Astoria,
nişanlınız ve tüm sağlık çalışanlarımıza sağlık diliyorum, şu dönemde psikolojik olarak etkileniyorlardır, çalışma şartları, salgın sebebiyle yoğunlukları da hesaba katılınca omuzlarındaki yük epeyce fazlalaştı.
Halkın çoğunluğu panik halinde, vaka sayıları arttıkça, ki maalesef salgın olan diğer ülkeleri düşünecek olursak bizde de sayı artacaktır, haliyle tedbirler ve önlemler daha üst seviyelere çıkarılacaktır, örneğin zorunlu sokağa çıkma yasağı, ev karantinası gibi şeyler yaşayacak gibi görünüyoruz.
Bu haklı tedbirler sebebiyle insanların panik ve korku seviyesi de artacak, ki şimdiden hiçbir psikolojik sorun geçmişi olmayanlarda dahi virüs sonrası korkular başladı, insanlar virüse yakalanıp öleceğini, sevdiklerini kaybedeceklerini düşünmeye başlayacak, evde olmak da psikolojilerini epey etkileyecek.
Virüsten korunmak için bireysel tedbirler almak dışında bu virüsün yol açacağı psikolojik baskıyla başa çıkabilmemiz için neler önerirsiniz?
Bir de İtalya'da balkonda flüt çalan karısına bidon fırlatan adam var
Lutfen bu yaziyi tabela gibi assin herkes..! Size hayirli dogumlar dilerim simdiden.En bilincli yazı.Merhaba,
Fransa'da yaşıyorum ve şu an resmi olarak karantina altındayız. Öncelikle endişelenmekte çok haklısınız. Bende sizin gibi hamileyim, 7. ayımdayım.Zaten hormonların tavan yaptığı bir dönemdeyiz, bir de inkar edilemez bir salgın gerçeğiyle karşı karşıyayız.
Avrupa'da yaşananları kimseyi panikletmemek için yazmıyorum ancak haziran ayına geçmesini beklemek biraz ütopik. Maalesef fransa'da bile daha başlangıç aşamasında olduğu söyleniyor yani duraksama döneminde bile değiliz ve hazirana kadar bitecek gibi görünmüyor. Benim doğumum haziranda o nedenle çok konuştum doktorlarla bu konuyu. Türkiye Fransa'dan da geride geliyor buranın 1 ay önceki hali gibi. Ayrıca sıcakta ölen bir grip türü de değil çünkü şu anda yaz aylarını yaşayan avusturalya ve latin amerikada, aynı zamanda dubai, singapur, katar gibi sıcak ülkelerde görülüyor.
Amacım kesinlikle kimseyi panik yapmak değil ancak italyanların, almanların, fransızların yaptığı hataya düşüp bir şey olmaz yaa, grip gibi bir hastalıkmış kafasında olmayın. Tedbirli olun, şakaya gelmez. Türkiye'de karantinadan kaçan insanlar okuyoruz. Bu cahil zihniyet çok korkutucu. Türkiyede de vaka sayıları hızla artıyor ve ben bir bu kadar insanın da belirti gösterdiği halde bir şey olmaz diyip hastaneye gitmediğini düşünüyorum. Avrupa'da vakanın bu kadar çok olmasının nedenlerinden biri ateşlenen herkesin ambulans çağırarak hastanelere gitmeleri ve tanı konulması. Bu bilinç acilen Türkiye ye de gelmeli.
Sorularınıza cevap verecek olursam;
-Karantina'da bile olsanız medikal randevular iptal olmaz yani doktor kontrolü için sokağa çıkabilirsiniz.
-Eşinizin karantinada olması gerektiği bir durum varsa olması sizin için ve bebeğiniz için çok daha iyi. Karantina süresi 14 gün, 14 gün yalnız kalsanız bir şey olmaz ancak allah korusun size bulaşması durumunda çok daha fazla problem yaşarsınız.
-Tabii ki hastanede doğum yaparsınız. Her hastane corona vakası almıyor. Hastalar belli hastanelerde toplanıyor. Ayrıca karantina sürecinde doğum katına eş dışında ziyaretçi de yasaklanıyor ve doğum katında çalışan kişiler corona hastalarıyla aynı ortama asla girmiyor dolayısıyla tenha ve güvenli oluyor.
Boğazım sisti canım hapşırık da başladı ..Allah'ım vatanimi korusunpabige kapilma hemen zaten hapsirik falan varsa corona degildir ates ve oksuruk olmasi gerek ilerleyen durumdada nefes alma zorluğu oluyor
ben oldum sanırım en buyuk etkiside ailemi ziyarete gelmistim suan evimden uzaktayim ve cuma gunu ucaga binmem gerekecek asla yakin tarihe alamadim hava yollari asiri yogun kimseye ulasamiyorum resmen panik atak oldum nabzim 94ten asagi inmiyorEvet, bu gidişle Koronavirüs Anksiyete Bozukluğu diye bir tanı dahi gelebilir tanı kitabımıza. :) Şaka bir yana, burada daha önce Koronavirüs kaygısı ile başa çıkmak için 10 öneri vermiştim, tekrar paylaşayım. Özellikle hali hazırda anksiyete bozukluğu, panik atak gibi tanılar almış kişilerin bunları dikkate alması önem taşıyor.:
Koronavirüs Kaygısı ile Baş Edebilmek için 10 Etkili Öneri:
1. Koronavirüs salgınına yönelik kaygı hissetmek doğal bir duygusal tepkidir. İdeal düzeyde kaygı hayatta kalmamızı sağlar. Çok düşük ya da aşırı derecede kaygı kendimizi korumamızı imkânsız hâle getirir. Boşvermeyin. Paniğe de kapılmayın. Kaygınızı önerilen tedbirleri almak için kullanın.
2. Kaygı hissettiğinizde onu ortadan kaldırmak için uğraşmayın. Düzenli nefes alarak ona dikkatinizi verin. Kaygıdan kaçmadıkça toleransınız artacaktır.
3. Güvenilir kaynaklardan doğru bilgi edinmek kaygıyı yönetmede faydalıdır. Nereden geldiği belli olmayan yalan kaynaklar kaygının kontrolsüz biçimde artmasına sebep olur. Sadece güvenilir kaynaklardan bilgi edinin.
4. Bilgiye çok uzun süre maruz kalmak aşırı kaygıyı besler. Çok uzun süreler kendinizi salgın haberlerine maruz bırakmayın. Günde bir ya da iki kere, 30 dk haberleri okumak yeterli olacaktır.
5. Aşırı kaygı, olabilecek olumsuz bir olayın olasılığını olduğundan yüksek görmemize ve bunun baş edilemez olduğu sonucuna varmamıza neden olur. Önerilen tedbirleri almak virüse yakalanma riskini azaltacaktır. Virüse yakalanan kişilerin yarısından fazlasının iyileştiğini, sadece %10-15inde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını unutmayın.
6. Bedenin dengesi duygusal dengeyi de etkiler. Bedeninize bakın. Düzenli ve iyi beslenin. Uyuyun. Hareket edin, spor yapın. Bu bağışıklık sisteminizi de olumlu etkiler.
7. Günlük rutininizi olabildiğince sürdürmeye çalışın. Eğer rutininiz sekteye uğradıysa yeni bir rutin yaratın.
8. Sevdiklerinizle, sosyal çevrenizle iletişimi sürdürün. Salgın ile ilgili teyit edilmemiş yanlış bilgiler paylaşarak birbirinizi korkutmak yerine birbirinize destek olmak, her zamanki konularınızı konuşmak için iletişim kurun.
9. Umudunuzu koruyun. Uzun vadeli hedeflerinizi aklınızdan çıkarmayarak yaşama tutunun.
10. Bu yöntemlerle kendi başınıza kaygınızla baş edemiyorsanız ve kaygı yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa bir ruh sağlığı uzmanından destek alın.
Hapşırıyorsan korkma canım bol c vitamini ve dinlenBoğazım sisti canım hapşırık da başladı ..Allah'ım vatanimi korusun
Ben videolarda takılı kaldım, denize girer miyiz diye soran arkadaşın yanında yerimi alıyorumAtsana bunu bize merak ettim
c vitamini almaya bak protein et falan ye bagisikligini guclendirmeye calis normal grip olabilir hemen endiselenme gargara falan yap ama atesini surekli ölçBoğazım sisti canım hapşırık da başladı ..Allah'ım vatanimi korusun
ben oldum sanırım en buyuk etkiside ailemi ziyarete gelmistim suan evimden uzaktayim ve cuma gunu ucaga binmem gerekecek asla yakin tarihe alamadim hava yollari asiri yogun kimseye ulasamiyorum resmen panik atak oldum nabzim 94ten asagi inmiyor
deneyecegim teşekkür ederimAlo 184'ü ararsanız oradaki hekimler size yapmanız gerekenleri söylüyorlar. Panik atak krizi geldiğinde ve yoğun endişe yaşadığınızda burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan vererek odada bulunan eşyaları renkleriyle birlikte saymaya başlayın. Mavi koltuk, yeşil yastık gibi. Zihninizi başka şeylere odaklarsanız vücudunuza daha az odaklanırsınız.
O ne yahu korku filmi gibi?Benimde kaşıntı tuttu genelde bitli saç böcekli evler hikayesi duyunca tutar 2 gündür deli gibi kasiniyorum
Burda bile anlatıyorlar bit bulaştı evimi böcek bastı gibiO ne yahu korku filmi gibi?
Ben hiç denk gelmedim, fobim vardır öyle şeylere.Burda bile anlatıyorlar bit bulaştı evimi böcek bastı gibi
Cok merak.ettim neler oluyor?Avrupa'da yaşananları kimseyi panikletmemek için yazmıyorum
bu çekirgeler istanbula da gelecek mi acaba?benim fobim var valla asıl o zaman karantina lazım böcek fobisi olanlar için kabus.