Tek çocuklu anneler, çocuklarınızı nasıl oyaliyorsunuz

Humpty dumpty

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
29 Ağustos 2016
155
179
merhaba herkese,
Ben 6 yasinda bir kiz çocuğu annesiyim. Abd de yaşıyoruz ailelerimiz Türkiye'de. Yaşadığımız şehir ufak 3 5 Türk aile olan bir şehir. Kızım 3 yaşından beri kreşe gidiyor. Ben de pandemi olana kadar çalışıyordum, su an evdeyim. Pandemiye kadar okula gitmediği her gün ya parka ya kapali oyin alanlarına giderdik ya da burdaki diger ailelerle organize ettiğimiz bir etkinliğe katılırdık. Yani evden çıkmadığımiz günler cok nadir olurdu. Pandemiyle birlikte eve kapandık 2 ay hiç çıkamadık. Ilk haftalar gayet güzel geçti ailecek etkinlikler aktivitelerle gecti ama artık babası da işe başladı biz kızımla baş başa kaldık. Parklar hala açılmadı sadece yürüyüş izni var. Diğer Turk ailelerle de görüşmekten cekiniyoruz ev ortaminda buluşmak hala risk hızla vakalar artıyor. Ve ben ciddi bir şekilde bunalmış durumdayım. Artık oyun oynamaktan, aktivite dusunmekten çok yoruldum. Kızım kendi başına oynayan bir cocuk degil resim bile yapacak olsa yaninda beni istiyor. Babasi da ise başladı sabah gidiyor gece geliyor tüm gün baş basayiz.
Tek çocuklu aileler siz nasıl oyaliyorsunuz cocuklarinizi?
Yalnız başına vakit geçirmeyi nasıl öğrettiniz?
Günde kaç saat birlikte vakit geciriyorsunuz?
Ekran süreniz ne kadar?

kızımı da anlıyorum o da artik sıkıldı evde durmaktan. Onun dünyası da oyun, ben de onun yerinde olsam ben de tek başıma oynamak istemezdim herhalde ama 35 yaşından sonra da 6 yaşın enerjisine uyup onun dünyasına giremiyorum malesef. 1 2 saatten sonra oyunlar etkinlikler hem ruhuma hem bedenime ağır geliyor

Türk sayısı az demişsiniz ama Türkler ile mi arkadaşlık yapıyor yani kreşten görüştüğü başka arkadaşları yok mu ?
Arada Onlar ile aktivite yapsanız ?
Hani arkadaş sayısı açısından soruyorum , küçükler çabuk sıkılıyorlar .

Biz de almanyadayız burda hemen hemen herşey normale döndü ama biz de hala kalabalık ortamlara girmiyoruz , ormanda gölde yürüyoruz, ya da bisiklet sürüyoruz . İmkanınız varsa öyle deneyin .

Bisiklete binmek serbest ise her gün içerisinde bir atıştırma molası da olan uzun bir bisiklet turu, eve dönünce o gün bisiklete binerken gördükleriyle ilgili 2 resim çizmek.

Hatta vakit geçsin diye bisiklet turu atıştırmalığını da kendisine görev verin bence, sizin direktif ve gözetiminizde ufak sandviçler hazırlasın. Veya siz hazırlayın o paketlesin vs.

Tabi bu tur sizinle olacak ve sizin vaktinizi de alacak ama evde oyalamaya çalışmaktan iyidir.

Evde uygun yeriniz varsa küçük bir çadır atın veya balkonunuza şişme bir çocuk havuzu.

Penceren bakıp ilk gördüğü 3 hayvanın resmini çizmek de olabilir.

İlk aklıma gelenler bunlar oldu.

Türk sayısı az demişsiniz ama Türkler ile mi arkadaşlık yapıyor yani kreşten görüştüğü başka arkadaşları yok mu ?
Arada Onlar ile aktivite yapsanız ?
Hani arkadaş sayısı açısından soruyorum , küçükler çabuk sıkılıyorlar .

Biz de almanyadayız burda hemen hemen herşey normale döndü ama biz de hala kalabalık ortamlara girmiyoruz , ormanda gölde yürüyoruz, ya da bisiklet sürüyoruz . İmkanınız varsa öyle deneyin .
Okuldayken yabancı arkadaşlarıyla vakit geçiriyordu mecburen ama okul dışında parkta bile başka cocuklarla oynamak istemiyor. Ingilizce konusmak istemiyormuş Türkçe arkadaşlarını istiyor. Biz de her gün yürüyüşe, bisiklet turuna, tenha yerlerde suya sokmaya vs. çıkıyoruz ama o da artık bizimle bisey yapmak istemiyor. Arkadaşlarım yoksa hic bi yere gitmek istemiyorum diyor. Evde de durmak istemiyor.

Bisiklete binmek serbest ise her gün içerisinde bir atıştırma molası da olan uzun bir bisiklet turu, eve dönünce o gün bisiklete binerken gördükleriyle ilgili 2 resim çizmek.

Hatta vakit geçsin diye bisiklet turu atıştırmalığını da kendisine görev verin bence, sizin direktif ve gözetiminizde ufak sandviçler hazırlasın. Veya siz hazırlayın o paketlesin vs.

Tabi bu tur sizinle olacak ve sizin vaktinizi de alacak ama evde oyalamaya çalışmaktan iyidir.

Evde uygun yeriniz varsa küçük bir çadır atın veya balkonunuza şişme bir çocuk havuzu.

Penceren bakıp ilk gördüğü 3 hayvanın resmini çizmek de olabilir.

İlk aklıma gelenler bunlar oldu.
Güzel tavsiyeler sağolun. Bunların hepsini yaptık artık istemiyor. Arkadaşlarım gelmeyecekse dışarı çıkmak istemiyorum diyor. Bahcede trampolini havuzu salıncağı var ama hic biri tek başıma zevkli değil ben cocuk istiyorum diye ağlıyor

asıl sorum çocuğuma tek başına eğlenmeyi mutlu olmayı nasıl öğretebilirim. Ben keske baska ailede olsaydım bizim evimizde hiç cocuk yok diyor
Görünen o ki siz fazla sosyalleştirmişsiniz, çocuğunuz evde sıkılmamış ki kendini oyalamayı öğrensin... benimki 6.5 yaşında. O da çok sıkılıyor. Bahçede tur atıyor tek başına, kendi kendine deneyler yapmaya çalışıyor mutfağa girip malzemeler karıştırıyor, önceden denizden topladığımız taşları boyuyor, kitap okuyor... tek başına yaptıkları bunlar. Ona evde görevler verdiniz mi? Mesela odasını topluyor mu, evcil hayvan besliyor mu? Bunlar da yalnız vakit geçirten etkinlikler olabilir

Görünen o ki siz fazla sosyalleştirmişsiniz, çocuğunuz evde sıkılmamış ki kendini oyalamayı öğrensin... benimki 6.5 yaşında. O da çok sıkılıyor. Bahçede tur atıyor tek başına, kendi kendine deneyler yapmaya çalışıyor mutfağa girip malzemeler karıştırıyor, önceden denizden topladığımız taşları boyuyor, kitap okuyor... tek başına yaptıkları bunlar. Ona evde görevler verdiniz mi? Mesela odasını topluyor mu, evcil hayvan besliyor mu? Bunlar da yalnız vakit geçirten etkinlikler olabilir
Haklısınız çok sosyallestirdik sıkılmaya vakti kalmadı. Şimdi şartlar değişince o da biz de bocalamaya başladık. Kedisi var ama kediyle oynarken bile anne gel kediyle oynayalım diyor. Sabah 9 akşam 5 okul saatleriydi. Gün içinde 8 saat uzak kalonca kalan saatlerimizde birlikte vakit gecirirdik. Çocuğa bu yaşına kadar tek başına nasıl vakit gecirilir hic öğretmemisiz. büyük hata yapmışız gercekten hayatta her koşula hazirlamak lazımmış çocuğu.

Bana biraz cocuk kendi kendini oyalamiyordan cok siz cocugu doyuma erken ulastirmissiniz gibi geldi.

Benim oglumda 4e yakin.
Bahcede plastik havuza giriyor, plastik kürek ve tirmikla bahceyi karistiriyor, mutfaktan biseyler alip sözde tarim yapiyor (boncuk makarna dikti gecen gün)
Kedilerle oynuyor. Scooter ve bisiklet sürüyor. Kamyon kepce gibi oyuncaklarini cikartip santiye kuruyor. Oyun hamuruyla oynuyor.

Biz ortak vakit icin genelde kurabiye yapiyoruz. Sonra da yiyoruz. Geceleri masal okuyorum. Baska pek bisey yok.

Ekran suremiz yok. Henuz hic bir sey izlemedi.

asıl sorum çocuğuma tek başına eğlenmeyi mutlu olmayı nasıl öğretebilirim. Ben keske baska ailede olsaydım bizim evimizde hiç cocuk yok diyor

sende ikinci bebişi yap oyun arkadası olsun çocugun ,

benım kızımda tek çocuk ama benım ki kendi başına saatlarce oyun oynayabilir ,
korona döneminde 2,5 ay hiçbir arkadaşıyla görüşmeden evde vakit geçirdi ,

Belli bir yaştan sonra çocuğu bazen reddetmek gerekiyor bence.
Oğlum da kendi kendine hiç ama hiç oyalanmazdı.
3 yaştan sonra ufak ufak işim var, şu bittikten sonra demeye başladım.
Eğer yeterince vakit geçirdiysek şu an canım istemiyor da diyorum.
Başlarda sıkkın sıkkın beni bekliyordu(en başlarda öfkeleniyordu), artık kendini oyalıyor beklerken.
Bu arada yaratıcılığı gelişti tek başına oynarken.

Haklısınız çok sosyallestirdik sıkılmaya vakti kalmadı. Şimdi şartlar değişince o da biz de bocalamaya başladık. Kedisi var ama kediyle oynarken bile anne gel kediyle oynayalım diyor. Sabah 9 akşam 5 okul saatleriydi. Gün içinde 8 saat uzak kalonca kalan saatlerimizde birlikte vakit gecirirdik. Çocuğa bu yaşına kadar tek başına nasıl vakit gecirilir hic öğretmemisiz. büyük hata yapmışız gercekten hayatta her koşula hazirlamak lazımmış çocuğu.

Iyi de bir gun bir virus gelecek ve sosyal hayatlarimiz bitecek diye dusunup, ortada bir sey yok onlem almamis olmamiz normal degil mi :)

Ben farkli bir şey tavsiye edecegim.
Bırakın sıkılsın.
Sıkılmak iyidir, yaraticiligi arttırır :)
Siz hala o doygunlugu surdurmenin pesindesiniz, gerek yok
Kademeli olarak biraz oyunlarinda yalniz kalsin. Sensiz sıkılıyorum diyorsa, oynama madem kenarda bekle diyin.
Apartmana tikilmamis sonuçta cocuk, bahceniz var, disari cikma imkaniniz var, inanin bir cok cocuga gore şartları cok cok iyi, bu kadar kendinizi yormayin :)

Benim cocuklar ev isi yapmaktan keyif aliyor, toz alma, odalarini supurme, balkon yikama vs yapıyorlar. Bunlar epey oyalıyor.
5 yasin ekran suresi pandemi oncesi 1 saatti.
Simdi 2.
Akil sağlığımı korumalıyım :) .

Benimki 3,5 yaşında. Her gün maskesini takma şartıyla parka gidiyor, scootera bisiklete fln biniyor. Şehirden uzak ormanlık alanlara gidiyoruz. Orada koşturuyoruz, kum fln eşeliyor. Bizim gibi karantinaya dikkat eden üç arkadaşımız var çocuklu, onlarla açık alanda bir araya geliyoruz haftada bir fln.
Ekrana ne yazık ki bu süreçte başladık. Günlük yirmi dk yirmi dk toplamda bir saat kadar tv izleme hakkı var. Yirmi dk da tabletiyle oyun oynuyor. Kalanı etkinlik, balkonda havuz, park bahçe, boyama, yapıştırma kesme

Her imkanı varmış. Üstelik bahçeli bir ortamdasiniz .

Her çocuk oyun arkadaşı ister bu çok normal ancak 7/24 sizi yanında istemesi normal değil , bu şekilde alismis.

İlk başta sorumluluk vermeye başlayın. Odasını toplasın, bir tamir işi verin .

Poğaça hamuru hazirlayin. Şekil versin tepsiye siz yanında olmadan.

" Sen bunları yapana kadar ben de işimi bitireceğim yada şu kadar sayfa okuyacağım , bakalım kimin işi önce bitecek " şeklinde diyerek yalnız bırakın.

Bu şekilde yalnız birşeyler yapacağı sorumluluklar vermelisiniz.

İlk başta direnirse yalnız kalmamak için siz kararli olun.

oyuncaklarını değiştirin. evdeki oyuncaklari satip yenilerini alin. benimki simdi yeni birsey istediginde satilmasini istedigi oyuncaginida söylüyor, boylelikle oyuncak secenekleri yenilenmis oluyor. ben ikinci el aliyorum cogunlukla.

ekran icin gunluk 5 etiket veriyorum, her bolum cin bana bir etiket geri veriyor. boylelikle 5 bolum cizgi film izlemis oluyor.

X