• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Türkiye’de İş Aramak

Bence kadinlarda çalışmama sevdasi var. Bence de degil veriler de öyle turkiyede kadinlarin 4te1i çalışıyor sadece resmi kayitlar da boyle. Cocuk doguranda is dunyasindan elini eteğini cekme sevdasi başlıyor. Sorun bu, yoksa cocuk dogur ve kariyerine devam et bu on numara bi eylem. Ama erkeklerin uzerine yikilmis bi toplumuz sonra vay efendim niye esit degiliz. Is veren de biliyor haliyle cocuk yapan kadinin gidici olduğunu. Mesele bu yani.

Annem ve tanıdığım tüm kadınlar hem çalıştı hem bizi büyüttü. Ben en azından bu şekilde büyüdüm ve çalışmayı da gerçekten çok seviyorum. Son kullanma tarihim gelmedi daha en üretken zamanımdayım gibi geliyor. Evet çok yorulmuştum ama dinlendim şarjımı doldurdum ve istiyorum çalışmayı.

Bence kadinlarda çalışmama sevdasi var. Bence de degil veriler de öyle turkiyede kadinlarin 4te1i çalışıyor sadece resmi kayitlar da boyle. Cocuk doguranda is dunyasindan elini eteğini cekme sevdasi başlıyor. Sorun bu, yoksa cocuk dogur ve kariyerine devam et bu on numara bi eylem. Ama erkeklerin uzerine yikilmis bi toplumuz sonra vay efendim niye esit degiliz. Is veren de biliyor haliyle cocuk yapan kadinin gidici olduğunu. Mesele bu yani.
Hayy aklına bin yaşa.geçen bir konuda bundan bahsettim diye bir sürü beğenmedim geldi.bizim hastanede kadınları haftasonu sabah mesaisine getiremiyoruz ya sabah.tamam anladim evlilik çoluk çocuk gece nöbeti tutmamaya okey zaten herkes ki onun bile olmaması gerek çocuk belli bir yaştan büyükse.4,5 saatlik sabah mesaisine bile gelmiyor millet.sanki evli değil de sakat bizim kadınlar.😂
Kolu bacağı olmayan insanlar futbol oynuyor, basketbol oynuyor ,bizim kadınlar evliyim diye sabah mesaisine gelemiyor.sonra birileri burada konu açıyor kocam bana para verirken laf soktu diye.millet de eee çalişsaydın diyene kizıyor.neden velenince bakımımız bir erkeğin üstüne geçsin ki.bu durumda sanki hiç böyle bir durum yokmuş gibi bir saygı beklenmeye devam ediliyor.
Hem o mesleğin gereklerini karşılamaya yanaşma hem de hiçbirşey yokmuş gibi erkeklerle eşit muamele bekle.

Evet gerçekten çok yorucu. Bundan önce de iş aradığım dönemler oldu, sürecin zorluğunu bilmiyor değilim ama bu kadar yıprattığını unutmuşum.

Bir sene önce problemli işyerimden kendi isteğimle ayrıldım. Yirmi senedir çalışıyorum C level asistanım ve bu yirmi senenin sonunda biraz dinlenmek istedim ve dinlendim de. Sonbaharda da iş aramaya başladım ama gerçekten bizim insanımızla bu çok zor.

Yaşım 43, çocuk sahibi olmamay tercih ettim ve istisnasız her görüşmede (sadece bir istisna oldu o da global bir şirketti) neden anne olmadığımı konuşuyoruz. Çocuk düşünüyor muyum diye soruluyor, verdiğim cevap tatmin etmiyor. Yaşım zaten başlı başına bir dezavantaj söylememe gerek var mı bilmiyorum kadınlara 40’dan sonra o kadar az şans veriliyor ki. Benim son kullanma tarihim gelmedi çalışmak istiyorum ve çok üzülüyorum. Özgeçmişime bakılıyor ve aranmıyorum ya çok kalifiye kalıyorum az maaş vermek isteniyor ya da yaşlı olduğum düşünülüyor sanırım.

Yurtdışında bu konuları sormak yasak, yaşı gündeme getirmek falan adaya hakarer sayılıyor ama güzel ülkemde işveren seni köle gibi gördüğünden o görüşmede ne saçmalarsa sineye çekmenizi bekliyorlar.

Bu arada belirteyim linkedin ve kariyer.net üzerinden ilerliyorum yani her ilana başvuruyor değilim seçiyorum da ama durum bu.

Örneğin geçtiğimiz günlerde bir firma aradı ön görüşme yaptık, cvmi patrona sunacağını söyledi. Sonra yeniden aradı patron bey bir sene ara verdiğim için acaba işi yapabilir miyim diye endişelenmiş 🤦🏻‍♀️ Bakın beş sene olsa anlarım bu süre ama bir sene. İnsanlar ara verebilir, hastalık olur doğum olur vs. Neden unutalım işimizi?

Diğer bir görüşmede çocuk düşünmediğimi söyledim “böyle diyip işe giriyorlar sonra doğuruyorlar” dedi hemcinsim. Bakım hemcinsim dedi bunu. Ben 43 yaşındayım belki istesem de çocuğum olmayacak bu terör bir dursun artık ya.

Tecrübeme dayanarak profesyonel insanlarla çalışmak istiyorum şimdiye kadar da büyük ökçekli şirketlerde çalıştım ama hevesim kırılıyor. Tek maaşla geçinmek zaten zor bir de eşimin üzerine tüm yükleri bindirmek istemiyorum ama dediğim gibi pes etmek üzereyim. Artık tüm masrafları kısıp, alışverişlerden, kuaförden vs. vazgeçip çalışamayacağımı kabullenmeyi düşünmeye başladım. Ama bu beni depresyona sokacak biliyorum. Hemen pes etme diyeceksiniz haklısınız ama özgeçmişimi görüntüleyen 10 şirketten 9’u aramıyor artık özgüvenimi de etkilemeye başladı bu.

Gördüğünüz gibi uyku düzenim de bozuldu kedilerle gece yaşayıp gündüz sızıyorum. Öyle bir yazmak istedim okuyanlara teşekkür ederim.

Hoşgeldiiiinnnn vivelamour :KK200: :KK200: :KK200: :KK200:

İş hayatı maalesef b...tan, gitgide daha kötü oluyor. Bende senin gibi 18 yıl çalıştığım şirketten ayrılıp bir yıl dinlendim, iki yıl önce şimdi çalıştığım yere başladım. Bizler uzun zaman çalışırken dışarıdaki dünya değişmiş, dehşete düşmüştüm iş görüşmeleri sırasında. O meşhur soru bana da soruldu, çocuk düşünüyor musunuz, öyle bir tepem attı ki 43 yaşındayım şu ana kadar yapmadım ha olursa da işiniz umurumda değil diyiverdim :))) Kurumsallardan vazgeçtim arkadaşım, yaşa takılma sebeplerinin en büyüğü görüntü o da bizden geçti. Artık kurumsal dırdırı çekemem bu yaştan sonra dedim ve orta ölçekli bir yere girdim. Uzmanlık alanın teknik ssh ama burada ön muhasebe yapıyorum, maaşları düşük ama evime yürüme mesafesinde ve ortam çok rahat, çalışma güdümü tatmin ediyorum yani. Bir yaştan sonra olduğun yerden kıpırdayınca sistem seni dışarı itiyor. Bunları yaşayacağımı bilsem eski işimi bırakmazdım, kimse kovmazdı beni oradan. İki yıl bitti burada, şimdi eyt çıkarsa tümden vazgeçeceğim çalışmaktan, insan kaprisi, çalışma hayatı çarkları yordu beni, 27 yıl oldu yeter diyorum. İnsan gördüğünün altına düşünce biraz bocalıyor ama yine de orta ölçekli yerlere bak derim, çok yüksek kazanç olmasa da kafanın rahat edeceği bir yer olsun. Evet yaşlı değiliz ama yıpranmışlığımız var bu saatten sonra çoluk çocuk kahrı çekilmiyor. Kedilerini de öpüyorum güzel burunlarından umarım şansın yaver gider:dua:

Çoluk çocuk sevdası hemcinslerimiz yüzünden diyorum tepki çekiyorum valla.ne varsa bu çocuklarda bu kadar.ne işe yarıyor hala anlamam 1 tane yaşlanınca kapımı çalsın dersin tamam da.
Doğum yapmış bir kadında meme ve rahim kanseri oranı bile düşük.... tercih meselesi olduğu doğru .......kimsede tercihleri sorgulamasın iş görüşmesinde de burda da

Annem ve tanıdığım tüm kadınlar hem çalıştı hem bizi büyüttü. Ben en azından bu şekilde büyüdüm ve çalışmayı da gerçekten çok seviyorum. Son kullanma tarihim gelmedi daha en üretken zamanımdayım gibi geliyor. Evet çok yorulmuştum ama dinlendim şarjımı doldurdum ve istiyorum çalışmayı.
Siz istisnasınız işte.kadınlar bizim ülkede üç defada emekli oluyor, 1 evlenince, 2.doğurunca 3.yaşı gelince.çalışmama bu üç aşamada artarak devam ediyor.

4 yıldır iş arayan ve nihayet bitti dediğim gün !!!!! iş bulmuş !!!!! yetmemiş ''''' 1 ay boyunca gelin başlayın diye iş telefonları alan '''' ben sizi çok iyi anlıyorum. öz güven diye bişi falan bırakmıyo bu iş aramak allah düşmanıma iş aratmasın inşallah piyasa çok kötü hele kadınsan daha zor allah yardımcınız olsun duygularımız hislerimiz aynı emin olun :KK200:

Hoşgeldiiiinnnn vivelamour :KK200: :KK200: :KK200: :KK200:

İş hayatı maalesef b...tan, gitgide daha kötü oluyor. Bende senin gibi 18 yıl çalıştığım şirketten ayrılıp bir yıl dinlendim, iki yıl önce şimdi çalıştığım yere başladım. Bizler uzun zaman çalışırken dışarıdaki dünya değişmiş, dehşete düşmüştüm iş görüşmeleri sırasında. O meşhur soru bana da soruldu, çocuk düşünüyor musunuz, öyle bir tepem attı ki 43 yaşındayım şu ana kadar yapmadım ha olursa da işiniz umurumda değil diyiverdim :))) Kurumsallardan vazgeçtim arkadaşım, yaşa takılma sebeplerinin en büyüğü görüntü o da bizden geçti. Artık kurumsal dırdırı çekemem bu yaştan sonra dedim ve orta ölçekli bir yere girdim. Uzmanlık alanın teknik ssh ama burada ön muhasebe yapıyorum, maaşları düşük ama evime yürüme mesafesinde ve ortam çok rahat, çalışma güdümü tatmin ediyorum yani. Bir yaştan sonra olduğun yerden kıpırdayınca sistem seni dışarı itiyor. Bunları yaşayacağımı bilsem eski işimi bırakmazdım, kimse kovmazdı beni oradan. İki yıl bitti burada, şimdi eyt çıkarsa tümden vazgeçeceğim çalışmaktan, insan kaprisi, çalışma hayatı çarkları yordu beni, 27 yıl oldu yeter diyorum. İnsan gördüğünün altına düşünce biraz bocalıyor ama yine de orta ölçekli yerlere bak derim, çok yüksek kazanç olmasa da kafanın rahat edeceği bir yer olsun. Evet yaşlı değiliz ama yıpranmışlığımız var bu saatten sonra çoluk çocuk kahrı çekilmiyor. Kedilerini de öpüyorum güzel burunlarından umarım şansın yaver gider:dua:

Canımmmmmm sen de hoşgeldin çok :KK200:
Ne kadar benzer süreçlerden geçiyoruz seninle senelerdir. Ve iş konusunda da çok haklısın, ben bir önceki şirketimde kalsa mıydım keşke diye çok düşündüm ama gerçekten inanılmaz mutsuzdum arkama bakmadan kaçtım. Kurumsallık da dediğin gibi sadece adı olan bir şey güzel ülkemde. Halen daha tolere edebilirim gibi geliyor bana beyaz yakalı dünyasını ama onlar beni istemiyor malesef. Senin gibi eve yakın işlere de bakıyorum en azından harçlığım çıksın diye ama firma küçülünce iş tanımı da ortadan kalkıyor. Bankaya da sen git, yemeği de sen yap, ön muhasebe de sende oluyor bir anda 🤦🏻‍♀️ bilmiyorum herkes için hayırlısı olsun herkes güzel gelirler elde etsin geçinmek çok zorlaştı.

Hayy aklına bin yaşa.geçen bir konuda bundan bahsettim diye bir sürü beğenmedim geldi.bizim hastanede kadınları haftasonu sabah mesaisine getiremiyoruz ya sabah.tamam anladim evlilik çoluk çocuk gece nöbeti tutmamaya okey zaten herkes ki onun bile olmaması gerek çocuk belli bir yaştan büyükse.4,5 saatlik sabah mesaisine bile gelmiyor millet.sanki evli değil de sakat bizim kadınlar.😂
Kolu bacağı olmayan insanlar futbol oynuyor, basketbol oynuyor ,bizim kadınlar evliyim diye sabah mesaisine gelemiyor.sonra birileri burada konu açıyor kocam bana para verirken laf soktu diye.millet de eee çalişsaydın diyene kizıyor.neden velenince bakımımız bir erkeğin üstüne geçsin ki.bu durumda sanki hiç böyle bir durum yokmuş gibi bir saygı beklenmeye devam ediliyor.
Hem o mesleğin gereklerini karşılamaya yanaşma hem de hiçbirşey yokmuş gibi erkeklerle eşit muamele bekle.

Forumda hepimizin dalına basıyorsun zaman zaman ama bu mesajına hak verdim ; iş hayatında çok gördüm bahsettiğin türden kadın ama ben evliyim diye söze başlayıp tüm toplantılardan, mesailerden, normal personelin çalışma saatinden kaçmaya çalışan. Hastalık ustalık istisnai durumlar elbet olur ama bahsettiğin türden çok insan var o noktada iş verene de kızamıyorum, suistimal çok maalesef. İşe girerken her şarta tamam deyip sonra evliliği bahane ederek başkalarının hakkından çalanlar var yok değil ama tabi herkesi aynı kefeye koymamak lazım.

Canımmmmmm sen de hoşgeldin çok :KK200:
Ne kadar benzer süreçlerden geçiyoruz seninle senelerdir. Ve iş konusunda da çok haklısın, ben bir önceki şirketimde kalsa mıydım keşke diye çok düşündüm ama gerçekten inanılmaz mutsuzdum arkama bakmadan kaçtım. Kurumsallık da dediğin gibi sadece adı olan bir şey güzel ülkemde. Halen daha tolere edebilirim gibi geliyor bana beyaz yakalı dünyasını ama onlar beni istemiyor malesef. Senin gibi eve yakın işlere de bakıyorum en azından harçlığım çıksın diye ama firma küçülünce iş tanımı da ortadan kalkıyor. Bankaya da sen git, yemeği de sen yap, ön muhasebe de sende oluyor bir anda 🤦🏻‍♀️ bilmiyorum herkes için hayırlısı olsun herkes güzel gelirler elde etsin geçinmek çok zorlaştı.

Yaşımı avantaja çevirdim ben orada patronum hayli genç en küçük kardeşimle yaşıt, açık net konuştum angarya istemem, şartlarım şunlar bunlar diye en azından muhasebeden başka yere bulaştıramıyor beni. Ha illa patronluk yapıyorlar ben işi kavrayınca muhasebedeki diğer personeli çıkardı, abla gençler valla senin gibi değil biz ne çok dert çekmişiz falan dedi şimdi yine bastırıyorum birini alsın diye işi üstüme yıktı çünkü :)))) yuvarlanıp gidiyoruz öyle çok ince eleyip sık dokumuyorum, Allahım rast getirsin herkesin işini, cidden şartlar çok zor

Ama erkekler doguramiyor napalim biz ustleniyoruz bu isleri😐😂 yani kadin ayri erkek ayri.. ayrica kabul edelim ki calisan kadin 2 kat fazla yoruluyor cocugu varsa..neden boyle bilmem ama keske boyle olmasa..

Buarada calisan bir anneyseniz.. cocugunuz yokmus gibi calismanizi, calismiyormus gibi anne olmaniz beklenir.. ciddi manada kadinlar icin uzucu bir durum
Orasi oyle haklisin tabiki ama o kısım turk toplum yapısından kaynakli. Dedigin gibi kısır döngüyü yaratan da o. Ben sonucu konusuyorum cunku su grafige biz bu seviyelerden giriyoruz maalesef:

1671707496514.png

Hiç unutmam kurumsal ve hatri sayılır
bir firmaya gittim ilk görüşme gayet olumlu geçti nişan yüzüğümu takmadigim için ikinci görüşmede takip gittim KADIN IK müdürü evli misin diye sorup kağıdma kocaman nişanlı yazdı benim dönemimden erkek bir arkadaşımı ise aldılar . O kadar üzüldüm ki . Büyük ihtimal evlenip çocuk yapar gözüyle baktıklarından almadılar. Yani genç veya orta yaş fark etmiyor kadın olmak çalışma hayatında sıkıntılı .

Kadınlarda da gerçekten evlilik ve çocuk sevdası çok fazla bizim ülkede.onlar da haklı bir açıdan ama olan bizim gibilere de oluyor.önyargıya kurban gidiyoruz evlenmeyi bile düşünmüyorken.eee madem bizim gibiler için sözleşme imzalatsınlar şu kadar süre çocuk yapmayacağım yoksa tazminat ödeyeceğim diye.kimse önyargıya, varsayımlara kurban gitmesin.
O dedigini eskiden yapiyorlardi artik yasak. Hatta gebe isci isten cikartmak bile can yakar.
Ferhanscim doğanın duzeni üremek üzerine kurulu.

Hiç unutmam kurumsal ve hatri sayılır
bir firmaya gittim ilk görüşme gayet olumlu geçti nişan yüzüğümu takmadigim için ikinci görüşmede takip gittim KADIN IK müdürü evli misin diye sorup kağıdma kocaman nişanlı yazdı benim dönemimden erkek bir arkadaşımı ise aldılar . O kadar üzüldüm ki . Büyük ihtimal evlenip çocuk yapar gözüyle baktıklarından almadılar. Yani genç veya orta yaş fark etmiyor kadın olmak çalışma hayatında sıkıntılı .

Yurtdışında yapabiliyorlar mı acaba sıkar biraz. Biz neden böyleyiz ya :( vallahi bezdim, bıktım.

Kadınlarda da gerçekten evlilik ve çocuk sevdası çok fazla bizim ülkede.onlar da haklı bir açıdan ama olan bizim gibilere de oluyor.önyargıya kurban gidiyoruz evlenmeyi bile düşünmüyorken.eee madem bizim gibiler için sözleşme imzalatsınlar şu kadar süre çocuk yapmayacağım yoksa tazminat ödeyeceğim diye.kimse önyargıya, varsayımlara kurban gitmesin.
Çalışan erkekler evlenip çocuk yapmıyor mu ?

Orasi oyle haklisin tabiki ama o kısım turk toplum yapısından kaynakli. Dedigin gibi kısır döngüyü yaratan da o. Ben sonucu konusuyorum cunku su grafige biz bu seviyelerden giriyoruz maalesef:

Eki Görüntüle 3180799
Sende haklisin.. zaten ben sunu anlamiyorum
Mesela.. evlenince kadinlar neden is birakiyor? Cocuktan sonra bir sure az calismayi dogru buluyorum ben mesela.. bu da yine dedigin gibi turk aile yapisiyla ilgili, esit sorumluluk alinmadigi icin..

Yurtdışında yapabiliyorlar mı acaba sıkar biraz. Biz neden böyleyiz ya :( vallahi bezdim, bıktım.
Yapamazlar çünkü adamlar bizimkiler gibi sığ görüşlü değil alacakları verime bakıyorlar . Işin en saçma tarafı ben mühendisim o alanda iş yeri eğitimine gitmiştim ve ayrıca eğitimim vardı Boğazici üni. sertifikam falan vardı ama kadınım işte

Yapamazlar çünkü adamlar bizimkiler gibi sığ görüşlü değil alacakları verime bakıyorlar . Işin en saçma tarafı ben mühendisim o alanda iş yeri eğitimine gitmiştim ve ayrıca eğitimim vardı Boğazici üni. sertifikam falan vardı ama kadınım işte
Ee zaten kadınlardan verim alamadıkları için soruyorlar. Özel.hayatınız kimin umrunda.pek mantıklı olmamış.

Back