***** hanımlar ingilizceden çevirdiğim için bazı anlam düşüklükleri olmuş olabilir kusuruma bakmayın. bir de mümkün mertebe yalınlaştırıp, anlaşılabilir olması için sadeleştirdim, makale olduğu için ancak bu kadar bilim dilinden arındırabildim :)) lütfen anlamadığınız yeri sorun,seve seve yanıtlarım *****
BUYRUN HANIMLAR,SON ZAMANLARDA FORUMU BİLE İKİYE BÖLEN BİR KONUYU ARAŞTIRDIM, İYİ OKUMALAR! :))
''Covid-19'a karşı geliştirilen aşılar gerçekten bizi viral enfeksiyondan koruyor mu? vücuda alınan viral yükü azaltıyor mu? asemptomatik(farkında olmadan,belirtisiz bir şekilde hastalık geçirme) covid enfeksiyonunu önlüyor mu? ''
-Birkaç çeşit COVID-19 aşısı, bilindiği üzere semptomatik COVID-19 enfeksiyonunu önlemede etkinlik göstermiştir. Ancak bunun yanında asemptomatik enfeksiyon da SARS-CoV-2'nin bulaşmasına katkıda bulunur.
-Özellikle
COVID-19 mRNA aşıları için elde edilen veriler, aşılamanın semptomatik enfeksiyonun yanı sıra asemptomatik enfeksiyonu da azalttığını ve dolayısıyla bulaşmayı azaltacağını düşündürmektedir. Nitekim;
1.Katılımcıların her dozdan önce SARS-CoV-2 RNA için nazofaringeal sürüntü testi yaptığı mRNA-1273 (Moderna COVID-19 aşısı) çalışmasının tam haliyle yayınlanmamış bir analizinde,aşılamanın ve plasebo verilmesinin ilk dozunu takiben; aşılanan bireylerin 14'Ünde asemptomatik enfeksiyon tespit edilirken,plasebo verilen grupta 38 asemptomatik enfeksiyon tespit edildi. (yüzde 0,1'e karşı yüzde 0,3 anlamına geliyor)
2.Başka bir gözlemsel çalışma yine COVID-19 mRNA aşısının asemptomatik enfeksiyonu azaltabileceğini öne sürmüştür. Örnek olarak, Amerika Birleşik Devletleri'nde haftalık SARS-CoV-2 polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi uygulanan ve yaklaşık 3000'i en az bir mRNA aşı dozu alan yaklaşık 4000 işçi üzerinde yapılan bir çalışmada, 1000 kişi- gün başına enfeksiyon oranı , tam olarak aşılanmışlar için 0.04 (ikinci dozdan en az 14 gün sonra), kısmen aşılanmışlar için 0.19 (ilk dozdan sonra ancak ikincinin alınmasından önce en az 14 gün) ve aşılanmamış katılımcılar için 1.38 idi.
PCR ile doğrulanmış enfeksiyon için tahmini aşı etkinliği, tam aşılama için yüzde 90 ve kısmi aşılama için yüzde 80'di.
3.Benzer şekilde, İsrail'deki ulusal COVID-19 aşılama kampanyasını izleyen geriye dönük bir çalışmada, iki doz BNT162b2 (Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısı) alınması, asemptomatik enfeksiyon için aşı etkinliği ile yüzde 90 oranında ilişkilendirildi
4.Aşılanmış bir kişide enfeksiyon meydana gelse bile, bu kişinin başkalarına bulaştırma olasılığı daha düşük olabilir gibi görünmektedir. İngiltere Halk Sağlığı tarafından en az bir üyesi SARS-CoV-2 enfeksiyonu olan 550.000'den fazla haneyi içeren yayınlanmamış bir çalışmada, hane halkından 2. bir bireye bulaş oranı aşılanmamış indeks vakalar için yüzde 10 iken, aşılarını almış indeks vakalar için yüzde 5,7 ve 6,3 idi. (pozitif testten en az 21 gün önce ilk aşı dozu (sırasıyla astrazeneca ve biontech.)
Her ne kadar bu sonuçların yorumlanması, bazı potansiyel karışıklıklar (hane içi temaslılar arasında bilinmeyen aşılama oranı dahil) tarafından sınırlı olsa da, aşılamanın bulaşma riski üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu olasılığını artırmaktadır.
Diğer çalışmalar, aşılamadan sonra enfeksiyon meydana gelse bile , aşılanan bireylerin mukozalarında biriken viral RNA miktarının, aşılanmamış bireylerin mukozalarında biriken viral RNA miktarından daha düşük düzeyde olacağını ileri sürmektedir. Daha düşük viral RNA seviyeleri ise, üst solunum yollarında saptanabilir bulaşıcı virüs olasılığının daha düşük olacağını ve dolayısıyla daha az bulaştırıcılık özelliğine sahip olmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Kaynakça:
www.uptodate.com
Eki Görüntüle 2895319 uptodate de kimmiş,neyin nesiymiş diyenler için,google'a yazıp bu görseli görebilirsiniz :))