Doğma büyüme Yurtdışında yaşayan biri olarak bende güzel vatanıma dönmeyi arzulayanlardanım. Ezanın sesi kulağımda çınlıyor... Güzel camiilerimiz. Güzel vatanım...toprağının kokusu, rüzgarın esintisi, yağmurun ışıltısı.. herşeyi bambaşka...güzel vatanım
İnşallah hayırlıysa nasip olsun.
En azından bastığım toprakların bize ait olduğunu hissediyorum türkiyede...
Buralarda yüzümüze demeselerde her fırsatta bizim topraklarımızdan defolun gidin edası var bu soğuk insanların yüz ifadelerinde. Ne kadar çirkin tavırlar sergilediklerinin farkında olsalardı ne iyi olurdu...
Buralar bana göre değil. Rabbim sen hakkımızda hayırlı olanı gönlümüze razı eyle... Amin
Trkyede eskiden saglik sistemi oyleydi tam bi eziyet. Ama kesinlikle simdi boyle degil . Kapidan cevrilenler malesef yeniliklerden ,haklarindan haberi yok . Hala eski usul zannediyolar. Bide bunu devam ettirmeye ugrasan deyim yerindeyse saltanatini korumaya calisan bazi dktrlr , hemsrelerde olabiliyo. Karsisindaki cahilse (cahillik derken haklarini bilmiyosa) eski usulu aynen uyguluyolar. Ama baktiki siz hakkinizi biliyosunuz ,savunuyosunuz pasa pasa cit cikarmadan gorevini yapiyolar.
Ben bicok seyimi trky'ye gelince yapiyorum , baktiriyorum. Cunki bana gore daha hizli. Su andada ozel hastaneler de bile tedavi gorseniz bunun cogunu sigortaniz varsa devlet karsiliyo. Ee aciller tamamen ucretsiz.
Su issizlik konusundada bu sadece trkiyenin degil neredeyse butun ulkelerin sorunu. Hatta son yillarda trkye avrupaya gore issiz sayisisini baya bi azaltti.
almanyada yapılan yardımla ayın sonunu zor getirmek mi
ufkum açıldı resmen şikayet edilen şeye bak.
Bak üşenmedim son rakamları buldum :
açlık sınırı 985 lira
yoksulluk sınırı 3208 lira
asgari ücret 739,79 lira (yani yardım falan değil günde 9 saat çalışan insanların aldıkları para bu)
Biz ülkemizi sevmiyor veya kötülüyor değiliz sistemi ve toplumun getirildiği hali kötülüyoruz ve bilip bilmeden yapılan yorumlar gerçekten sinir bozucu oluyor.Bu yorumların birçoğu zaten uzaktan hükümet prpagandası yapmak ,anlamıyoruz sanki.Eskiden şöyleymiş de şimdi böyleymiş sürekli ilerlememiz gerekirken biz geriye gidiyoruz.Ekonomi iyiye gidiyormuş hangi ekonomi ,kimlerin ekonomisi iyiye gidiyor? yoksulluk sınırını zaten geçtim milyonlarca kişi açlık sınırının altında yaşıyor.Yukarıda bir arkadaş yazmış evet Türk bayrağı tahrik unsuru sayılıp devlet yetkililerince indiriliyor ,şimdi Anayasadan da Türk lafını çıkartıyorlar ,terörist başı ile hükümetimiz görüşme yapıyor ,o çok milliyetçi olduğunu söyleyen gurbetçi arkadaşlar buyurun cenaze namazına.
Ben hükümeti zaten desteklemiyorum, Terör konusunda ve bu dogu iliskleri vs bu kadar yüz verilmemeli kesinlikle resti cekmeli ama ne yazikki Meclise bile girmis durumdalar ve söz hakki sahibi oldular ! Bu durum beni zaten kahrediyor.
Sayilar pek ic acici degil dogru kabul ediyorum :) Ekonominin iyiye gittiginide bilim Adamlari ve sayilar söylüyor.. simdi diceksiniz bu sayilar hic bize yansimiyor ! Orasini ben bilemicem..
Veeee Ben Türkiye MÜKEMMEL, Almanya COK KÖTÜ demiyorum.. burayi bildigim gibi anlatiyorum Türkiyeyide gördügüm takip edebildigim kadar..simdiye kadar yazdiginiz cogu seye katiliyorum fakat Hayat hic bir yerde 4 dörtlük degil malesef..
Iyi bir mesleginiz varsa, bi 500 kelimede (yanilmiyorsam) almanca ögrenirseniz belki gelebilirsiniz buralara :) ahh keske keskee gelin de tasi topragi altin Avrupayi birde kendi gözlerinizle görün
canım ben bilg mühendisiyim ,aslında kazandığım para bana yetiyor o konuda pek sıkıntı yok ama gerçekten sistem burada zor ve sürekli sinir harbi içinde yaşıyoruz.Konu sahibi sendin galiba.Sonuçta oradaki yaşantıyı bilmiyorum o yüzden almanyayla ilgili değil Türkiyeyle ilgili yorum yapıyoruz biz.Almanyada eminim benim yaptığım işi yapıp benim kazandığımın kat kat fazlasını kazanıyorlar ve daha iyi yaşıyorlardır ama bu sorun değil dediğim gibi bana yetiyor ama yetmeyen insanlar var onları ne yapacağız .Toplum içinde öyle bir dengesizlik var ki burada... her yönden.Maddi ,sosyal ,eğitim seviyesi toplum katman katman burada.
Bu arada dil öğrenmeye maalesef pek yatkınlığım yok 12 yaşımdan beri ingilizce öğreniyorum anadolu lisesi mezunuyum ,üniversitede okuduğum bölüm %30 ingilizceydi,sonra bi de mastera başladım o hele tamamen ingilizceydi (gerçi onu tamamlamadım) ,ingilizce yeterlilik sınavlarına girip geçtim güya hem ünvde hem masterda,hala işimde ingilizce döküman yazıp okuyorum ama biriyle konuş desen 2-3 cümle zor kurarım.Güya okulda almanca da gördüm ama hiçbirşey hatırlamıyorum.Dil konusu sıkıntılı bende ,öyle bir derdim olmasa ciddi ciddi düşünürdüm.
kusura bakmayın ama ciddi bilgi eksikliğiniz var özelde ssk neyi karşılıyormuş 120 liraysa tedavi ancak 10 lirasını falan karşılar.Ayrıca aciller tamamen ücretsiz falan da değil.Eczaneye bile her muayeneninizin parasını vermek zorundasınız doktor ilaç yazmadı mı ,sonra hastalanıp muayene olduğunuz ve ilaç yazıldığı zaman önceki gittiğiniz muayenenin de ücretini eczaneye ödemeniz gerekiyor.Bir de siz almanyada mı yaşıyorsunuz Türkiyede mi? sürekli buradaki içinde yaşamadığınız sistemi övmek peşindesiniz.Memleketini sevmek,vatan hasreti çekmek ayrı bir şey bilmeden yalan yanlış konuşmak apayrı birşey.
Doğduğumdan beridir hastanelerde büyümüş bir insan olarak sağlık sektörünü bu şekilde göstermenize anlam veremedim.
Ben bundan sadece 7 sene önce bir test için sabah 6 da gibi öğlenden öğlenden sonra 3 te girdiğimi bilirim. Birde böyle oturarak değil ayakta kapının başında bekliyorduk. İlaç içinde aynı şekilde kuyruklarda hayatını kaybeden çok oluyordu. Şuanda sigortasızım devlet hastanesinde 15 liraya muayene oluyorum. Özelde ise Türkiyenin en önde gelmiş hastanelerin birinde 50 lira. Hamileyken astım krizim için kaldırıldığım özel acil sevisi tamamen ücretsiz müdahale yaptı bana. Zaten kanuni hakkındır ölüm tehlikesi olan acil müdehalelerde asla ücret almazlar alamazlar. Ailem aynı özel hastanede geçen sene 18 liraya muayene oluyordu. 150 lira olan mr ı 70 liraya çektirdi. Geri kalanını devlet karşılıyor. Sigortalı hasta zaten ilaç parası vermiyor, muayene parasıda 6 ay önce 1 lira alıyorlardı. Şuanda değiştiyse bilemem.. Aynı zamanda 2 sene önce kayınvalidemi robot ile kalp ameliyatı yaptırdım devlet hastanesinde sigortada ücretsiz yaptılar. Ben 4 sene önce 15-20 gün hastanede yattım cerrahpaşa tıp fakultesinde sadece prof. muayene ücreti vermiştik yatak ve tedavi ücretleri sigorta karşılamıştı babamdan yararlanıyordum ozamanlar.
Bunlar istanbulda, Ankara ve Sakardaki hastaneler içinde aynı şeyleri söyleyebilirim çok çok iyi. Diğer şehirlerde farklıysa bilmiyorum.
O 50 lira muayene ücreti alan Türkiyenin önde gelen hastanesini merak ettim doğrusu.
Benim özel sağlık sigortam var genelde onu kullanırım ama sonbaharda hastalandım ve evime yakın başka bir özel hastanenin acil servisine gittim.Devlet hastanesine asla gitmem ve acıbadem sigortam geçmiyordu orada. sskm var dedim ssk katkısını düştüler 100 lira fark verdim üstelik de öyle türkiyenin önde gelen! hastanesi falan değil gayette kıytırık bir hastane ama eve çok yakın olduğu için gitmek zorunda kalmıştım.
Cok guldum gercekten:))valla biz bile tatil için otel seçerken, minimum yerli turist olsun, mümkünse hiç olmasın diye seçiyorsak, normal.
bir otelde hiç bir turist,
1. sırayı bozmaz, araya kaynamaz, insanları itmez.
2. çocukları etrafta bağıra çağıra koşmaz/konuşmaz, varlıkları yoklukları belli değildir.
3. kimse dönüp de etrafındaki kadınlara bakmaz, gözünü dikmez, göz banyosu yapmaz.
4. tanışmazsınız, ama yemek yerken gülümseyerek geçerler.
5. çocukların haykırarak ağlaması, şunu bunu isterim diye tutturması yoktur, çünkü anneleri izin vermez.
6. şezlongda bırakılan eşyalar kaybolmaz.
bizde?
kuyruğun başı sonu belirsiz, araya kaynamalar gırla.
çocuklar saldım çayıra mevlam kayıra modunda, tatilde ya aile, tatillerini yapacaklar bu yüzden de etrafın ceremesini çekmesi dertleri değil.
şapkayla gözlüğü takınca görünmez olduğunu sananlar var, körüz ya biz.
telefon, araba anahtarı, fotoğraf makinesi almak ne mümkün, mecbursun odada bırakmaya yoksa soğuk suyunu iç.
açık büfe evet de, açık büfe et sotenin hepsini 1 aile alsın demek değil!
Öncelikle trk değil TÜRKİYE ,
Bende yurtdışında yaşıyorum. Uzun yıllar Türkiye'de yaşadıktan sonra evlenip yurtdışına geldim " yeniden doğdum sandım". Avrupayı beğenmeyen arkadaşlar, yerden yere vurup duruyorsunuz, -niye hala orda yaşıyorsunuz demezlermiş adama!
Sizde biliyorsunuz bulunmaz nimet Avrupa. Çoğu kişi çalışmadan işsizlik ve çocuk parasıyla geçiniyor,Beleşeeee. Türkiyede çalış çalış nereye. saglık egitim sistemi zaten bitmiş. Entegrasyon sağlanamıyor çünkü hala oradaki yaşam tarzını buraya getirmeye çalışıyorlar, bir Türk hemen ışıklı levha gibi belli ediyor kendini.Yaz yaz bitmez....
Konu sahibi arkadaşım,
Çok basit geleceksin, yaşayacaksın ve farklı göreceksin! Kim ne derse boş. Deneme yanılma kayıp edecek bişey yok.
Bol şans....
Sizi cok iyi anliyorum helede Türkiyeden buraya gelenler icin daha kötü oluyor.. Ordaki kültürle büyüyüp buraya gelip cok farkli sacma bi kültürün icerisinde buluyorsunuz kendinizi.. Insallah siz de dönersiniz birgün..
Ayrica Yazdiklarinizin kelimesi kelimesine katiliyorum.. Davulun sesi herkese uzaktan hos geliyor.. Belki Türkiye yi bende pembe gözlüklerle izlemis olabilirim ama burasida Hayat degil bee :)
Insanlarin kafasinda Is,Is, Is var.. Sabah kalk ise git gel aksam oldu yat uyu hoop sabah tekrar ise git.. yani bundan o kadar bunaldim ki isten sonra biyere gidemiyorsun cünkü gidesin gelmiyor disarlarda in cin top oynuyor, hava berbat anca uyku havasi... Herkes kendi derdinde, kabuguna cekilmis.. Türkiyede Insan a deger verilmiyor deniliyor ya , burda Irkcilik yüzünden kac Aile yakildi, kac kisi dövüldü, kac kisi 3. Sinif muamelesi gördü.. Allaha sükür hic bi ima dahi bisey yasamadim bu yüzden ama cevremde cok oluyor.. Misal bi tanidigimiz bayan Hamile ve doktora gidiyor.. Bekleme salonunda bayagi bi bekliyor ve ondan sonra gelenler onlardan önce gidiyor ve bu durumu sikayet edince kadin Doktoru diyor ki gidin kendinize baska bi Doktor bulun ben size bakmam diyor. Bu ne demek ya ? Bilmem haberlerde görmüsmüydünüz ama bi Aile yakilmisti o evi ne zmn görsem gözlerim doluyor onlarin günahi neydi diye ! Istenilmediginiz biyerde yasamak ne kadar kötü bi duygudur .. Iyi Almanlar yokmu diyeceksiniz ! Var tabi ama ne kadar alman tanidiysam cogu iki yüzlü, icten pazarlikli, sinsi ve bencil. Hep mesafeli olmali insan burda herkese..
Allah herkesin hakkinda hayirlisini versin, kimsenin hayati kolay degil.. Türkiyede yasayanlarida anlamaya calisiyorum Üniversite bitirip Kapicilik yapanlari görüyorum.. Gercekten Kolay degil Hayat nerede olursa olsun.. Burada ictigin bir bardak su dan, iki bardak su kadar vergi vs vs aliyor devlet.. Maasimin 40% kesiliyor.. Herseyin vergisini öder olduk Televizyon Radyo akliniza ne gelirse..
Erasmus yoluyla üniversitemize Türkiye´den gelen arkadaslarimiz vardi. Hepsi sadece bir dönem icin, yani 4 ayligina gelmislerdi.
Sonlara dogru artik günleri saymaya basladilar dönüs icin. Patladilar burda. Yazik size buda hayatmi yani dediklerini bilirim.
Onlarda bambaska hayallerle gelmislerdi, ama umduklarini bulamadilar. Hergün yeni dersler, projeler, gidelecek yer yok, gezilecek yer yok, yagmur üstüne yagmur, ters ters bakan insanlar. Simdi TR´de olsaydik okul cikisi denize giderdik, okul cikisi cay bahcesine giderdik, kampüste girgir samata yapardik falan demeler.
Yani Avrupa öyle zannedildigi gibi aman aman bir yer degil. Ben burda depresyona giriyorum, TR´de ise cok farkli bir insan oluyorum. Daha neseli, daha rahat, daha huzurlu.....
icimden gecenleri yazmışsın canım bende cok istiyorum dönmeyi insAllah hepimize nasip olur bi gün. turizim/otelcilikle ugrastigim icin dünyanın her yerinde iş bulma sansim olmasına ragmen tek isteğim var o da türkiyede yaşamak ama ülkenin gidişatı son zamanlarda korkutuyor ve her yıl biraz daha ertelememe neden oluyor bu düşüncemi. varsın avrupada ki gibi rahatimiz olmasın ama yüzümüz gülsün :) umarim türkiyede şartlar düzelir bizlerde arkamıza bile bakmadan avrupaya elveda diyebiliriz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?