Türkiye'de Korona Virüs COVID-19

bugün itibari ile modunuz ....

• Ankete Katılan
    1.185
:deli:Ya arkadaşlar siz bu kadar korkuyorsanız biz hemotoloji-onkoloji anneleri ne yapsin. Bağışıklık sorunu yaşayan insanlar, çocuklar ne yapsın. Mesela cuma kan vermek için gitmek zorundayiz. Sizlerde ki telaşı gördükçe gece uyuyamıyorum. Sosyal izolasyon şart, tedbir şart. Ama sakin olmak da gerekiyor bazen.
Gerçekte çok korkuyorum.🥺

Keşke hastalardan solunum desteği alan var mı onu da söyleseler?
Kaç kişiye test yapıldı acaba? Söyledi mi ki Bakan Bey?

Önceki günlere göre artış daha az sanki.. inşallah benim iyimser bakış açım değil dir..

O kadar doğru ki. Sonuçta bu virüsün kuluçka süresi 14 gün. Bu demektir ki 14 gün boyunca kişi semptom göstermese de hastalık yayabilir. Eee bu cumaya kadar öğrenciler okula gitti, bu haftasonu dahil herkes vızır vızır avmlerdeydi. Bu haftasonu düğün yapanlar vardı. Bunlar hep bulaşı ortamı. Bu yüzden bu önümüzdeki 10 gün kadar sayının artışı çok normal yeter ki daha fazla bulaşı ortamına maruz kalmayalım, daha dikkatlı olalım.
dun dinledim, o sekilde degilmis kulucka suresince olan bulastiricilik.

semptomlar baslamadan 2 gun once bulasicilik basliyomus. yani 14. gun hastalik ortaya cikmissa 2 gun once bulastirmaya baslamis demekmis...

ama ne zaman cikacagi belli olmasigi icin 14 gun deniyor

O zaman gripsin :)

Bu ayrım çok zor ya
Bazen kendimi grip sandığım olmuştur
Ama alerjim var şu anda da tam mevsimi
Sabah kalkıyorum ağzım burnum tıkalı, kesik kesik kuru öksürük , burun temizliği yapıp damlamı sıkıyorum hemen birden normal insan oluyorum :)))) bu aleji meret bir şey gün içinde iyiyim akşam 8 den sonra başlıyor yine, diğer yandan midem reflü o kadar acayip bir şey ki öksürük yapıyor, faranjit yapıyor canı isteyince çarpıntı ve nefes darlığı da yapıyor :)))) aklımı yiycem sonunda :)))

Keşke hastalardan solunum desteği alan var mı onu da söyleseler?
Kaç kişiye test yapıldı acaba? Söyledi mi ki Bakan Bey?

Önceki günlere göre artış daha az sanki.. inşallah benim iyimser bakış açım değil dir..
milliyet gazetesinde yayimlanan bilgiye gore,

Corona virüsü testi Kamu ve özel olmak üzere tüm hastanelerde yapılıyor. Yalnız alınan numuneler sacede 3 laboratuvarda inceleniyor. Her hasta için test yapılmazken corona virüs vaka tanımına uygun olan kişilere corona virüs testi yapılabiliyor. Kararı ise hekim veriyor.

Hastalığın RNA’sını çoğaltmak için üretilen ‘primer’ ticari olarak satılıyor. Biz Türkiye olarak bir ay önceden ‘primer’ı üretmeye başladık.

Dünyada biz de dahil dört ülkede üretiliyor. Geçen haftaya kadar Türkiye’de hastalık görülmediği için primerleri yurtdışına satıyorduk.

Ancak geçen haftadan itibaren vaka görüldüğü için artık göndermiyoruz. Türkiye’deki üretimin haftalık 2 bin primer hazırlama kapasitesi var. Ancak test sayılarını artırmaya çalışıyoruz. Türkiye’de bu test ücretli değil.

Umutsuz durumlar yoktur,umutsuz insanlar vardır.Çanakkale geçilmez...

2531D3AB-0353-491B-B2DA-BBF65D46F32D.jpeg

Ne yapıyorsunuz peki orda? Yani okul boş başka odalarda dursanız en azından 🙁
Başka oda yok
3 araçla gidip tıklım tıklım dönüyorum
Ben maske vs kullanıyorum ama ya hocalardan biri hasta olursa?
Ben onu evime anneme babama eşime taşıyacağım.
Ya da ben onlara bulaştırırsam? Oda arkadaşımın 2 tane küçük çocuğu var, öksürdüğümde adam tedirgin oluyor.

Normalde makale okurum boş zamanlarımda ama psikolojimiz iYi değil. Bommboş oturuyoruz tüm gün.

:deli:Ya arkadaşlar siz bu kadar korkuyorsanız biz hemotoloji-onkoloji anneleri ne yapsin. Bağışıklık sorunu yaşayan insanlar, çocuklar ne yapsın. Mesela cuma kan vermek için gitmek zorundayiz. Sizlerde ki telaşı gördükçe gece uyuyamıyorum. Sosyal izolasyon şart, tedbir şart. Ama sakin olmak da gerekiyor bazen.
Gerçekte çok korkuyorum.🥺
Zorunlu gitmesi gerekenler mecbur gidecek canim yapacak bisey yokki. Maskemizi takacagiz, eldivenimizi giyecegiz dezenfektan vs olcak cantamizda. Benimde 2 hafta icinde gitmem gerekiyor insallah sansimiz cok yogun olmaz diye düşünüyorum insanlar hastaneleri tasirmiyodur insallah sakindir oralar.
Fizik tedaviye hala devam eden teyzeler varmis hala saka gibi

dun dinledim, o sekilde degilmis kulucka suresince olan bulastiricilik.

semptomlar baslamadan 2 gun once bulasicilik basliyomus. yani 14. gun hastalik ortaya cikmissa 2 gun once bulastirmaya baslamis demekmis...

ama ne zaman cikacagi belli olmasigi icin 14 gun deniyor
Tabii ki sonuçta semptom da tam 14. günde çıkacak diye bir kaide yok 2-14gün deniyor. Eğer dediğiniz gibiyse şu sosyal izolasyona dikkat ettiğimiz sürece virüs yayılımı pik seviyeye daha erken ulaşıp, durağan sürece girip bitecek diyebiliriz inşallah böyle olur. Tek dileğim hasta sayısı hastane kapasitelerini aşmasın.

Başka oda yok
3 araçla gidip tıklım tıklım dönüyorum
Ben maske vs kullanıyorum ama ya hocalardan biri hasta olursa?
Ben onu evime anneme babama eşime taşıyacağım.
Ya da ben onlara bulaştırırsam? Oda arkadaşımın 2 tane küçük çocuğu var, öksürdüğümde adam tedirgin oluyor.

Normalde makale okurum boş zamanlarımda ama psikolojimiz iYi değil. Bommboş oturuyoruz tüm gün.

Oda değil de sınıflara dağılsanız demek istedi arkadaş

Yök en kısa sürede bu saçmalığı bırakmali

Yök başkanı özel üniversite rektörlerinden korkan bir adam. İlks salgın türkiyrde çıktığında da üniversitelerin tatil olmasını gerekli görmüyorum demişti. Sağolsun cumurbaşkanı ve sağlık bakanı tatil etti. Şimdi de akademisyenler yüzünden korkuyor. Bazı özel üni rektörleri 3 hafta gelmeyen adama para vermeyi reddetmiş. Ondan tatil etmediler.

Bize ücretsiz izin al diyorlar ama ben ev geçindiriyorum. Bi insan bir rektör bu kadar mı paraya tapar. Benim okulda olmamın ona hiç-bir katkısı yok. Aksine okulun suyunu elektriğini harcıyoruz.

Normal zamanda mesailere çok dikkat etmezlerdi. Dün mail atmışlar. İşe geç giriş ve erken çıkışlar direkt dekanlıklara bildirilmektedir. Mazeretsiz gecikme soruşturma sebebidir diye. Yahu bEn metronun nispeten boş olduğu zamanı bekleyip işe 1 saat geç gidiyorum. Buna bile takmış durumdalar. Ne kadar ayıp? Ne kadar insanlık dışı. Şu dönem bitsin bu lanet üniversiteden anında istifa edeceğim.

Merhaba, sizin vesileniz ile bu konu hakkında yazmak istedim. Ben yapay zeka ve makine öğrenmesi ile geçen sene aşı, bu sene ilaç geliştirilmesine katkı sağlayan bir mühendisim. Öncelikle eğer 'repurposing' yani hali hazırda başka bir hastalık için kullanılan ilacın, yeni bir hastalık üzerinde kullanılması durumu hariç ilacın onay alıp raflara sürülmesi ortalama 10-15 yıl alır, o da şanslıysak. Bu da yeni teknolojiler sonucu böyle olmuş, öncesinde 25 yılı buluyordu. Aşı biraz daha kısa, ama aylarla hesap edilemeyecek bir kısalıktan bahsediyorum.

İlaç geliştirmede ortalama 10.000-15.000 bileşik ile başlanır, bu yapılan incelemelerle 250ye ve sonra 5' indirilir. Sayıları ortalama veriyorum ama çoktan aza bu oranla eleniyor genelde. Hemen akabinde bu bileşenlerin güvenlik ve etkinlik araştırmaları yapılıyor. En iyi forma sokmaya çalışılıyor bu da ortalama 2 sene süren bir süreç. Sonrasında klinik öncesi araştırmalar yapılıyor yani önce hücrelerde ve sonrasında hayvan deneyleri oluyor. Bu ortalama 3-5 sene kadar sürüyor, en iyi ihtimalle. Şunu demeliyim ki malesef preklinik çalışmaları geçmiş çoğu bileşen ilk faz klinik çalışmalarda eleniyor! Sebebi insan vücudunun ve immün sisteminin çok karmaşık olması. Başarılı bir şekilde ilk faz klinik çalışmasını geçen ilaçlar 2. ve 3. faz klinik çalışmalarından geçiyor. Bu da işin doğası gereği ve gönüllü bulmadaki zorluklar sebebiyle ortalama 3-7 sene süren bir çalışma. Üç klinik fazı da başarıyla geçen bileşenler FDA için incelemeye gidiyor ve eğer çok çok acil bir ilaç değilse FDA onayı alması ortalama 2-3 sene sürüyor. Çok daha uzun süren örnekler var. Sonrasında da onay sonrası 4. faz çalışmaları yapılıyor.

Örnek olarak SARS' ı verebilirim. 2002-2003 senelerinde salgın olduğu halde bir aşısı ya da ilacı yok. Bağlamak istediğim nokta şu ki tedaviye odaklanmadan sadece önlem alabiliriz, başka yapacak hiçbir şey yok! COVID-19 insanlarda ilk defa görüldüğü için doğal immün kimse yok, bu sebeple temel bilimde dahi önce virüsün anlaşılması ve insanlar üzerindeki etkisini anlamak çok kolay olmayacaktır. İlaç ve aşı için çok yolumuz var yani.

Sonuç olarak ellerimizi yıkayalım ve evde kalalım! Hep beraber başarabiliriz! (Yaşadığım ülkenin salgın sloganı:))
Sarsa teşhis koyan aynı zamanda kendi atlatan doktorlardan biri, korona belgeselinde sarsla yüzde 76 benzerlik gösterdiği için, aşı ve ilaç çalışmaları sıfırdan başlamayacak, elimizde bir done var onu biraz değiştirmemiz gerekiyor be yıllar alan bir süreci bu sayede kısaltacağız diye beyan ediyor.

Bilgim yok o açıdan soruyorum, böyle bir şey mümkün müdür?
Eğer ki neredeyse hazır olsa bile piyasaya sürülmesi ne kadar zaman alabilir?

Şimdi evdeler. Hastane eve göndermiş.
krup ( aşırı öksürük durumu ) demişler.
röntgen çekilmiş
Oksijen bakılmış.
Soğuk hava vermişler
Adrenalin verilmiş.
sonra eve göndermişler.
Ablamlar , Özel hastaneden randevu alıp hemen bugün ilk saatlerde kendi doktoruna götürecekler.
zaten çok kalabalık hastaneler. Test falan yapmamışlar.
Geçmiş olsun.
Larenjit yani krup kendini aşırı belli eden bir hastalık, o öksürük sesini ben duysam teşhis koyabilirim, içiniz rahat olsun.
Krup denildiyse öyledir, iyileşmesi biraz zaman alıyor, doktor önerileri ile en az süreye indirirsiniz.
Korkulacak bir şey değil, çok geçmiş olsun.

Yök başkanı özel üniversite rektörlerinden korkan bir adam. İlks salgın türkiyrde çıktığında da üniversitelerin tatil olmasını gerekli görmüyorum demişti. Sağolsun cumurbaşkanı ve sağlık bakanı tatil etti. Şimdi de akademisyenler yüzünden korkuyor. Bazı özel üni rektörleri 3 hafta gelmeyen adama para vermeyi reddetmiş. Ondan tatil etmediler.

Bize ücretsiz izin al diyorlar ama ben ev geçindiriyorum. Bi insan bir rektör bu kadar mı paraya tapar. Benim okulda olmamın ona hiç-bir katkısı yok. Aksine okulun suyunu elektriğini harcıyoruz.

Normal zamanda mesailere çok dikkat etmezlerdi. Dün mail atmışlar. İşe geç giriş ve erken çıkışlar direkt dekanlıklara bildirilmektedir. Mazeretsiz gecikme soruşturma sebebidir diye. Yahu bEn metronun nispeten boş olduğu zamanı bekleyip işe 1 saat geç gidiyorum. Buna bile takmış durumdalar. Ne kadar ayıp? Ne kadar insanlık dışı. Şu dönem bitsin bu lanet üniversiteden anında istifa edeceğim.
Allah yardımcınız olsun. Benzer zihniyette bir işletmede çalışıyordum 2 yıl önce. Maaş veriyorum hak etmek için haftada 40 değil 50 saat burada duracaksınız diyordu patronumuz. Onun fazladan suyunu, elektriğini veya çayını içtiğimizi asla anlamak istemiyordu. Şu durumda bu zihniyet çok sinir bozucu.

X