Tokide oturanlar yada yakını olanlar bakar mısınız???

Tokiden ev aldım 3 sene önce. ben memnunum. çünkü İstanbul gibi yerde değmeyen evlere uçuk kiralar ödemekse Tokiye ödemek daha karlı bizim için. borcumuzu bu sene kapadık rahat ettik şükür.

toki güzel vs ama dezavantajları şu:
illa ki binalarda sorun çıkıyor, müteahhit kaynaklı, yalnız firma 2 yıl sorumlu tüm aksaklıklardan. 2 yıl boyunca ücretsiz tamir ediyorlar.
her 6 ayda bir tefe tüfeye göre zam geliyor ödemelere. bir de bu sitelerin aidatları var, o evde oturmasanız da ödemek zorundasınız.
eğer büyük bir şehirdeyseniz kiraya verebilir ya da devredebilirsiniz. toki istanbul'da bunun takibini yapamıyor, evlerin % 60 ı kirada.

ekonomik kısmını daha iyi anlamanız için kendimden örnek vereyim:
3000 tl başvuru ücreti, peşinat olarak 15 bin tl ödedik, evin değeri 3 yıl önce 90 bin tl idi. ev 85 m2.
her 6 ayda bir zam geldiği için bu sene borcu kapamadan önce aylık 700 tl ödememiz ve 90 tl aidat giderimiz vardı.
borcu kapadık ama ev bize 90bin tl değil 140 bin tl ye maloldu.
satmaya kalkışırsam en az 250 bin tl yapıyor bugünkü değeri.

iyice düşünün.

Eşinizi haklı buldum. Boşa kira vermek istemiyor. Beğenmezseniz satarsınız, hem de çarşıya çok yakınmış. Yatırım için ideal. Oturmak zorunda değilsiniz kiraya verebilirsiniz.
Evlenmeden önce eşim Toki den ev alıp kiraya vermişti. Beğenirsen oturursun demişti. Orada oturmuyoruz ama oradan gelen kira ile kendi kiramızı karşılıyoruz. Yeri de çok güzel, kocaman site gibi içinde okul hastane avm herşey var. Daha şimdiden ev fiyatları da çok artmış durumda.
Birikim gibi düşünün bunu, borca girmeden bir şey sahibi olunamıyor maalesef.Borcu bitince ya de satıp gönlünüze göre bir ev alırsınız hem de paranız durduğu yerde artar.
Kaldı ki bakalım çıkacak mı size? Bu da var.

Alt gelir gurubundan ev alirsaniz ,kiraya veremiyorsunuz.Diger guruplardan alirsaniz ister kiraya verirsiniz ister satarsiniz.
Biz de 4 yil once Ankara Yapracikdan aldik. Cok iyi bir yatirim oldu bizim icin.
Bence esiniz iyi dusunmus.

Eşinizi haklı buldum. Boşa kira vermek istemiyor. Beğenmezseniz satarsınız, hem de çarşıya çok yakınmış. Yatırım için ideal. Oturmak zorunda değilsiniz kiraya verebilirsiniz.
Evlenmeden önce eşim Toki den ev alıp kiraya vermişti. Beğenirsen oturursun demişti. Orada oturmuyoruz ama oradan gelen kira ile kendi kiramızı karşılıyoruz. Yeri de çok güzel, kocaman site gibi içinde okul hastane avm herşey var. Daha şimdiden ev fiyatları da çok artmış durumda.
Birikim gibi düşünün bunu, borca girmeden bir şey sahibi olunamıyor maalesef.Borcu bitince ya de satıp gönlünüze göre bir ev alırsınız hem de paranız durduğu yerde artar.
Kaldı ki bakalım çıkacak mı size? Bu da var.
Çıkmama durumu da var dediğiniz gibi.
Ben bu şehirden gitmek istediğim ve şu an 2 kredi borcu ödediğimiz için istemiyorum canım.
Yani verecek peşinatımız yok
Babamdan alcam diyor ama onlar 1 verse 3 alıyor.
:)

Alt gelir gurubundan ev alirsaniz ,kiraya veremiyorsunuz.Diger guruplardan alirsaniz ister kiraya verirsiniz ister satarsiniz.
Biz de 4 yil once Ankara Yapracikdan aldik. Cok iyi bir yatirim oldu bizim icin.
Bence esiniz iyi dusunmus.
Bu şehirden gitmek istiyorum alırsak eşim evimiz var burda ne güzel bitirelim ödemeyi öyle gidelim diye diye çıkamayacağım burdan :)

Konuyu tesadüfen gördüm yazmadan geçemedim. Ben öğretmenim İstanbulda oturuyorum. Burada kendi oturduğum evim var. Ufak bir birikimimiz vardı. Değerlendirmek istedim. Geçen yaz internetten araştırma yaparken toki evlerinde satılık ilanlara rastladım. İstanbula 2 saat mesafede satılık toki evleri vardı. Almak için kolları sıvadık. Sonra burada arkadaşların bahsettiği benzer haberlere rastladık. Kafamda bayağı bir soru işareti oluşmuştu. Ben de bu işin peşini bırakmadım. Tokinin bağlı olduğu belediyeye gittim. Orada İmar müdürlüğü var. Ayrıntılı bilgi aldım. Cevapları sana da aktarayım.Tokilerde 3 tip ev var. Dar gelirliler grubu , Orta gelir grubu ve İyi gelir grubu. Bu evlerin m2 leri de farklı gruplara göre değişiyor. Dar gelirliler için 85 , orta gelir grubu için 95 ve iyi gelir grubu için 106 m2. Bahsedilen evin satılamaması ve kiraya verilememesi şartı sadece Dar gelirliler grubundaki evler için geçerli. Diğer gruptaki evler alınabiliyor , satılabiliyor ve kiraya verilebiliyor. Taksitleri takip eden Ziraat banka müdürüyle de görüştüm. O da aynı şeyleri söyledi. Zaten alacağınız ev dar gelirliler grubundaysa banka devir işlemini yapmıyor. Ben de bütün araştırmalarım sonucunda 6 ay önce orta gelir grubundan daire satın aldım. Fiyatı normal piyasa fiyatlarına göre oldukça uygun. Eğer alacağınız ev dar gelirliler grubundaysa sadece bütün taksitler bittikten sonra satılabiliyor ve kiraya verilebiliyor. Şartları zorlayıp alabilme imkanınız varsa hiç kaçırmayın derim. Oturmasanız bile taşınsanız bile taksitleriniz bitince satar üzerine ekleyerek oturabileceğiniz bir ev alırsınız. Bu zamanda ev sahibi olmak çok zor. Eviniz olsun da isterse şehir dışında olsun. Mülk mülktür

Konuyu tesadüfen gördüm yazmadan geçemedim. Ben öğretmenim İstanbulda oturuyorum. Burada kendi oturduğum evim var. Ufak bir birikimimiz vardı. Değerlendirmek istedim. Geçen yaz internetten araştırma yaparken toki evlerinde satılık ilanlara rastladım. İstanbula 2 saat mesafede satılık toki evleri vardı. Almak için kolları sıvadık. Sonra burada arkadaşların bahsettiği benzer haberlere rastladık. Kafamda bayağı bir soru işareti oluşmuştu. Ben de bu işin peşini bırakmadım. Tokinin bağlı olduğu belediyeye gittim. Orada İmar müdürlüğü var. Ayrıntılı bilgi aldım. Cevapları sana da aktarayım.Tokilerde 3 tip ev var. Dar gelirliler grubu , Orta gelir grubu ve İyi gelir grubu. Bu evlerin m2 leri de farklı gruplara göre değişiyor. Dar gelirliler için 85 , orta gelir grubu için 95 ve iyi gelir grubu için 106 m2. Bahsedilen evin satılamaması ve kiraya verilememesi şartı sadece Dar gelirliler grubundaki evler için geçerli. Diğer gruptaki evler alınabiliyor , satılabiliyor ve kiraya verilebiliyor. Taksitleri takip eden Ziraat banka müdürüyle de görüştüm. O da aynı şeyleri söyledi. Zaten alacağınız ev dar gelirliler grubundaysa banka devir işlemini yapmıyor. Ben de bütün araştırmalarım sonucunda 6 ay önce orta gelir grubundan daire satın aldım. Fiyatı normal piyasa fiyatlarına göre oldukça uygun. Eğer alacağınız ev dar gelirliler grubundaysa sadece bütün taksitler bittikten sonra satılabiliyor ve kiraya verilebiliyor. Şartları zorlayıp alabilme imkanınız varsa hiç kaçırmayın derim. Oturmasanız bile taşınsanız bile taksitleriniz bitince satar üzerine ekleyerek oturabileceğiniz bir ev alırsınız. Bu zamanda ev sahibi olmak çok zor. Eviniz olsun da isterse şehir dışında olsun. Mülk mülktür

Çook teşekkür ederim canım cevabın için.
Eşim başvuracak
Öğretmen
Orta gelirlilere giriyoruz o zaman biz de
Ben eşimin gönlü de kalsın istemiyorum
Ben de gidip bi güzel araştırmayı ve bahsettikleri evlerin içini dolaşmayı düşünüyorum
Bakalım nasıllar
Kararım şuan almama yönünde ama bunlar da mantıklı
Valla iki arada bir derede kaldım
Hayırlısı bakalım
Teşekkürler :)

Tokiler yerine gore degisir. Ama genelde nerde dag, tepe var orda yapiyolar en azindan izmir icin oyle. Bide tokiyi alip parasini tamamen odemeden cikup, kiraya vermek, devretmek yasak diye biliyorum. Esini tamamen reddetmeden almak istedigi yerdeki evleri araştırın. İcini disini vs
kiraya tabiki verebilirsin biz verdik mesela

sonuna dek katılıyorum

Toki evleri aidatları ödenene kadar borcu bitene kadar kiraya verilemez. Kiraya verildiği tespit edildiği taktirde evi alan kişinin hakkı iptal edilir ödediği para vergiler ve masraflar düşüldükten sonra (ki bu bir kılıf, paranın büyük bölümü gidiyor demek istiyor) geri kalanı iade edilir. Ayrıca tapu da borç bittikten sonra alınır.
Dar gelirliler için olan toki evlerinde bırak kiraya vermeyi, kendisi, eşi veya çocukları evde oturmadığı tespit edildiği taktirde (ev boş bile olamaz, kendisi oturması gerekli) hakkı yine iptal edilir. Ev sahibin nasıl böyle bir riski almış hayret. Yani sonuç şu ki ev sahibin kanunsuz iş yapıyor, o evi kiraya vermeye hakkı yok. Bir şikayette direk evi alırlar. Geri aldığı para da ödediğnin anca yarısı olur.

ALINTI
biz hala borcunu ödüyoruz ve teslim aldıktan 3 ay sonrada kiraya verdik hanfendi nasıl verilemiyor ankara da ev bu arada

Tokiden ev aldım 3 sene önce. ben memnunum. çünkü İstanbul gibi yerde değmeyen evlere uçuk kiralar ödemekse Tokiye ödemek daha karlı bizim için. borcumuzu bu sene kapadık rahat ettik şükür.

toki güzel vs ama dezavantajları şu:
illa ki binalarda sorun çıkıyor, müteahhit kaynaklı, yalnız firma 2 yıl sorumlu tüm aksaklıklardan. 2 yıl boyunca ücretsiz tamir ediyorlar.
her 6 ayda bir tefe tüfeye göre zam geliyor ödemelere. bir de bu sitelerin aidatları var, o evde oturmasanız da ödemek zorundasınız.
eğer büyük bir şehirdeyseniz kiraya verebilir ya da devredebilirsiniz. toki istanbul'da bunun takibini yapamıyor, evlerin % 60 ı kirada.

ekonomik kısmını daha iyi anlamanız için kendimden örnek vereyim:
3000 tl başvuru ücreti, peşinat olarak 15 bin tl ödedik, evin değeri 3 yıl önce 90 bin tl idi. ev 85 m2.
her 6 ayda bir zam geldiği için bu sene borcu kapamadan önce aylık 700 tl ödememiz ve 90 tl aidat giderimiz vardı.
borcu kapadık ama ev bize 90bin tl değil 140 bin tl ye maloldu.
satmaya kalkışırsam en az 250 bin tl yapıyor bugünkü değeri.

iyice düşünün.
ceplerinde para olmayan insanlar toki evlerini beğenmıyorlarya şaşıyorum ben benım arkadaşlarım hep toki de oturuyor çoğu karı koca mühendis öğretim üyesi veya doktor BMW porce kullananlar var aralarında toki o kadar fakir fukara yeri değil sanıldığı gibi 4 artı 1 evlerin çoğu zengin kişilerin

kendim kiradayım toki evim var o da kirada ordan alıp üstüne ekleyip kiramı ödüyorum oturmak şart değil iyi bir yatırım bence

alt gelir grubu yada dul,yetimlere taninan dusuk ucretli toki evleri kiraya verilemiyordu sanirim. Konu sahibi cekilis dedigi icin onlarda dahil mi emin olamadim
Evet alt gelir grubu veremiyormus. 111 kişinin evleri geri alınmış. Internette de yazıyor haber sitelerinde.

Burdaki merkez de ve çarşıya çok yakın canım.site gibi düzenlenmiş.
Kiraya veren bi tanıdığım var satanı hiç duymadım.bunu da ilk defa eşimden duydum "satıcam "

bizim vardı bir kaç yıl oturduk borcu bitmeden de sattık

olabiliyor yani

biz başka birine sattık ama TOKİ ye geri satmak bile mümkün

Ben memnunum TOKİ'den oturan akraba eş dostta memnun önce dağ tepe oluyor ama sonra inanılmaz yatırımın yapıldığı merkezden çok daha düzenli yerler oluyorlar
Amerikan mutfaklı TOKİ daha önce hiç görmedim demekki ilden ile değişiyor yapıları
Ben arabadan önce ev diyenlerdenim enazından yatırım olur istediğin evi almaya peşinat olur
Eğer aileden zengin değilsen ya da ciddi bir birikimin yoksa Türkiye şartlarında istediğin gibi evi Alman peşinatsız çok zor
Beğendiğin evin değeri kadar kredi çekmen lazım banka verirse ödemesi de hiç kolay olmaz faizinden dolayı

X