ilk önce hangi alanda çalışmak istersin buna karar ver, devlet mi özel sektör mü?
özel sektörünün gelişmiş olduğu ama devletin az alım yaptığı birşey okur da devlete girmek istersen çok zorlanırsın, senelerce atama beklersin. burada insanların konuları var, atanmadan bir iş yapamıyorlar, yani işten kastım hayat planı. her şeyi erteleyip atanma sonrasına bırakıyorlar, ne yapsınlar?
devlete de şu konuda güven olmuyor, mesela x bölüm, sen devlette çalışmak istediğin için tercih ettin. devlet o bölümün mezunlarına bu sene kadro verir, önümüzdeki sene de verir ama sen mezun olursun, adamlar alım yapmayı keser. buna çok şahit oldum ben, insanlar devlete girerim diye okuyor sonra bi bakıyorlar, mezun oldukları sene alım yok, sonraki sene de yok, sonraki sene de yok yok yok...
çok iyi karar vermen lazım ve sevebileceğin bir bölüm ve meslek olsun lütfen. eğer devlet düşünüyorsan atama durumu her şekilde zor, sen sınava girersin mesela, atama beklersin, atanamazsan vay haline. anlayışlı bir ailen, çevren yoksa anlamazlar. bak bilmem neresi memur alacakmış seni neden almıyorlar derler halbuki bi bakarsın adamlar senin okuduğun bölümden farklı bir bölüm için alım yapıyor. mesela sen mühendislik okudun, adamlar sağlık için alım yapacak. basın da o haberleri çarpıttığı için ailen sana yanlış ilanlarla filan gelirse hayattan soğursun :)