettepe eczacılık istiyordunuz olmadı. bütün eczacılıkları sıralarsınız çok vasat üniler hariç, sonra başlarsınız ege kimya müh.,osmangazi kimya müh. falan, daha da düşersiniz kimya bölümüne hacettepe kimya bölümü,bursa eskişehir adana ya kadar yolu var eliniz mahkum sonuç kötü geldi. ama isteğinizden şaşmadınız yine ilaç sektörüne yönelik tercih yaptınız.:)
lise sonda planladığım muhtemel tercih listem:(sonuç iyi geldi sadece ilk ikiyi yazdım. ilk tercihime gittim. herkese nasip olur inşallah)
yıldız teknik kimya müh. den başlayıp istanbul üni, ege, dokuz eylül kimya müh(sadece istanbul izmir istiyordum) ondan sonracıma ege gıda. ardından çevre müh hatta metalurji malzeme müh. de yazılabilir. puanına göre iyi bir bölüm:)
inşaat isteyip kazanamayanlara harita müh., elektrik-elektronik isteyip kazanamayanlara elektrik müh. diye sıralanabilir. odtüye gidemeyen itü ye böyle bikaç üni bir bölüm düşe düşe tercih yapın derim. ne bölümünüz kötü olsun ne üniniz.
ama şunu da unutmayın üni 4-5 yılda biter diploma çekmeceye konur. ama meslek hep devam eder. yapamayacağınız meslekler seçmeyin. bol şans.
ama bana sorarsanız en kral meslek ev hanımlığıdır. emekli olacağım günün hayaliyle yaşıyorumkaydirigubbakcemile3
 
ve çok uzun bi süre hocaların hamallığını yapar kitaplarını taşır kahve getirip götürürsün...tabi hayalin buysa

sadece kitap kahve taşıtmazlar. sana bir sürü makale çevirtirler, laboratuvardaki bütün gereksiz analizleri sana yaptırıp asıl önemli noktalarda seni postalarlar işi öğrenmeyesin diye. sonra işleri bitince çağırıp bulaşıklarını yıkatırlar. doktor olursun öğrencilerin ödevlerini projelerini sana okuturlar. deney asistanı yaparlar, canları derse girmek istemediğinde eline notları verir seni sınıfa gönderirler. kimse seni hoca olarak saymaz dinlemez. yardımcı doçent olursun 40küsur yaşına gelirsin hala sana 100küsur kişilik sınıfın önünde sana sadece adınla hitap ederler hatta azarlarlar. prof olursun hala adınla hitap ederler. ast üst olayı askeriye gibi devam eder. hele de böyle bilimsel araştırma yapan bölümlerde kimse kimseye bir şey söylemez. patent alacaklar zengin olacaklar yaÇok üzgünüm çoook
 
bölüme göre değişir.
mesela öğretmenlik, tıp vb için üniversite adının çok fazla önemi yok bence.
önemli olan bizi hangi mesleğin mutlu edeceğini bilip o bölümde ilerlemek diye düşünüyorum.zemuszemus
 
özel çalışmak mı yoksa memuriyet mi düşündüğünle ilgili tabiki.eğer memurluksa okulun önemi yok bence.ilk girişte formlara doldurulur formaliteden sonra kimse sormaz bile.ben ondokuz mayıs lisans mezunu hemşireyim mezun olduğum yılda 657 ile atandım okulumu soran bile olmadı mesela kaydirigubbakcemile3
 
Bu olaya çok düz mantıkla bakılıyor.Gecen dershanede felsefe hocası tarıh bolumunden konu açılınca ODTÜ tarıh dedınmı her yerde iş bulursun dedi.Halbukı cok yalnıs bir düşünce.Mühendıslık desen tamam onemlı bır okul ama tutupta ODTÜ sosyolojide okucaksında nabacaksın ? sen kadrolu eleman olduktan sonra sana okul mu soruyorlar hayır.

Efsane unıversıtelerden mezun olupta işsiz kalanlar çok.ODTÜ nün rektoru bıle dıyor bunu oradan mezun olup ıssız kalanlar cogunluktaymıs.Mesela bır ornek verıyım.Sen odtü sosyolojiden mezunsun ama ıkı lafı bır araya getıremıyorsun dogru duzgun konusma yok.Ama ege unıversıtesı mezunu bırı kendını cok iyi ifade edıyor daha aktıf ee kımı secerler ? Bu ornegı etrafımda ıkı defa gordum.ODTÜ mezunu ama basvuruya cagırmıyorlar bile.Bence okudgun bölüm ve bu alanda kendını gelıstırmen onemlı.İş sadece unıversıteyle bıtmıyor.Ki ben zaten ıngılızce egıtım verene unıversıtelere cok karısıyım.Öğretım gorevlılerı bıle karsı.Egıtım turkce olmalıdır Bunun yanında sen ıngılızcede gelıstırırsın kendını.Bu yuzden odtü ve dıger ıngılızce egıtım veren unıversıtelere asla ve asla ozenmedım.
 
İkisi de önemli ama. Gidip Karadeniz Teknik te isletme okunmaz.Tercihlerde mühendislikler ve iktisadi idari birimler olarak ayirmak gerekir.Cogu Bogazici olsun isterse itfaiyecilik olsun diyor.Ve cok gecmeden pismanda oluyor :)
 
Eğer bölümün devlet güvenceli değilse üniversite bence. Sonuçta şirketler üniversitene bakıyor. Ama kendini çok geliştirip, çalışıp derece falan yaparsan üniversite değil, SEN önemlisin.
Öğretmenlik gibi bölümler için bence üniversite önemli değil. Yine iş SENsin.
 
Back