TETANOZ
Hastalık
Tetanoza yol açan bakteri vücuda, derideki kesiklerden girer. Bir iğne deliğinden ya da çizikten bile girebilen bakteri, çivi veya bıçak gibi aletlerin meydana getirdiği derin yaraları, kesikleri daha çok tercih eder. Tetanoz çocuklara; şiddetli yanıkları, kulak enfeksiyonlarını, diş enfeksiyonlarını veya hayvan ısırıklarını takiben de bulaşabilir. Paslı çiviler çoğu zaman, tetanoz nedeni olarak suçlanır ama hastalığın nedeni çivideki pas değil, tetanoz bakterisidir. Tetanoz size paslı çividen olduğu kadar, parlak, lekesiz bir çividen de bulaşabilir.
Tetanoz mikrobu, genellikle toprakta yaşayan, vücuda çok küçük yara ve kesiklerden dahi girebilen bir mikroptur. Mikrop salgıladığı "tetanoz zehri" ile omuriliğe ve sinir sistemine zarar vermekte ve gelişmiş tüm tedavi olanaklarına rağmen hala 10 hastadan 6''sının ölümüne yol açmaktadır. Oksijensiz ortamda yaşayan bu mikrop paslı çivi, bıçak gibi maddelerin yanı sıra cam kesiği, hayvan pisliği ve açık yaraların toprakla temas etmesi ve sonucunda insanlara bulaşmaktadır.
Tetanoz hastalığı en sık yaşamın birinci ayının bitiminden önce görülmekte ve "yeni doğan tetanozu" adını almaktadır. Yeni doğan bebekler, tetanoz mikrobuyla ya sağlıksız şartlardaki doğum esnasında yada doğum sonrası göbek bağının steril olmayan koşullarda kesilmesi nedeniyle karşılaşmaktadır. Doğum sonrasında göbek kordonunun mikropla temas etmiş bıçak, jilet ve hatta cam ile kesilmesi sonucunda bebeğe bulaşmakta ve kana karışan mikroplar yoluyla hastalık ortaya çıkmaktadır. Bu bebeklerin hemen hepsi her türlü tedaviye rağmen daha yaşamın ilk günlerinde ölmektedirler. Tetanoz hastalığının bebeklerdeki en önemli üç belirtisi; emme güçlüğü kasılmalar ve teskin edilemeyen ağlamadır. Bebekleri yeni doğan tetanosundan korumak için, anne adaylarının gebeliklerinin 3. ayından sonra mutlaka tetanoz aşısı olmaları gerekmektedir. Tetanoz aşısı hem anneyi hem de bebeği koruyacağı gibi ne anne nede doğacak bebeğine karşı zararlı bir etkisi olmaz. İster hastanede, ister farklı bir ortam ve koşulda doğum yapılacak olsun tüm anne adaylarının aşılanması gereklidir. Bu uygulama devletimizin sağlık politikasıdır. Difteri, boğmaca ve tetanoz aşısı (3''lü karma aşı)
Arkadaşlar öncelikle merhaba ama ben her anne adayının bebeğinin sağlığı için yaptırması tarftarıyım. çünki doğumda bile kordon bağı kesilirken bu hastalığa yakalanma riski çok fazla. Çok araştırdım. 4doktora sordum hepside şiddetle tavsiye etti çünki her doğumda anne ve yeni doğan tetenoz riski altında ve buda bebekte ve annede ölümlere neden olabiliyor. Yukarda yazı size yardımcı olacak ve zaten bebeğe hiçbir yan etkisi yok onu sadece koruyor zaten doğduğunda hemen yapılan aşılardan biri bebeklerimize daha sağlıklı bir hayat için LÜTFEN AŞIDAN KAÇMAYIN.....
BENİM DOKTORUM Bebeğimin 20 haftalık olmasını bekledi yani uygun zaman o 2.dozu da 1 ay sonra zaten hiç acı hissetmiyorsunuz. sadece kolunuz sızlıyor birgün boyunca.... Aşı hayat kurtarır bunu bildiğinizi biliyorum. kesinlikle gerekirse bebeğiniz için ilaç bile kullanmak zorundasınız. Ama aşı çok önemli lütfen kendiniz ve bebeğiniz için TETENOZ aşınızı ihmal etmeyin ve doğumdan sonra kendinize aralıklarla 3 doz daha yaptırın bebeğinize de yapılıcak zaten çünki hayat bu hiç belli olmaz bir kesik nelere mal olabilir belli olmaz. Sağlıkla kalın....
Tetanoz bakterisi herhangi bir ortamda yaşayabilirse de genellikle toprakta, tozlarda ve gübrede bulunur. Bakterinin, derideki bir yaradan geçerek vücuda girmesinin ardından ilk semptomlar 3 günle 3 hafta arasında değişen bir süre (genellikle 8 gün) geçtikten sonra ortaya çıkar ve genellikle baş ağrısı, huysuzluk ve çene kaslarında spazm şeklindedir.
Difteriye yol açan bakteri gibi tetanoz bakterisi de vücutta bir toksin (zehir) yapabilir. Bu toksin vücutta yayıldıkça boyun, kol, bacak ve mide kaslarında spazmlara neden olur; çocuğun kemiklerinin kırılmasıyla sonuçlanabilecek derecede güçlü kas spazmlarına yol açar. Tetanozlu çocukların yoğun bakım servisinde haftalarca tedavi görmesi gerekebilir. Tetanoz günümüzde enderdir ve örneğin ABD’de her yıl 50 kadar vaka bildirilmekte, ama tetanoza yakalanan her 3 hastadan biri, ne yazık ki ölmektedir.