- Konu Sahibi Birgaripanne
-
O yağlı kağıdın tek kullanımlık olmadığına yemin edebilirim ama kanitlayamamYağlı kağıdı ben 3-5 kere kullanıyorum yağ da sürmüyorum. Kirlenene ya da yanana kadar kullanıyorum niye sürekli atık çıkarayım?
Kaşar peynirini kiloyla alıp buzluğa atıyorum bunların nesi cimrilik?
500 tl miEsim bastik ceviz yer fistigi alir tahmini 500 tl tutar ben olsam almam yani ne bilim tartisiriz hatta para gidiyeah diye ama engel olamiyorum
Üstünde tek kullanımlık yazıyo zatenO yağlı kağıdın tek kullanımlık olmadığına yemin edebilirim ama kanitlayamam
Kurabiyelerde vs de kirlenmiyor katlayip fırına koyuyorum bende :) anamizdan böyle gördük napalimÜstünde tek kullanımlık yazıyo zaten
Ama işlevini yaptığı sürece niye atayım? Kalıplı cupcake yapıyorum kirlenmiyor mesela :)
TesekkurlerYoo benc sadece tutumlusunuz ama cimri degil. "Tüketim çılgınlığı"na katılmıyorsunuz diyelim.
Yağlı kağıt eger kirlenmediyse ben de tekrar kullanıyorum asla içimden 2 3 kuruş hesapladigimdan degil, gelecek nesilleri düşünüyorum. Daha fazla ne kadar çöp bırakacağız ardimizda?? Gayet de tekrar kullanilabilen bisey.
Kiyafet de öyle, eskimediyse 100 tane olsa da o gun 1 tane giyiyorsun 3 tane olsa da. Elbet çeşitlilik gerekli tamam ama mesela bi noktadan sonra zaten senin o gun neyi giydiğini aslinda cok onemseyen yok. Ayni seyi 2 hafta once mi giydin 1 ay once mi?çoğu kişinin umrunda degil aslinda.
Olan evde o kiyafetleri her kış yıka kaldır indir bize oluyor, amelelik yani.
Doğru yoldasiniz
Aslinda amac esimin onune gecmek ne kadar cok alirsak o kadar cok tuketiyoruzMaddi durumunuz önemli bence.
Eğer maddi bir sıkıntı yaşamadığınız halde sürekli kısmaya çalışıyorsanız bu tutumluluk değil bence. Ki eşinizin ceviz almasından filan rahatsız olmanız gereksiz görmeniz bana biraz cimrilil geldi. Herhalde kirayı ödeyemiyorken gidip ceviz almıyordur.
Olaya biraz da şu açıdan bakmayı deneyin bence: 1 ay boyunca çalışıyoruz emek harcıyoruz kazandığım parayla istediğim şeyi alamayacaksam niye çalışayım? Tüm motivasyonumu kaybederdim ben
Maddi durumunuz sıkıntılıysa tutumlu olmaya devam
AynenYağlı kağıdı ben 3-5 kere kullanıyorum yağ da sürmüyorum. Kirlenene ya da yanana kadar kullanıyorum niye sürekli atık çıkarayım?
Kaşar peynirini kiloyla alıp buzluğa atıyorum bunların nesi cimrilik?
Aslinda kullanimi kolaylasiyor ve dilim yerine daha az kullanmis oluyorsunBenim anlamadığım salamı rendeleyince çoğalıyor mu
Bence de cok ama esime anlatamiyorum500 tl mi
Ustunde yazdigini farketmemistimÜstünde tek kullanımlık yazıyo zaten
Ama işlevini yaptığı sürece niye atayım? Kalıplı cupcake yapıyorum kirlenmiyor mesela :)
Galiba suclu annemKurabiyelerde vs de kirlenmiyor katlayip fırına koyuyorum bende :) anamizdan böyle gördük napalim
Salam yemeyin bence direkt cok sağlıksız bir sey içeriğini okuyunca izleyınce mideniz bulanmıyor muBu yonden bakmamistim acikcasi
Salami da bitiremeyecegimizi anlayinca buzluga atiyorum ama 3 4 aydir hic almadim buzluktakini bitirmeye calistim
Ama onerini dikkate alip bir daha almicam
Kendim yapicam sucugu ha sucuk ha salam
yani bizde ceviz fındık vs alır 1 aydan fazla tüketiriz ama en fazla verdiğimiz 200 liradır. 500 lira ne ayolBence de cok ama esime anlatamiyorum
Yok zaten bir daha kolay kolay almam et tuketirim daha iyiSalam yemeyin bence direkt cok sağlıksız bir sey içeriğini okuyunca izleyınce mideniz bulanmıyor mu
Cevremdekiler abarti goruyor buda beni tereddute dusuruyor görüşmüyorum degistiriyorum bu sefer sonraki gorustuklerim duyunca onlarda ayni tepkiyi veriyor iyice yalniz kaliyorumBence cimri değilsiniz bu arada. Evde yağlı kagıt kalmadığı zaman ya da hic kirlenmedigibde ben de kullanıyorum bir önceki kullandığım temizse. Yazdıklarınızda abartı bir sey görmedim
Yok bu kislik 3 4 aylik maaliyeti yani biz yilda 1 defa alirizyani bizde ceviz fındık vs alır 1 aydan fazla tüketiriz ama en fazla verdiğimiz 200 liradır. 500 lira ne ayol
O zaman karışmayın da adam yesin ayol. Bende aylık sandımYok zaten bir daha kolay kolay almam et tuketirim daha iyi
Cevremdekiler abarti goruyor buda beni tereddute dusuruyor görüşmüyorum degistiriyorum bu sefer sonraki gorustuklerim duyunca onlarda ayni tepkiyi veriyor iyice yalniz kaliyorum
Habhic mi kimseyle sohbet etmeyim diyorum bu seferde
Yok bu kislik 3 4 aylik maaliyeti yani biz yilda 1 defa aliriz
Çok haklısınız. bana seni cömert olduğun için çok seviyorum diyen bir arkadaşım var neden böyle söylediğini anlayamıyordum. Evler yanyana hep birlikte markete gitmeyi teklif eder. birsey almayacağım indirimlere bakacağım der. bende boşa market gezmeyi sevmem alınacak birsey olduğunda giderim. O alışveriş yapmayacağı için araba almaz. Kasaya geldiğimizde market sepetinde en az 30tl'lik ürünü olur ben onları kasadan geçirirken de hava ya bakar sonrada niye sen odedin der. Fakir olsa hiç sorun değil çok şükür evi var borcu yok eşi çok iyi maaş alıyor. ve aldığına hiç karışmazmış. Benim eşim calismiyor bile ben ayın sonunu zor getiriyorum. kendime birsey almıyorum. çalıştığım halde cocugumun ihtiyaçları evin kirası, masrafı her ay eksideyim. Bir kerede cocugumun kitabını almayalım demedim. aylik 60tl kitap alıyoruz. okuldan isteniyor. O arkadaş almayıp benden istiyor durumumu da biliyor. yüzüm tutmuyor birsey demeye ama gerçekten ondan nefret etmeye başladım. Eşim enayi olduğunu fark etmiş diyor. herseyin farkındayım ama bu durumu ona söylemeye ben utanıyorum. konu vesilesiyle içimi döktüm. Ben gerçekten bunu yapan insanların amacını merak ediyorum. Para harcamaçtan korkmalarının sebebi bir travmamı yasamislar. Yoksa insan kullanmaktan mi haz alıyorlar.Beslenme ve sağlıklı olmakla ilgili her şey yazılmış size.
Onun dışında bir şey söyleyeceğim. Tutumluluk iyidir, hoştur. Ben de market indirimlerine bakarım. Sezon başında alışveriş yapmam.
Ama cimriliğe doğru giderseniz iki sakıncası var.
1) çocuklarınız aç gözlü olur. Başkalarının evinde ya da dışarda gördüklerinden geri bırakmayın nolur. İmkanlar elverdiğince. Büyüyünce de hiç doymayan insanlar olurlar.
2) insanlar sizinle görüşmek istemez. Evinize gelmek istemez. Dışarda Bi kahve içilse ya da bi simit yense bile, eli bir türlü cebine gitmeyen tipler vardır ya. Cüzdanı ağır çekimde cebinden çıkarır. Bekler ki birileri ödesin. Öyle olmayın. Nefret eder insanlar sizden.
Yoksa kimse indirimden deterjan almanıza bişey demez. Hatta alın. Ama Tutumluluk ve cimrilik farkı bunlar.
Amin,çok teşekkür ederimSizinki tasarruflu yaşamak ki bu dönem mecburiyetten bunları yapıyormuşsunuz. Allah ödeme kolaylığı versin inşallah.
İstemediğim bir harcamayi kimse yaptıramaz bana zaten:) Misal ofiste devamlı birileri evleniyor (hiç biri yakınım değil,ofisteki insanlar alt tarafı). İş yerindekiler de devamlı para topluyor,herkes aslında istememelerine rağmen ayıp olmasın diye katıyor birkacyuz lira. Ama ben en başında 'yok, teşekkürler. Prensip olarak düğünüme çağıracak yakınlıkta olmadığım kimseye altın almıyorum yillardir' diyorum.. biraz uyuzca tabi, hatta millet ben katılmıyorum diye altın alabilmek için daha çok para vermek durumunda kaliyor. Ama bana ne? Yaşım 29, bunca sene davet edildigim düğünün haddi hesabı yok, bütün çevrem hunharca evleniyor. Sırf ayip olmasın diye hepsine para taksam yazık günah bence benim güzel bütçemeama mesela bir grupta harcama yapmak gerekiyorsa insanlar senin yanında rahat hissedemiyordur şimdi yengeç buna da laf eder diye.
Yaw zaten içinden gelmiyorsa insan yapmamalı zorla yapılan şeyin hayrı da olmaz herkes farklı düşünür bu konuda ben de misal her harcamada illa mantıklı olsun, işime yarasın, zevk alayım vs düşünmem. Mesela evlenene çocuğu olana aşırı samimi olmasam da katılırım karşılığı gelmez yapmayım diye düşünmem, yüzlerce lira olsaydı ben de vermezdim ama 40-50 lira veririm beni fakir yapmaz en azından hayrım dokunur allah rızasıdır derim. Eski işyerimde kısa çalıştım ama evlendiğim döneme denk geldi 2 cumhuriyet altını yapmışlar beni yemeğe çıkarıp hediyemi vermişlerdi o grubun hepsiyle de aşırı samimi değildim mesela. Şimdiki işyerimde ise çok katıldım hediyelere, belki de evlenmeyeceğim (boşandım bu arada) veya çocuğum olmayacak veya olduğunda o işyerinde olmayacağım ve verdiklerimin karşılığı gelmeyecek önemli değil benim için, berekete inanırım kısmetim bi yerlerden gelir nasılsa. Böyle şeylerin hesabı olmaz diye düşünürüm.İstemediğim bir harcamayi kimse yaptıramaz bana zaten:) Misal ofiste devamlı birileri evleniyor (hiç biri yakınım değil,ofisteki insanlar alt tarafı). İş yerindekiler de devamlı para topluyor,herkes aslında istememelerine rağmen ayıp olmasın diye katıyor birkacyuz lira. Ama ben en başında 'yok, teşekkürler. Prensip olarak düğünüme çağıracak yakınlıkta olmadığım kimseye altın almıyorum yillardir' diyorum.. biraz uyuzca tabi, hatta millet ben katılmıyorum diye altın alabilmek için daha çok para vermek durumunda kaliyor. Ama bana ne? Yaşım 29, bunca sene davet edildigim düğünün haddi hesabı yok, bütün çevrem hunharca evleniyor. Sırf ayip olmasın diye hepsine para taksam yazık günah bence benim güzel bütçeme
Sonuç olarak artık para toparlanirken kimse bana sormuyor, mutluyum :)
Bunun gibi şeyler...mesela geçen günlerde tatil planı yaptik tatlı bir kizla (genelde yalnız gezerim,ya da istisna varsa sevgilimle). İlk konuşmaya 'haftasonu kampı' diye başladık, sonra 'hava soğuk olabilir, bungalov daha iyi' dedik. Kız bana bir bungalov atıyor, arayalım bunu diye, bungalov değil saray yavrusuiki gece için bin lira istenen Instagram bungalovu. Yani neden katilayim ki? O bin liranın yarısına daha yeni Pegasus indiriminden gidis dönüş bilet aldım kendime,fi tarihindeki yillik izninde kullanacagim.
Öyle yani, sırf ayip olmasın diye para harcama huyuma yıllar önce son verdim. (Bu arada terapistim benim bu tepkimi sağlıklı buldu).
Benimle buluşmak isteyen de davet ettiğim tiyatroya gelsin, davet ettiğim bisiklet turuna katilsin, davet ettiğim mangala, hamaklı şehir içi pikniğinde gelsin, ya da evde buluşalım :) hiç bulusmayalim demiyorum ama sırf arkadaşım Instagrama foto atacak diye neden bir tatlıya yirmi lira vereyim ki???
Bensiz buluşsunlar, ziyanı yok
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?