Merhaba.Merhabalar,size bir sorum olacak.
Halkın büyük bir kısmı aşı olmayı reddetseydi pandemiye karşı planınız ne olacaktı ? Yani ne gibi bir önlem alacaktınız sağlık sistemini corona belasından kurtarmak için ?
Aşı karşıtlarının bu konudaki görüşünü merak ediyorum.Çünkü aşıdan önce herkes ''pandemi bitsin'' diye diretiyordu.Şimdi aşı sayesinde pandemi bir nebze hafifledi,buna rağmen insanlar bu kez de aşıya karşı.Peki pandemiyi bitirecek çözüm sizce ne idi ?
Sadece merak ediyorum,çünkü etrafımdaki aşı karşıtlarına bu soruyu sorduğumda kimse cevap veremiyor.Sizin fikriniz nedir ?
Bakana bu da soruldu 2 gün önceki toplantıda.Yahu sağlık bakanı bile aşının faydası tartışılmaz, yan etkilerini zaman gösterecek demedi mi? Covide karşı size antikor sağlıyor bunu bilmeyen var mı? İnkr eden de yok. Hastalandığında hafif geçereceksin vaadi için vuruluyor herkes. Süper insan bağışıklık için sıraya giren var mı ? Yok.
Olana neden oldun demeye kimsenin hakkı yok. Benim babam 4. Doz randevusu bile almıştı (iptal oldu sistemden) kimse kimseyi korkutmuyor inşallah tek dileğim şifa sağlası. Aşıyı kutsallaştırmak saçma geliyor . Aşı olanın olmayandan ayrıcalığı nedir? Tam kapanmalardan muaf tutulan turistlerin kendi vatandaşımızdan ayrıcalığı neydi?? Turizm çalışanlarının ağzına aşılıyım maskesi taktıramaya niyetlenen bakanın ne hakkı vardı kendi vatandaşını aşağılamaya ..?
Merhaba.
Bu sorunun cevabını ben değil yine uzmanlar verecek. Eğer ortada bir salgın varsa sadece A planı olmaz, olmamalı. B ve C planı da olmalı. Aşı denilen bu sıvı işe yaramadığına göre alternatif yöntemlere başvurulmalı. Tıpkı tedavi sürecinde denenen ve iptal edilen ilaç kullanımı gibi. PCR denen güvenilmez test yerine eminim daha güvenilir yöntemler vardır tıp dünyasında.
Bu durumu atlatan veya atlatmak üzere olan ülkelerin neler yaptığı araştırılabilir sanırım.
İşin içinde olduğunuz için size sormak istiyorum bu da aklımı karıştıran bir sebep aşı olup kısa süre sonra covid kapanlar oluyor . Aşı olmazdan önce hiç covid olmayıp aşıdan sonra covid . Bunun bir sebebi var mı ? Ölü hücreli aşı canlı hücreli aşı farkeder mi bu konuda ?
Evet görüldüğü üzere aşı da çare gibi görünmüyor. İlk önce sinovac % 90 koruyucu inaktif aşı dediler. Sonra Mehmet Ceyhan hiçbir pandemi 2 seneden fazla sürmedi, onun aşısı olmaz, maske korumaz dedi. Sonra sinovac işe yaramıyor dediler. hadi Biontech olalım, 7/24 eve kapanalım, 7/24 maske takalım. E bu da işe yaramadı. Belki de Mehmet Ceyhan'ın dediği gibi hiçbir şey yapılmamalıydı. Eve kapandık ama turistler fıldır fıldır ülkeyi baştan aşağı dolaştı. O arada kaç turist koronadan öldü acaba, insan merak ediyor. O turistlerle haşır neşir olan çalışanların kaçı yoğun bakımda, kaçı koronadan öldü? Bilmiyoruz. Sorulan sorulara hiçbir cevap veremeyen bir bakanlık varken, bizim de sorular sormamız doğal. Diğer ülkeler haftalık veriler paylaşırken, sonuçlara dair bilgiler sunarken, bizim bakanlık turistleri kaçırmama derdinde.İşte atlatabilen yok daha.Sıkıntı orada.
Şimdiye kadar örnekle gösterilen Avustralya yine kapanmaya gidiyor mesela.Danimarka yakın zamanda pandemi bitti dedi,ama ne kadar sürecek mesela Danimarka da bilmiyor.İsrail yine aynı hikaye.
Dünyada pandemiyi sayılı ülke yaşamıyor,her ülkede var sıkıntı.İngiltere yaza gayet iyi başladı vakalar yine arttı,son durumu artık takip etmiyorum bile orada.Ortada ''bu ilaç yüzde yüz işe yarıyor ve yan etkisi de çok az!!!'' denilen bir ilaç da yok,ilaçlar da üretimi yıllaaaar alan bir süreç.
Uzmanların bir kısmı kapanalım dedi,bir kısmı sürü bağışıklığı dedi,bir kısmı mevcut tedaviyi değiştirip değiştirip hastalığa karşı en etkili olanı bulmaya çalıştı,peki siz hiç okudunuz mu ''Covid'in çaresini bulan ülke'' diye bir haber ? Ben okumadım.Hepsini denedik toplumlar olarak.Bir ay kapalı kalan da oldu,hadi dışarı çıkalım bize bir şey olmaz diyen de,her ilacı deneyen de,mevcut tedavide yol kat eden de ama hala bu hastalığı tamamıyla silebilen bir ülke olmadı.Ha Rusya Çin falan derseniz gülerim ancak,test yapmazsanız kimse hasta değil :)
Evet onu biliyorum aşı ağır atlatmayı engellesin amaç o ama bu bildiğim kadarı ile avrupa israil vs de mrna ları kullandı ama bazı ülkelerde yine kapanma gündeme gelmiş sanıyorum. Benim sorduğum soruda olduğu gibi acaba aşıdan sonra covid kapma hızları da artmış olabilir mi ? Ben aşı sırası bana geldiğinde ağır bi alerji tedavisi geçiriyordum olamadım. Şimdi ise seçemiyorum hangisini olsam diye ( yani genel anlamda hayatta ne zaman ikinci bir seçeneğim olsa ben seçememGörülebiliyor evet.Bu bir çok aşıda olabilen bir şey zaten,o hastalığın semptomlarını gösterebilirsiniz.Ben ilk doz sinovac aşımdan sonra da covid döneminde geçirdiğim boğaz ağrısının aynısını geçirmiştim ( çok farklı bir boğaz ağrısı olduğu için özellikle belirttim,hayatımda o şekilde boğaz ağrısı hissetmedim hiç ).
Hastalığı kapabilirsiniz yine aynı şekilde,canlı hücreli aşı derken burada mRna aşılarını kastediyorsanız onların mekanizması geleneksel aşılardan çok farklı ( canlı da değil ),zaten bu kadar çok tartışma olmasının sebebi de o.Eğer bu pandemi sürecini başarıyla atlatabilirse modern tıp adına çok büyük bir adım olacak mRna aşıları.Size bu konuyla ilgili en iyi bilgiyi enfeksiyon uzmanları verir,ben şu aşı daha iyidir,bu aşı hastalığı engellemiyor diyemem.
Zaten her yerde söyleniyor artık ''aşı covid negatif oluşunuzu garantilemiyor,hastane yükünü azaltmak için yapılıyor''.Ancak toplum maalesef hala ''ama bulaşıyor,ama yine pozitif oluyoruz ne anlamı var ki '' diye karşı çıkıyor.Amaç yoğun bakıma düşüşü azaltmak.
Valla benim babannem içeriye çiçek dahi yollayamadığımız , kapısından içeri giremediğimiz, içerden dışarıya çıkmanın da yasak olduğu, tek kişilik odasından çıkmadığı huzurevinde covid oldu.Evet görüldüğü üzere aşı da çare gibi görünmüyor. İlk önce sinovac % 90 koruyucu inaktif aşı dediler. Sonra Mehmet Ceyhan hiçbir pandemi 2 seneden fazla sürmedi, onun aşısı olmaz, maske korumaz dedi. Sonra sinovac işe yaramıyor dediler. hadi Biontech olalım, 7/24 eve kapanalım, 7/24 maske takalım. E bu da işe yaramadı. Belki de Mehmet Ceyhan'ın dediği gibi hiçbir şey yapılmamalıydı. Eve kapandık ama turistler fıldır fıldır ülkeyi baştan aşağı dolaştı. O arada kaç turist koronadan öldü acaba, insan merak ediyor. O turistlerle haşır neşir olan çalışanların kaçı yoğun bakımda, kaçı koronadan öldü? Bilmiyoruz. Sorulan sorulara hiçbir cevap veremeyen bir bakanlık varken, bizim de sorular sormamız doğal. Diğer ülkeler haftalık veriler paylaşırken, sonuçlara dair bilgiler sunarken, bizim bakanlık turistleri kaçırmama derdinde.
Ben dediğim gibi aşı karşıtı değilim, bu güven vermeyen tablolar ve gelişmelerden dolayı yapılan baskıya karşıyım.
Aşıdan ölenler var, koronadan ölenler var. Aşıdan ölmeyenler de var, koronayı hiç belirtisiz atlatanlar da. Bulaş yönünden de aynı şey geçerli.
PCR yapmak yerine antikor testi düşünülebilir mesela. Kişiler belki belirtisiz atlattı, neden aşı olmaya mecbur olsun ki?
Bu kadar belirsizliğin ortasında çocukları pcr ye tabi tutmak, 5-6 aylık mazisi olan bir aşıya -uğur şahin Aralık'ta hazır olacağını söyledi- mecbur etmeye doğru giden adımlar atmak; beni öfkelendiriyor.
Evet onu biliyorum aşı ağır atlatmayı engellesin amaç o ama bu bildiğim kadarı ile avrupa israil vs de mrna ları kullandı ama bazı ülkelerde yine kapanma gündeme gelmiş sanıyorum. Benim sorduğum soruda olduğu gibi acaba aşıdan sonra covid kapma hızları da artmış olabilir mi ? Ben aşı sırası bana geldiğinde ağır bi alerji tedavisi geçiriyordum olamadım. Şimdi ise seçemiyorum hangisini olsam diye ( yani genel anlamda hayatta ne zaman ikinci bir seçeneğim olsa ben seçemem) neyse dedim bi bakayım aşılara hangisini seçsem seçecekken de bir sürü şeyle karşılaştım açıkçası bu kafama düşenler de bundan sonra oluştu . Şimdi de aklıma olsam mı olmasam mı ikilemi girdi aşıdan sonra covid kapma hızı artıyor galiba diye
Evet görüldüğü üzere aşı da çare gibi görünmüyor. İlk önce sinovac % 90 koruyucu inaktif aşı dediler. Sonra Mehmet Ceyhan hiçbir pandemi 2 seneden fazla sürmedi, onun aşısı olmaz, maske korumaz dedi. Sonra sinovac işe yaramıyor dediler. hadi Biontech olalım, 7/24 eve kapanalım, 7/24 maske takalım. E bu da işe yaramadı. Belki de Mehmet Ceyhan'ın dediği gibi hiçbir şey yapılmamalıydı. Eve kapandık ama turistler fıldır fıldır ülkeyi baştan aşağı dolaştı. O arada kaç turist koronadan öldü acaba, insan merak ediyor. O turistlerle haşır neşir olan çalışanların kaçı yoğun bakımda, kaçı koronadan öldü? Bilmiyoruz. Sorulan sorulara hiçbir cevap veremeyen bir bakanlık varken, bizim de sorular sormamız doğal. Diğer ülkeler haftalık veriler paylaşırken, sonuçlara dair bilgiler sunarken, bizim bakanlık turistleri kaçırmama derdinde.
Ben dediğim gibi aşı karşıtı değilim, bu güven vermeyen tablolar ve gelişmelerden dolayı yapılan baskıya karşıyım.
Aşıdan ölenler var, koronadan ölenler var. Aşıdan ölmeyenler de var, koronayı hiç belirtisiz atlatanlar da. Bulaş yönünden de aynı şey geçerli.
PCR yapmak yerine antikor testi düşünülebilir mesela. Kişiler belki belirtisiz atlattı, neden aşı olmaya mecbur olsun ki?
Maskeyi çıkarmaları demek bütün sınıfın pozitif olması demek. Gerekirse ders saatileri azaltılır, erken çıkılır vs ama maske çıkmamalı okullarda. Çocuklar bağırarak konuşuyor, yanındakine hapşırıyor, elini kapatmadan öksürüyor..damlacık havuzu gibi sınıflar. Özel okulda araya bir sıra koyarak oturtabilir ama bizde 3 kişi yanyana oturuyorÖzel okullarda maske taktırmayanlar var. Ama devlet okulları mecburi tutuyor. Bu kadar uzun saatler çocuklara zarar verir. Hele ki küçük çocuklar için daha da kötü.
Ya benim merak ettiğim başka bir şey daha var ? Aklıma gelen en spesifik örnek olduğu için kendisinden örnek vericem ama elbet başka insanlar da vardır böyle . Şeyma subaşı ve çevresindeki bir çok kişi her gün ama her gün dünyanın farklı bir yerinde yüz milletten insanla beraber binlerce kişilik discolarda iç içe dans ediyor, dolaşıp duruyor . ( Aşı daha piyasada yokkenden beri bu vaziyette yaşıyorlar takip eden varsa bilir )
Kendisi bildiğim kadarı ile covid atlatmadı. Aşı olup olmadığını da bilmiyorum. Buna dair bir şey paylaşmadı sanırsam . Yani en azından yakalansa hemen magazine düşerdi diye tahmin ediyorum. Sonuçta magazinsel bir insan . Neden hiç coronaya yakalanmadı ? Yani bu kadar fazla insanla temas etmiş birisi . Hadi o yakalanmadı şans eseri diyelim çevresindeki kimsede yakalanmışa benzemiyor .
Oysa Bizim komşu teyze emmisinin kızının düğününe gitse aşılı da olsa covid olup dönüyor . Bunun sırrı nedir ? Sebebi nedir ? İnsan sorguluyor ?
Olmadı o ya hiç duymadım her haberi twitterda günlerce konuşulan biri covid olsa twitterda neler neler yazarlardıGecen kis covid atlatti diye biliyorum ama ayni derecede gezen birininde hatirliyor olabilirim
Olmadı o ya hiç duymadım her haberi twitterda günlerce konuşulan biri covid olsa twitterda neler neler yazarlardı
Yok ama covid olduğu için değil ki o zaman genel yurtdışı giriş çıkış yasağı vardı zaten ona rağmen hemen çıkmıştı zaten yazınTamam bende onlari gormustum hatta yurt disi giris cikislarda yasakti nasil girip ciktiklarini merak etmistim sonra ztn tepki alinca kaldirdi. Ilk gunlerde olabilir.
Ya benim merak ettiğim başka bir şey daha var ? Aklıma gelen en spesifik örnek olduğu için kendisinden örnek vericem ama elbet başka insanlar da vardır böyle . Şeyma subaşı ve çevresindeki bir çok kişi her gün ama her gün dünyanın farklı bir yerinde yüz milletten insanla beraber binlerce kişilik discolarda iç içe dans ediyor, dolaşıp duruyor . ( Aşı daha piyasada yokkenden beri bu vaziyette yaşıyorlar takip eden varsa bilir )
Kendisi bildiğim kadarı ile covid atlatmadı. Aşı olup olmadığını da bilmiyorum. Buna dair bir şey paylaşmadı sanırsam . Yani en azından yakalansa hemen magazine düşerdi diye tahmin ediyorum. Sonuçta magazinsel bir insan . Neden hiç coronaya yakalanmadı ? Yani bu kadar fazla insanla temas etmiş birisi . Hadi o yakalanmadı şans eseri diyelim çevresindeki kimsede yakalanmışa benzemiyor .
Oysa Bizim komşu teyze emmisinin kızının düğününe gitse aşılı da olsa covid olup dönüyor . Bunun sırrı nedir ? Sebebi nedir ? İnsan sorguluyor ?
Bu yaz bir maç izliyordu eşim. İngiltere ile Danimarka arasındaydı sanırım. Tribünlerde bini aşkın taraftar maskesiz mesafesiz birbirine sarılıyordu gol sevinciyle. Futbol dikkatimi çekmeyen bir etkinlik olmasına rağmen şaşkınlıkla izledim . Videoları vardır görseniz benim gibi şaşırırsınız eminim. Bizde okulları kapattık aylarca eğitim alamadı çocuklarımız.
Şaşkınlıkla izlemiştim tribünlerde ki maskesiz mesafesiz kalabalığı.Bildigim kadarıyla test veren herkes tüm sosyal aktivitelere katilabilmektedir. Hatta bu tür aktiviteleri deney amaçlı kullanan bir çok ülke oldu.