- 13 Aralık 2015
- 9.397
- 15.714
- 198
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Bu konuyu kapatmak istediğinizi söylemişsiniz ama birşeyler yazmak istedim bende kendimce.İstediğim cevapları alamadım ama hoş karsimdakiler , karşındakinin bilgi birikimini bilmeden zaten hüküm vermişler
Sadece şunu söyleyeyim inşaallah Rabbin seriatla yönetilmeyi nasib eder . öcü diye gos te ri len şey Allahın yasasıdır herşey Allahın emri ile olacak ama devlet olmayacak. Oldu. Olacak .
Dinsiz devlet olur mu .olmuyor işte. Sıkıntılar da bu yüzden tamamen farklı pencerelerden bakıyoruz sizi daha fazla din seriat hakkında olumsuz konuşmaya yöneltmek istemiyorum ama şeriat Allahın emri ve yasasıdır
Bu konuyu kapatmak istediğinizi söylemişsiniz ama birşeyler yazmak istedim bende kendimce.
Belki her farzını yerine getiremeyen biriyim ama yanlışlarına, hatalarına rağmen inançlı biriyim.
Eğer İslam doğru bilinse ve uygulansa idi, şeriatla yönetilmeyi isterdim, bunu laf olsun diye demiyorum, gerçekten isterdim ama nasıl ki laikim deyip laikliği zerre bilmeyen siyasiler yüzünden birçok hata yapıldıysa, aynı şey ben müslümanım diyenler tarafından da yapılacaktır.
Bugün dinle yönetilen kaç ülke de şer'i hükümler tam ve doğru yapılmakta?
Devlet cansız bir varlıktır, o yüzden devletlerin dini olmaz, insanların dini olur, devlet dediğimiz tüzel kişilik ülkenin sınırları içinde yaşayan herkesin inancına eşit yaklaşmayı teminat altına almaldır, siz bu ülke dinle yönetilse mezheplerin ve diğer dinlere mensup insanların kendi inançlarını diledikleri gibi yaşayacaklarının garantisini verebilir misiniz?
Kimse bunun teminatını veremez, laikliği doğru dürüst kavrayamamış siyasilerin kafalarına göre uygulamaları ortada, aynısı din devleti olduğumuzda da yaşanır, bu ülkede kendine göre dini eğip büken topluluklar yok mu? Var, sizde biliyorsunuz olduğunu, bu topluluklar artık burası İslam devleti deyip başına buyruk tavırlar sergilemeyecek mi sanıyorsunuz?
Bu ülkeden daha bıyıkları terlememiş, kendi varlığının sebebinin farkına varmamış çocuklar İslama hizmet ettiğini sandığı daeş midir, işid midir nedir o örgüte katılmadı mı?
Evet diyebilirsiniz ki o örgütün amacı başka, derdi başka, katılırım da bu konuda söyleyeceklerinize lakin kandırdıkları insanları dinle kandırdılar mı kandırmadılar mı?
Bir ülkenin şer'i hükümlere göre yönetilmesi için önce dini çok iyi öğrenmesi, her bireyin dini gerçekte ne diyor bilmesi gerekir.
Bu ülkenin çoğunluğu bilmiyor maalesef.
Onca okumuş hali hazırda çalışan kadınları ne edeceğiz? Dini kurallar bütünüyle uygulanacaksa, erkeklerden bütünüyle ayrıştırılmamız gerekecek.Bu seriat yonetimini savunanlarin hepsinin dilinde ayni kelam: "uygulayabilen yok, o yuzden Islam ulkeleri boyle".. Peki neden acaba? Hic dusundunuz mu? Bir kanun kitabi ile bir Kurani yan yana koyun, inandiginiz en sahih hadis kitabini da ekleyin, Kuranin tumu kanun olsa dahi herseyi karsilamada yetersiz kalir, ki, Kuran bir kanun kitabi da degildir. Tarih kitabi desem, diger peygamberlerin hayatlarindan ve baslarina gelen olaylardan daha cok bahsettigi icin belki daha yerinde bile olur. Sonuc olarak Kuran bir inanci anlatan, neden inanilmasi gerektigini anlatan bir kitaptir. Bir toplumun butun davalarina, acmazlarina care olabilecek kadar kanuni kaynaktan yoksundur. Neden boyle diyorum? Oyle olmasa idi seriat ile yonetilen ulkelerde kanunlar din adamlarinin verdigi fetvalar ile yurutulmezdi. Arabistanda kadinlarin muz almasi yasaklanmazdi. araba kullanmasi yasaklanmazdi. Tecavuze ugrayan kadin idam edilmezdi. Her seriatla yonetilen ulkenin kanunlari birebir esit olurdu. Hepsi seriat kanunlarini uygular, ama hepsinde seriat farklidir, din adaminin yorumuna gore degisir, sekillenir, Kitaba gore degil, kitapta her seye bir yasa yok cunki. Diyelim ki kizin tecavuze ugradi. Kuranda buna nasil bir ceza verilecegini acikca bildiren bir kanun var mi? Yok.. Acar incelersin sureleri, bir din adami kirbac sonucunu cikartir, digeri hadim, digeri tazminat, oburu kadini da oldurtur, recm eder, yaktirir, herkes kafasina gore birsey der. Aslinda Kuranda tecavuzun lafi bile gecmez, fetvalar ile kanun icat edilir, kiminin hosuna gider, kiminin gitmez, seriati dogru uygulamiyorlar deyip cikarlar isin icinden..
Buraya seriat geldiginde farkli hic birsey olmayacak. Bastaki dinci ne buyurursa o olacak. Sizler de "burada da seriat duzgun uygulanamadi" diye hayiflanip duracaksiniz.
Kadin insan midir? Suudi Arabistan gundemi bunu tartisiyor bugun, biz ise adamlara plaket veriyoruz. Negzel sey su Seriatla yonetilmek.. Penceresiz evlere kapatilmak, erkek sinekten bile kacmak, araba bile kullanamamak, hiyar bile alamamak, daha da otesi, Biz insan miyiz hanimlar?
Onca okumuş hali hazırda çalışan kadınları ne edeceğiz? Dini kurallar bütünüyle uygulanacaksa, erkeklerden bütünüyle ayrıştırılmamız gerekecek.
Bu seriat yonetimini savunanlarin hepsinin dilinde ayni kelam: "uygulayabilen yok, o yuzden Islam ulkeleri boyle".. Peki neden acaba? Hic dusundunuz mu? Bir kanun kitabi ile bir Kurani yan yana koyun, inandiginiz en sahih hadis kitabini da ekleyin, Kuranin tumu kanun olsa dahi herseyi karsilamada yetersiz kalir, ki, Kuran bir kanun kitabi da degildir. Tarih kitabi desem, diger peygamberlerin hayatlarindan ve baslarina gelen olaylardan daha cok bahsettigi icin belki daha yerinde bile olur. Sonuc olarak Kuran bir inanci anlatan, neden inanilmasi gerektigini anlatan bir kitaptir. Bir toplumun butun davalarina, acmazlarina care olabilecek kadar kanuni kaynaktan yoksundur. Neden boyle diyorum? Oyle olmasa idi seriat ile yonetilen ulkelerde kanunlar din adamlarinin verdigi fetvalar ile yurutulmezdi. Arabistanda kadinlarin muz almasi yasaklanmazdi. araba kullanmasi yasaklanmazdi. Tecavuze ugrayan kadin idam edilmezdi. Her seriatla yonetilen ulkenin kanunlari birebir esit olurdu. Hepsi seriat kanunlarini uygular, ama hepsinde seriat farklidir, din adaminin yorumuna gore degisir, sekillenir, Kitaba gore degil, kitapta her seye bir yasa yok cunki. Diyelim ki kizin tecavuze ugradi. Kuranda buna nasil bir ceza verilecegini acikca bildiren bir kanun var mi? Yok.. Acar incelersin sureleri, bir din adami kirbac sonucunu cikartir, digeri hadim, digeri tazminat, oburu kadini da oldurtur, recm eder, yaktirir, herkes kafasina gore birsey der. Aslinda Kuranda tecavuzun lafi bile gecmez, fetvalar ile kanun icat edilir, kiminin hosuna gider, kiminin gitmez, seriati dogru uygulamiyorlar deyip cikarlar isin icinden..
Buraya seriat geldiginde farkli hic birsey olmayacak. Bastaki dinci ne buyurursa o olacak. Sizler de "burada da seriat duzgun uygulanamadi" diye hayiflanip duracaksiniz.
Kadin insan midir? Suudi Arabistan gundemi bunu tartisiyor bugun, biz ise adamlara plaket veriyoruz. Negzel sey su Seriatla yonetilmek.. Penceresiz evlere kapatilmak, erkek sinekten bile kacmak, araba bile kullanamamak, hiyar bile alamamak, daha da otesi, Biz insan miyiz hanimlar?
Bakın benimde böyle içten yorumlara ihtiyacım vardı Google dan bakılıp yazılan soğuk tarihten ibaret yorumlara değil
Ben zaten bu konuda aynı fikirdeyim ben o sayilan ülkelerin hiç bir zaman şeriatı yaşamadığını iddia ediyorum zaten
İnsanlarin bilgisi yok şeriatı kötü sayıyorlar laf ediyorlar şeriat Allahın hükümleridir değil mi ben de daha fazla kötü laf ettirmemek için onları konuyu kapatmak istedim
Diyorlar ki aslında buradaki yobaz! Laikliğin ne olduğunu bilmiyor konuşuyor acaba kendileri şeriatın ne olduğunu biliyor mu.? Yanlış yönetilen ülkeler üzerinden şeriatı öğreniyorlar okumuyor arastirmiyorlar.
İsid evet ve bunun gibi bir çok illegal örgüt , bunlar daha da artacak çünkü islamofobi iyice büyüyor hatta muslumanlar arasında daha da büyüyor buz bile şeriatı böyle kotutulersek onlara ne kalmis
Konuyu kapatmak sebeplerimden biri de buydu şeriat olsa bu olacakmış su olacakmış insanların bilgisizliğine üzüldüm halbuki kendilerini her konuda çok fazla donanımlı sanıyorlar ya ...
Ben şeriatın hatta Allahın, peygamberin tam olarak anlaşılmasını öyle çok isterdim ki bu benim.için de gecerli peygberimiz Yahudi cenazesinde bile ayağa kalkmış bir insan ayrımcılıkla alakası olmayan bir mübarek insan, bizler ben en başa kendi nefsimi koyarak diyorum çok çok eksiğimiz var
Din evde yaşanır gizli yaşanır diye bir saçmalık koymuşlar ortaya ne kadar yanlış misal, farz ... Farz gizli değil açık yapılmalı ki ornek olsun nafile değil ama namaz farzdır ama şimdi insanlarda bir algı var din evde yasanmali. Böyle ola ola saçma sapan topluluklar böyle çoğaldı bilgisiz kalan halk da İslami böyle farklı bir dine çevirdi
Keşke gerçekten anlaşılsa keşke Allahın hükümleri yaşansa Allah insn için kötü olanı ister mi?
Vücudu nefesi cocugumuz u herşeyi yaratan Allah onları biliyor ama yasaya karışamaz ! Bunu nasıl savunur insan
Ben.bunlara üzülüyorum ve dini konuda anlatamiyorsan sus demiş efendimiz sav ben i yüzden susuyorum geri adım atıyorsiyasi konuda böyle değilim sen iyi biliyorsun
Ama burdan kimse kimseyi düzeltemez herşey fazlasıyla karışmış halde Allah-u ekber diyorsun isid oluyorsun tabbii onların suçu var bu algıda ama neden özellikle bir kesim bunu tamamıyla kullanıyor
Bazı konuşmalar dini bilgi gerektiriyor o yüzden hem kendimi hem karşındakini günaha sokmamak için daha fazla yamak istemedim çünkü biri ordan alıntı biri burdan yok tanı başa çıkılacak gibi değil varsın bilmiyor iki sayfa değil iki satır yazamaz desinler .umrumda değil onlar öyle bilsin
Size tesekkur ederim ayrıca
Bir kitaptan çıkarılacak olan, en kadim, en mükemmel ve kusursuz yorumu değil, sadece okuyan ve uygulayanın istediği, yorumladığı şeklidir. Yani, İhsan Eliaçık ile Cübbeli'nin din anlayışının farklı olduğu kadar çok ve zıt görüşler mevcut. Sorun da bu ya, ortak bir din yorumu yok. Bu mümkün değil çünkü temel alınan kitap ve peygamberleri yoruma, farklılığa ve sağdan soldan çekiştirilmeye fazlasıyla açık. Bir ayette yoktur ki, sağcısından solcusuna, şiasından sunnisine, radikalinden ılımlısına kadar aynı "açıklamaya" tabi tutularak uygulanabilsin.
Şeriat ile birlikte ekonomik ve toplumsal kurallar, kısıtlamalar getirilecektir. Bu da demek oluyor ki, 4 hak mezhep sayılan ekollere inanan kimselerin bile bir diğerini mürted ilan ettiği bir din; ateistinden müslümanına, agnostiğinden deistine kadar baskı aracı olarak kullanılacak. Çünkü Kur'an'da çok sayıda asıp kesme, dövme ve çeşitli işkence yöntemleri üzerine bilgiler, onları meşrulaştıran ayetler var.
Mirası nasıl bölüştüreceksin? Bana, bir oğlandan az mal-mülk vermen halinde, bunu kabul eder miyim?
Bir oğlanın şahitliğine denk düşebilmem için, kaç kadın toplanmalıyız? Bunu hangi akıl, hangi özgür ve gururunu kaybetmemiş ruh kabul edebilir? Saçımın oranıyla kısa olduğuna inandıkları aklımdan dem vuracak cihatçı dedeler mi beni durdurabilecek?
Aile hukuku ne üzerine kurulacak? Kaç eşe kadar izin verecek ulu bilge dindar dostlarımız?
Kur'an'ın asla bahsetmediği, zamanında var olmayan fakat teknoloji ile ortaya çıkan sorunlara kim çözüm üretecek? Bu noktada kime danışılacak? Hırsızlığı fakirin çalması olarak gören Kur'an pembe kurdeleli Suudi "anti faizci" bankalara nasıl akıllıca çözümler üretebilecek?
Hadisler Şeriata dahil edilecek mi? Eğer öyle ise, bu noktada Kur'an Müslümanları olarak kendini tanıtan kitle ne olacak?
Ya da Buhari'nin sahih kabul edilen hadisleri içinde yer alan (Kütüb-i Sitte ) siyah kedinin şeytanlığından, namazı bozan at ve kadın türevlerinden nasıl bir dini yorum çıkaracak ve zavallı insancıklara uygulayacaksın?
Şii ile Sunni inancı bile iki ayrı dünya iken, birbirlerini öldürmeleri halinde cennete gittiklerine inanırlarken, nasıl adalet sağlanabilecek?
Ayrıca, bir ideoloji tarih boyunca kana bulanmış, sürekli daha dibe batmışsa, sorun onu uygulayan insanda değil, kendisindedir.
Ki işin en ilginç yanı sanılıyor ki, Kuran'ı açıp okuyunca, hepimiz ortak bir sonuca varacağız. Mutlu pembe bir hayat yaşayacağız. Ana dili Arapça ve Peygamberin doğduğu topraklarda büyüyen, yetişen insanlar bile kendi aralarında çatışmalar yaşıyorlar. Öyle, yok namaz kan'dan bozulur tarzı basit söylemlerde değil bunlar. Sen mürtedsin, senin cezan recm, seni sürmeliyiz gibi.
Din yine uygulayıcısının aklına göre evrilecektir, ne Muhammet ne de Ali peygamberin değil.
Peygamberin ölümünden sonra bile halifeler birbirine girdi, Osman saraylar inşa etti, Ebuzer sürüldü ve diğerlerini yoldan sapmışlıkla suçladı (ki haklıydı), şimdi mi bu sorunlar aşılacak?
Sana çok sayıda farklılıkları suç bilen, onları başı ezilmesi gereken yılanlar olarak gören hem ayet hem de hadis örneği verebilirim. Özellikle hadislerin içine bir girmeye gör, aklını kaybetmeden çıkamazsın.
Bir de ben Ateistim. Ne vergimi dinine göre vermeyi kabul ederim ne de mirası aklınca bölüşürüm. Ne örtü örter ve oğlancıkları cehennemden kurtarırım, ne de bir kadın ile evlenmekten geri dururum.
Ben sokak ortasında "ahlaksızca" hareket ettiğimde, engel olmayacak mısınız?
Ben içtiğimde, fazlasıyla açık giyinip gezdiğimde, dininizi eleştirdiğimde ya da okula örtü ile giren öğrenciyi görüp aynı sertlikte karşıt görüşümü dilediğimce yaşadığımda?
Şimdi bile radikallerin laflarına, iğrenç bakışlarına maruz kalıyoruz.
Elimizde ki örnekleri "dini yanlış öğrenen masum çocuklar" olarak değerlendirmemeliyiz. Din buna fırsat veriyor ki, "yanlış" değerlendirilebiliyor. Hangi görüşten, hangi dinden olursa olsun kimsenin özgürlüğüne karışılamaz, öldürmek barbarlıktır, isteyen örtünmesin, canın istiyorsa da iç denilseydi, bu kadar farklı noktaya çekilebilir miydi?
Budizm'den böyle insanlar çıkıyor mu?
Konfüçyanizm'den?
Yani ne Suudiler, ne ışid masum dininizi yanlış anlıyor değil, tam olarak ne olduğunu görüyorlar.
Sizlerin aksine, kendilerini kandırmaya çalışmıyorlar.
Ne emrediliyorsa onu yaşıyorlar.
Ben bir ideoloji, din ya da görüşten ilk önce "yanlış anlaşılmalara mahal vermemesini" isterdim.
Bunu başaramıyorsa, milyonları yönetmeyide beceremez demektir.
O kitap pamuk prenses değil, bal kabağı yerine kılıçtan besleniyor.
Uğruna insanlar ölüyor, öldürülüyor.
Tehlikeli.
O kadar üzülerek okudum ki kuranı kerim hakkında bu yazdiklarinizi.. İnanın kuranı kerim sizin suizanda bulunduğunuz gibi değil. Yazacak bisey bulamıyorum fakat bu kelime dağarcığımin azlığından dolayı değil
Benim için mübarek olan su cuma saati dilerim sizin İslam i anlamamıza vesile olur dilerim cook iyi bir musluman olursunuz dilerim Rabbimden ..
Din tartışma topiği olsaydıda, sana "gerçeğin" sandıklarından çok daha farklı olduğunu kanıtlayabilseydim.
İyi bir insan olmak için, dine ihtiyacım yok.
Yinede sağol.
Keşke parmak kesse. Daha beter şeyler olabilir.Bakalim, bizdeki fetva amiri bu duruma ne diyecek? Dindeki "Perde"lerden ise girisirse S. Arabistandaki buzlu camlar, penceresiz evler hayali gercek olur, herkes evinin dort duvari arasinda ozgurce evinin kadini, 5 cocugun anasi olur. Seriatin kestigi parmak acimaz, derler ya.. Basortusu ile ozgurce okula, ise gitmek hayali de buraya kadar.. Ben demistim, desem mi ki?
Şurdan, Nüfustaki Din hanesinden.Keşke parmak kesse.
Herkes müslüman mı ki bu ülkede? Nereden biliyorlar bunu? İstatistiki rakamları önümüze koyuyorlar da kime, nerede sormuşlar bu soruyu onu bilmek gerekir.
Perdeyi camı geç, bir de kumalara resmen izin gelecek. Kalkamadığından oturanlar tümden havalanır bence bu durumda.
Din tartışma topiği olsaydıda, sana "gerçeğin" sandıklarından çok daha farklı olduğunu kanıtlayabilseydim.
İyi bir insan olmak için, dine ihtiyacım yok.
Yinede sağol.
Bir de gizli deistler, ateistler, agnostikler, nihilistler vs. var. Hiçbir ortamda açıkça ne olduğunu söyleyemeyenlerle dolu bu ülke. Yani bunları da hesaba katarsak rakam daha da şişer bence.Şurdan, Nüfustaki Din hanesinden.
Bir agnostik olan benim din hanemde İslam yazıyor. Çünkü nüfusumu değiştirirken sildirmeyi unuttum ve açıkçası çok da önemsemiyorum o hanede ne yazdığını.
Ve benim gibi önemsemeyip de o haneye dokunmayan kaç kişi vardır, kim bilir.
E aynen, o %99 çok üstünkörü bir rakam.Bir de gizli deistler, ateistler, agnostikler, nihilistler vs. var. Hiçbir ortamda açıkça ne olduğunu söyleyemeyenlerle dolu bu ülke. Yani bunları da hesaba katarsak rakam daha da şişer bence.
Çok klasiktir ama şems i tebrizinin ateistlere cevabını okumani isterim belki sana yol gösterir
Burdan uzun yazamam şuan isim var googlan alıntı yapanlara da eleştiri yaptığım için aynı duruma dusmek istemem
Okumayı seven ve her goruse açık biriysen oku lütfen
Ayrıca inşaallah bir gün gerçeklerin sen gorursun
Bu sözlerim Belkı sana hakaret geldi ama ben kendi dunyamda dua etmiş oldum
Yanı sana kötü niyetle bisey yazmadim . iyi dileklerde bulundum bir zamanlar oky ile medenice son tartışmamızı yaptığım gibi
Seni bağlamaz tahmin ediyorum dusuncem ama ben uzuldum gerçekten böyle söyleyebilmek cesaret yada ayilmislik değil inan ama ateist im dediğin andan itibaren değişti herşey