Türkiye'ye temelli dönüş

hakkaten,konu sahibi 16 yıldır orda ama çocuk var mı yok mu, Türkiye de şimdiye kadar mülk gelir elde edilmedi mi ....vs hiç bahsetmedi. Konuda yaptığı yorumlar "kanada çok kötü, ailem bı değişik" ten oteye geçmedi zaten....ilginc di mi?

ben de senelerdir yurtdışında yaşıyorum, lise okumaya geldim, kaldım üniyi burda okudum vs. şimdi 28 yaşındayım. burası da ikinci evim oldu artık. ben tek geldim, vatandaşlık da aldım. şuan çevrem burda tr den daha çok. erkek arkadaşım da yabancı. ama ailem yaşlanıyor, ben de napıcam bilmiyorum. tr dekilere uzaktan güzel görünüyor, güzel de kötü değil ama cennet de değil asla. ama aileme ilerde nolcak ben napıcam diye düşünmeden duramıyorum. gerçekten sıkıntılı bi şey yurtdışına sonradan taşınmak ki 14 yıldır burdayım.

kanadanın sağlık sisteminin ideal olmadığı çoğu yerde konusu edilen, bilinen bir mevzu. yani bunu gitmeden önce bilmiyor olamazdı. kendisi sğalıkçıymış bir de.
insanlar dişlerini, doğum kontrolü için gerekli işlemlerini filan burada yaptırıp gidiyordu bu dediğim 20 sene önce. abd-kanada arasında sınır kentlerde hangi ülkede ne doktoru iyiyse oraya giden gelen bi dolu sağlık turisti var. o da bilinen bir şey....ama konu sahibi kapsamlı sağlık sigortası ödemiyor olabilir. ki bence öyle. o zaman oranın sistemi belli aylar sonraya randevu bulursun uzmanda bulmak için ciddi bir şeyin olması gerekir. adamlar ufak tefek şeyler için gelmeyin, kendinize de iyi bakın öyle zırt pırt hastanelik olmayın diyorlar.

konu sahibi bu arada, ankara şehir hastanesi de endoskopi randevularını şubata veriyor. 7 ay yani. o da kışa kadar 8-10 ay olur içiniz rahat edebilir bizim bi işe yarar, düzgün sağlık sistemimiz vardı onun da içinden geçtik, çok şükür.

Aileniz nasil hayatinizla ilgili boyle bir karar verirken soz sahibi olabiliyor? Hayal edemedim. Kendi aileniz var, babanizin size baski yapma gibi bir hakki yok. Buna izin verdiginiz icin cok pasif bir insan oldugunuzu dusundum.

Teşekkür ederim

Burdan guvenli olduguna yemin edebilirim ama ispatlayamam
Burada hiç tanımadığı bir kadını belediye otobüsün içinde üzerine benzin dökerek yaktılar, dediğim gibi son 3 yıl burası berbat oldu dengesiz alınan kanun bilmeyen göçmenler yüzünden , eğer gelecekseniz Ontario sakın olmasın.

Elbetteki herkes yaşadığı yeri yorumlayabilir. Tekrar söylüyorum son 3 yıl berbat oldu burası, felaket bir araba hırsızlığı ve hergün meydana gelen çatışmalar var, anketlerde toronto artık bir new-york diye bahsediliyor. Gündüz gözüyle belediye otobüsünde kadın yaktılar, eskiden çok güzeldi. Yeni göçmenler Somali, Afgan, hintli, suriyeli bunlar eskisi gibi incelenip alınmıyor çünkü çalışma gücüne ihtiyaç var özellikle de inşaat sektöründe. Bu yüzden nüfus arttı, suçlar arttı, sağlık sistemi zaten berbattı, şuan itibariyle çöktü. Doktorlar Ontario yu terkediyor, hasta kabul etmiyor, apandisit ameliyatında sıra beklerken apandisitimi patlattılar. Kısacası şunu söylemek istiyorum, artık hiçbir yer mutlu değil, dünyanın by covid ve Rus savaşı yüzünden dengesi bozulmuş durumda. Kim nerde ekmeğini buluyorsa orasıdir yeri diye düşünüyorum. 16 yıllık yaşamı gözardı etmiyelim arkadaşlar dediğim gibi son 3,5 yıl bozuldu herşey.

Asgari ücret saat başına 15 dolar Ontario, açın bakın arkadaşlar, her yıl Türkiye'ye gelememe sebebimiz bu, yolunu bulup zengin olanda var, inşaat sektörü ve emlakcilik gibi

Elbette yapılan işe göre değişir ama kimse kusura bakmasın türkiye'deki memurlar resmen covid zamanı yattığı yerden para aldılar kayinlarim dan biliyorum, burada polis itfaiye ve hükumet hariç memurluk sistemi yok ve türkiye'deki gibi bayram tatilleride yok, sadece yılbaşında 3 gün tatil yapıyoruz, yıllık izin 2 hafta, tabiri caizse burada Türkiye'de nene dedikleriniz bile kasiyerlik yapıp çalışıyor. Tekrar söylemek isterim, meslekten mesleğe değişir bu elbet. Eşim günde 10 saat haftada 6 gün 10 yıldır çalışıyor, burada ayakta durmak öyle kolay değil, tabiki başka yolunu bulursanız ayrı.

Nefret ediyorum böyle melek gibi görünüp psikolojik baskıyla çocuklarının aklını hep onlarda bırakan ailelerden. Sizi çok ozleseler, o kıymetli popolarini kaldırıp görmeye gelirler. Kocanız artık sizin aileniz elbette her zaman dipdibe olacaksınız bekarmissiniz gibi samimiyetinize karismalari çok saçma. Sizle nasıl sohbet ediyorlarsa kocanizla da etsinler. Evladını düşünen ana baba cocugunun mutluluğununu gözetir kendi mutlulugunu gozetmez. Yaslandilar diye bakacak biri olsun istiyolar sanirim

Türkiye'de insanların %45'i asgari ücret ile çalışıyor.Bahsettiğiniz kesim %10 falan,oradaki saat ücreti ile buradaki saat ücreti çok farklı.Burada da kadınlar sabahın 4'unde kalkıp bağa gidiyorlar.Aldikları ücret ise 150 lira,bu para ile beş litrelik yağ bile alamazsanız.Yurt dışında hakkınız ne ise onu alırsınız,Türkiye'de ise emeğiniz sömürülür.Turkiye ile diğer gelişmiş ülkeleri karşılaştırmak bile çok saçma.

Aylık evinize 2500 dolar Morgic ödüyorsunuz
Arkadaşlar karıştırdığı
Arkadaşlar hepiniz eğitimli insanlarsiniz, kaçırdığınız en büyük nokta bunu ailelerimizde yapıyor malesef, biz dolar kazanıp Türk lirası harcamıyoruz, dolar kazinip dolar harcıyoruz. Benim haftalık market harcamam iki kişi için 300 dolar, Morgic aylık 2500 dolar, buna benzin, faturalar, tel, net, giyim, ilaç, gezi, burda evler tahta onların tamiri bakımı , bahçe düzenlemesi kanunen şart bunların hepsi sizin elinizi kolunuzu bağlıyor rahat hayat için. Nefes alamıyorsunuz. O nedenle uçağa 5000,turkiyeye gel gezi filan birden elinizden en az 7bin gidiyor bunu bu şartlarda biriktirmek çok zor. İşyerinde ki arkadaşım çocuğunu kreşe veriyor aylık 1500 dolar. İşler öyle hayal ettiğiniz gibi değil. Ha, emlakcilik, inşaat, badana boya, polis, bunları yaparsanız süper. Zaten buraya gelende asla kendi mesleğini yapamıyor, mimar olup cam silen, hali yıkayan çok gördüm, hele masa başında işi unutun. Ne kadar tehlikeli ve pis iş yaparsanız burda para var. Ama beyaz yakalı iş yok burda.

Çok teşekkür ederim

Yok, nasip olmadı

ablacım senelerce yurtdışında çalıştım
ben de sağlık çalışanıyım
yurtdışında da araştırmacı olarak tıp fakültesinde çalıştım
neden beyaz yaka iş olmasın yahu...bir kere doktorların hepsi yabancı onlar beyaz yaka değil mi?

tabii ki dolar kaznaıp dolar harcıyorsun da. 5-6 bin dolara kazanıp karı koca
2500 dolarla krediyi ödeyebiliyorsun...

burada da çalşsan asgari alacaksın eşin de asgari alsın ki yaşlarınız 40 filan olmuştur sizin o yaşta burada iş de vermiyorlar ama hadi buldunuz diyelim burada da haftada 6 gün çalışıp 5500 lira alacaksınız

karı koca 11 bin eder
burada 11 bin liranın hepsini de versen ev kredisi ödeyemezsin şu anda... hatta 14 15 alsan hepsini versen o zaman anca belki...

hadi burada 11 birim kazanıyorsun orada 11 birim değil 5,5 birim kazanıyor ol, yani birim olarak 2 ile çarpalım.

Benim haftalık market harcamam iki kişi için 300 diyorsun ya burada da 600'e haftalık marketi zor halledersin.

benzin, faturalar, tel, net, giyim, ilaç, gezi, diyorsun e burada bunlar bedava mı sanıyorsun?

burada 11k alarak zaten araban olmaz. yola verirsin benzin parasını.

tek fark evler burada tahta değil tahtakurusu yok bak..buradan edeceğin karla abad olursun artık.

Hesabınız çok yanlış çünkü buradaki maaslardan kesilen vergiden haberiniz yok, aldığımız maaşın dörtte birini vergiye veriyoruz biz. Alış veriş lerde yüzde 13 vergi kesiliyor kasada. Şimdi bunları bilmeden hesap etmek kolay. Ben bu parayı kazansaydım eğer her yıl Türkiye deydim ve şuan evimi ödemiştim, yüksek faizler yüzünden evim 25 yıl sonra benim olacak düşünün.

güzel ablacım türkiyede vergi dilimi diye birşeyden haberin var mı? bizde maaşlarda vergi %30lar düzeyinde, daha falza kazananlarda daha yüksek

hey allahım evet biz hiç bilmiyoruz vergiyi filan. siz maaşı alıp vergiyi sonradan ödediğiniz için bir tek siz ödüyorsunuz vergi. biz yurtdışında çalışırken kıyak geçiyorlardı ünkü ödemiyorduk vergi filan. sadece size mahsus bu vergiler...

Hepinize çok teşekkür ediyorum yorumlarınız için, yaşamak görmek lazım elbette iki taraf için, konuyu özetlersek ister Türkiye ister yurtdışı kurulu düzen kolay kolay bozulmuyor, eşimin abisi de 50 yaşında öğretim üyesi yurtdışı çok istiyordu ama o yaştan sonra ve elde ettiği mevkiyi bırakıp bozup maceraya atilamadi. Hangi ülkede olursanız olun her ülkenin kendine has sorunları oluyor, işiniz guzelze nerde olduğunuzun bir anlamı yok. Herses sağlıcakla kalsın, herkesin yolu açık olsun.

Aileniz sizi özleyebilir ama kaç yaşında gelmişsiniz bu kadar baskıyla, vicdan yaptırmaya çalışarak gel demeleri abartı.
Sizin de eşinizin velisi gibi tek başına ailesine gitmesine müsade etmemeniz, ailenizin garip tavrının farklı bir boyutu gibi.
16 yıldır oradasınız, bir düzeniniz var işinize nasıl geliyorsa öyle yapın.

Birde bu yurtdışında yaşayıp, yaşadığı ülkeyle ilgili şikayeti olanlara yapılan yorumlar bir yerden sonra saçma bir hâl alıyor. Yurtdışında yaşayan kimse hiçbirseyden şikayetçi olamaz, ekonomik sıkıntı çekemez, yaşadığı bölgede güvenlik zafiyeti olamaz. Olsa bile olamaz çünkü biz bunu kabul etmeyiz. Tam olarak tavır bu. Bizim ülke olarak birçok konuda sıkıntı yaşıyor olmamız dünyanın geri kalanın hiç zorluk yaşamadığı anlamına gelmiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…