• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ulkemizdeki egitim sistemi ve yurtdisinda is bulma

xGuzGulleri

İktisatçı Bayan
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
6 Mart 2020
223
127
18
Merhabalar. Ben ortaokul ve lisede zorbalik görmüş bir öğrenciyim. Ortaokulda gördüğüm zorbaliktan dolayı iyi bir lise kazanamadim. Ailemin istediği liseye istemeye istemeye gittim. Lisede de dislandim ve zorbalik gördüm. Kopya vermedigim icin tehdit edildim. Ders dinlemem bile engelliyordu. Mudur yardimcisina anlattim ama sadece takma dedi. Ogretmenler de derste bana laf atan kiza seslerini bile cikartmiyorlardi. Haliyle ortalama başarı puanım 65 geldi. Üniversite sinavinda bedava 100 veren bazı özel okulların yaninda hiç şansım yoktu. İstediğim bölümü de 1 puanla kaçırdım. İnsanlar şimdi okudugum bölümü kucumsuyorlar. Kekolarin okudugu bolum diyorlar. Evet süper bi bolum değil ama binbir zorlukla kazandım bu bumu ben. Panik atağim olduğu için son 3 ay pek çalışamadım. Herkes aynı şartlarda okumuyor. Bi keresinde mühendis bi tanıdık da benimle dalga geçti okulu bitirince ne olacaksın diye.
Ülkemizin eğitim durumu ortada. İnsanlar askere gitmemek için İİBF okuyor. Ben yabancı dilimi geliştirip iyi bir kariyer yapmak için bu bölümü sectim. İlk dönem haksızlık yapan hoca yüzünden ortalamam düştü. Herkese aynı düşük notu vermiş.
İleride yurtdışında yaşamak çocuklarımı iyi okullarda okutmak istiyorum. Benim yaşadıklarımı yaşamasınlar diye. Sizce ne yapmalıyım? İİBF mezunu olup yurtdışında yaşayan is bulan var mı aranızda? Tavsiyeleriniz neler?

Hayatında olanlar için sürekli başkalarını suçluyorsun. Bunun farkında mısın? Sorunun cevabını bilmiyorum ama bence sen bu içinde bulunduğun durumu bir gözden geçir.

Kimi suçlamişim? Başımdan geçenler bunlar. Yalan söylemiyorum.

Çok iyi bir yabancı dil lazım size.İngilizce başta olmak üzere,gideceğiniz ülkeye göre de değişir bu.
Üniversitenizin olanaklarını iyi araştırın derim.Uluslararası programlarını bir araştırın,mezun öğrencilerde varsa yurtdışına gidenlerle iletişim kurmaya çalışın.
Uğradığınız zorbalıklar için üzüldüm,ama size bir tavsiye vermek istiyorum,çünkü her şey için bir cevap vermişsiniz.Hayatta sebepsiz başarısız da olabilirsiniz,her şey için bir sebep aramaktan vazgeçin.Sınavda düşük puan da alabilirsiniz,yüksek de,kimseye hesap vermek açıklama yapmak zorunda değilsiniz.Mühendis bir tanıdık güldü demişsiniz,sayılı iyi üniversite dışında mühendislik için ne sıralama yapmak gerekiyor,hiç baktınız mı ? Ne takıyorsunuz bu kadar kim ne diyor,kime ne söylemem gerek diye ?
Ortaokul,lise,yurtdışına da gitseniz zorbalık her yerde var.İş hayatında da olacak.Hatta çok daha fenası.O yüzden her olumsuzlukta ''yapamadım edemedim'' demeyi bırakın,üniversite bunların da öğrenildiği bir yer,fırsatınızı değerlendirin,güçlü kalmayı öğrenin.

Çok iyi bir yabancı dil lazım size.İngilizce başta olmak üzere,gideceğiniz ülkeye göre de değişir bu.
Üniversitenizin olanaklarını iyi araştırın derim.Uluslararası programlarını bir araştırın,mezun öğrencilerde varsa yurtdışına gidenlerle iletişim kurmaya çalışın.
Uğradığınız zorbalıklar için üzüldüm,ama size bir tavsiye vermek istiyorum,çünkü her şey için bir cevap vermişsiniz.Hayatta sebepsiz başarısız da olabilirsiniz,her şey için bir sebep aramaktan vazgeçin.Sınavda düşük puan da alabilirsiniz,yüksek de,kimseye hesap vermek açıklama yapmak zorunda değilsiniz.Mühendis bir tanıdık güldü demişsiniz,sayılı iyi üniversite dışında mühendislik için ne sıralama yapmak gerekiyor,hiç baktınız mı ? Ne takıyorsunuz bu kadar kim ne diyor,kime ne söylemem gerek diye ?
Ortaokul,lise,yurtdışına da gitseniz zorbalık her yerde var.İş hayatında da olacak.Hatta çok daha fenası.O yüzden her olumsuzlukta ''yapamadım edemedim'' demeyi bırakın,üniversite bunların da öğrenildiği bir yer,fırsatınızı değerlendirin,güçlü kalmayı öğrenin.

Peki iyi bir ünide yüksek lisans yapsam bir ise yarar mı?

Yurtdisindaki okullarda zorbalik yok sanki, daha da uç ornek verecek olursak eline silah alıp okulu basan, ogrencileri vuran cocuklarin haberlerini de gorduk.
Kendini savunmayi, boyle durumlarla başa cikmayi ögrenseymişsin yani. Nereye gidersen git bir suru insanin bulundugu ortamda herkes melek ve saygili olacak degil.

İstediğim yeri kazanamama sebebim okuduğum lisedeki insanlar ama. İstediğim yeri 1 puanla kaçırdım

Bak ben de istediğim yeri kazanamadım.Neden ? Çünkü son zamanlarda kendi moralimi kendim bozdum.Annem babam komşu okul arkadaşları falan değil,kendim.Akıl sağlığının merkezi sensin,okulda gülen de olur,sana sataşan da.İş hayatında da olacak yukarıda da yazdım.Yarın işinden ettiklerinde de aynı tepkiyi mi vereceksin ? İnsanları takmamayı öğrenmen gerek.Okul hayatı gibi olmaz bir de iş hayatı,para için herkes her şeyi yapabilir.Şu böyle yaptı,bu böyle dedi,bunların bir önemi yok,kulağını tıkamayı öğren.

Yurtdisindaki okullarda zorbalik yok sanki, daha da uç ornek verecek olursak eline silah alıp okulu basan, ogrencileri vuran cocuklarin haberlerini de gorduk.
Kendini savunmayi, boyle durumlarla başa cikmayi ögrenseymişsin yani. Nereye gidersen git bir suru insanin bulundugu ortamda herkes melek ve saygili olacak degil.

Ama orada tembel öğrencilere para karşılığında 100ü basan özel okullar yok en azindan

Peki iyi bir ünide yüksek lisans yapsam bir ise yarar mı?

Neden yaramasın,yarar tabii.
Ama en başta dilini ( özellikle İngilizce ) geliştir,makale şu bu ne bulursan çevirmeye başla,sadece yurtdışı için değil,iyi bir İngilizce demek İnternetteki kaynakların yarıdan çoğuna direk ulaşabilirsin demek.İş hayatın için iyi bir artı bu,hem kültür de olmuş olur.

Ama orada tembel öğrencilere para karşılığında 100ü basan özel okullar yok en azindan

Nasıl yok ? Dünyanın her yerinde parası olan eğitimde önde,böyle masalları dinlemeyin.Paraya tapan insanların ülkesi Amerika'da parasız okul var mı bir araştırın derim.Bunu bizim ülkemiz iyi diye demiyorum,böyle şeyler düşünüp kafanızda bir ütopya oluşturmayın ve yukarıda yazıldığı gibi zorbalık da her yerde var.Her ülkede,her çağda,insanoğlu sonuçta,herkes sosyal ortamlarda iyi davranmıyor.

Kaç yaşındasın? Yeniden çalış istediğin bölümü oku derim. İşletme gibi bişey okuyup yurt dışında iş bulmak büyük hayal, anca gideceğiniz ülkede belki master yaparsınız orada kalmanız daha kolay olur.

Önceliğiniz seveceğiniz iş olsun derim. Bir de gerçekten insanları çok takıyor, hayatınızı etkilemelerine izin veriyorsunuz. Bu daha ciddi bir sıkıntı. Beni kimse niye sevmiyor diye de bi konunuz vardı.

Bin tane bahane panik atagim var, zorbalik var, ozel okul 100 veriyormuş........
Ozel okulda notlari sisirildigi halde dogru durust universiteye yerleşemeyen insanlar biliyorum ben gayet okumayacak olana ne yapsan olmuyor. Ama gecekondudan cikip dershaneye bile gonderilmeden tıp bitiren insan da biliyorum, elalemin 100 puani etkilemiyor yani okuyacak olani.

Basarisizligini devamli başkalarina atmak yerine kendinize durust olun eminim daha etkili sekilde basariya ulasirsiniz.

Valla yıllardır eğitim camiasının içindeyim özel okul idarecilerini de tanıyorum arasında aile dostlarımız da var. Kendi eşim devlet kurumunda idareci. Özel okullarda belirli not ortalamasının altına düşenin kaydını siliyorlar parayla not vermek şöyle dursun. Adamlar reklam derdinde okul not ortalamasıyla merkezi sınavda yaptığı net doğru orantılı olmazsa nasıl müşteri (öğrencilere müşteri diyorlar) gelecek... Asıl devlette sıkıntılı öğrencilere mezun olsun da kurtulalım diye asla alamayacağı notlar veriliyor. Bunca yıllık öğretmenim bir sürü kurumda çalıştım özelde de çalıştım böyle şey ilk defa duyuyorum. Hayret...

Bin tane bahane panik atagim var, zorbalik var, ozel okul 100 veriyormuş........
Ozel okulda notlari sisirildigi halde dogru durust universiteye yerleşemeyen insanlar biliyorum ben gayet okumayacak olana ne yapsan olmuyor. Ama gecekondudan cikip dershaneye bile gonderilmeden tıp bitiren insan da biliyorum, elalemin 100 puani etkilemiyor yani okuyacak olani.

Basarisizligini devamli başkalarina atmak yerine kendinize durust olun eminim daha etkili sekilde basariya ulasirsiniz.

Bahane değil gerçekler. Herkesin hayatı aynı değil kusura bakmayın. Her konumda nedense bi afra bi tafra. Benimle ne sorununuz var anlamadım gitti. Elalemin 100 puanı bilmem kaç kişinin onune geçiriyor. Bütün öğrenciler bi durumdan şikayetçi tek ben değilim.

Valla yıllardır eğitim camiasının içindeyim özel okul idarecilerini de tanıyorum arasında aile dostlarımız da var. Kendi eşim devlet kurumunda idareci. Özel okullarda belirli not ortalamasının altına düşenin kaydını siliyorlar parayla not vermek şöyle dursun. Adamlar reklam derdinde okul not ortalamasıyla merkezi sınavda yaptığı net doğru orantılı olmazsa nasıl müşteri (öğrencilere müşteri diyorlar) gelecek... Asıl devlette sıkıntılı öğrencilere mezun olsun da kurtulalım diye asla alamayacağı notlar veriliyor. Bunca yıllık öğretmenim bir sürü kurumda çalıştım özelde de çalıştım böyle şey ilk defa duyuyorum. Hayret...

Sizin hiçbir şeyden haberiniz yok bu ülkede yaşadığınıza emin misiniz? Teog sınavında kaç tane Türkiye birincisi çıktı haberiniz yok mu? Bi araştırın derim

Bahane değil gerçekler. Herkesin hayatı aynı değil kusura bakmayın. Her konumda nedense bi afra bi tafra. Benimle ne sorununuz var anlamadım gitti. Elalemin 100 puanı bilmem kaç kişinin onune geçiriyor. Bütün öğrenciler bi durumdan şikayetçi tek ben değilim.

Sizi ilk kez bu konuda gordum. Nickiniz dikkatimi bile cekmedi daha once.
Baska konularda da ters dustuysek (ki hatirlamiyorum) sorunum kişisel olarak sizinle degil dusunce tarzinizla alakalidir.

Sizin hiçbir şeyden haberiniz yok bu ülkede yaşadığınıza emin misiniz? Teog sınavında kaç tane Türkiye birincisi çıktı haberiniz yok mu? Bi araştırın derim
Canım haddini bil. Ben yıllarca teog sınavına öğrenci hazırladım benim çalıştığım kurumdan 20ye yakın full yapan oldu. Merkezi sınav diyorum soruyu müdür mu hazırlıyor. Sen başarısız olduysan bakan ne yapsin

Sizi ilk kez bu konuda gordum. Nickiniz dikkatimi bile cekmedi daha once.
Baska konularda da ters dustuysek (ki hatirlamiyorum) sorunum kişisel olarak sizinle degil dusunce tarzinizla alakalidir.

Sadece bana değil birkaç kişiye de aynı şeyi yaptiginizi gördüm ama

Herkese inanılmaz bir savunma halindeniz avukatlar bu kadar savunma yapamaz. Ayrıca ne şartlarda en iyi bölümleri kazanan var. Sürekli başkalarını suçlamak yerine hatayi kendinizde bulun.

Back