Türkiye'ye temelli dönüş

O değilde bu işte bir oyun olduğunu sadece ben mi seziyorum
Yok arkadaşlar oyun filan, babam şuan bile evden çıkmayı sevmeyen kardeşimle zorla evden çıkarıp hava aldiriyoruz. Geçmişte yaşadığı üzücü olaylar malesef hayata bakış açısını dengesini bozmuş durumda. Hem annem hemde babam aileleri tarafından ezilmiş haksızlığa ugramislar o nedenle aşırı düşkünlük var dördumuz arasında, yıllarca da sık sık gidip gelemeyince çok uzulduler çünkü ben evlenirken kabul etmelerinin en önemli nedeni bize 6 ayda bir Türkiye'ye geleceğim konusuydu. Ama tabiki öyle olmadı, bir gittim 4 yıl gelemedim durumumuz olmadığı için, anliyacaginiz bu gurbetligin düşündükleri gibi olmadığını anlayınca iş geç ti. Ama şu varki şunun farkındayım ki, kurulu düzen öyle kolay kolay bozulmuyor, hayatım orada kötü olunca eminim gelmeseydin diyecekler iki tarafta.

2011 de Japon araştırma bursu kazandım, japonyaya gidecektim bir sertifika programı için sonrasında da kalma şansım vardı. Annem sürekli biz nasıl yaparız , ne yaparız mahvoluruz dedi durdu. Abim 27 yaşında vefat etti benim. 2011de Mart'ta nükleer santralde sızıntı olunca annem günlerce ağladı ya gidersen kanser olursan seni kaybedersem intihar ederim falan da falan. Gitmedim, gidemedim. Aradan 2-3 ay geçti , bak hiçbir şey olmadı keşke gitseydim herkes hayatına devam etti orada dedim banane gitseydin dedi buz gibi bir suratla. Sen günlerce ağlamadın mı , bir dünya laf söylemedin mi gitmeyeyim diye dedim şok içinde , sanki hep beni dinliyorsun da gitseydin işte şimdi başıma kakma dedi. Bence dönerseniz sizde bir süre sonra kocaman kadınsın dönmeseydin cümlesini duyacaksınız gibi geldi bana.

2011 de Japon araştırma bursu kazandım, japonyaya gidecektim bir sertifika programı için sonrasında da kalma şansım vardı. Annem sürekli biz nasıl yaparız , ne yaparız mahvoluruz dedi durdu. Abim 27 yaşında vefat etti benim. 2011de Mart'ta nükleer santralde sızıntı olunca annem günlerce ağladı ya gidersen kanser olursan seni kaybedersem intihar ederim falan da falan. Gitmedim, gidemedim. Aradan 2-3 ay geçti , bak hiçbir şey olmadı keşke gitseydim herkes hayatına devam etti orada dedim banane gitseydin dedi buz gibi bir suratla. Sen günlerce ağlamadın mı , bir dünya laf söylemedin mi gitmeyeyim diye dedim şok içinde , sanki hep beni dinliyorsun da gitseydin işte şimdi başıma kakma dedi. Bence dönerseniz sizde bir süre sonra kocaman kadınsın dönmeseydin cümlesini duyacaksınız gibi geldi bana.
Çok haklısınız çok, inş gelip düzenimi görürler evimi yuvami rahatlarlar.

Yıllık izne geliyorsunuz, tabikide esiniz yanınızda olacak, onla zaman geçireceksiniz. Ne mutlu ki yanınızda birbirinize bağlandığınız bir eşiniz var. Hiç yalnız kalamıyoruz diye isyan eden erkek kardeş mi olur? Özel bir şey konuşmak isterse arar, zaten hasret giderirsiniz. Yıllardır yabancı bir ülkede görücü usulu gitmişsiniz, bütün zorlukları halledip gerçekten bunun için dönmeye değer mi ? Bence değmez. Eşinizle olan bağınız için mutlu olmaları gerekir, birbinizin yanınızdasınız diye.

Kızlar merhaba, uzun bir aradan sonra sizinle tekrar dertleşmek istedim. Gerçekten de buna çok ihtiyacım var, kısacası derdim şu ki, yada beni 50/50 cenderede bırakan mevzu; 16 yıldır yurtdışında yaşıyorum ve bu son bir yıldır ailem yavaş yavaş bana psikolojik baskı yapmaya başladı dönmem konusunda. Babam bana aşırı düşkün ve " ben artık iyi değilim seni yanımda görmek istiyorum" diyor, diğer bir yandan 38 yaşında bekar erkek kardeşim birden bana, "nezaman tatile gelsen enişte yanından ayrılmıyor birturlu yalnız kalamıyoruz ailecek seninle konuşamıyoruz diyor.(yıllık iznimiz malesef 2,3 hafta ve elbette eşimle birlikte geliyorum ve eşimin ailesiyle olan bağları da zayıf olduğundan dolayı devamlı bizde yanımda). İşin acayibi, uzaktada olsam bile 2 günde bir hiç aksatmadan ailemle 16 yıl boyunca görüştüm, konuştum,konuşuyorum. Elbetteki eşimle bizde çok uzak bir tarih olmasada yakında dönmeyi istiyoruz ailelerimiz için, gurbette yalnız olduğumuz için, ama bu işi ne aceleye getirmeye vaktim nede riske atabilecek bir birikimim var. 16 yıl ikimizde dişimiz tırnağımizla çalışarak hayatımızı kurmaya çalıştık, bir nefeste te bu kurulu düzeni yıkıp gitmek hiç akıl karı gelmiyor bana. Ailemin bana olan düşkünlüğü yüzünden aşırı duygusal da olduklarından dolayı beni gerçekten çok üzüyorlar. Gelin buraya uzatmalı kalın beraber olalım diyorum, o yolu çekemeyiz diyorlar çok uzak diyorlar... Benim için herşeyi yaparlar çok bağlıyız birbirimize ama evlenirken onların onayi görücü usulü ile gittim uzaklara. Kurulu düzeni heleki dünyanın bir ucunda iseniz öyle bozup yeniden kurmak hiç mi hiç kolay değil. Eşimin tatillerde bana olan bağlılığıda onların acayibine gidiyor, bunun birkaç nedeni varki, biri değerini bilmeyen ailesinin kucağına atmamak için onu yanımdan ayirmamam ve gurbette kimsemiz olmadığı içinde ister istemez birbirimize aşırı bağlandık. Kısacası, bir yanım ailenin yanında ol artık diyor, diğer bir yanım ise binbir emekle kurduğumuz hayatı geleceğimi sağlama almadan bozma diyor. Ailemin duygusal anlari bir gün bir gününe uymuyor ve bu beni çok fazla yıpratıyor. Özellikle gurbette yaşayan yada yaşamış olan buna benzer tecrübeleri arkadaşların yorumlarını bekliyorum şimdiden çok teşekkür ederim hepinize. Bir sağlık çalışanı olarak, sağlıcakla kalın arkadaşlar
Aileniz bir gün bu dünyadan göçtüğünde türkiyede olmak sizi mutku edecek mi. Yetişkin bireylersiniz, bu hayat sizin, düzeninizde mutluysanız kimse için bozmayın. Bir askerle evlenip türkiyenin öte ucına gitmiş olsanız da görüşeceğiniz senede 3 haftaydı, şehir dışında özel sektörde çalışıyor olsanız da senede 3 haftaydı. Kardeşiniz eşinizden ayrı başbaşa ne konuşacak ki sizinle, o da bizim ailemizin parçası, ondan ayrı konuşacak kadar özel bir şeyim yok benim diyebilirsiniz. Ailenizinki bağlılıktan ziyade naz yapmak bence, konuşacak mevzu bulamayınca "eeee kesin dönüşne zaman" a bağlıyorlar sanki. Ayrıca özleyen uzaklığa bakmaz, senede bir defa gelir evladının yanına. Türkiyeye dönseniz iş bulmak kurmak çok mu kolay, bu ülkenin şu anki ekonomisinden haberiniz var mı sizin. Nefes alamaz haldeyiz, ekmek aslanın ağzında falan değil artık. Memur maaşları bile yaşam kalitesini korumaya yetecek kadar artmıyor.

Bir de kendi başıma geleni ekleyeyim. 5 yıl türkiyenin doğu köşesinde evli olarak çalıştım, her telefonda annem beynimi yedi, kaldım orada uzaktasın, burada olsan çocuğuna ben bakardım, özledik... Vs, 6.Yıl tayinimiz çıktı ailemin olduğu şehre, o gel diye yalvaran annem yarı yolda bırakıp kocama da rezil etti beni. Yani demem o ki kimsenin ağzına değil kendi hayat kalitenize bakarak yaşayın. Sizin yerinizde olsam bu ülkeye dönüp var olacak çocuklarımın geleceğini de yakmam.

Kanada da yaşıyorum, Türkiye'de olduğu gibi burada da son 3 yılda herşey bozuldu, aşırı dengesiz ve kontrolsüz alınan göçmenler mahv etti burayı, evimin önünde her ay eroin çatışmasi oluyor, sağlık sistemi çökmüş durumda uzmana 8 ay sonrası randevu veriliyor ve türkiye'deki gibi özel sağlık sistemide yok, yaşlılar emekliler ölümüne terkediliyor, evet kesinlikle katılıyorum türkiye'deki enflasyon la buradaki enflasyon asla bir olmaz. Askeri ücretle geçinsek bile en azından Türkiye'den alım gücü daha iyi. Ama uçakların pahalıligi(2 kişi 5 bin dolar) , sağlık sisteminin bozuk olması, Amerika gibi çatışmaların artması vesayre... Anliyacaginiz dünyanın artık hiçbir yerinde Full mutluluk yok heryerde ayrı sorun ayrı sıkıntı. Ama siz arkadaşların da dediği gibi, iyi bir birikim yapmadan dönmek ancak herkese mutsuzluk getirir. Tek dileğim temelli dönene kadar ailemi beni buraya görmeye getirebilmek parent vizesiyle ve biraz çift taraflı düşünüp mantıklı olabilmeleri. Rabbim onları başımızdan eksik etmesin inşallah. Gurbetlik heleki çok uzaksa çok zor.
Yaa neler anlatıyorsunuz öyle....Biz kanadayi İngiltere yi nispeten refah yerler zannediyoruz hala, bu ne böyle....

Şartlar orada öyleyse aileniz haklı, kesinlikle donmelisiniz. Burda enflasyon filan biraz yükseldi belki ama en azından sağlık sistemimiz taş gibi, şehir hastanelerimiz 7/24 ücretsiz hizmette, yaşlılarımız emeklilerimiz refah içinde, ulaşım ucuz henüz, sokaklarimiz güvenli çok şükür....

Sizin orası için anlattiklariniz beni dehşete düşürdü şahsen. İyi ki yaşayan birileri anlatıyor da öğreniyoruz. Yoksa burdaki muhaliflere inansak battık bittik yanii

Ironıdır dersenız daha saglıklı olur.
ınanıp donmesın kadın bide.
Yok ciddiyim. Üniversite mezunu, yıllardır orda yaşayıp çalışan, ailesi Türkiye de yaşayan,buraya da gidip gelen koskoca kadın bizden iyi biliyordur durumu ki karşılaştırıp anlatıyor....Ben kanadaya ayak basmış insan değilim, nerden bilicem de karsilastiricam?

Yok ciddiyim. Üniversite mezunu, yıllardır orda yaşayıp çalışan, ailesi Türkiye de yaşayan,buraya da gidip gelen koskoca kadın bizden iyi biliyordur durumu ki karşılaştırıp anlatıyor....Ben kanadaya ayak basmış insan değilim, nerden bilicem de karsilastiricam?
Burdan guvenli olduguna yemin edebilirim ama ispatlayamam😑

Eklentiler

• Screenshot_2022-08-01-12-32-05-62_1c337646f29875672b5a61192b9010f9.jpg
    Screenshot_2022-08-01-12-32-05-62_1c337646f29875672b5a61192b9010f9.jpg
    83,2 KB · Görüntüleme: 76
Her ülkede olan münferit olaylar bunlar maalesef.... Baksana konu sahibi sokaklarda heroin savaşlarından bahsediyor :KK57: çok şükür bizde yok öyle şeyler henüz. Ayyyy düşüncesi bile korkunç

Turkiyede silahli catişma yok mu saniyorsunuz sebebi şu ya da bu. Sizin kapinizin önünde olmamasi sokaklarimizin cok guvenli oldugu, kimsenin mahallesinde boyle olaylar olmadigi anlamina mi geliyor? Benim oturdugum semtte de boyle seyler olmadi ama haberim var neler olup bittiginden.
Cidden yazdiginiz seyleri okurken masal gibi okudum. Hadi asiri guvenli izole bir bolgede yaşiyorsunuz diyelim haber de mi gormuyorsunuz yahu. 🤔

Enflasyona "BİRAZ" demenize yorum bile yapamiyorum.😬

Her ülkede olan münferit olaylar bunlar maalesef.... Baksana konu sahibi sokaklarda heroin savaşlarından bahsediyor :KK57: çok şükür bizde yok öyle şeyler henüz. Ayyyy düşüncesi bile korkunç

Hiç katılmıyorum, her ülkede böyle şeyler yok. Japon kılıçlı adam sokağa fırlayıp kızı doğradı, düğünde havaya ateş açanlar 3 kişiyi vurdu, dolmuştaki şortlu kadına yumruk/tekme gibi haberler emin olun sadece bizim ülkede var.

Erkek arkadaş kızı camdan attı, adam kadını varile koyup yaktı, koca boşanmak isteyen kadını çocuklarının önünde öldürdü haberlerini Avrupada 1 kez olsun duymadım. Bu kadar vahşi şekilde kadın cinayeti sadece bizim ülkede ve Hindistan taraflarında var. Bunları geçtim kadınsan akşam saatlerinde sokakta yürünmüyor özellikle İstanbulda. Tanıdığım pekçok erkek ben erkek halimle korkuyorum, kadınlar araçları varsa bile dikkatli olsunlar dedi şaka gibi.

Turkiyede silahli catişma yok mu saniyorsunuz sebebi şu ya da bu. Sizin kapinizin önünde olmamasi sokaklarimizin cok guvenli oldugu, kimsenin mahallesinde boyle olaylar olmadigi anlamina mi geliyor? Benim oturdugum semtte de boyle seyler olmadi ama haberim var neler olup bittiginden.
Cidden yazdiginiz seyleri okurken masal gibi okudum. Hadi asiri guvenli izole bir bolgede yaşiyorsunuz diyelim haber de mi gormuyorsunuz yahu. 🤔

Enflasyona "BİRAZ" demenize yorum bile yapamiyorum.😬
Konu sahibi de nordik değil dikkat ederseniz.... Ailesi burda yaşayan has be has türk....Durumu bilip karşılaştırarak yaziyordur herhalde. Sağlık sistemi kötü diyorsa burdan kötü demektir, sokaklar güvensiz diyorsa burdan kötü demektir. Sonuçta yıllardır orada yaşayan eğitimli kadın yazdıysa doğrudur. Ben orası daha iyi kal desem, burayı okuyanlar bana mı inanacak ona mı? Ben kanadaya ayak basmamis insanım, nerden bilicem?

Yani şöyle, uzaktan çalışacaksanız, gelip Sarıyerde/Çayyolunda güvenlikli sitede oturacaksanız olur. Uzaktan çalışacaksanız, Kanadada geliriniz varsa, iş arama derdiniz yoksa olur. Ama diyorsanız ki dönüp iş aramam gerek o zaman o işi toptan geçin çok kötü bir fikir. Gelip sürünecekseniz gelmeyin derim, onca yolu sürünmek için gelmek akıl karı değil.

Hayatta her insanı mutlu edemeyiz evet aileniz ama hasta olur bakmak zorundasınızdır ,zaten düşünmezsiniz gelirsiniz. Sırf onlar istiyor diye düzen bozulmaz ki onlara buraya gelin diye seçenek de sunmuşsunuz ,hiç vicdan yapmayın rahatlayın ve kararlı durun lütfen.
Kardeşinizin yalnız görüşemiyorum demesi saçma geldi bana sonuçta telefonla görüşüyorsunuz, özel şeyleri konuşabilirsiniz. Yine de kardeşinizin gönlünün olması için burdayken bir kaç kere eşinize kardeşimle biraz ayrı zaman geçirelim istiyorum deyin ,eşiniz evde kalsın ya da o alışverişe gitsin siz kardeşiniz baş başa yemeğe kahve içmeye gidin

X