Türkiyeye kesin dönmeyi düsünenler...

slm Pia....

benim fikrimi sorarsan madem cocuklarin okulda bu kadar iyiler, onlarin egitimlerini tamamlamalarini bekliyemez misiniz???

bence cocuklarin icin bu cok daha iyi olur uzun vadeli düsündügün zaman

ben almanyada dogdum büyüdüm,
4 sene türkiyede yasadim tekrar döndük suan okuyorum ve iyiki egitimim yurt disinda aliyorum diye düsünüyorum.... ileride türkiyeye döndügüm zaman benim icin cok büyük bir avantaj olucagina inaniyorum ben.....

ayrica cocuklarin kac yasinda kacinci sinifdalar bilmiyorum ama egitimlerini yarida kesip, baska bir ülkede egitimlerine devam etmek her cocuk icin cok kolay olmuyor.... ben bunu bizzat kendim yasadigim icin biliyorum....

kizim 12 oglum 9 oldu yeni
ben basarilarinin ayni turkiyedede devam edicegine inaniyorum
dediginiz gibide cok dusundum.. biraz sabredeyim .. ama annemler orda yalniz ben burda
deger mi diyorum? cocuklarimda benim yasadigim yalnizligi duyuyor.. .. cok karisik kafam

kizim 12 oglum 9 oldu yeni
ben basarilarinin ayni turkiyedede devam edicegine inaniyorum
dediginiz gibide cok dusundum.. biraz sabredeyim .. ama annemler orda yalniz ben burda
deger mi diyorum? cocuklarimda benim yasadigim yalnizligi duyuyor.. .. cok karisik kafam

yani bence cocuklarin icin iyi düsünün derim.... yani cocuklarin okulu bitirir yine dönersiniz.... en azindan universiteye baslayana kadar bekleyin derim ben sonra zaten kendi baslarina burda kalabilirler siz yine dönersiniz hele kizin 12 yasinda ise surda kalmis 8 sene....

ama tabi sizin yasadiklarinizi ben bilemem burada hic mutlu degilsiniz burda yasamaninda bi anlami kalmaz

sadece bu okuma konusunu göz önünde bulundurun derim... gercekten her cocuk hemen adapte olamaz. birde türkceleri türkiyedeki derslere ayak uyduracak kadar iyi mi? Mesela benim türkcem iyidir bunu türkiyede yasiyanlarda söyler, ama türkiyede okuyacak kadar yeterli mi derseniz, hayir kesinlikle degil derim ben.....

he biz burada sana fikir verebiliriz, mutluluk recetem sana yasadiklarini anlatir ben ve baskalari sana fikirlerimizi söyleriz, ama bunlar senin kararini etkilememeli cünkü herkesin yasam tarzi düsünceleri farklidir

Mutluluk recetem canim. sabirsizlikla bekliyorum yasadiklarini canim....

yani bence cocuklarin icin iyi düsünün derim.... yani cocuklarin okulu bitirir yine dönersiniz.... en azindan universiteye baslayana kadar bekleyin derim ben sonra zaten kendi baslarina burda kalabilirler siz yine dönersiniz hele kizin 12 yasinda ise surda kalmis 8 sene....

ama tabi sizin yasadiklarinizi ben bilemem burada hic mutlu degilsiniz burda yasamaninda bi anlami kalmaz

sadece bu okuma konusunu göz önünde bulundurun derim... gercekten her cocuk hemen adapte olamaz. birde türkceleri türkiyedeki derslere ayak uyduracak kadar iyi mi? Mesela benim türkcem iyidir bunu türkiyede yasiyanlarda söyler, ama türkiyede okuyacak kadar yeterli mi derseniz, hayir kesinlikle degil derim ben.....

he biz burada sana fikir verebiliriz, mutluluk recetem sana yasadiklarini anlatir ben ve baskalari sana fikirlerimizi söyleriz, ama bunlar senin kararini etkilememeli cünkü herkesin yasam tarzi düsünceleri farklidir

Mutluluk recetem canim. sabirsizlikla bekliyorum yasadiklarini canim....

canim oyuzden böyle arastiriyorum .. insanlarin fikirlerinden ziyade tecrübelerine ihtiyacim var..cocuklarim icin zaten bukadar düsünüyorum.. yoksa bugün gidderim..maddi ve sosyal sikinti yasamadigim zaman cocuklarima ve cocuklarima destek konusunda kendime guveniyorum.. ama diger sikintilar bas gösterirse o zaman ilgim yeterli olmaya bilir cocuklara.. gercekten cok uzun mevzular..ama ben kesinlikle netlestiricem kafamda.. herkesin iyi kötü yasadiklarini bilmek istiyorum.. bu benim icin cok onemli ve deger veriyorum herkesin görüsüne.. ilgilendigin icin tsk ederim aime

veeee..... beklenen Star geldidelikafadulden:lepi:

Saka bi yana...Anlatmaya baslayim en iyisi fazla sacmalamadan..

Simdi buraya yazacaklarim sadece benim düsüncelerim,sadece benim yasadiklarim.

Akil vermek bana düsmez,bunlari buraya yaziyorsam size bir fikir olsun diye yaziyorum.

Iyi ve ya kötü..yasadiklarimi burda paylasmak istiyorum.

Kimisi icin ufacik bir sorun olabilir,kimisi icin cok büyük bir dert.

Bu sonucta insanlarin kisiligine göredir.

Ben 2007 yilinda Almanyada lise'yi bitirdim. Türkiyeye staj yapmak icin geldim ve 5 ay kaldim. Tabi herkes yapamazsin,edemezsin,zordur,göründügü gibi degildir dediler...Bildiginiz almanci laflari iste..
Geldim isime basladim.Cokta mutluydum,buranin havasi,insanlari,her seyi daha güzeldi.
is konusuna gelince,cok acimasiz olabiliyorlar. Bu lafi kullaniyorsam lütfen beni kimse yadirgamasin,gercekten burda bir isci olarak bazen asagilaniyorsun.
Müdürüm "ben istersem dünyayi satin alirim" havasinda.. Adam laf üstüne laf sokmayi seven bir tip...
Calistigim otelin sahibi almanyada yasiyor..Bir türk is adami..Adam ne zaman otele gelse "Anahtarlari alabilirmiyim LÜTFEN" der.. "biletimi teyid edermisiniz lütfen".

Adam almanyadan geliyor ve benim burda dogmus ve büyümüs müdürümden daha kibar..
Hadi bu neyse... Ya senle calisan erkekler? Pis pis bakan,sana yanasmaya calisan? Senin lojmanda kaldigini bile bile gece seni rahatsiz eden?
Sagolsun müdürüm,kaba olmasina ragmen,beni korudu,adami kovdu otelden.Ama ya sonrasi? kovulan adam senin pesinden geliyor,tehditler yagdiriyor..Nede olsa erkek kendine yediremiyor..

Her seye ragmen seviyordum türkiyemi.. denizini,havasini,suyunu,her seyini.
Ben almanya'ya hic bir zaman alisamamistim. Orda dogmama ragmen,orda okumama ragmen alisamamistim. Insanlari soguk,kimse kimsenin yüzüne bakmaz,herkes kendi derdinde.. Evden ise isden eve..bu kadar.. Sosyal hayat desen bir hafta sonu.. o da zaten temizlikle geciyor..

Sonra düsündüm.. 5dilim var az cok.. Türkiyede daha cok sansim var. Bide istedigim bölüm turizm,tamamdir bu is dedim:lepi:

Eee bide türkiyede 5yildir bir sevgilin varsa bu seni daha da cok itiyor orda kalmaya..

Iki sene gecti,geldik 2009 senesine... Sözlüyüm.. Sözlüm türkiyede..Ben ise almanyada.. Nerde kalacaksiniz diye sorular..Türkiyede dedik..Esimle bunu zamaninda cok konustuk,cok tartistik bu konuyu.. 2003yilinda o da gelmisti avrupaya.. Gelmis görmüs,erkenden geri ucmus..Begenmedim diyor,havasi bunaltti beni,basim agridi diyor. Ee bende düsünüyorum,almanyaya getirsem ileri seviyede almancasi yok,zaten begenmiyor burayi,götürsem almanyada erkek rolüne ben girecegim.Oraya götür buraya götür,tercüme et,sunu anlat..Bunlarin hepsini yaparim ben sevdigim insan icin..Sorun muhtarliga götürülmesi gereken bir kagit parcasi degil..Sorun onun bunu gururuna yedirememesi..Yemege gidelim diyecegim,ben götürecegim.. Ki esim sürpriz yapmayi seven biri,orda dil yok bir sey yok..Neyse aileme de bunu kabul ettirmek zor oldu..
Almanyadaki rahatligi tr de bulamazsin,sartlar zor,insanlar para pesinde,boynunda bir zincirle yürüyemezsin orda,vs vs... Bildigimiz laflar iste hatirlatmama gerek yok..

Ne yaptik ne ettik ailemi ikna ettik..

Sira geldi dügüne..Kinam yakildi,Dügünüm yapildi..Ama benim sorunlarim evi dizerken basladi.. Mobilya secimi oldukca zor.. almanyada olsa girerdim ikea'ya,girerdim mömax'a yada möma'ya alirdim istedigimi..Burda o tür mobilyalari alabilmek icin bir servet dökmelisiniz (örnek TepeHome'da). Simdi bana diyeceksiniz ki sorun mobilya mi..Hayir sorun mobilya degil...Sorun alistigim bildigim sevdigim seylerden vazgecmek..Terazi burcuyum,cok severim süsü kaydirigubbakcemile3
Ama esim icin ona da katlandim..Ve alistim,burasi türkiye nede olsa..Ben istedim,katlanacam öyleyse..

Türkiyede bir magazadan bir sey aldiginizda,eleman size sali günü gelir derse bosuna beklemeyin.. O sali gününün üstünden kac sali günü daha geciyor..
Rahatlar yani,bildigimiz alman disiplini (nerdeyse) yok..
Haaa elektrikci mi lazim o hemen kosar,allah var yukarda.Ne zaman bir sey olsa,iki dakikada geliyor 5 TL veriyoruz gidiyor adam.Almanya da nerdeeeee????boshayallersmile
Dolap aliyorsun adamlar dolabini kurup gidiyor,almanyada nerdeeee???boshayallersmile
Bu ne sacma sapan seyler anlatiyor diyorsunuz ama hayatin icinde o kadar cok fark var ki.. mentalite bir kere cok farkli...

Is dünyasinda türkler müsteriye cok hizmetkar'dir..Magazaya girersiniz hosgeldiniz efendim,nasil yardimci olabiliriz efendim..Kardesim almanyada bunu görmedigi icin hic sevmez tr de bir magazaya girmeyi..Bunaltiyorlar beni diyor..Kimisinin de hosuna gidiyor..Ilgi görüyoruz diye..

Gelelim birazda esimin isine..Esim turizmde calisiyor..isi cok rahat,o yönden cok sansliyiz..Maasi da cok güzel.
Ama eve gelecegi saatler belli olmuyor.. yazin 10desede 11den asagi gelemez..
Departman sefi oldugu icin birakamiyor,bide isin icinde akrabalik olunca ister istemez sahipleniyorsun isini.
Gec gelmelere alistim yani anlayacaginiz..

Komsularimla cok iyi olacagimi düsünmüstüm..geliriz gideriz diye..pek bi hayal kurmusumkaydirigubbakcemile3 5ay sonra ilk komsum cikti ortayakaydirigubbakcemile3 sadece bana degil,herkese mesafeli bunlar,almanyadaki adelheid tantem bunlardan iyidiaklinialirimsmileaklinialirimsmile Tabi herkes bir degil,bu sadece benim komsularim icin gecerli...

Mutlumusun diye sorarsaniz..Cok mutluyum...Ama almanyayi aklimdan silemiyorum.
En basta tabi ailem icin,ama bazen dolmusta oturuyorum keske almanyada olsaydim,keske soförün su rezilligini (gaza basiyor firenliyor gaza basiyor firenliyor en sonunda önündekine küfür edip gidiyor) cekmeseydim..

Cok fark var.. Giderlerimizi düsünüyorumda burda artik para biriktirmek zor.. Almanyada da öyle kesin,ama orda parani neye harcadigini biliyorsun.
Biz burda bi market'e gidiyoruz 100tl veriyoruz cikiyoruz..sepet'de nevar diye bakiyorum bön bön.. almanyada da böyle biliyorum.. ama burasi türkiye.. etin kilosu 25-30 tl arasi..500g kiyma 13Tl.. buraya göre cok pahali..almanyada 6euroluk etin hesabini yapan birisini görmedim..ama burda insanlar ete hasret..
Salatamiza misir koyariz (almanyada kutusu 50cent) burda 3lü paket 5Tl..Türkiye gibi bir yerde bu cok pahali..almanyadakiler der simdi..aman 5TL ne ki,. 2.50€.. ben de öyle düsünüyorum,ama esiniz € degil TL aliyor..
Standartlarimizdan vazgecip yeni standartlar kurmaliyiz yada baska bir cözüm...
Aman bu da ne diyor diyeceksiniz..ama dedim ya iyi kötü ne fark ettiysem anlatacagim..

BÖLÜM 1 bitmistiraklinialirimsmile 2.Bölümü yaziyorum az müsadekaydirigubbakcemile3

Gelelim benim su siralar en cok dert ettigim konuya...

Egitim.. Cocugum olursa almanyada doguracagim,hem haklarindan dolayi hemde sigortamdan dolayi..

Sigorta konusu acilmisken sagliga deginmek istiyorum..

Saglik ocagi öyle iyi ve öyle kötü bir yer ki.. ücretsiz gidiyorsunuz hastaliginizi anlatiyorsunuz ama o rezilligi cekecegime 120TL veririm özel doktora giderim.(sadece muayene icin tabiiki,ilaclar dahil degil).

Siralar almis basini gitmis,doktorlar sizi 5dk muayene ediyor gönderiyor.
Yegenimi bir gün domuz gribi olayi varken mecburen en yakin saglik ocagi diye götürdük.

1.5 saat bekledik,2dakika muayene edildi yegenim. üstü kapali tabi..
Yani saglik ocagindan fazla bir sey beklememek gerek..

Özele gideyim dersen,en az 100Tl veriyorsun her seferinde.. Tabi ssk bilmem neleriniz varsa devlet hastanesine de gidebilirsiniz... inanin cok karisik bu sigorta isi türkiyede..
yok o bunu karsiliyor,yok o doktor ssk ya bagli degil,yok o hastane olmaz...
insanin beyni sisiyor resmen..tam bi rezillik bu sigorta sistemi yani..

Iyi yönü ilaclarin ucuz olmasi..antibiyotik aliyorsunuz 7Tl ödüyorsunuz..
her ilaci kolaylikla alabiliyorsunuz,isterseniz saglik ocagina yazdirirsiniz sonra bedava alirsiniz,vs vs ...cok karisik inanin hic ilgilenmiyorum..

Gelelim egitime.. Yegenimden bahsettim.. Özel kolej'e gidiyor..Ayda 1400 TL.. Bildiginiz 700€..
Cocugun okulu mükemmel..her sey var..kirtasiyesi bile var..almanyada nerdeeeeeboshayallersmile
özel servis,yeme icme,vs vs..ödevler internetden cikartiliyor..
Yegenim annesinden ve babasindan dolayi süper ingilizce konusuyor,ama bide almanyadaki egitime bakiyorum hic kiyaslanacak gibi degil.
Paran varsa cocuguna bir gelecek hazirlayabiliyorsun...
Ama diger okullardan hic bahsetmek istemiyorum.. egitim sifir.. yok yös,yok ösm yok bilmem ne..ömür geciyor okumak icin,hic tavsiye edebilecegim bir sistem degil.ve iste burda tereddütlüyüm...Cocugum olursa nasil olacak`?Dogum bile burda kac para.,
Hadi bir cocugum oldu onu koleje yolladim,ya ikincisi?Güc yeter mi buna ayda 2800TL?
insanin maddi sIkintisi yoksa bile bu insani sIkintiya sokuyor..

Nerde almanyadaki gibi iki dil secenegi..ben gymnasiumda fransizcayi,ingilizceyi bide latinceyi okudum..yegenime sorsam latince ne bilmez..

Cok büyük bir kültür farki var,genel bilgi okullarda bizim ögrendigimiz gibi ögretilmiyor.
Bu benim gözlemim,lütfen kimse kizmasin.

Düsünüyorumda kuzenlerim ne sansli almanyada,ama degerini bilmiyorlar..

Türkiyedekiler neler vermezdi o egitim sartlar icin.. ama devlet sagolsun..

2.Bölüm bitti...

mutluluk recetem hayir hayirrr tam benim istediklerimi yazmissiniz... bu nediyor diycek olanlarin zaten böyle bir derdi yokkk... bu soruyu soranlarinda amaaan bu nediyor demeye hakki yok... cok hosuma gitti paylasimin .. benim icinde onemli detaylar var yazinda... bende cok titiz ve zaman zaman asabiyim .. yazdigin butun detaylara katiliyorum.. öyle farkliliklar varki bir konuda tr harika iken ayni konuya bagli farkli bir bakis acisindan cok kotü olabiliyor... almanya icinde gecerli bi konuda almanya harika iken ilintili baska bir konuda cekilmez olabiliyor almanya.. isten ben simdi bunlarin uzerinde durmak dusunmek istiyorum
ben oraya nicin gitmek istiyorum?
ailem icin
en buyuk nedenim bu
özlemimi ve yalnizligimi tarif edemem
peki bu artilar ve eksiler neler bunlari ortaya koyup bunlari asabilirmiyim asamazmiyim
yoksa sabretmelimiyim bunu anlamk istiyorum .. kimimizin gözünden kacabilir bazi seyler.. ancak böyle paylasildikca netlesir.. dun gecede bircok sitede arastirdim .. dönüp mutlu olanlar.. pisman olanlar.. donmek isteyenlerin yaptiklari planlar.. ben ve sorumlulugumda olan insanlar birseye karar vermek icin iyi dusnuruz.. sonradan hic birsey icin pisman olmak istemiyorum dönersem niye dondum diye.. kalirsam keske gitseydim demek istemiyorum...2. bölümude bekliyorum heycanla

benim yegenlerimde trde dunyanin parasiyla koleje gidiyorlar ne hikmetse hepsinin dersi 5 pekiyi:))) burda benim kizim bir virgul komadi diye deutsch dan direk 2 aliyorsa trde özellikle özel okullarda cocuklar hicbi her defasinda sifir hataylami yapiyorlar sinavlarini.. okadar belliki dersleri iyi densin diye notlari bol kepceden atiyolar.. trde bu couklarin uzerindeki baskidan bende cok arahatsizim
burda kimse kimsenin karnesini sormaz bile

bitti galiba recetem .. sonuc turkiyeyi seviyorsun ama yasamak icin aslinda almanyanin sartlari daha uygun diyorsun ? dogru anlamismiyim?

Recetem kiz, cok güzel anlatmissin canim benim emegine saglik....
Herseyi objektif bir sekilde yazmissin.
Almanyada ya da türkiyede yasamayi savunmamissin...
gercekten tebrik ederim canim seni

Canlarim benim yorumlariniz icin cok tesekkür ederim...

Nerde yasamak istiyorsun diye sormussun ya Pia..iste onu bilmiyorum..
Burda örnek vereyim sana,pazar günleri cikiyoruz deniz kenarina gidiyoruz..aliyoruz sodamizi oturup dalgalari izliyoruz,tas topluyoruz,sohbet ediyoruz...

O an öyle güzelki..öyle güzel ki her seyi unutup gidiyorsun..Evet,iste burda yasamak istiyorum diyorsun...

Ama pazartesi oluyor,carsiya cikiyorsun kimseye güvenemiyorsun..Cantana sImsIki sariliyorsun... Sana iki saniyeden fazla bakandan süphe ediyorsun..

iste böyle basliyor benim haftam... günün süphe dolu geciyor,aksamda bide annen ariyorsa seni,tamam almanyaya dönecegim diyorsunkaydirigubbakcemile3

sonra ertesi gün bakiyorsun ki esin sana bi sürpriz yapip yemege götürüyor seni..

hafta ici gel gitler yasiyorsun... yine carsiya ciktiginda alisverismerkezlerinde saatlerce geciriyorsun..hic sIkILMadanaklinialirimsmile AVM'lerde kiyafetler almanyadan daha pahali.. Tabi hepsi degil,ama sonucta "marka". Marka burda cok önemli,her ne kadar pazardan da aliyoruz deseler marka onlar icin baska,...

Marka demisken makyaj geldi aklima.. Her kadinin cantasinda dior far'i, chanel rimel'i...

Sonra bakiyorsun para yok diye agliyorlar..Ama kredi kartinla bir far'a 50TL vermeye kiyiyorsun..Nede olsa 3/6/12 taksitle ödeniyor..

iste buna kiziyorum...bu kredi karti mentalitesine... bu kredi karti olmasa millet bir corap bile alamayacak.. Gecen önümde bir kiz var,af edersiniz orkid almis,pamuk,ve bir oje mi ruj mu tam göremedim.. Bu üc sey icin 3taksitli ödeme istedi...
Senin havan kime güzelim,3taksitle ben de alirim...

Iste diyorum ya standartlar farkli.. Esimin maasi iyi olmasaydi inanin burda yapamazdim.Rahatliga alisigim,güzel giyinmeyi seviyorum. Hava atmak icin demiyorum,esimin maasi öyle 5bin 10bin TL degil,sakin yanlis anlasilmasin.
ikimize ve ihtiyaclarimiza yetecek sekilde.

Gelelim bir konuya daha..Az önce esime kirtasiyeye gidecegim dedim.Tamam gideriz dedi.Altini ciziyorum,Gideriz dedi. Hava karanlik bu saatde,tek basima cikmam. Esim evde olmayinca ve cikmam gerekiyorsa inanin arkami döne döne gidiyorum.
Belki ben abartiyorum,bilmiyorum...Ama burda neler oluyor,neler duyuyorum..Almanyada biri bana anlatmis olsaydi hadi ordan derdim... Kadinin boynundaki kolyeyi koparip kacmis gecen biri manavgatta yanilmiyorsam..

E gelde cik disari.. karanlikta cikamam,ciksamda gündüz yürüdügüm gibi yüreyemiyorumkaydirigubbakcemile3 atom karinca gibi gidiyorum:eek:

Bide tabi hirsiz olayi var burda..Almanyada hic dis kapiniza 1sayfalik kagit astilar mi?
Yok mahallede hirsizliklar cogaldi,yok söyle yok böyle..
Nasil rahat yatim ben?inanin böyle korkulu bir insan degildim,ama gercekler gözünüzü aciyor.. Gittim camlara kapilara alarm taktirdim..
Almanyada evine hirsiz gireni hic duymadim..

Bilmiyorum niye böyle oldum..niye bunlari anlatiyorum..Seviyorum türkiyeyi..
Belkide bu siralar antalya ölü gibi oldugu icin karamsarim..Yazin buralar civil civil..
Cikiyoruz geziyoruz,her sey daha bambaska oluyor..
Hele kokusu...yazin buranin kokusu öyle güzelki..Almanya hava bir sicak oldumu direk antalya aklima gelirdi.. hic tat almazdim oranin yazindan..hos yaz da denmez ona..
Hep burdaydi aklim..günesi,denizi,kokusu..
Yaz olsun dönmeyi düsündügüme pisman olacagim bunu cok iyi biliyorum..
Belkide aileme olan özlemim bunlari söylettiriyor..
Alistim,cok alistim evime,marketime,evimin önündeki pazara,mahalleme..

Ama kolay degil... Düsünüyorumda..ben tekim.. hadi ben neyse alisirim,ama ya cocugum olsaydi da dönseydim?Ben yapabileceklerine inanmiyorum,burda sadece dil farkli degil.. a'da z'ye her sey farkli..

Mutluluk canim sen olayi cözmüssün zaten.... Her ne kadar türkiyeyi sevsekte, orda yasamanin daha canli daha icten daha güzel oldugunu bilsekte, almanyada yasamak daha kolay.... Burda okul derdi yok, saglik derdi yok, kriminal orani cok yüksek degil....

Burayi secsek icimizde orasi kalicak, orayi secsek icimizde burasi kalicak, yani bizim aklimizde her zaman "acaba" olucak....

Burda örnek vereyim sana,pazar günleri cikiyoruz deniz kenarina gidiyoruz..aliyoruz sodamizi oturup dalgalari izliyoruz,tas topluyoruz,sohbet ediyoruz...

O an öyle güzelki..öyle güzel ki her seyi unutup gidiyorsun..Evet,iste burda yasamak istiyorum diyorsun...

Ama pazartesi oluyor,carsiya cikiyorsun kimseye güvenemiyorsun..Cantana sImsIki sariliyorsun... Sana iki saniyeden fazla bakandan süphe ediyorsun..

iste böyle basliyor benim haftam... ..

ahah iste tam budur olay... bu sorulari silmek istiyorum net ve kalbim mutmain bir sekilde

o taslari atip dalgalari seyretmek dunyaya bedel...
ardindan hayallerden cikip gercek hayata girdiginde yasam mucadelesi
iyi düsünüp dogru karari vericem.. icim rahat olsun ve acabam keskem olmasin istiyorum

hmm hayirlisi.. benimde aslinda muracatlarim olmustu..simdi düsünüyorum ..aslinda ba baya kararverdik gibi ama netlesmeden yazmak istemedim .. bizim sigortalarimiz vardi.. biri 4 yil sonra digeride 6 yil sonra bitiyor .. onalri bitirsek diye dusunuyoruz aksi halde cogu yanicak.. anlasmayi yarida bozarsan cok cuzi bir para veriyorlar..biliyosundur.. esim diyor siz gidersiniz önceden ben sonra gelirim diyor.. hayret ettim cunku böyle birseyi ben aklimdan geciriyordum ama onun asla istemiycegini biliyordum .. gecen sigortacilarla gorustukten sonra öyle dedi..
hemen bu yaz degil.. ama onumuzdeki yillar dusunuyoruz .. en azindan bu ilk sigorta sonlansin o zamana kadar daha netlesir hersey hem .. diye dusunduk..yani bir iki sene daha burdayiz..

peki alman vatandasligina gectiginde trden emekli olabiliyormisin? benim esim alman vatandasi ben turk kalayim ozaman diyorum cunku trden emekli olmak istiyorum

hmm hayirlisi.. benimde aslinda muracatlarim olmustu..simdi düsünüyorum ..aslinda ba baya kararverdik gibi ama netlesmeden yazmak istemedim .. bizim sigortalarimiz vardi.. biri 4 yil sonra digeride 6 yil sonra bitiyor .. onalri bitirsek diye dusunuyoruz aksi halde cogu yanicak.. anlasmayi yarida bozarsan cok cuzi bir para veriyorlar..biliyosundur.. esim diyor siz gidersiniz önceden ben sonra gelirim diyor.. hayret ettim cunku böyle birseyi ben aklimdan geciriyordum ama onun asla istemiycegini biliyordum .. gecen sigortacilarla gorustukten sonra öyle dedi..
hemen bu yaz degil.. ama onumuzdeki yillar dusunuyoruz .. en azindan bu ilk sigorta sonlansin o zamana kadar daha netlesir hersey hem .. diye dusunduk..yani bir iki sene daha burdayiz..

peki alman vatandasligina gectiginde trden emekli olabiliyormisin? benim esim alman vatandasi ben turk kalayim ozaman diyorum cunku trden emekli olmak istiyorum

canim zannedersem alman vatandasi oldugunda emekli olamiyorsun.. biz ailecek alman vatandasiyiz ama temelli dönüs yapmak istiyoruz bunun icinde annem türk vatandasligina basvurdu.. annem emekli olacak trden ama babam her ihtimale karsi alman kalacak..

canim türk vatandasi olmayan biri borclanamaz,yani emekli olamaz..

Canlarim benim yorumlariniz icin cok tesekkür ederim...

iste böyle basliyor benim haftam... günün süphe dolu geciyor,aksamda bide annen ariyorsa seni,tamam almanyaya dönecegim diyorsunkaydirigubbakcemile3

sonra ertesi gün bakiyorsun ki esin sana bi sürpriz yapip yemege götürüyor seni..

hafta ici gel gitler yasiyorsun... yine carsiya ciktiginda alisverismerkezlerinde saatlerce geciriyorsun..hic sIkILMadanaklinialirimsmile AVM'lerde kiyafetler almanyadan daha pahali.. Tabi hepsi degil,ama sonucta "marka". Marka burda cok önemli,her ne kadar pazardan da aliyoruz deseler marka onlar icin baska,...

Marka demisken makyaj geldi aklima.. Her kadinin cantasinda dior far'i, chanel rimel'i...

Sonra bakiyorsun para yok diye agliyorlar..Ama kredi kartinla bir far'a 50TL vermeye kiyiyorsun..Nede olsa 3/6/12 taksitle ödeniyor..

iste buna kiziyorum...bu kredi karti mentalitesine... bu kredi karti olmasa millet bir corap bile alamayacak.. Gecen önümde bir kiz var,af edersiniz orkid almis,pamuk,ve bir oje mi ruj mu tam göremedim.. Bu üc sey icin 3taksitli ödeme istedi...
Senin havan kime güzelim,3taksitle ben de alirim...

Iste diyorum ya standartlar farkli.. Esimin maasi iyi olmasaydi inanin burda yapamazdim.Rahatliga alisigim,güzel giyinmeyi seviyorum. Hava atmak icin demiyorum,esimin maasi öyle 5bin 10bin TL degil,sakin yanlis anlasilmasin.
ikimize ve ihtiyaclarimiza yetecek sekilde.

Gelelim bir konuya daha..Az önce esime kirtasiyeye gidecegim dedim.Tamam gideriz dedi.Altini ciziyorum,Gideriz dedi. Hava karanlik bu saatde,tek basima cikmam. Esim evde olmayinca ve cikmam gerekiyorsa inanin arkami döne döne gidiyorum.
Belki ben abartiyorum,bilmiyorum...Ama burda neler oluyor,neler duyuyorum..Almanyada biri bana anlatmis olsaydi hadi ordan derdim... Kadinin boynundaki kolyeyi koparip kacmis gecen biri manavgatta yanilmiyorsam..

E gelde cik disari.. karanlikta cikamam,ciksamda gündüz yürüdügüm gibi yüreyemiyorumkaydirigubbakcemile3 atom karinca gibi gidiyorum:eek:

Bide tabi hirsiz olayi var burda..Almanyada hic dis kapiniza 1sayfalik kagit astilar mi?
Yok mahallede hirsizliklar cogaldi,yok söyle yok böyle..
Nasil rahat yatim ben?inanin böyle korkulu bir insan degildim,ama gercekler gözünüzü aciyor.. Gittim camlara kapilara alarm taktirdim..
Almanyada evine hirsiz gireni hic duymadim..

Bilmiyorum niye böyle oldum..niye bunlari anlatiyorum..Seviyorum türkiyeyi..
Belkide bu siralar antalya ölü gibi oldugu icin karamsarim..Yazin buralar civil civil..
Cikiyoruz geziyoruz,her sey daha bambaska oluyor..
Hele kokusu...yazin buranin kokusu öyle güzelki..Almanya hava bir sicak oldumu direk antalya aklima gelirdi.. hic tat almazdim oranin yazindan..hos yaz da denmez ona..
Hep burdaydi aklim..günesi,denizi,kokusu..
Yaz olsun dönmeyi düsündügüme pisman olacagim bunu cok iyi biliyorum..
Belkide aileme olan özlemim bunlari söylettiriyor..
Alistim,cok alistim evime,marketime,evimin önündeki pazara,mahalleme..

Ama kolay degil... Düsünüyorumda..ben tekim.. hadi ben neyse alisirim,ama ya cocugum olsaydi da dönseydim?Ben yapabileceklerine inanmiyorum,burda sadece dil farkli degil.. a'da z'ye her sey farkli..

Mutluluk canim sen olayi cözmüssün zaten.... Her ne kadar türkiyeyi sevsekte, orda yasamanin daha canli daha icten daha güzel oldugunu bilsekte, almanyada yasamak daha kolay.... Burda okul derdi yok, saglik derdi yok, kriminal orani cok yüksek degil....

Burayi secsek icimizde orasi kalicak, orayi secsek icimizde burasi kalicak, yani bizim aklimizde her zaman "acaba" olucak....

evlenmeden önce alman vatandasligina bas vurmustum.. su an son islemleri tamamlamak icin geldim.. ilerde ne olur ne olmaz diye alman vatandasi oldum..

mutluluk recetem aime ikinizle de bol bol sohbetimiz olsu allaha sükürler olsun..
m.recetem yazdiklarin beni duygulandirdi benim düsüncelerimi yaziya dökümüsün.. bide bana göre sen daha kücücüksün 22 yasindasin ve ailenden uzakta yasiyorsun bende annemden babamda uzagim ama nebilim senin yasinda olmus olsaydim cok agir gelirdi bana.. topigin hepsini okumadim.. neyapacaksin almanyaya mi döneceksiniz yoksa türkiyede yasmaya devam mi edeceksiniz.. vatandaslik islerin ne durumda.. benim ki bitti alaman vatandasligini aldim sonunda cok uzun sürdü benimki 1seneyi gecmisti konsolusluga git ausländeramta git bikmistim valla.. neyseki bitti. haberler sende güzelim ..anlat nasil gidiyor hersey

X