Erdoğan: Özgecan için dans edeceğine Fatiha oku
RADİKAL - Cumhurbaşkanı Recep
Tayyip Erdoğan , Özgecan Aslan cinayetini bizzat takip edeceğini belirterek, faillerin en ağır cezaya çarptırılması gerektiğini söyledi. Erdoğan'ın konuşmasında, Özgecan cinayetini dans ederek protesto eden ve aralarında
CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın da bulunduğu kişileri de sert bir dille eleştirmesi ve "Özgecan’ımızın ölümünü dans ederek güya protesto ediyorlar. Bu ne biçim iştir ya, sen biliyorsan bir Fatiha oku" sözleri de dikkat çekti.
Ankara'da müteahhitlere seslenen Erdoğan'ın konuşmasında şu konular öne çıktı:
GEZİ'YE ATIF YAPTI
"Evine gitmek için bindiği otobüste yakılan kızımız karşısında susanlar, eylem sırasında ölenler için
Türkiye ’yi ayağa kaldırmaya çalıştılar.
Hunharca katledilen Özgecan’ımızın ölümünü dans ederek güya protesto ediyorlar. Bu ne biçim iştir ya, sen biliyorsan bir fatiha oku. Ailesine bir başsağlığı dile. Dans ediyor. bunun bizim kültürümüzdeki yeri nedir, adeta bu ölümden zevk alıyor. Ölüm karşısında dans etmek nedir bizim kültürümüzde? Belli, tabi ateş düştüğü yeri yakar. Özgecan kızımıza ben bir kez daha rahmet, bütün milletimize başsağlığı diliyorum.
KADINA ŞİDDET KANAYAN YARA
Bu canice vahşice yapılan bu katlin failleri yakalandılar. İnşallah hak ettikleri cezayı da en ağır şekilde almaları için bizzat davanın takipçisi olacağım. Şu anda da zaten takip ediyorum.
Kadına şiddet ülkemizin kanayan yarasıdır. Yaradılmışların en şereflisidir. Erkek denmiyor, kadın denmiyor, çocuk denmiyor, insan deniyor. Bizim kültürümüzde de kadının ayrı ve özel bir yeri vardır. Osmanlı’yı anarken Haymana’yı Nilüfer hatunu anmadan geçemeyiz. Zübeyde hanımı anmadan Gazi Mustafa Kemal’i anlayamayız. Cumhuriyetin kuruluşunda da kadınlarımız önemli roller üstlenmişlerdir.
Şu cüzdanlarımızdaki 50 liralık banknotu hazırlarken dedim ki, bir de biz tarihimizde başarılı hanımlarımız var onlardan bir tanesinin resmini buraya koyalım. Buna rağmen kimi zaman töre denilerek kadının şahsiyetinin yok edildiğine, çağdaşlık denilerek kadının metalaştırıldığına şahit olduk.
KADINA ŞİDDET UYGULAYAN ALÇAKTIR
Kadını zayıf görerek, aciz görerek ona şiddet uygulayan her kim olursa olsun alçaktır zavallıdır.
Cahiliye döneminde kadını bir eşya gibi alıp satanla, bugün medyada sokakta iş yerinde onu bir meta gibi pazarlayan arasında bizim nazarımızda hiçbir fark yoktur. Ben bütün siyasi hayatım boyunca kadınları hak ettikleri konuma getirmenin çabası içinde oldum. Kadına şiddete karşı da metalaştırmaya karşı korumak için mücadele ettim. Kurucusu olduğum siyasi partide kadınların siyasette erkeklerle eşdeğer düzeyde temsili için çabayı gösterdim.
Türkiye’nin en aktif çalışan kadın teşkilatlandırmasını gerçekleştirdik. Hala yeterli siyasi temsil düzeyine ulaşamadıklarını biliyorum. Geçmişte mukayese edilemeyecek mesafe kat edildiğini de tespit edilmeliyiz. Kadınların ekonomik ve sosyal hayatındaki durumunu düzeltmek ileriye taşımak için çaba yürüttük. 2009’da kurduğumuz komisyonla bu konunun meclis’te sürekli denetim izleme altında olmasını temin ettik. 2012’de çıkardığımız ailenin korunması kadına şiddetin önlenmesine dair kanun gerçek bir devrim niteliğindedir.
Son olarak kadın istihdamını teşvik edecek bir dizi kanun değişikliği gerçekleştirdik. Tüm bunlar elbette önemli. Ama daha önemlisi bütün bu yasal değişikliklerin uygulamasındaki eksiklikleri gidermek için müeyyide mekanizmaları geliştirmektir, ancak böylelikle uzun vadede zihinlerdeki anlayış da değişecektir. Karar mekanizmalarının büyük çoğunluğunu oluşturan siz beyefendilere sesleniyorum. Bu olay hepimizin kızının başına gelebilirdi. Bu konuyu bu hassasiyetle sizler bizler sahiplenmedikçe gerçek bir iyileşme mümkün olmayacaktır.
Ben Özgecan kızımızın vefatıyla ortaya çıkan hassasiyetin yeni bir dönemin başlangıcı olmasını temenni ediyorum. bunu günlük siyasete alet etmeye tevessül eden herkesi de lanetliyorum.
DANS EDEREK PROTESTO ETTİ
Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın evine gitmek üzere bindiği minibüste vahşice katledilmesi Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Türkiye’nin dört bir yanında her kesimden insanların katılımıyla eylemler yapıldı. CHP Milletvekili Aylın Nazlıaka’nın da aralarında bulunduğu bir grup da Özgecan’ın katledilmesini protesto için bir grup kadınla dans etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bugünkü konuşmasında bu eylem biçimini eleştirekek, sert tepki gösterdi.
Tüm dünyada her yıl 14 Şubat’ta milyonlarca kadın ve erkek “1 billion rising” (1 milyon ayaklanıyor) etkinliği kapsamında kadına şiddeti dans ederek protesto ediyor. Nazlıaka da bu etkinlik kapsamında Ankara’daki eyleme katılmıştı.