tek cocuk psikolojisi

haksizliktir degildir bilemem.ama kardes candir hayatta tutunacak bir daldir. biz gocup gittigimizde evladimiz kime siginacak basi dara dusunce kime sarilacak? ben bu dusuncelerle yavruma bir kardes yaptim. daha cok kucuk ama deli oluyor kardesi icin. umarim omur boyu boyle gorurum onlari..

Kendim tek çocuğum. Herzaman arkadaşlar gönüllü kardeş kardeşler zorunlu arkadaş lafını çok beğenmişimdir. Hep çok iyi arkadaşlıklarım oldu hep sosyal bir insan oldum. Birkere tek çocuklar daha sosyal ve daha girişkendir. Ama çoğunlukla daha şımarık olduklarıda gerçektir. Küçükken kardeşi olanlara çok özenirdim. Halada kardeşi olanlara çok özenirim. İlk gençlik ve yetişkinlik yıllarımda hep şahane arkadaşlıklarım ve dostluklarım olmasına rağmen ( ki hala devam ediyor bu dostluklar) kardeş eksikliğini hep yaşadım. Özellikle babamın kaybından sonra keşke kardeşim olsaydı dedim.

Çocuk konusunda ise iki kız annesiyim. Aralarından3 yaş 3 ay var bile isteye kendim ve eşim istediği için ve de ilk çocuğumuz da kardeş sevgisi tatsın diye ikinciyi yaptık. Şartlar elverseydi de keşke daha erken anne olsaydım ve hatta daha fazla çocuğum olsaydı. Hep özenmişimdir kalabalık ailelere. Ama eşimle çok düşündük ve bizim durumumuz iki çocuğu gönlümüzce yetiştirmeye elverdiği için iki çocuğumuz olmasına karar verdik. İlk bebeğimizde aklımızda bir cinsiyet tabi ki yoktu en önemlisi sağlıkla kucağımıza almaktı. İkincide itiraf etmek gerekirse yine kız olmasını istedim. Ama bunun sebebi kız evlat has evlattır ( bizim orda çok söylenen bir sözdür) lafı değil. Aynı cinsiyette olurlarsa birbirlerine ilerda daha yakın olurlar diye istemiştim. Çok şükür allah kalbime göre verdi. Ama bu ikincisi erkek olsaydı üzüleceğim anlamına gelmez. Çokda sevinirdim rabbim iki duyguyuda yaşattı diye.

Ben şanslıyım çocuklarımı kariyerimden fedakarlık yapmadan doğurdum ve büyütüyorum. Eğer bir fedakarlık yapmam gerekseydi o zaman çok çok istememe rağmen ikinci çocuğu yapmazdım. Çünkü bu birinciye de haksızlık olurdu. En basiti çocuklarım için arzuladığım eğitimden fedalarlık yapmam demek olurdu. Ayrıca kendi istek ve arzularımdan da fedakarlık yapmam gerekirdi. Bu sefer ilerde çocuklarıma senin için saçımı süpürge ettim deme ihtimalim artardı. Bunu çocuğuma yaşatmak istemedim. İşler yolunda gitti şimdilik benim iyi bir işim var eşimin iyi bir işi var ve çocuklarımıza kendi çapımızda verebileceğimizin en iyisini verirken kendi özel isteklerimizi de ertelemiyoruz.

Kısacası ikinci çocuk birinci var diye yapılmaz gerçekten eşler tarafından isteniyorsa yapılır. Ayrıca şartlar elveriyorsa yapılmalıdır. Doğan büyür kısmetiyle gelir vs gibi laflara aldanmamak lazım. Madem üni sınavına hazırlanıyorsunuz ve gençsiniz bence bu konuyu biraz erteleyin. Ayrıca yeni bebek kaybetmişsiniz bunun psikolojiside sizi etkilemiştir. İleride belki şartlar daha elverişli olur ve ozaman daha mutlu bir anne olursunuz.

maşallah maşallah
yok bebişim ürkme..her çcuk az ya da çok annesini uğraştırıyor.ama bir gülüşleriyle herşeyi unutuyor insan..
edit:annesi gibi cadı olursa,o zaman işn zor işte
Meleğim lan ben :) kanatsız hem de ahahahha

Allah hepsine saglık versin gerisi bos e yewrum

Haklisiniz. Sanirim artik vicdanim daha rahat. İkinciyi yapip imkanlari kisitlamak, hayallerimden vazgecmek yerine hem cocuguma daha rahat bir gelecek saglamak hem de univ hayalimi gerceklestirmek daha mantikli.

20 yaşında erkek kardeşim var.
1 ay olmuştur aramadığımız birbirimizi.
ben arayınca o "ne var" der
kendisi ise aramaz.
küs değiliz yapımız böyle
bana yoldaş vs. olduğunu da düşünmüyorum.
arkadaş da değiliz dost da değiliz.
benim için bi akraba işte.
severim ama öyle yakın bi ilişkimiz yok.

Her kardeş ilişkisi bir değildir, her tek çocuk sorunlu değildir örneklerinden sonra kendi düşüncelerimi de paylaşmak istiyorum.
Ben çocuk asla düşünmeyen bir insanım ama olur da olursa sanırım kardeşi olsun isterim.
Erkek kardeşim var benden 3 yaş küçük.
Hiç unutmam 3 tekerlekli minicik teneke bisikletini mahallede sürerken pat diye devrildiğini. Ben henüz okula gitmiyorum, kendisi kaç yaşında kim bilir;o sırada bir kamyon girdi mahallemize. Baktım onu kaldırmaya vaktim yok, kocaman kamyon minicik kardeşimi görmez diye düşünerek yolun ortasında durup kollarımı iki yana açmıştım. Durursa böyle durur yoksa ezilirim diye, gözlerimi de kapattım. Durdu tabi kamyon, zaten dururmuş da ben çocuk aklımla ezecek diye çok korkmuştum.
Annem-babam çalışıyor, kışın annem gece karanlığında iş çıkışı 20 dakikalık mesafe yürüyordu ve ara yollar tehlikeliydi. Babam da erken çıktığından bizi evde bırakıp annemi alır gelirdi. Tesadüf ya, bir gün babam gider gitmez elektrikler gitti. Zifiri karanlık, iki küçük çocuk inanılmaz korktuk. Ben tabi ablayım da olayı kotrol etmek zorundayım:)Hemen kardeşimi aldım koltuğun arkasına saklandık, üzerimize de battaniye örttük, ben ona masal anlatıyorum :) Ama ondan daha çok korkuyorum herhalde.
Bir gün yine evde yalnızız, bakıcılar falan bırakıp kaçmış, mecburen ikimiz kalıyoruz. Kardeşimin karnı acıktı ama annemin bıraktıklarını beğenmedi, canı makarna istemişmiş:) Ben de çay tabağına makarnayı koyup ocakta pişirmeye kalkmıştım, herhalde bu kadar yer, herhalde böyle yapılıyor diye. Sonra makarnalar karardı falan, ben tabi anladım yanlış bir şey yaptığımı :)
Ben mesleğe atıldım, çalışıyorum. Kardeşim de üniversite okuyor. Bir gün arkadaşımın yanına tatile gidiyorum başka şehre, öğrenci haliyle bana çıkarıp biriktirdiği parayı verdi. Var benim param zaten çalışıyorum dedim, olsun abla belli mi olur lazım olur yanında dursun dedi, çok duygulanmıştımSenin etin ne budun ne

Aradan yıllar yıllar geçti, neler yaşandı. Evlendim başka şehre geldim, ben gelirken en çok o ağladı, hatta o kadar üzüldü ki eşim evimize çağırdı. Daha biz 1 aylık evliyken geldi kaldı bizde. Geçen bizim memlekete kar yağmış, video çekmiş bana "sen buraya gelene kadar kar yağdı" diye. Hemen bir bilet aldım, 3 hafta sonra oradayım, çok mutlu oldu.

Kısacası kardeşlik güzel şey...

Gözlerim doldu yaa Bir kızım bir oğlum var Allah bağışlarsa. İnşallah ilerde sizin gibi olurlar. O kadar çok istiyorum ki bunu anlatamam. Hep dua ediyorum. Ben çok düşkünüm kardeşlerime umarım onlarda öyle olur.

İlgiyle takip ettigim ve kafamı kurcalayan bi konu bi kızım var ikinci bir çocuk istiyomuyum hayır istemiyorum öte yandan kkızım kuzenleri gelince deli oluyor sevinçten onlarla çok güzel oynuyor bilemiyorum kafam çok karışık kızım dört yaşına geldiğinde bu ikinci çocuk düşüncesini tekrar düşünecegim. Buarada Eşim ikinci bi çocugu çok istiyo ama kararı bana bırakmış durumda :)

Benim de gözlerim dolu dolu şu an...
Ailemden herkesi çok özledim ama onun yeri farklıdır hep

Bu tamamen sizin ne istediginizle alakali.
Tek cocuga bakabilecek durumunuz varsa her acidan tek cocuk sahibi olursunuz.
Kalabalik aileyi seviyorsaniz cok cocuk istersiniz.
Ben tek cocuktum hepte sosyal bir insandim ve omurluk arkadaslarim oldu.
Suan bir tane hiperaktif 18 aylik bir oglum var ancak tum zorluklarina ragmen kalabalik aileye cok ozenmisimdir.
Yani tamamen sizin durumunuz ve isteginizle dogru orantili..

Benim şu an çocuğum yok. Ama biyolojik olarak tek çocuk istiyorum. Bir de alabilirsem bir evlatlık almak istiyorum. 2 çocuğum olacak. Üstünde çok düşündüm araştırma yaptım ve aklıma yattı. :)
Hayattaki en büyük hayallerimden biridir evlat edinmek. :)

Son düzenleme:

Bende bunu çok istiyordum. Ama maalesef eşimi ikna edemedim. Eşim kendine güvenemedi ayrım yaparım belki günahına girmeyelim dedi ayrıca bana sanada güvenmiyorum sende ayrım yapmamak için biyolojik çocuğumuzu ezersin dedi bir türlü orta noktayı bulamadık.

Ya aslında bence bir erkeğin ayrım yapması çoook daha zor bir kadından.
Çünkü asıl bir anne için fark eder biyolojikle, evlatlık çocuk ''ederse''. Biyolojiği karnında büyüten, emziren hep anne çünkü. Erkek bu sürece zaten dışarıdan dahil oluyor. Hep denir ya kadınlar yavrularını ilk kalp atışlarını duyduktan itibaren, erkekler de bebek büyüdükçe, peşlerinde ''baba, baba'' diye koştukça, onlarla beraber oynadıkça severler. Yani erkeklerin sevgisi biraz sonradan gelişiyor,kadınlar daha doğmadan seviyorlar.:)
Bizde yani Türkiye'de evlatlık almak bebeği doğal yolla olmayan insanların yaptığı bir şey gibi görülüyor genelde. Ama mesela yurt dışında hali hazırda biyolojik çocuğu olanlar da evlatlık alıyorlar ve okuduğum şu: Evlatlık çocuğa daha da bir merhamet ediliyor. :) Eşine okut bence bunları. :) Benim eşim ne der acaba?

kisinin yasamina gore degiskenlik gosteren bir soru bu.her zaman soyledigim sey; eger ki maddi ve manevi yetebileceginizi ve ayrim yapmayacaginizi, aradaki dengeyi kurabileceginize inaniyorsaniz bence 2.cocuk sart.ben hep dedim ki kismet ama eger ki birgun cocuk istersem ve olursa mutlaka 2.cocugu da isterim.tabii sartlarim buna uygundu.

Kardesler küçükken mutlaka kiskanclik yapar ama onemli olan ailenin cocuklarin arasinda kiskancligi en aza indirgeyip sevgi, baglilik asilamasidir.ve iste bu surec cok zordur.

Bence bi çocuk daha düşünün.Tamam evli de değilim çocuğum da yok ama etrafımdan gördüğüm kadarıyla söylüyorum tek olmanın çocuk yönünden bir çok eksi yanı var..Mesela düşünsenize kardeşlik çok çok güzel bi şey en başta çocuğunuz bu duyguyu bilmeyecek,arkadaşları kardeşleriyle kavgalarını ya da birlikte ne yaptıklarını anlatırken o sadece dinleyecek..Sonra bayramlarda,tatillerde memlekete geldiğinde tek olacak. İllaki aile içi sorunlar olacak ve bunu paylaşacağı,konuşacağı kimse olmayacak.Tüm yük onun omuzlarında olacak.Mesela benim babam tek kardeş ben bile diyorum ki ya keşke bi halam,amcam olsaydı ne güzel olurdu..Bence çocuğunuzu bu güzel duygulardan mahrum bırakmayın hep eksik bi yanı olmasın.Tabi ki bütçe önemli bi çocuğa daha bakabilecekmisiniz önemli..Her şey sizde bitiyor benim fikrim böyle :)

Bende bazen sizin gibi düşünüyorum. Birçok kişi kardeş siz olmaz kardeşler hep birbirine destek olur falan diyorlar önce onlara hakveriyorum. Ama sonra çevremde kardeşlerin birbirine tutumunu görüyorum. Daha ay negüzel kardeş ilişkileri var diyeceğim kimse olmadı. Biz evlenirken örneğin eşimin 2 kardeşi var kimse eşime birşeye ihtiyacınız varmı diye sorup manevi olarak bile eşime destek olmazken arkadaşımız hal hatır sormak için arayıp evi temizlediğimizi öğrenince çat kapı yardıma geldi mesela. Daha bunun gibi birçok örnek var hem kendi ailemizde hem çevrede. Bunları düşününce ikna etme çabasında olanların söyledikleri çürüyor.

Birde asıl kafamda olan. Ben iki çocuğa yetebilirmiyin. Her anlamda. Sen çocuğu Yap nasıl olsa büyüyor kafasına karşıyım. Bitkiye bile yeterli güneş su vitamin verecek ilgileneceksin ki güzelce büyüsün. Öyle kenara bırakıp sadece su veriyim dersen oda büyüyor ama diğeri gibi değil.

Yani henüz kendime güvenmiyorum açıkçası eşime de güvenmiyorum. Eşimin mantığı ben çalışıp eve para getiriyorum evde erkeklerin yapması gereken hiçbir işi yapmaz. Ben çalışırkende böyleydi.

Şimdi 1 çocuğum var 3 yaşında ayda yılda bir bişeyler yapayım kafam dağılsın diyorum anneme bırakıyorum 4_5 saat. Rahatlıyorum kafamı dağıtıp tekrar başlıyorum.

2 çocuk olunca kime bırakırım ki . Ben stresle dolarsam çocuğuma ne verebilirim. Mesela şimdi oğluma sayıları harfleri öğretiyorum renkleri vs. Ama 2 yaşında hamile kalan ve ikinci bebeğini dünyaya getiren bir anne olsam eminim bunları yapamazdım. Yada şimdi hamile kalsam oğlumun en çok ilgi alaka isteyen döneminde ilgim alakam yeni doğan bebekte olacaktı.

Yani çocuklarına her anlamda yetebilen annelerde vardır ama tek başına olabilecek bişey değil onlar zaten süperkahraman falanlar diye düşünüyorum. Ama eşi yada ailesi destek olmuyorsa yada maddi durumu yetmediği için bir yardımcısı yoksa kadın gittikçe mutsuzlaşıyor benim çevremde gördüğüm bu.

erkek kardeşler genellikle öyle maalesef. benim eşimde kardeşleriyle öyle. hep öyleydi. benim erkek kardeşimde öyle. ama kızkardeşler ne kadar tartışme laf söz dedikodu olsada aramızda en zor günümde sadece onlar yanımdaydı

ama bir erkek annesi olduğum için ve sağlık problemim yüzünden 2. çocuğum olmadığı için üzülmüyorum. kızkardeşer bir başka bence

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…