• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ulkemizdeki egitim sistemi ve yurtdisinda is bulma

Ben kimseyı suçlamadim ama sistem ortada. Her yer temel lise dolu. Hepsi de bedava not sisiriyor. Örneğin bi kız vardı Matte en fazla 16 17 alırdı. Tembelin biriydi sinav sorularini calardi. Ertesi sene temel liseye geçti bi baktım ki elinde takdir belgesi. Biz de kendimizi yirtalim teşekkür almak için.
Ben lisedeyken de kopyayla takdir, teşekkür alan çok kişi vardı. Hocalar kopya çekildiğini görüp bir şey demiyorlardı sanırım, emin değilim. Ne yazık ki bu tarz durumlar olabiliyor. Ama o kişiler o kopyaları ÖSYM sınavlarının hiçbirinde çekemezler. Böyle düşün. Ayrıca kopyaya bu denli alışan insanlar hayatta illa ki bir yerde tökezlerler, buna emin olabilirsin.
Acı ama gerçekler ne yazık ki var. Sana düşen ise başkalarının saçmalıklarını, haksızlıklarını vb. düşünmemek ve kendi yolunda emin adımlarla ilerlemek. İnan başkalarını düşünüp durursan kendine yazık edersin.
Önce bakış açını değiştir, sadece kendinle ilgilenmeye başla. Sonra gelecek planları yap.

Öncelikle beni yanlış anlamanı, kırılmanı istemem. İster kabul et ister etme lakin seni hiç tanımayan, senden herhangi bir fayda/zarar gütmeyen öylesine biri olarak yazıyorum bunu. Yaşadıkların dünyada yaşayan gençlerin yüzde 90’ının basından geçen şeyler. Ama bu gençlerin bir kısmı bunları önemsemez yoluna devam eder bir kısmı ise önemser ve yaşadığı bütün başarısızlıkları bu bahanelere sığdırır. Örneğin ben ilkokulda yaşça sınıf arkadaşlarımdan daha küçüğüm diye çok dışlanırdım. Ortaokulda kültürel olarak benim ailemden çok farklı bir mahallenin okuluna gittim diye zorbalıklara maruz kaldım, inanır mısın balkonumuzda digi türk çanağı var diye 3 erkek sınıf arkadaşım beni taşlamıştı :KK70: o kadar vahşi bir ortamdı yani survivor sanki :KK70: şaka değil baya baya okul çıkışı bana taş fırlatıyorlardı. Ama umrumda olmadı, aileme de söylemedim kaldı ki abime söyleseydim o ufaklıklara haddini bildirirdi. Lisede de 4 lise değiştirdim (Ailevi sebepler) ama ben çok iyi bir liseyi kazanmıştım bu yüzden değiştirdiğim okullar da hep ona denk okullardı. Kimseyle doğru dürüst bir dostluk kuramadan okudum gitti. Çok da hırçın sinirli bir ergenlik yaşamıştım. Ama bu süreçte bir şeyleri bahane etmedim, kendi isteğim doğrultusunda dershaneye falan da gitmedim oturdum çalıştım. Yeri geldi gezdim eğlendim ama çalışmamı ihmal etmedim. İlk senemde de 1. Tercihimi kazandım, sene uzatmadan okudum okulun bittiği yaz da sınava girip kendi mesleğimde atandım. Üniversite hayatımı da dolu dolu yaşadım. Ben de oturup bir şeyleri bahane edip başarısızlık yaşayıp onlar yüzünden bunun yüzünden şundan bundan diyebilirdim. Hiç çocukluk arkadaşım olmadı mesela :) zira hiçbir yerde o kadar uzun süre yaşayamadık. Al sana missss gibi bahane. Şimdiye gelince madem bir bölüm okuyorsun onu da en güzel şekilde oku... Derslerini öylesine geçme en başarılı şekilde geç, yabancı dili ihmal etme. Mutlaka konferanslara ve seminerlere katıl (şu sıralar mümkün değil ama Online olarak katılabilirsin). Lakin şu kafa yapısıyla yaşarsan bir şeyleri başarman ve mutlu olman gerçekten zor. Çevrende de kimse kalmaz.

Yirtdisi gulluk gulistanlik degil neden insanlar bunu anlamiyor? Yabanci dizi ve filimlerde bile gorebiliyoruz okullardaki zorbaligi insan her yerde insan cocuk heryerde cocuktur. Bazi sikintilariniz olabilir birazda donup kendimize bakmamiz gerek hep baskalari suclu olamaz istediginiz bolumu bir puanla kacirmissiniz demekki biraz daha calissaydiniz yapabilirdiniz. Okulunu kucumseyenlere aldirma calis cabala sen elinden geleni yaptiktan sonra iyi yerlere gelirsin her muhendis olan super hayat yasamiyor.

Kötü insanı, zorbası, haksızlığı, pisliği her ülkede var.
Bu gerçeği kabullenin öncelikle.
Sen bölümünü seviyor musun önemli olan bu..
Yabancı dilini geliştir, fırsatlara koş, çabalamaktan vazgeçme.

Yirtdisi gulluk gulistanlik degil neden insanlar bunu anlamiyor? Yabanci dizi ve filimlerde bile gorebiliyoruz okullardaki zorbaligi insan her yerde insan cocuk heryerde cocuktur. Bazi sikintilariniz olabilir birazda donup kendimize bakmamiz gerek hep baskalari suclu olamaz istediginiz bolumu bir puanla kacirmissiniz demekki biraz daha calissaydiniz yapabilirdiniz. Okulunu kucumseyenlere aldirma calis cabala sen elinden geleni yaptiktan sonra iyi yerlere gelirsin her muhendis olan super hayat yasamiyor.
Hatta yurtdışında (özellikle Amerika’da) akran zorbalığı ülkemizde görmediğimiz boyutlarda. Öyle ki çocuklar intihar ediyorlar, birbirlerinin hayatlarını karartacak ömür boyu unutamayacakları izler bırakıyorlar. Ama ne yazık ki dediğiniz gibi insanlar sınır ötesindeki her şeyi güllük gülistanlık sanıyorlar.

Öyle bir anlatmışsınız ki, duyan, iyi bölümlerde ya da iyi okullarda okuyanların hepsini özel okul mezunu zanneder.
Sanırsın aileleri "bundan bir bk olmaz, en iyisi bir yere çırak verelim" derken okulları 100 puanı basmış, hepsi hayatın son anda yaptığı cilveyle tıp, mühendislik fakültelerine yerleşmiş.

Kendi başarısızlıklarınızın sebebini başka yerlerde aramayın. Evet başka sebepler olabilir, herkesin hayatını etkileyen iyi-kötü şeyler var ama bunlara takılı kalmak, "ama öyleydi, ama böyleydi" demek size bir şey kazandırmaz.
Başarısız da olabilirsiniz zaten. İnsan her zaman, her konuda başarılı olmak zorunda değil.
Önemli olan gerekli dersleri çıkarıp yola devam etmek.

Kendi adıma söylüyorum iibf 4 yıl emek verip okumam. Yeniden sınava hazırlanırım. En azından hayalimdeki bölümü okurum. İnsan sadece sevdiği alanda mutlu olup başarılı oluyor. Çevremde iibf okuyup boşta kalan vasıfsız kişilerin çalıştığı işte çalışan çok kişi var. Birkaç tanıdığımda tr en iyi üniversitede iibf okudu onlar sadece kurumsal büyük firmaya girdi.

Merhabalar. Ben ortaokul ve lisede zorbalik görmüş bir öğrenciyim. Ortaokulda gördüğüm zorbaliktan dolayı iyi bir lise kazanamadim. Ailemin istediği liseye istemeye istemeye gittim. Lisede de dislandim ve zorbalik gördüm. Kopya vermedigim icin tehdit edildim. Ders dinlemem bile engelliyordu. Mudur yardimcisina anlattim ama sadece takma dedi. Ogretmenler de derste bana laf atan kiza seslerini bile cikartmiyorlardi. Haliyle ortalama başarı puanım 65 geldi. Üniversite sinavinda bedava 100 veren bazı özel okulların yaninda hiç şansım yoktu. İstediğim bölümü de 1 puanla kaçırdım. İnsanlar şimdi okudugum bölümü kucumsuyorlar. Kekolarin okudugu bolum diyorlar. Evet süper bi bolum değil ama binbir zorlukla kazandım bu bumu ben. Panik atağim olduğu için son 3 ay pek çalışamadım. Herkes aynı şartlarda okumuyor. Bi keresinde mühendis bi tanıdık da benimle dalga geçti okulu bitirince ne olacaksın diye.
Ülkemizin eğitim durumu ortada. İnsanlar askere gitmemek için İİBF okuyor. Ben yabancı dilimi geliştirip iyi bir kariyer yapmak için bu bölümü sectim. İlk dönem haksızlık yapan hoca yüzünden ortalamam düştü. Herkese aynı düşük notu vermiş.
İleride yurtdışında yaşamak çocuklarımı iyi okullarda okutmak istiyorum. Benim yaşadıklarımı yaşamasınlar diye. Sizce ne yapmalıyım? İİBF mezunu olup yurtdışında yaşayan is bulan var mı aranızda? Tavsiyeleriniz neler?

yazdiklarinin hepsinde hep.baskalarini suclamis, hic sorumluluk almamis, kendi sorumlu oldugunu dusundugun kisim icinse panik atagim var cumlesinin arkasina siginmissin. bu sekilde istedigin hic bir seyi elde edemezsin..once hatalarini bileceksin. baskalarindan bilerek ancak kendine.engel olursun.

iibfden de yurtdisinda.yasayan tanidiklarim.var ama nasil gittiler, orada ne.is yapiyorlar bilmiyorum.

üzgünüm ama bu kafayla hiçbir şey başaramazsın. öncelikle kabullen durumunu. Ayrıca doğruya doğru konuşacaksak çok iyi bir üniversitede devrim niteliğinde bir tez/projeyle bitiremezsen yurtdışında gidip vatandaş olamazsın. onların seni arayıp nolur gel diyecekleri bir seviyede olman lazım. ya da hiç zaman harcama bul avrupa pasaportu olan koca, git :)

Okudugun bölüm ne olursa olsun iş sende bitiyor.
İngilizceni süper yap , çeşitli alanlarda certificate al.
Küçük küçük iş tecrübesi edin.
Sonra buuum bi bakmışsın hayal bile edemediğin konumdasın.
not; kimsenin ne dediğini umursama.he canım de ve geç.

Iktisat neden kotu bir bolum olsun ki? Bence gayet guzel bolum aslinda. Bence esit agirlikta hukuk disinda is garantisi olan bir bolum yok zaten yani. Ben sadece o yuzden hukuk okudum ve cok sukur issiz de kalmadim ama yani sadece is garantisi icin de bolum okunmaz. Pek anlamam bu islerden ama denetim, finans vb de sizin alaniniza girmiyor mu? Sonrasinda o alanlara yonelme sansi yok mu? Veya not ortalamasini yuksek tutup toefl vb sinavlardan yuksek bir not alip, erasmusa gidip, okulun cesitli akademik kluplerinde, stajlarda boy gosterip, 10 numara bir motivasyon mektubu ile yurtdisi veya turkiye'de yurtdisi baglantili okullarinda yuksek lisans olabilir, akademiye yonelinebilir veya kurumsal yerlerde calisilabilir... Alaninizi cok bilmesem de seviyorsaniz devam edin derim ben...

Ayrica lisansta mezun olunan okulun da abartildigi kadar onemli olduguna inanmiyorum ben.

İnşallah yaşınız ilerledikçe düzelirsiniz, şu anda kurban rolünü oynuyorsunuz. İnsan suçu biraz kendide arar, sürekli başkalarını suçlamak ciddi psikolojik rahatsızlıktır. Ama sizin durumunuzdaki kişiler maalesef terapi almayı da kabul etmez. Umarım bir an önce bu psikolojiden çıkarsınız.

Geçmişe takılı kalma,bahanelerle kafanı oyalama. Kendini geliştirmeye bak. Diploma önemli ama her şey değil.Çünkü daha önemlisi kendine kattıkların. Güzel üniversitelerden mezun insanlar tanıyorum, ama ezberlediklerini kullanacak kapasiteleri yok, tam tersine önlisans mezunu olup da kendini geliştirdiği için iyi pozisyonlarda çalışan insanlar da tanıyorum. Yurtdışından önce kendini pişirmeye odaklan. Dil öğren, işe gir, deneyim kazan, bölümün sana yeterli gelmiyorsa bir de yüksek lisans yap. Benim de bir sürü sebebim var iyi bir üniversiteden, iyi bir bölümden mezun olmadığım için. Hayatın sana kişisel bir gıcıklığı yok, herkesin savaşması gereken sorunlar var. Mağdurum psikolojisini bir kenara bırakman gerekiyor kısaca. Elinden gelenin en iyisini yap da, sonra bakarsın yurt dışına filan.

5 yıl önce de girdim, 2 yıl önce de, geçen sene de.
Aşırı yüksek puan daha doğrusu sıralama isteyen bölümlerde etkili olur evet. Yine de imkansız değil.
Istesem 67 küsür okul puanıyla tıpa da girerdim. Belki Hacettepe olmazdı ne bileyim Ege olurdu.
Isteyen insanın bahanesi olmaz. Çalışır elde eder.

Işletme istiyorsunuz değil mi? Evet belki Boğaziçi sizi aşırı zorlardı ama yeterince çalışsanız en azından mesela Yıldız Teknik'e girerdiniz.
Köklü bir anadolu lisesi mezunuyum, haliyle sınavlarımız ciddi anlamda zor oluyordu. Özel ders alıp, haftalarca çalışıp matematik sınavından 60 alıyorduk ve bu sonuçla havalara uçuyorduk. Ortalama başarı puanım da 67 küsürdü.
Üniversite sınavında da 15kda falandım. Açıkçası okul puanının çok da etkisi olduğunu düşünmüyorum doğru düzgün sınava hazırlandığınız taktirde.

Erasmusa gidin, çift anadal yapın, Ingilizce'niz iyi bir seviyede olmak zorunda zaten. Ilerlemek istediğiniz alanı seçin. O alanda hangi ülke öndeyse o ülkenin dilini de 2. yabancı diliniz yapın. Kendinizi geliştirin, hobileriniz olsun.
15k ile tıp mi oluyormuş? Daha yüksek sanıyordum.

Dogrusu bu corona virusu krizinin etkileri cok uzun yillar surecek gibi. Amerika olsun, tum avrupa ulkeleri olsun issizlik tavan yapti. Ben yurtdisindayim ve olacak olanlar cok korkutuyor beni. Uzun lafin kisasi, avrupa kendi adamina bakacak durumda degil ki su an disardan gelenlere sicak baksin. Avrupada irkcilik zaten giderek artiyor. Cocuklarinizin burda daha buyuk problemlerle karsilasmasi cok olasi bir durum. Kesin olur demiyorum ama olasi. Ben olsam hesabimi buna gore yapardim.

Merhabalar. Ben ortaokul ve lisede zorbalik görmüş bir öğrenciyim. Ortaokulda gördüğüm zorbaliktan dolayı iyi bir lise kazanamadim. Ailemin istediği liseye istemeye istemeye gittim. Lisede de dislandim ve zorbalik gördüm. Kopya vermedigim icin tehdit edildim. Ders dinlemem bile engelliyordu. Mudur yardimcisina anlattim ama sadece takma dedi. Ogretmenler de derste bana laf atan kiza seslerini bile cikartmiyorlardi. Haliyle ortalama başarı puanım 65 geldi. Üniversite sinavinda bedava 100 veren bazı özel okulların yaninda hiç şansım yoktu. İstediğim bölümü de 1 puanla kaçırdım. İnsanlar şimdi okudugum bölümü kucumsuyorlar. Kekolarin okudugu bolum diyorlar. Evet süper bi bolum değil ama binbir zorlukla kazandım bu bumu ben. Panik atağim olduğu için son 3 ay pek çalışamadım. Herkes aynı şartlarda okumuyor. Bi keresinde mühendis bi tanıdık da benimle dalga geçti okulu bitirince ne olacaksın diye.
Ülkemizin eğitim durumu ortada. İnsanlar askere gitmemek için İİBF okuyor. Ben yabancı dilimi geliştirip iyi bir kariyer yapmak için bu bölümü sectim. İlk dönem haksızlık yapan hoca yüzünden ortalamam düştü. Herkese aynı düşük notu vermiş.
İleride yurtdışında yaşamak çocuklarımı iyi okullarda okutmak istiyorum. Benim yaşadıklarımı yaşamasınlar diye. Sizce ne yapmalıyım? İİBF mezunu olup yurtdışında yaşayan is bulan var mı aranızda? Tavsiyeleriniz neler?

ne okuyorsunuz ?

yurtdışı evet güzel ama siz biraz fazla abartmışsınız gözünüzde. hele ki türk öğrenciler hala ne yazık ki çok kolay kabul göremiyor bazı yerlerde.
hatta çocukları okulda zorluk çekmesin diye yaşadığı ülkeye göre yabancı isim veren insanlar falan var.

Back