Tembellik, Halsizlik Sürekli Erteleme Alışkanlığı

ütüden mi başlayım ben şimdi o zamn mevcut dağınıklığı toplamaya

utu en son bence. once camasirlarini at makineye. ardindan ortaligi duzenle derle topla. sonra eline makine al supur. toz al evde. sonra paspas. toplasan bi saatini almaz bunlar. isin bittikten sonra utu masasini tv karsisina cek, bi yandan izle bisiler bi yandan utunu yap. oda bitince yemek yapacaksan onu hallet, tekrar dinlenme moduna gec.

kendi evinize adapte olamamissiniz.
ilk önce düzenleyin. yatak odasi ve kiyafetlerle baslayin. genelde yilanin basi camasirlar oluyor. burda marie kondo yöntemi kullanabilirsiniz.
sonra mutfak. tüm kapaklari acin ve uzun uzun süzün gözünüzle. kendinize yeni bir sistem yaratin ve fazlaliklari atin. acimadan. plastik, ivir zivir asiri gereksiz.
kablolar icin IKEAda kablo toplayici var. benim kabloya fobim var. sarj aletim bile dolabin icinde durur.
banyoyu sabahlari toplayin- ben öyle yapiyorum. evden cikmadan 10 dakika önce hemen temizliyorum.
asla salmayin. herseyin yeri olsun.
bende ilk evimi asiri minimalist kurmustum. dolaplarin eksikligi daginiklikla cikti karsima. her odada toplayici dolap olsun. raf degil, kapakli dolap. kolay silinen tarzdan.
ben daginikligi ve pisligi sevmedim icin evime psilik tutan bir parca bile almadim. halim, perdem yok mesela.

şöyle bir TED talks var erteleme hastalığı ile ilgili, ben kahkahalar atarak izlemiştim, hem eğitici hem eğlenceli :) Altyazıda Türkçe seçeneği de mevcut :)

Konuşmacının da söylediği gibi hepimiz bu ertleme hastalığından muzdaribiz, kimimiz daha az kimimiz daha fazla, bu yüzden kendinizi suçlamayın. siz çözüm yolu arayarak ilk adımı atmışsınız zaten.

Bence erteleme hastalığı ile ilgili hayati olan, önceliklerimizi belirleyip sınırlı enerjimizi bu önceliklere göre harcamak, sonrası gelecektir :super:

şöyle bir TED talks var erteleme hastalığı ile ilgili, ben kahkahalar atarak izlemiştim, hem eğitici hem eğlenceli :) Altyazıda Türkçe seçeneği de mevcut :)

Konuşmacının da söylediği gibi hepimiz bu ertleme hastalığından muzdaribiz, kimimiz daha az kimimiz daha fazla, bu yüzden kendinizi suçlamayın. siz çözüm yolu arayarak ilk adımı atmışsınız zaten.

Bence erteleme hastalığı ile ilgili hayati olan, önceliklerimizi belirleyip sınırlı enerjimizi bu önceliklere göre harcamak, sonrası gelecektir :super:

izliycem ilk fırsatta çok merak ettim :))

kendi evinize adapte olamamissiniz.
ilk önce düzenleyin. yatak odasi ve kiyafetlerle baslayin. genelde yilanin basi camasirlar oluyor. burda marie kondo yöntemi kullanabilirsiniz.
sonra mutfak. tüm kapaklari acin ve uzun uzun süzün gözünüzle. kendinize yeni bir sistem yaratin ve fazlaliklari atin. acimadan. plastik, ivir zivir asiri gereksiz.
kablolar icin IKEAda kablo toplayici var. benim kabloya fobim var. sarj aletim bile dolabin icinde durur.
banyoyu sabahlari toplayin- ben öyle yapiyorum. evden cikmadan 10 dakika önce hemen temizliyorum.
asla salmayin. herseyin yeri olsun.
bende ilk evimi asiri minimalist kurmustum. dolaplarin eksikligi daginiklikla cikti karsima. her odada toplayici dolap olsun. raf degil, kapakli dolap. kolay silinen tarzdan.
ben daginikligi ve pisligi sevmedim icin evime psilik tutan bir parca bile almadim. halim, perdem yok mesela.
marie kondo yöntemi nasıl bir şey il defa duydum :)

bu benim ya, son 1 haftadır yığınla iş bekliyor ama ben yataktan kalkmasam kalkmam.. kışçı olduğum halde havalar da çok etkiliyor beni.. ama benim senden bir farkım bana kadın geliyor her hafta, ütüyü de ütüye gönderiyorum.. kapıdan gelip alıyorlar, kapıya bırakıyorlar.. ütüyü sen de o şekilde halledebilirsin.. eve kadın çağır dağınıklığı, bulaşıkları da o halletsin bitti gitti..

Bende şeyim mesela ev dağınıkken ölüp bitiyorum, gözümde büyüyor büyüyor bir tembellik basıyor. Toplayıp, temizlediğimde mutluluktan ölüyorum. Kahvemi alıp resmen evi dolaşıyorum hayran hayran bakıyorum. Evin o toplu temiz haline baktıkça gidip süpürgeyi elime alıp tekrar temizlemek istiyorum. Böyle yerlere yatayım pandalar gibi yuvarlanayım. Toz bezini tekrar almak o temiz tv ünitesini falan tekrar tekrar silmek parlatmak istiyorum. Parlayan yemek masasına yanağımı dayamak, aman Allah'ım çok güzelsin demek istiyorum. Evden çıkıp, tekrar kapıyı açıp yeni temizlik yapılmış ev kokusunu içime çekmek istiyorum. Sonra sabah bir kalkıyorum koltuğun altında bir parmak toz kendimi koltuğa atıp depresyona giriyorum.

Ben de yeni evliyim ve sizi anlayabiliyorum. Gerci ben calismiyorum ama buna ragmen yorucu geliyor bazen cok bunaliyorum. bekarken calisiyordum ve ailemle yasadigim icin ev isi yemek vs derdim yoktu. Evlenince biranda koca bir evin isi bana bakmaya basladi:)) ozellikle aksam yemeginden sonra cikan bulasiklar:halay:iki kisiden nasil bu kadar bulasik cikiyor pes. Makineye yerlestirmek ve elimde yikadigim tencerelerle resmen bi dunya vaktim gidiyo. Benim icin gunun en yorucu zamani aksam yemeginden sonraki zaman resmen. Ne kadar yorgun da olsam aksamdan bulasik birakmam. Mutfak daginik oldu mu tum enerjim gidiyo. Onun disinda ev islerini haftada bir yapmaya calisirim genelde. Camasir sepeti dolunca hemen kisa programa atarim. daginik bi yer oldu mu hemen duzeltirim cunku daginiklik beni mutsuz eder. Yemek yapmak biraz dert, ne yemek yapacagim diye dusunurum her seferinde.

bu benim ya, son 1 haftadır yığınla iş bekliyor ama ben yataktan kalkmasam kalkmam.. kışçı olduğum halde havalar da çok etkiliyor beni.. ama benim senden bir farkım bana kadın geliyor her hafta, ütüyü de ütüye gönderiyorum.. kapıdan gelip alıyorlar, kapıya bırakıyorlar.. ütüyü sen de o şekilde halledebilirsin.. eve kadın çağır dağınıklığı, bulaşıkları da o halletsin bitti gitti..
ütüyü nereye gönderiyosun. ütü yapan yerler mi var yoksa kadın gibi mi:)
biraz cahilim bu konularda
kadının yaptığını beğeniyo musun.
ben bide şunu yap diyemem utanırım.
hani şey var ya temizliğe kadın çağrıp, pis görmesin diye evi temizlemek :KK31::KK70:

Bende şeyim mesela ev dağınıkken ölüp bitiyorum, gözümde büyüyor büyüyor bir tembellik basıyor. Toplayıp, temizlediğimde mutluluktan ölüyorum. Kahvemi alıp resmen evi dolaşıyorum hayran hayran bakıyorum. Evin o toplu temiz haline baktıkça gidip süpürgeyi elime alıp tekrar temizlemek istiyorum. Böyle yerlere yatayım pandalar gibi yuvarlanayım. Toz bezini tekrar almak o temiz tv ünitesini falan tekrar tekrar silmek parlatmak istiyorum. Parlayan yemek masasına yanağımı dayamak, aman Allah'ım çok güzelsin demek istiyorum. Evden çıkıp, tekrar kapıyı açıp yeni temizlik yapılmış ev kokusunu içime çekmek istiyorum. Sonra sabah bir kalkıyorum koltuğun altında bir parmak toz kendimi koltuğa atıp depresyona giriyorum.
aynen ben de öyle :) temizlediğim zaman bitmiş halini görünce içim açılıyo. ama bi yer dağıldı kirlendi mi yıkılıyorum :KK70:

Ben de yeni evliyim ve sizi anlayabiliyorum. Gerci ben calismiyorum ama buna ragmen yorucu geliyor bazen cok bunaliyorum. bekarken calisiyordum ve ailemle yasadigim icin ev isi yemek vs derdim yoktu. Evlenince biranda koca bir evin isi bana bakmaya basladi:)) ozellikle aksam yemeginden sonra cikan bulasiklar:halay:iki kisiden nasil bu kadar bulasik cikiyor pes. Makineye yerlestirmek ve elimde yikadigim tencerelerle resmen bi dunya vaktim gidiyo. Benim icin gunun en yorucu zamani aksam yemeginden sonraki zaman resmen. Ne kadar yorgun da olsam aksamdan bulasik birakmam. Mutfak daginik oldu mu tum enerjim gidiyo. Onun disinda ev islerini haftada bir yapmaya calisirim genelde. Camasir sepeti dolunca hemen kisa programa atarim. daginik bi yer oldu mu hemen duzeltirim cunku daginiklik beni mutsuz eder. Yemek yapmak biraz dert, ne yemek yapacagim diye dusunurum her seferinde.
evlilik çok zormuş :KK70: hiç böyle hayal etmemiştim.
gerçekten de dediğin gibi koca bir evin işi sana bakıyor.
gözümde öyle büyüyor ki. yapmasam da sürekli kafamın bir yerinde enerjimi emiyor.
ev kafamda büyüye büyüye malikane gibi oldu :KK70:

ütüyü nereye gönderiyosun. ütü yapan yerler mi var yoksa kadın gibi mi:)
biraz cahilim bu konularda
kadının yaptığını beğeniyo musun.
ben bide şunu yap diyemem utanırım.
hani şey var ya temizliğe kadın çağrıp, pis görmesin diye evi temizlemek :KK31::KK70:

ütü için yerler var, google a yaz firmalar var onlar gelip alıyor.. mesela benim ki n... d.. diye bir yer (reklam olmasın :KK53: ) bu güne kadar çok kadın denedim, herhalde 20 olmuştur.. en sonuncusunu referanslı aldım, yaklaşık 4 aydır beraberiz çok memnunum.. bende orayı yap burayı yap diyemediğim için 20 tane değiştirdim, kaloriferi bile silmeden giden tanıyorum :KK53: ilk aşamada firmalardan çağırabilirsin istersen, evin kabasını hallederler sen de ne istiyorsan not kısmına yazarsın sitelerinden.

aynen ben de öyle :) temizlediğim zaman bitmiş halini görünce içim açılıyo. ama bi yer dağıldı kirlendi mi yıkılıyorum :KK70:
Bak sabah temizlik yaptım yine yapasım geldi :KK70:

Ben de doğum yapana kadar her hafta temizliğe yardımcı alıyordum. Doğumdan sonra bir kere daha geldi. Sonra neden bilmiyorum çağırıp temizlettirmeye bile üşeniyorum. İki tane çocuk var ve zaten sabah yine eski haline dönüyor diyorum. Fakat başlayacağım yine.

Bak sabah temizlik yaptım yine yapasım geldi :KK70:

Ben de doğum yapana kadar her hafta temizliğe yardımcı alıyordum. Doğumdan sonra bir kere daha geldi. Sonra neden bilmiyorum çağırıp temizlettirmeye bile üşeniyorum. İki tane çocuk var ve zaten sabah yine eski haline dönüyor diyorum. Fakat başlayacağım yine.
maşallah yaa iki çocuğun altından kalkıyosan helal olsun. ben bi kocaya dayanamıyorum :KK70:
azıcık bende gaza geldim sanki

evlilik çok zormuş :KK70: hiç böyle hayal etmemiştim.
gerçekten de dediğin gibi koca bir evin işi sana bakıyor.
gözümde öyle büyüyor ki. yapmasam da sürekli kafamın bir yerinde enerjimi emiyor.
ev kafamda büyüye büyüye malikane gibi oldu :KK70:

Bizim 4 aya yaklasti evliligimiz ve evin bi cok seyi yeni yeni oturdu. En basiti uzun zaman elbise dolaplarinin icini duzenlemedim. Ceyizler geldiginde gecici olarak koymustuk kiyafetleri ve dolabin ici allaha emanetti. Zannedersem 2 ay sonra yaptim:KK48: o yuzden o mutfak dolabi erteleme duygunuzu anliyorum:)) ben de mesela kuruyan camasirlari gunlerce bekletebiliyorum, katlayip yerlestirmek olum gibi geliyo :KK70: size onerim her cumartesi su kismi yapicam diyek kendinize parca parca hedefler koymaniz.

Bizim 4 aya yaklasti evliligimiz ve evin bi cok seyi yeni yeni oturdu. En basiti uzun zaman elbise dolaplarinin icini duzenlemedim. Ceyizler geldiginde gecici olarak koymustuk kiyafetleri ve dolabin ici allaha emanetti. Zannedersem 2 ay sonra yaptim:KK48: o yuzden o mutfak dolabi erteleme duygunuzu anliyorum:)) ben de mesela kuruyan camasirlari gunlerce bekletebiliyorum, katlayip yerlestirmek olum gibi geliyo :KK70: size onerim her cumartesi su kismi yapicam diyek kendinize parca parca hedefler koymaniz.
benim de 5, 6 ay fln oldu.. gittikçe daha kötüye gidiyor :)
biraz araştırdım erteleme alışkanlığından kurtulmak için gbi şeyler google dan
diyor ki 2 dk lık bir işse onu hemen yapın. 2 dk kuralıymış bu :)
bir de çekmeceleri tek tek yapın diyor.
benim yapım da hiç öyle değil bir kez başladım mı hepsini bitirmem gerek, ya da hiç yapmıycam :KK70:
ya siyah ya beyaz:kızgın:

maşallah yaa iki çocuğun altından kalkıyosan helal olsun. ben bi kocaya dayanamıyorum :KK70:
azıcık bende gaza geldim sanki
Evlendiğim ilk bir sene anne evinde tembel ben adeta çalışkan arıya dönmüştüm. Sonra saldım. Şimdi orta karar. Zamanla düzen oturacak merak etme. Bilgisayarımın arka planını kocaman harflerle şunu hazırlayıp yaptım.

"Bir planı etkili kılmanın yolu onu başlatmak değil, yönetmektir. YÖNET!"

Yazdığım için belli bir disiplin içinde olmam gereken zamanlarda evin her yerine bunu yazıp asıyorum. Buzdolabımda bir liste yapıyorum ve yaptığım her işten sonra üstüne bir çizik atıyorum. Böylece motive oluyorum ve beni daha fazlasını yapmaya itiyor. Eski evimde salonun duvarına postitlere (büyük not kağıtlarına) o gün ki işlerimi yazar ve yapıştırırdım. En son ki görevim kendimi mıtlu etmek olurdu. Mesela banyoyu temizle. Eksilen her kağıttan aonra daha fazlasını yapasım geliyordu.

Merhaba arkadaşlar
Yeni evliyim çalışıyorum aynı zamanda yüksek lisans derslerini bitirdim tez aşamasına geldimm orda kaldım.
Her şeyi erteliyorum evi şu an bi görseniz. her yer her yerde dağınıkk. yıkanacak çamaşırlar birikmiş, bulaşıklar birikmiş, ütülenecekler üst üste yığılıp bir dağ olmuş durumda:110:
Hiç birşeye yetişemiyorum. kendime hiç zaman ayıramıyorum, hiç kendime bakmıyorum. evlendiğimden beri 10 kilo aldım 6 ayda. ben her gün mutlaka yürüyüşe giderdim spor salonuna giderdim.:KK43:
Tez konusu bile belirleyemedim
sürekli uyumak istiyorum hiç bir şey yapmak istemiyorum.
doktora gittim vitamin değerlerim düşük diye ilaçlar iğneler ama değişen bişey yok
özellikle ev işleri sinirimi çok bozuyo.
örneğin cumartesi yapıyorum bütün temzliği eşim çalışırken.
her yeri temizliyorum çamaşırları fln yıkıyorum. o gün akşam yemek yiyip mutfak dağılınca sinirlerim çok bozuluyo
mesela ben oturmak istiyorum yorgun oluyorum. dizi izlemek istiyorum ya da oyun oynamak istiyorum. eşimle oynadığımız online bir oyun var.
hep kaçıyorum ev işlerini yapmaktan birikiyo birikiyo
ev işini yapıyosun yapıyosun yapıyosun hiç bitmiyo. bunu kaldıramıyorum resmen depresyona gircem.
bi yardım edin akıl verin nolur:cry::uykucu::uykucu::uykucu:
Sanki geçmişten kendimi okumuş gibi hissettim. İnsan ev işi yapmak yerine eşiyle vakit geçirmek istiyor. Şimdi bir de çocuğum var. Ancak ben hayatımı eskisinden daha düzenli yaşıyorum. Marie Kondo ve kapsül gardrop akımını da takip etmeye başladım. Erteleme hastalığı gerçekten büyük sorun onu farkettim. Bunu aşmak için iki yöntem deniyorum. Birincisi bir şeyi sonra yaparım moduna girdiğim an beynimdeki ses "erteleme hastalığı" diye hatırlatıyor ve hemen o an yapıyorum. İkincisi ise şu, benim en büyük dağınıklığım mutfak. Kendime bir kural oluşturdum. Eğer bir şekilde mutfak dağıldıysa ve yetişemiyorsam her mutfağa girdiğimde 8 parça iş yapıyorum ve sayıyorum içimden. Online oyunlardaki görevler gibi. Mesela su içmeye gittin mutfağa ve o sırada tezgahta 10 parça bulaşık var. 5 bulaşığı makineye koyuyorum. Tezgahı siliyorum 6, çöpü çıkarıyorum 7, yere düşmüş oyuncağı kaldırıyorum 8. O an komple temizlemesem bile her yapılan iş faydadır diyorum. Bir sonraki girişimde de diğerlerini yapıyorum.
Bir de bunun dışındaki tavsiyem her gün evinizdeki her odaya 5 dk verin. Aslında gözümüzde büyüyen dağınıklık 5 dkda toparlanabiliyor (mutfak hariç) Bir odaya girin ve saat tutun 5 dakika var ve o sürede maksimum iş yapmaya çalışın. Ben bebekten önce 5 dakikada yatak odasında yatak toplayıp kıyafetleri kaldırıp toz alıp yeri süpürebildiğimi keşfetmiştim. Bebekle olmuyor tabi. Bir de ne kadar az ıvır zıvır o kadar az iş.

Yeni evli sendromu diyelim biz buna.
Malesef ki bu böyle, istediğiniz kadar ev işi yapın temizleyin paklayın yine batacak yine batacak.
Ancak pratik çözümler bulmalısınız kendinize.
Birşeyler birikmeden önlemini alırsanız eğer, işleri yapmak daha basitleşir.
Sadece 1 koca gün ayırmak yerine, günün belli saatlerini (1 saat mesela) her gün ayırsanız, o zaman rahatlarsınız.
O zaman herşeye de vaktiniz olur.

Kendinizi ihmal etmeyin lütfen, o bir üzerinize yapıştımı öyle kalır.
Tecrübe ile sabit.
Kendi öz bakımınıza, sporunuza, kendinize ayırdığınız vakitlere dikkat edin, ödün vermeyin derim.
Hayat alışkanlıklardan ibaret.
Nasıl alışkanlığı başlatırsanız öyle gidiyor.

X