ama onlar işyerine gidiyor, düzenli/sürekli iş.
düzenli/sürekli iş değil de mesela tercümanlık gibi günlük/saatlik işlerde yol ücretini ayrıca verirsiniz, racon böyle. hatta dünyada da böyle +yol + yemek +kalacak yer şeklinde olan işler var
atıyorum noteri de evinize çağırsanız yol ücretini verirsiniz ki o taksiyle gelir
atıyorum manikürcünüzü de çağırsanız verirsiniz.
ya da atıyorum usta da çağırsanız uzak bir yerdeyseniz o da bir kaç gün gidip gelecekse yolu katıp fiyat söylüyor. 1 kerelik geliyorsa yol parasını zaten almış oluyor.
valla kimse kusura bakmasın da
zaten öğretmen bir insan için eve temizlikçi almak lükstür - linç is coming
yani dünyada da bu böyledir (belki taylandda filan değildir bilmiyorum ama modern dünyada böyledir)
ortalama düz bir memur ortalama düz bir beyaz yaka eve temizliki filan almaz yani, alamaz.
bizde emek çok ucuzdu, artık değil. buna alışsak iyi olacak...
e bir de bizde "eve kadın almak" hatta "bugün kadın gelecek" filan diye anlatılan bir iş bu. mesela benim babam ve onun nesli için evlere temizliğe gitmek neredeyse o..luktan hallice bir şey... o kadar saçma sapan kafalar var ülkede (erkek adam karısını onun bunun evine mi yollar kafası). evlere temizliğe giden kadınların genelde dul, kocası hayırsız, eğitimsiz kadınlar olduğunu görerek ve öyle içselleştirerek büyüdük biz koca bir nesil. işini yapıyor mis gibi parasını alıyor demedik ki!
üstüne "iş yaptırmak" gerçekten bir sanat! hele mavi yakaya iş yaptırmak için sanatçı değil virtüöz olmak gerekir....
kendi işini yapan bir insan olarak insan çalıştırmak ne kadar zordur iyi biliyorum.
ama kadınlarımız aman Aysun hanım halı sildirmiyor ben sildirirsem bana gelmez ama Çağla hanım 2+1 eve 400 veriyorsa ben 450 vereyim..diye diye diye temizlikçi hanımları tepelerine çıkarttılar.
neyse kısacası beyaz yaka nasıl starbucks'ta maliyti 5 lira kahveye 80 lira verince kendini zengin hissediyorduysa temizlikçi çağırıp da yine zengin hissediyordu. ama ben de doğru düzgün iş yapan temizlikçi kimseden duymuyorum. (hayatımda almadımi bilmiyorum). Bu lüksüne büyük oranda veda ederse şayer (akıllanırsa yani) piyasa da yeni bir denge bulur.