Tek çocuklu anneler, çocuklarınızı nasıl oyaliyorsunuz

Aynı şey değil tabiki siz daha fazla bunalıyorsunuzdur sürekli dip dibe ama aynı yaşta yeğenim var. Bir-iki haftalığına bir araya geldiğimizde dibimden ayrılmıyor. Gözümü onunla kapayıp, sabah yatağımda şebeklik yapmasıyla uyanıyorum. Bir kaç tane benim açımdan dinlendirici olan oyun keşfettim onları yazayım size.

1) Evin boş bir odasına nevresimlerle kocaman bir çadır kurmacılık. Çadırın üst dış kısmına led peri işıkları koyup yıldız efekti veriyoruz. İçine de bir fener ya da ışıklar yerleştirip çadırda film izlemecilik, çadırda kitap okumacılık, çadırda hikaye anlatmacılık filan oynuyoruz. Eğer saat geç olduysa da iç taraftaki ışıkları kapatıp telefondan çadırda yağmur fırtına sesi tarzı birşey açıyorum ambiyansı tamamlaması için 20 dk'de uykuya dalıyor mucize gibi birşey.

2) Youtubecılık, buna karşı çıkanlar olabilir ama o yaş çocukları zaten çoktan youtube'ı keşfetmiş oluyor. Bu da ekranı izlemek yerine aktif olarak birşeyler yaptıkları ve anlattıkları bir oyun o yüzden zararlı olmadığını ve kendini ifade etmek açısından yararlı olacağını düşünüyorum ben. Burada kanalıma hoşgeldiniz arkadaşlar diye başlayıp bıdır bıdır birşeyler anlatıyorlar, oyuncaklarını tanıtıyorlar, rutin işlerini ya da yaptıkları diy aktiviteleri filan gösteriyorlar. Siz de kendi işinizi yaparken bir yandan onları izliyormuş gibi yapıyorsunuz. Arada heyecanlı beğeni tepkileri verir, arada da videoyu durdurur ya da hızlandırır, geri alır falan filan gibi yaparsanız eğlenip kıkır kıkır gülüyorlar.

3) Klasik sessiz sinema ama yaşa uygun daha basit şeyler anlatmasını isteyebilirsiniz.

4)Google Earth'ten kafasına göre sokak sokak gezmecilik. Bunu uzaktan online oynuyorduk bi de biz bir yandan telefonda konuşurken. 1 Haftada gördüğüm en iyi yol tarif eden insan haline geldi beni gittiği yerlere götürmeye çalışırken. Ayrıca heceleme konusunda da etkili oluyor çünkü tabelaları vs okuması ya da sizin söylediğiniz yerleri yazıp bulması gerekiyor.

5)Küveti doldurup içinde takılmak. Yeterince büyük bir küvetiniz varsa bikinilerinizi giyip yanınıza içecek birşeyler ve ıslanmasını umursamayacağınız bir dergi filan alıp girin sizde yanına. En az bir saat rahat rahat oynar. Siz de yanında hem gevşer hem maske, peeling tarzı bakımlarınızı yaparsınız. Banyosu da aradan çıkmış olur böylece.

6)Bu engelliler haftası için okulun verdiği bir etkinlikti empati sağlamaya yönelik. Sessizce birşeyler söyleyip birbirinizin dudaklarını okumaya, gözleriniz kapalıyken gidip bir odadan belli bir nesneyi getirmeye, tek ayağınızı kullanmadan yürümeye vs. çalışıyorsunuz.

7)Birlikte birşeyler pişirmek, birlikte birşeyler ekmek, çiçekleri, çimleri sulamak, ne bileyim ütü yaparken yanınıza oturtup çorapları ona eşleştirmek vs. vs. bu tarz işleri de seviyorlar. Yapabileceği işlere onu da dahil ederseniz daha kolay meşgul olur.

8) Aklınıza gelen her çeşit sanat aktivitesi, düz boyama, taş boyama, boncukları ipe dizip kolye yapma, hamurdan/kilden figür yapıp kurutma sonra onu boyama, tuval alıp ona birşeyler çizme, origami cidden aklınıza ne gelirse

9) Birlikte süslenip püslenip şarkı, dans yarışması yapma.

10)Satranç, sudoku, lego. Henüz satranç bilmiyorsa birlikte tek tek fil, vezir, at vs. olup herbirinin hareketini zıplaya zıplaya yaparak öğretmeye başlayabilirsiniz.

11) Türkiye'deki akrabalara, okul arkadaşlarına, eşe dosta, hatta teşekkür amaçlı postacıya market görevlilerine kartpostal hazırlayıp gönderme.

Düşününce ilk aklıma gelenler bunlar ama sanırım asıl önemli olan ne yaparsanız yapın sizin de keyif aldığınız bir hale dönüştürmek. Sizi eğlenirken ya da ilginizi vermişken görünce çocuklar da hemen dahil olmak istiyor çünkü.

Iki çocugum var büyük 13 yaşında
Küçük 3 yaşında
Ama pek oynamazlar birlikte çünkü büyük ilgilenmek istemiyor
Bizim günlük yaptigimiz şeyler gelen de şunlar
Illaki oyun oynamak degil amaç
Birlikte de herşeyi zevkle yapabilirsiniz
Sabah etrafi birlikte toplariz küçüge görevler verince çok hoşuna gidiyor ( bu havluyu çekmeceye koy, oyuncaklari da sen toplarmisin gibi )
Kahvaltiyi birlikte hazirliyoruz yine minik görevler vererek
Yemek yapiyorsam ona da küçük bir tencere biraz mercimek bulgur ve kaşık veriyorum onlarla oyalaniyor
Camaşır topluyorsam kızım da mandalları topluyor
Temizlik yapiyorken onun da küçuk bir viladası var onunla silmeye calisiyor ( gerçi daha çok kirletiyor ama olsun 😊 )
Kedimiz var onunla ilgileniyor
Bahçeye iniyoruz nadiren pandemi sürecinde
Simdi apartmanimizda pozitif vaka oldugu için bahceye de inmiyoruz
Onun dışında oyun da oynuyoruz tabi
Oyun hamuru
Saklanbaç
Evcilik 😊 vs vs

Bunları da yapabılırsınız:KK66:

Eklentiler

• 544AB6AD-DE76-420F-8DC8-F533F302E6AF.png
    544AB6AD-DE76-420F-8DC8-F533F302E6AF.png
    606,8 KB · Görüntüleme: 82
  • 7FC83783-F39E-467C-8C3D-808EBE6CCF28.png
    7FC83783-F39E-467C-8C3D-808EBE6CCF28.png
    581,3 KB · Görüntüleme: 73
Ah kuzum nasıl anlıyorum onu ben sorunu şöyle çözdüm, herşeyi göze alarak iki elti, kaynana kayınbaba,görümce bide eltinmin kız kardeşinin olduğu sokağa taşınmakla buldum.

asıl sorum çocuğuma tek başına eğlenmeyi mutlu olmayı nasıl öğretebilirim. Ben keske baska ailede olsaydım bizim evimizde hiç cocuk yok diyor

Bu nedenle 9 yılın üzerine ikinci geliyor yakında .kızımın bu sözleri benim psikolojimi mahvediyordu kendisi ni çok güzel oyalayan bir çocuk ama çocuk çocuğu istiyor işte bahçede arkadaslariyla vakit geçiriyor artık.kardesini beklemek ona alışveriş yapmak bile bize yetiyor artık.bizim sağlıkla ilgili engeller vardı bebek için.yoldan geçeni bile eve çağırıyordu çok yalnızız bize gelin diye.meslegim gereği çocuğumla yapmadığım etkinlik yoktu.cocugun karakteri birde kimisi kalabalik aile seviyor bizimki o tip bir çocuk gürültü kalabalık aile büyükleri bebekleri çok seviyor

merhaba herkese,
Ben 6 yasinda bir kiz çocuğu annesiyim. Abd de yaşıyoruz ailelerimiz Türkiye'de. Yaşadığımız şehir ufak 3 5 Türk aile olan bir şehir. Kızım 3 yaşından beri kreşe gidiyor. Ben de pandemi olana kadar çalışıyordum, su an evdeyim. Pandemiye kadar okula gitmediği her gün ya parka ya kapali oyin alanlarına giderdik ya da burdaki diger ailelerle organize ettiğimiz bir etkinliğe katılırdık. Yani evden çıkmadığımiz günler cok nadir olurdu. Pandemiyle birlikte eve kapandık 2 ay hiç çıkamadık. Ilk haftalar gayet güzel geçti ailecek etkinlikler aktivitelerle gecti ama artık babası da işe başladı biz kızımla baş başa kaldık. Parklar hala açılmadı sadece yürüyüş izni var. Diğer Turk ailelerle de görüşmekten cekiniyoruz ev ortaminda buluşmak hala risk hızla vakalar artıyor. Ve ben ciddi bir şekilde bunalmış durumdayım. Artık oyun oynamaktan, aktivite dusunmekten çok yoruldum. Kızım kendi başına oynayan bir cocuk degil resim bile yapacak olsa yaninda beni istiyor. Babasi da ise başladı sabah gidiyor gece geliyor tüm gün baş basayiz.
Tek çocuklu aileler siz nasıl oyaliyorsunuz cocuklarinizi?
Yalnız başına vakit geçirmeyi nasıl öğrettiniz?
Günde kaç saat birlikte vakit geciriyorsunuz?
Ekran süreniz ne kadar?
Biz Türkiye de bile zorlanıyoruz bunu yapmakta senin durumun daha fenaymış. Peki Türk olmayan kreş arkadaşlarından sevdiklerini seçip görüşmeyi deneyebilirsin. Yabancı dilin var herhalde.
Pandemi sürecini bizde zor geçiriyoruz hala parka gidemiyoruz 25 aylık kızım benim. Anlatması da zor bunu yavruma. oynayacağımız herşeyi tükettik nerdeyse ama toparlamaya çalışıyoruz.

Bisiklete binmek serbest ise her gün içerisinde bir atıştırma molası da olan uzun bir bisiklet turu, eve dönünce o gün bisiklete binerken gördükleriyle ilgili 2 resim çizmek.

Hatta vakit geçsin diye bisiklet turu atıştırmalığını da kendisine görev verin bence, sizin direktif ve gözetiminizde ufak sandviçler hazırlasın. Veya siz hazırlayın o paketlesin vs.

Tabi bu tur sizinle olacak ve sizin vaktinizi de alacak ama evde oyalamaya çalışmaktan iyidir.

Evde uygun yeriniz varsa küçük bir çadır atın veya balkonunuza şişme bir çocuk havuzu.

Penceren bakıp ilk gördüğü 3 hayvanın resmini çizmek de olabilir.

İlk aklıma gelenler bunlar oldu.
Supersiniz 👍

Oglum 18 aylik. Biz de fazla disari cikmadigimiz icin enerjisini atamiyor. Surda durayim ben de, ozellikle bu aylarda cocugu olan anneler neler yapiyor bakalim
Oğlum 14 aylık. Ben top havuzu aldım.ilk ilgisini çekmedi. O yüzden içindeki topları çıkarıp, sevdiği oyuncakları koydum. (Dokun hisset kitaplarını, 2 tane top, sesli kitap, konusan köpek) Şimdi baya kendi kendine havuzun içinde vakit geciriyor. Sıkılınca evin için içinde beraber kuduruyoruz😂 ilk adım arabasında gezdiriyorum. Sonra akşam güneş gidince bebek arabasına koyup dışarda dolasıyoruz. Gelince banyosu, maması, mızmızlanması ve nihayet uyumasıyla kapanısı yapıyoruz

Oglum simdi kocaman oldu gerci ama kucukken de kendi oynardi. Ben o kadar oyunlarina dahil olmadim. Ustelik tek cocuktu. Okuyunca cok sasirdim. Cocugun kendi basina da birsey yapip hayal dunyasini gelistirmesi gerek. Sanirim siz oyle alistirmissiniz. Her dedigini yapmak zorunda degilsiniz. Kendi kendini oyalamayi ogrenmeli. Sizin de kendinize ayiracak vaktiniz olmali. 7/24 aktivite bulmak yorar insani.

Oglum simdi kocaman oldu gerci ama kucukken de kendi oynardi. Ben o kadar oyunlarina dahil olmadim. Ustelik tek cocuktu. Okuyunca cok sasirdim. Cocugun kendi basina da birsey yapip hayal dunyasini gelistirmesi gerek. Sanirim siz oyle alistirmissiniz. Her dedigini yapmak zorunda degilsiniz. Kendi kendini oyalamayi ogrenmeli. Sizin de kendinize ayiracak vaktiniz olmali. 7/24 aktivite bulmak yorar insani.
Benim oğlum çok ağlayan, sürekli kucak isteyen bebekti. Çok uğrastım kendi kendine oynaması için. Zor oldu ama ben çözümü yukarda yazdığım gibi havuz da buldum. İçine oyuncaklarını attım. Bi baktım oynuyor. İlk önce yere yakınına oturdum ama hiç müdehale etmedim. Kalktığım zaman o da kalkıp pesimden geliyordu. Sabırla konusa konusa oynarken koltuğa gectim. Derken simdi biraz biraz kendini oyalamasını öğrendi

merhaba herkese,
Ben 6 yasinda bir kiz çocuğu annesiyim. Abd de yaşıyoruz ailelerimiz Türkiye'de. Yaşadığımız şehir ufak 3 5 Türk aile olan bir şehir. Kızım 3 yaşından beri kreşe gidiyor. Ben de pandemi olana kadar çalışıyordum, su an evdeyim. Pandemiye kadar okula gitmediği her gün ya parka ya kapali oyin alanlarına giderdik ya da burdaki diger ailelerle organize ettiğimiz bir etkinliğe katılırdık. Yani evden çıkmadığımiz günler cok nadir olurdu. Pandemiyle birlikte eve kapandık 2 ay hiç çıkamadık. Ilk haftalar gayet güzel geçti ailecek etkinlikler aktivitelerle gecti ama artık babası da işe başladı biz kızımla baş başa kaldık. Parklar hala açılmadı sadece yürüyüş izni var. Diğer Turk ailelerle de görüşmekten cekiniyoruz ev ortaminda buluşmak hala risk hızla vakalar artıyor. Ve ben ciddi bir şekilde bunalmış durumdayım. Artık oyun oynamaktan, aktivite dusunmekten çok yoruldum. Kızım kendi başına oynayan bir cocuk degil resim bile yapacak olsa yaninda beni istiyor. Babasi da ise başladı sabah gidiyor gece geliyor tüm gün baş basayiz.
Ekran süreniz ne kadar?
Hangi saatte neler yapılacağı ile ilgili günlük plan yapabilirsiniz. Yemek saati, oyun saati gibi.. plana serbest zaman eklersiniz o vakitte tek başınıza vakit geçireceğinizi istediği bir şeyi yapabileceğini söylersiniz. İlk başlarda kısa süreli daha sonra süreyi uzatarak yanlız oynamaya aliştirabilirsiniz. Hazır bir planı vermek yerine onuda Planlama sürecine dahil ederseniz daha istekli olur. Onun istediği zamana istediği etkinlikleri yerleştirmek gibi.. planı uygulayabildiğiniz her gün için minik süprizler olabilir belki...
Oglum 18 aylik. Biz de fazla disari cikmadigimiz icin enerjisini atamiyor. Surda durayim ben de, ozellikle bu aylarda cocugu olan anneler neler yapiyor bakalim
Benim kızım da 18 aylık. Dışarı çıkamadıysak enerjiyi bitiremiyoruz bizde. Balkonda salincagimiz var sabah ona biniyoruz biraz. Onun dışında biraz bebeklerle oynuyoruz. Ama genelde kitaplarına bakmayı ve boyama seviyor. Boyama dediysem de işte karalama yani🤣🤣🤣 koridorda minik topları yuvarlamaca, emeklemece, kovalamaca yoruyor epey.. boş olduğu zaman sitenin parkına indiriyorum. Yemekti banyoydu derken gün bitiyor bir şekilde🤣 öğlen güzel uyuyor o zaman işlerimi yapıyorum değilse peşimi bırakmıyor..

Kızım 4 buçuk yaşında. O da çok fazla sevmiyordu kendi başına birşeylere yapmayi. Buna ben sebep olmuşum onu anladım Çok fazla etkinlik yaptım ilk çocuk olunca oldukça vaktim vardı bunun için. Oğlum doğunca da biraz vicdan yapıp yine herşeyi beraber yapmaya devam ettik.

Pandemi sürecinde bende başlarda çok zorlandım bu sebeple. Ama başlarda sıkılsa da kendi haline çok bıraktım. Günlük belli saatlerde yine beraber oynuyoruz. Kardeşi uyuduğunda anne kız saati yapmayı çok seviyor o ne istiyorsa onu yapıyoruz bazen sadece muhabbet ediyoruz, bazen bana bırakıyor ben genelde kutu oyunu seçiyorum. Sonra kendi kendine vakit geçirme zamanı diyorum, ister birşeyle oynasın ister canı sıkılsın müdahil olmuyorum. Böyle böyle alıştı kendi kendine oynamaya.

merhaba herkese,
Ekran süreniz ne kadar?
Bneimki dha küçük 6 aylik hep yanimda🥰 Ama ilerde kızım büyüyünce nasıl oluruz bilemiyorim🙈

merhaba herkese,
Ekran süreniz ne kadar?
tek basina vakit gecirmeyi tek kala kala ogrendi ama bizde de soyle bi problem var baskalariyla oynadigi zaman hep onlarin elindeki oyuncaklar vs daha kiymetli olmaya basladi surekli agliyo karsisindakinin oyuncagini almak istiyo aynisi olsa bile karsisindakinin elindeki daha kiymetli bu da kotu bi durum

bence ne aktivite bulalım modundan çıkmanız lazım

yani 3 yaş altı çocuk değil ki bu annesi aktivite bulsun

onlarda bile montesorri ekolü var

günlük hayatınıza katın

pandemide büyükler de ayy evde çok sıkıldık dediler bu teknoloji çağında

yani kafede oturanlar eskiden telefonları ile oynardı zaten şimdi de evde telefon ile oynayın deyinde dışarı çıkalım diyor herkes

ben hiç sıkılamadım daha izlenecek film okunacak kitaplarım var bir sürü

günlük olarak evde ne yapıyorsa kızınız onu yapsın boş zaman kalmayacak zaten

kahvaltı ahzırlansın toplansın günlük rutin işler yapılsın

örneğin çamaşırlar yıkansın katlansın vs vs

yemek saatinde o dolaptan malzemeleri getirsin siz doğrayın pişirme aşamasında da ona uygın görevler verin alarm çalınca kapatmak dahi olur

örneğin kedi ile özellikle oynanmaz ki onunla ilgili bir görev yapsın mamasını getirsin tarafın ne bileyim yatağını havalandırsın adı kedi ile oynamak olmasın ama

sonra hava almaya çıkın o esnada dönünce neler yapabilirsiniz onu konuşun

babasına akşama sürpriz hazırlayın çok önemli bir şey olması gerekmez

meyve doğrasanız da olur bir kapıda resim çizip zarfa koysanız da

bir de iletişim imkanı varsa arkadaşlara mail atın ya da watsapp vs ile onlara bir şeyler hazırlayıp gönderin video olur resim olur küçük oyuncaklar vs

tabii ki çocukla oyun da oynanır benim kocaman oğlum dün oynadığı bilgisayar oyununu babasının telefonuna da indirdi

birlikte oynayacaklarmış ekip olup oynadılar bir süre

siz de bir süre oynayın bir süre de herkese kendine zaman ayırma saati yapın

kolay gelsin

bu arada Türkçe konuşan arkadaş istiyorsa bene evde İngilizce ike zaman geçirmeyi biraz artırın acaba kendini ingilizce konuşanlaırn yanında ifade edemiyor mu

pandemi bitttiğinde de ingilizce konuşan arkadaşlar ile aktivite organize edin ki dil akışkanlığı oluşsun yani Türkçe düşünüp ingilizce konuşmasın

bir tanıdığımızın kızı ilkokula başlamadan türkiye ye gelmişti

evet bizlerle Türkçe konuşuyordu, konuşulanı da anlıyordu

ama ani durumda ingilizce tepki veriyordu

ağaca çıkmıştı inemedi ve hemen ingilizce olarak bana yardım edecek başka uzun boylu kimse yok mu diye bağırmıştı

ay uzun olmuş kusuruma bakmayın çenem düşmüş :))))

X