Tiroid, TSH, Haşimato, Nodül hakkında her şey...

Okan beyler kaya tuzu kullanıyo diye biliyorum iyotlu tuz ne oluyo tam olarak, normal market tuzu dimi Billur tuz falan, iyotsuz diye seçeneği de mi var hiç dikkat etmedim valla

Kaya tuzuna geçiş yapıp bir de öyle denesen
Onlar kaya tuzu kullanıyor da okan beyın bır kac tane ıyı huylu.nodulu varmıs.doktor alalım demıs.canan hoca da demıs kı: su sekılde beslenırsenız ve ıyot takvıyesı alırsanız bence amelıyata gerek kalmaz.su sekılde dedıgı de yenı tanıstıkları donem yanı tam beslenme seklıne gecmedıgı zaman.tabı rafıne tuzların ıyotlu ve ıyotsuz seceneklerı var.mesela tıroıd ca gecmısı olanlar mutlaka ıyotsuz kullanmalı.kaya tuzuba gecmek ıstıyorum ama cocuklar nasıl ıyot alacak?
 
@BenIpek
Kızlar çiğ yeşil fasülye zehirlermiş. Dr Ümit Aktaş çiğ yemeyin diye uyarıyor.
 
Biz kaya ve deniz tuzu kullanıyoruz. "Tiroid bozuklukları iyot eksikliğinden ciddi etkileniyor" bazen de fazlalığından...

Tuz ve Kullanımı

Yemeklerde Hangi Tuzu Kullanmalıyız? İyotlu ve İyotsuz Tuzu Kimler Yemelidir?

Türkiye’de bölgelere göre değişmek üzere % 5-45 oranında guatr vardır. Guatr oluşmasında en büyük etken toprak ve suda yetersiz iyot olmasıdır. Guatr hastalığını önlemek amacıyla piyasada satılan bütün tuzlar 1999 yılı Ağustos ayından bu yana iyotlanmaktadır.

Tuzların iyotlanması guatr hastalığının ortaya çıkışını engellemekte ancak bazı kişilerde aşırı iyod alınması nedeniyle zararlı yan etkilere veya hastalıklara neden olmaktadır.

Piyasadaki tuzların iyotlanmasından sonraki üç-dört yıllık sürede kliniğimize veya polikliniklerimize başvuran hastalarda hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin aşırı çalışmasıyla karakterize olan hastalığın (Halk arasında buna zehirli guatr da denmektedir) giderek artan sıklıkla karşımıza çıkmasıdır.

Tiroid bezi az çalışan hastalarda da (Hipotiroidisi olanlarda) iyotlu tuz bu hastalığın daha da şiddetlenmesine neden olmaktadır.

Bu nedenle yemeklerimizde kullanılan tuzun iyotlu veya iyotsuz olması bazı hastalar veya kişiler için büyük önem taşımaktadır.

1) Kimler İyotlu Tuz Yemelidir?

Vücudumuzda boynumuzun ön tarafında bulunan tiroid bezinin yeterli hormon salgılayabilmesi için günlük en az 150 mikrogram iyotun gıdalar ve suyla alınması gerekir. Eğer yeteri kadar iyot alınmazsa guatr hastalığı oluşur.

Guatr hastalığını önlemek için önceden bilinen bir tiroid hastalığı olmayan çocuklar, erişkinler ve gebe kadınlar iyotlu tuz yemelidir. Tiroid hastalığı şüpheniz varsa bunun için bir dahiliye veya endokrinoloji-metabolizma uzmanına başvurunuz ve ona göre hangi tuzu kullanacağınıza karar verilmelidir.

2) Kimler iyotsuz tuz yemelidir?

Nodüler guatrı, Hipertiroidisi (tiroid bezi çok çalışanlar veya zehirli guatrı olanlar), hipotiroidisi (Tiroid Bezi az çalışanlar) olan hastalar özellikle İYOTSUZ TUZ yemelidirler. Bu tür hastalar iyotlu tuz yedikleri takdirde hastalıkları şiddetlenmektedir.

İyotlu tuz yiyen nodüler guatrlı bir hastada alınan iyot, nodülün fazla çalışmasına neden olmakta ve hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin aşırı çalışmasıyla (terleme, çarpıntı, zayıflama, sinirlilik, ellerde titreme ile kendini gösterir) karakterize bir hastalığa neden olmaktadır. Yine anti-TPO antikoru kanlarında yüksek olan hastalar iyotlu tuz yediklerinde tiroid bezinin az çalışmasına neden olmaktadır.

Bu tür hastalığı olanlar da özellikle iyotsuz tuz yemelidirler. İyotsuz tuz, süpermarketlerde veya bakkallarda kendiliğinden tuzluklu bir şekilde satılmaktadır. Bu tuzları bulamayanlar ise kaya tuzu yemelidirler. Ailede bir kişi iyotsuz tuz yiyecekse yemekler tuzsuz pişirilmeli ve herkes kendi tuzunu kullanmalıdır.

KAYNAK: GUATR-TİROİD ENDOKRİN UZMANI, Prof.Dr.Metin Özata

Prof.Dr.Metin Özata Kimdir?

1982 yılında GATA Askeri Tıp Fakültesi'nden birincilikle mezun oldu. 1986 yılında Federal Almanya'nın Wiesbaden şehrinde, USAF Regional Medical Center'da çalıştı. 1990 yılında İç Hastalıkları Uzmanı, 1992 yılında ise Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı oldu. 1992-1993 yılları arasında Chicago Üniversitesi'nde, Prof. Leslie J. DeGroot'un laboratuvarında, tiroid kanserleri ve tiroid hormon rezistansı üzerinde araştırma yaptı. 1994 Nisan ayında yardımcı doçent, 1994 Ekim ayında doçent, 2003 yılında profesör oldu.

Tiroit hastalıkları, diabet ve obezite üzerine özgün araştırmaları olan Prof. Dr. Özata, dünyada ilk kez, bir Türk ailede şişmanlığa neden olan "Leptin Gen Bozukluğu"nu saptamıştır. Yurtdışındaki saygın tıp dergilerinde yayınlanmış çok sayıda araştırma makaleleri ve kongrelerde sunulmuş birçok tebliği vardır. Davetli konuşmacı olarak da yurtdışında kongrelerde verdiği konferanslar vardır.
 
artık kaya tuzuna geçmek farz oldu gibi.
Ama adam gibi bir öğütücü almak lazım.
Bugün Metro'ya gideceğim.
Bir bakayım şunların hepsine.
 
swet2006 , ahsen su , sevdakusum , mrveee28 kızlar neredesiniz? Güncelleme yapmıyorsunuz?
İnşallah sorun yoktur.

Bende yazmayı düşünüyordum geçtiğimiz pazar kimyasal gebelik geçirdim ve zor günler atlattım endokrinoloji doktorum tsh ile ilgisi yok dedi kadın doğum doktorum evet var dedi Allak bullak oldum endokrinoloji doktorumu değiştiremem çünkü onca doktordan sonra zor karar verdim birkaç doktorla daha görüştüm ve ilaç dozumu düşürdüler şu an çok korkuyorum çünkü Anti tg zaten biraz yüksekti doz düşünce iyice yükselecek...dua edin benim için...inşallah herkes iyidir...
 
canım ya çok geçmiş olsun çok ama çok üzüldüm. Ben de 3 tane yaşadım biliyorsun gerçekten çok yıpratıcı.
Ama hamile kalabiliyorsun en azından.
Değerin kaçtı hcg? Benim mesela 22 ile öğrendim 45 oldu 2 gün sonra 2 gün sonra 53 oldu katlanmadı.
Dr lab hatası mı diye yeniden yaptırdı 54 oldu. Senin değerin kaçtı.
Ben de geçtiğimiz ay geçirdim. Geçen hafta reglim bitti. 15 güne yakın kananam oldu neredeyse çok korktum başka bir şey var diye.
 
senin anti tg mi yüksekti anti tpo değil miydi?
Anti tg kaçtı senin?
acilen bir şey soracağım sana.
 

Çok ama çok teşekkür ederim değerim 13.47 ile öğrendim sonra 45 oldu daha sonra 92 ve kahverengi lekelenmedin ardından kanama başladı gittiğimizde 7 idi ne kadar zormuş Allah kimseye yaşatmasın keçiboynuzu özüne devam ediyorum şimdi vücudum çok kansız kaldı sürekli kan ver kan kaybet bunun dışında önerebileceğin birşey var mı? Ben gebe olduğumu bilmeden röntgene girmiştim elimdeki platin için acaba o mu sebep oldu diye sürekli sorguluyorum...
 
senin anti tg mi yüksekti anti tpo değil miydi?
Anti tg kaçtı senin?
acilen bir şey soracağım sana.

Anti tg 12.45 benim tabi sorabilirsin doktorum nedenini açıklayamıyoruz diyor çünkü pet bt ye girdim aralık ta çok şükür hiçbir sıkıntı yok pet de en ufak bir kanser hücresi bile takılıyor cihaza ama nedeni yok
 
ben de geçen ay aynı şeyi yaşadım. Bilmeden tomografi çektirmiştim ve ilaç kullanmıştım.
Mutlaka etkisi vardır diye düşünüyorum. Çünkü vucut mükemmel bir mekanizma sağlıksız bir şeyi kabul etmiyor.
İkimizin de önümüzdeki ay yumurtlaması sıkıntılı olacak. Neyse buna da şükür sağlıksız olmasındansa...Keçiboynuzu özü mükemmel bir besin sakın bırakma onu. Sağlıklı olarak yediklerimizden bol bol tüket canım. İnşallah her şey yoluna girecek.
 

Soru 1: Neden senin bir tek Anti TG ne bakılıyor? Neden anti TPO bakılmıyor? Dr Anti TG yüksekliği için bir şey demiyor mu? Yani neden olurmuş? Sana haşimatosun demedi demi? Benim de Anti TPO normal ama Anti TG 1 ay önce 11 gibiydi sana yakın. Belki daha çok yükselmiştir. Dr bana “Anti TG nin tek başına yüksek olması önemli değil” dedi. Senin TSH kaç normalde? Yani Anti TG yüksekliği için tek başına ilaç veriliyor mu?
 
Soru2: derindenizlerden nin kendi topikinde bir yazı okudum bugün.
http://www.kadinlarkulubu.com/forum...cin-tum-gida-meyve-ve-sebzeler.644693/page-38
Düşük için Anti TPO yüksekliğine bakılıyor demiş. Benim de gezdiğim bir çok tiroid sayfasında Anti TG den söz etmiyor. Hatta bir yerde şöyle okudum " Anti TG nin tek başına yüksekliği çok bir şey ifade etmez ileride olası bir tiroid sorunu az çalışması/çok çalışması gibi bir sinyal olabilir ya da hiç bir şey olmayabilir."
Bu durumda senin anti TPO na neden bakılmıyor?
 

soru 3: son soru: ) Normalde tiroid ca geçmişi olan insanlar TG hormonuyla takip edilirmiş. Yani Anti TG değil. Tiroglobulin hormonu kanda tekrar yükselirse bu nüks ettiğini gösterirmiş. Ancak tiroidi olan insanlarda bu değer bakılmazmış. Bakılması için tiroid dokusunun tümünün alınmış olması lazımmış. Bu değerine bakıldı mı daha önce senin? Çünkü ben daha önce Anti TG ile TG yi karıştırıyordum. Aynı şey sanıyordum ve sadece anti TG yüksekliği bana sanki nodülümün kanserleşme yolunda olduğu hissi veriyordu.
 

Tg me aralık da bakılmıştı 0.8 çıkmıştı sanıyorum bende şu an yazdıklarını okuyunca şok geçiriyorum gerçekten bunu bir prof nasıl düşünemez aynı anda da Anti tg me bakar çünkü ben total troidektomi oldum yani tümüyle alındı tiroidlerim...tpo ya ise hiç bakılmadı şu an döktüm tüm dosyayı inceliyorum...bazı kimyasallarda doktorlar korunma vermiş doktorum bana bir yorum yapmadı...ertesi ay hamile kalma oranı çok yüksek oluyormus rahim kendini gebeliğe hazırladığı için bende bu ay ovü testlerinden kullanayım diyordum...peki kimyasal in sence tiroidle bağlantısı olabilir mi?
 
Anti TPO bakılmaması çok enteresan gerçekten. Bu topikte de genelde Anti TPO bakılıp Anti TG sine bakılmamış kızların. Bu benim kafama çok takılıyor. Sen anti TPO baktır bence bir ara.
Rahim temizleniyor da benim de doktorum 2 ay yumurtlama olmaz ya da kalitesiz olur demişti. Ben de regl bittikten sonra dr ye gittim yumurtam ne durumda diye. "hiç yok dedi bu ay hamile kalma şansın hiç yok" dedi bana. O yüzden bu iki ay kendimi kasmayacağım yani ekstra bir çaba vermeyeceğim. Yine de kısmet. Düşükten sonra hamile kalan çok var, KK da topikler var bak bir ara ama çok da gezme insanın psikolojisi etkileniyor. "herkes kalmış ben de kalabilirim" gibi bir psikolojiye giriyor.
Ovu testi kullandım ben ama tam verim alamadım o sıra regl düzensizdi benim. Tiroidle kesinlikle ilgisi var zaten kesinlikle hem de..TSH kaç çıktı peki senin son kontrolde. T3,T4?
 
Merve bir şey daha soracağım. Çünkü bunu yaşayan en bilinçli ve canlı örnek sensin çevremde.
0,8 çıkan değerin Anti TG mi yoksa sadece TG mi? Bu çok önemli benim için.
 
Merve bir şey daha soracağım. Çünkü bunu yaşayan en bilinçli ve canlı örnek sensin çevremde.
0,8 çıkan değerin Anti TG mi yoksa sadece TG mi? Bu çok önemli benim için.

Sadece tg 0.8 değerim...Anti t3: 5.23 t4: 25.41 (referans aralığı 9/25) yanı bu biraz yüksek tsh da 0.072...bende işin ucunu bırakmadım zaten tsh ile ilgili olduğunu düşündüğüm için jinekolog diyor ki normal değerler de önemli değil ca hastası olman en sonunda "yaaaa benim normal değil düşük anlamıyorsunuz sanırım" diye çemkirdim...ve dedim MeRVe önce normale dönmesi gerek senin bu tsh in yoksa gebelik mebelik olmayacak...evet pazar gününden beri bakmadığım başlık kalmadı kafayı yiyeceğim öyle mi olur böyle mi olur...
 
canım şöyle bir şey var. Düşük olması bildiğim kadarıyla gebeliğe engel değil yüksek olması çok daha tehlikeli. Ama senin de 0.1 in altında olması gebelik için sorun olur mu bilemedim şimdi. Normalde gebelik topiklerine de bakarsan tiroid sorunu olanlar 2 in altına düşürmeye çalışıyor. 2,5 üstü hatta 2 üstü gebelikte olmaması lazım. T4 in referans aralığı ne kadar da yüksekmiş öyle. Bence de ca geçmişinin olması önemli değil naısl olsa şu an çok şükür ki bir şey yok.
Allah bir daha yaşatmasın inşallah. Korkusu bile yetiyor.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…