• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Türkiye’de kalmak mı gitmek mi?

5000 Euro burada 50000 eder
Onu kazanan senin akranın burada da azdır

Konu sahibi Türkiye’deki geliriniz aylık 45000 nin üstünde mi 4500 az geliyor

Evet Euro kazanır Euro harcarsınız ama burada 100 tl ile hiçbir şey alamazken oralarda buradaki 1000 tl kadar alırsınız temel gıdaları
Türkiye’de 45 bin tl değil. 4500 Euro’yu küçümsemiyorum ama işte tek maaşa düşmek dil kursları (bilmiyorum belki ücretsizdir) ve kira gibi şu an ödemediğimiz kalemler olacak

eşi çocuğu burada kendi tek gitti elli bin üstü alıyor demişti yaklaşık o da 8 ay falan oldu diyeli.tecrübeli mühendislere veriyorlar o parayı yoksa gitmezler ki

Yani yani senior bir mühendissen 85-90.000 euro ödeyen işler gayet var, onlar da vergisi kesildikten sonra 5.000euro civarı oluyor işte. Sıradan bir elemansan, çok da aranan bir niteliğin yoksa 2000-3000 euro bandında kalıyorsun. Yerliler daha az kazanıyor bence de, çünkü gelen elemanlar kalifiye. Kalifiye olmasalar şirketler çalışma vizesiyle uğraşmaz zaten. Bir de Avrupalıların paraya bakışı daha rahat, çünkü ekonomi stabil, bolca sosyal yardım var. Çalışmazsan bile aç açıkta kalmıyorsun. Rus adama bakıyorum, ABDlilere Çinlilere bakıyorum adamlar acaip çalışkan. Bizim ofiste Doğu Avrupalılar var, biri ailesine ev almış mortgage ödüyor, öbürü ev almak için birikim yapıyor .. aynı Türkiye işte ekonomi belirsiz insanlar para peşinde kendini garantilemek pesinde.
Genel olarak Avrupalılar çalışmak , kendini ilerletmek konusunda çok azimli değiller sankim.

Son düzenleme:

Türkiye’de 45 bin tl değil. 4500 Euro’yu küçümsemiyorum ama işte tek maaşa düşmek dil kursları (bilmiyorum belki ücretsizdir) ve kira gibi şu an ödemediğimiz kalemler olacak

Rahat olun, 4500euro büyük para toplumun %90nından daha çok para geçecek elinize.

Çocuk olursa cakismayacaginizi söylemişsiniz çocuk olunca Türkiye de de calismayacaksiniz anladığım kadarıyla Türkiye de tek maaşla gecinmeniz çok zor kıra gelirleriniz falan Euro karşılığı düşük olsa da ekstralariniz cikar
Türkiye’de çocuk olunca çalışmaya devam ederdim ücretsiz izin alırdım sadece
Bakıcı artı anneanne desteği düşünüyordum şimdi orda böyle bir durum olmayacak 3 yaşa kadar sanırım ben bakarım (ya da belki çocuk yokken bunu düşünmek için erken) 🙂

Bunda haklısınız da birikimler bu günler için var

Çocuk Türkiye de doğup büyürken 10 yıl önce gitmedik diye çok dövünürsünüz

Mesela netten bakın iş olan kentte kiralar kaç Euro

Online market varsa bir sepet doldurun bir sepet de Migros’tan karşılaştırın

Dil kursu vs daha makul olabilir zaten entegre istedikleri için çok pahalı olacağını düşünmüyorum

Erasmus ile bir yıl Avrupa'da yaşadım, hiç dönmek istemedim. Orayı gördükten sonra hala kaçmanın yollarını, nasıl gidileceğini, iş ilanları, okuma fırsatları kovalıyorum. Arkama bakmadan giderdim, topuukkk...

Türkiye'de iş konusunda eşitsizlik, adaletsizlik, az paraya çok iş, ay sonunu getirememe, borç, eğitim sisteminin kötülüğü, dışardaki tehlikeler var oğlu da var. Çocuğunuz olduktan sonra devlet desteği alabilirsiniz, merak etmeyin. Hatta beni de götürün ben bakarım bebişinize. Çift dilli eğitirim onu, Türkçe, İngilizce. Cv atayım, olmaz mı? :)))

Türkiye’de çocuk olunca çalışmaya devam ederdim ücretsiz izin alırdım sadece
Bakıcı artı anneanne desteği düşünüyordum şimdi orda böyle bir durum olmayacak 3 yaşa kadar sanırım ben bakarım (ya da belki çocuk yokken bunu düşünmek için erken) 🙂
turkiyede cocugunuz olsa ted veya herhangi bir yabanci lise + bilkent/koc egitimi aldiracak maddi seviyeye sahip misiniz?

oyleyse gitmeyin derim. degilse cocuk icin gidin. ama zor olur her acidan.

turkiyede cocugunuz olsa ted veya herhangi bir yabanci lise + bilkent/koc egitimi aldiracak maddi seviyeye sahip misiniz?

oyleyse gitmeyin derim. degilse cocuk icin gidin. ama zor olur her

Muhtemelen TED olurdu
Bilkent Koç a burssuz gideceğine yurtdışında burslu okusun derdim sanırım 🙂 bu ana baba da emekliliğinde rahat etsin 😃

Muhtemelen TED olurdu
Bilkent Koç a burssuz gideceğine yurtdışında burslu okusun derdim sanırım 🙂 bu ana baba da emekliliğinde rahat etsin 😃
yani yurt disinda da okuyabilir tabi universiteyi, ben turkiyede kaldigi senaryoyu dusundum. bilmiyorum turkiyede iyi bir egitim alabilecekse, duzgun bir cevresi olacaksa cocuk icin gitmek mantikli degil.

ben amerikada yasiyorum ama master bittigi an turkiyeye donecegim. avrupa daha insancil tabi ki amerikadan.

sadece sunu soyleyebilirim yalnizca maddi kaygi icin verilecek bir karar degil.

ahhh ahhh yaramı deştin değil ted bilfen en ucuz özel okula gönderecek paramız kalmadı sayelerinde :işsiz:

Başlığa cevap olarak kesinlikle giderim, bizde gitmek için ugraşıyoruz, Türkiyede gelecek yok malesef
beni tek maaşla artı cüzi bir kira geliriyle özel üniversitede okuttu annem ama ben mühendis maaşı artı başka gelirlerle ayın sonunu getiremediğim için okutamıyorum ne kadar fark var seneler arasında.burda gülüp eğleniyoruz da aslında içimiz kan ağlıyor.Şimdi ki aklımız ahh o zamanlar olaydı yurtdışına yerleşirdik

Ev için sürekli değil de tek seferlik taşınma desteği artı araba veriyorlar
eşiniz mühendismiş, proje bazlı mı işi, oraya yerleşmeye mi gidiyorsunuz? batı avrupa mı gideceğiniz ülke, orta avrupa mı, Balkanlar mı? şirket yabancı mı Türk şirketinin oradaki temsilciliği falan mı? Balkanlarda yaşadım orada çocuğu özel okula yollamak lazım, ama Almanya da böyle bir masraf yok. siz dili öğrendiğinizde çalışma imkanınız olur mu, mezuniyet denkliğiniz var mı? çocuk olup okul çağına gelene kadar her türlü gidin bence, yaşayarak görürsünüz olup olmadığını. korkulacak bir şey yok, benim okul çağında çocuğum var fink fink geziyorum ülke ülke. çocuğun adaptasyon yeteneği öyle gelişti ki, dilini bilmediği çocuklarla bile yarım saat içinde oyun kurup takılıyor.

beni tek maaşla artı cüzi bir kira geliriyle özel üniversitede okuttu annem ama ben mühendis maaşı artı başka gelirlerle ayın sonunu getiremediğim için okutamıyorum ne kadar fark var seneler arasında.burda gülüp eğleniyoruz da aslında içimiz kan ağlıyor.Şimdi ki aklımız ahh o zamanlar olaydı yurtdışına yerleşirdik
Ailemiz bizi nasil okuttu yillarca özel dersler, dershaneler inanin simdi çocuğum olsa o kadar zorlanirim ki. Zaten özel okul fln çok zor şuanki şartlarda.
Bir çok insana göre iyi durumdayız ev araba düzenli gelir var. Ama yetmiyor, birseyi düşünmeden alabilmek lüks oldu artık Türkiyede. Hiç iyiye gitmiyoruz hiç

Ailemiz bizi nasil okuttu yillarca özel dersler, dershaneler inanin simdi çocuğum olsa o kadar zorlanirim ki. Zaten özel okul fln çok zor şuanki şartlarda.
Bir çok insana göre iyi durumdayız ev araba düzenli gelir var. Ama yetmiyor, birseyi düşünmeden alabilmek lüks oldu artık Türkiyede. Hiç iyiye gitmiyoruz hiç
ev araba düzenli gelirle hiç bir şey olmuyor ki artık.bir kurs olmuş 15 20 bin .ilerde çocuğumun evi arabası düzenli işi olurmu ki diye kara kara düşünüyorum her anne gibi.düşünmemeliyim oysa.bizim ailelerimiz düşünmezdi şimdiki kadar değil mi?

İlk cümleyi okudum eşime Avrupa'dan iş teklifi geldi kısmından sonra parça parça baktım yalan yok bebekte yokmuş süper arkama bile bakmam avrupa ise muhtemelen 2 3 saat uzaklıkta olacaksınız durum düzelince gider gelinir valla çabuk adapte olursunuz hazır işte var..

Özellikle yurtdışında yaşamış olan veya ülkemize dönen ya da gitme yolunda olan kadınlardan yardım istiyorum.

Kısa süre önce eşime Avrupada iş fırsatı çıktı. Uzun süredir hayal kurduğumuz bir konuydu ama iş bu kadar ciddiye binince korkmaya başladık. Gitmeyi isteme sebeplerimiz herkesin malumu, ülkenin gidişatı, saygısızlık, güven sorunu, eğitim sisteminin bitik hali, giderek artan kaotik ortam vs.

Gelelim korkumuza. Bilindik aileyi özleme, ülkemi özlemeye değinmeyeceğim onları tahmin ediyorsunuzdur. Dilini bilmediğimiz bir ülke, elbette en kısa sürede öğreneceğiz ama ben bu sürede muhtemelen çalışamayacağım . Yani tek maaş olacağız. Bebek düşünüyoruz hele hamilelik doğum olursa en az 3 yıl boyu tek maaş olacağız. Bebeği bilmediğim bir ülkede aile desteği olmadan büyütmek nasıl olacak bilmiyorum 🤷‍♀️ (İlk çocuğum olacak) ayrıca yanlış anlaşılmadan kendimi açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum: burdaki durumumuz fena değil. Oturduğumuz güzel bir evimiz, arabamız, kira gelirimiz, kötü olmayan maaşlarımız, bireysel emeklilik hesaplarımız ve kenarda 3-5 birikmişimiz var. Yani Allah korusun extra bir durum kaza bela iş kaybı vs olmazsa rahat yaşamamız kuvvetle muhtemel. (Gerçi hepimiz ne yazık ki enflasyonla günden güne fakirleşiyoruz)
Şimdi yurtdışına gidersek biraz da herşeye sıfırdan başlamış olacağız. Buradaki evleri satsak bile elimize geçen paranın Euro karşılığı ne yazık ki anlamsız olacak. Buradaki gibi bir evde şu an orda oturabilmek hayal 😞 arabayı satacağız ama muhtemelen onun da bir kısmı yerleşme ev depozitosu vs olacak elimize az birşey kalacak. Bu arada kazancımız sanırım 4500 Euro civarı (belki azıcık üstü) olacak. Bir süre Aylık yaklaşık 1000 € kredi ödememiz olacak. Kaldı elimize 3500 € Öğrenci olsak sıfırdan başlasak tamam da şimdi sanki ekonomik rahatımı kaybedeceğim gibi görünüyor (en azından ben işe girene kadar) tabii bu arada buradaki çalışılmış yıllarımı tazminatımı da yakıyorum.

Herseye rağmen gidip geleceğimizi (belki de çocuğumuzun geleceğini) kurtarmak mı yoksa konfor alanımızda kalmak mı?
Turist olarak almanyaya gittim bir kaç kere bana göre değil ben gitmem sizin imkanınız zaten iyi sizin gibi durumu olsa dışardakilerin inanın türkiyeye dönmeyi bile düşünen çok bence buranın parasına çarparsan yuroyu hüzel para ama yuro alıp yuro harcıcanız için sıkıntı çekersiniz insan şehir bile değiştirirken adapde olamıyor ülkeyi düşünemiyorum.

Gitmek isteyen arkadaşlara hak veriyorum. Ama ben yerinizde olsam kalırdım. İmkanlarıniza göre burada da iyi bir semtte oturduğunuzu düşündüm. Düzeniniz var geliriniz iyi gibi duruyor. Bu insandan insana değişen bir şey. Ben aynı ülke içinde yaklaşık 1000 km uzağa atandim. Ondan sonra bazı şeyler dank etti. Yapı olarak değişiklik sevmiyorum konfor alanimdan uzaklaşmak beni tedirgin ediyor. Aileme yakın olup sık sık gitmek sevdiklerimle vakit geçirmek istiyorum. Her şeye sıfırdan başlayacak gücü kendimde bulamadığım için gitmezdim.

ev araba düzenli gelirle hiç bir şey olmuyor ki artık.bir kurs olmuş 15 20 bin .ilerde çocuğumun evi arabası düzenli işi olurmu ki diye kara kara düşünüyorum her anne gibi.düşünmemeliyim oysa.bizim ailelerimiz düşünmezdi şimdiki kadar değil mi?
Olmuyor tabi, memur maaşları artık kuş kadar. Esimin saglik memuru arkadaşları geçinebilmek ek iş yapıyor, ne kadar acı değil mi.
Bizim ailelerimiz rahattı, öğrenmek ucuzdu, istediğimiz herşeyi anında yapabiliyorlardı, bizim için gelecek kaygılarıda yoktu. Ya şimdi halimize bak, okudumda noldu yurtdışına gitmek için çabalıyoruz daha iyi sartlarda yaşamak için
Hergün birseye zam haberiyle uyanıyoruz, e bizim maaşlara o kadar zam olmuyor ki

Back