Canım kız kardeşlerim bende sizlerle hikayemi paylaşmak isterim, öncelikle konuyu açan arkadaşımızin sabrı ve emeğine sağlık ve diğer bütün arkadaşlara hepimize sağlıklı gebelikler dilerim bu güzel ayda.
Bende 34 yaşındayım ve 1,5 yıllık evliyim nişanlıyken prolaktin yüksekliğinden( 90 idi) doktora gittim ve rezervimi öğrendim o da 0,26 idi. Doktorlar çocuğun olmaz sanki boşuna evlenme der gibiydiler! hastanede bankta oturup tek başıma saatlerce ağlamıştım.. ( ama endokrin doktorum şahaneydi nasıl güzel bir insandı) hatta benim için daha da acısı nikahıma günler kala nişanlıma rezervim düşük çocuğum olmayabilir istersen evlenmeyebilirsin dedim.. Bu duygusal tavrım doktorların benim psikolojimdeki yaptıkları tahribatti tabiki( ve bu arada kendim de psikologum) ama çocukluğumdan beri anne olmak istiyordum ve bu haberle yıkılmıştım.
Deli gibi ne yapabilirim diye düşündüm, tesadüfen ınstagramda Dr mfk diye birine denk geldim "rezervle işiniz yok siz mutlu olun enerjik olun" diye konuşmalarına denk gelmiştim ve hayatımda ilk kez eczaneden olmayan bitkilsel şeyler almıştım. Uç ay takviyelerini kullandim fsh 20 den 7 ye düştü prolaktinim 23 e düştü ve hatta amh 0.29 çıktı tamam bu işte dedim ama aylarca hamile kalamadım ve o doktoru da takviyelerini de bıraktım demekki herkese nasip olmuyor diye düşündüm.
Ben evlendikten sonra yurtdisina yerleştim ve burada bir ay tedaviye başladım ( yurtdışı tedavilerinden de bahsetmek isterim) burada rezerve göre hemen tüp bebek yapmıyorlar öncesindeki çatlatma iğnesi, aşılama gibi adımlardan geçiyorlar ve her bir tedaviye 3 veya 4 ay şans veriyorlar.
Mesela bizim rezerv referas aralığı burada menapoza yakınlık ve en alt seviye diye literatürde geçiyor, Türkiyede en yükse rezerv 4 ve üstü pcos iken burada en yüksek 11-67 arasında değer olması gerekiyor.
Yani her ülkenin ve hatta hastanenin laboratuvari değişkenlik gösteriyor, ve şunu anladım ki her ne kadar bir gerçeklik varsa da bu rakamlar sadece rakamdır! Normal şartlarda bu değerlere burada moralim çok bozulmasi gerekirdi ama doktorların yaklaşımı ve sana verdikleri güven sana çok iyi hissettiriyor, rakamlarlar değil bizim motivasyonumuzla çalışan doktorlara ihtiyacımız var.
Ben mart ayında letrozol diye bir ilaç aldım günde üç tane ve çok şükür iki 24 mm yumurtam olmuştu igne oldum ve hemen progesteron kullandim tutması için ama tutmadı!
( bu arada Dr mfk takviyleri bende üç dört hafta gecikme yaptığı için tedavime erken başlayamamistim maalesef )
Bu nisan ayı için de ben istemedim moralim motivasyonum iyi değildi aynı zamanda bir okulda çalışıyorum yorucu bir süreçteyim ve bu ay evimizi değiştireceğiz diye de erteledim.
Ben buradaki tedavi şekillerini öğrendikçe ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak isterim.
Bu arada 27 nisanda regl olacağım sonra hemen ikinci ay tedavime başlayacağım.
Hepinize bol enerjik bir gün diliyorum kız kardeşlerim