• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

TBMM Başkanı'ndan skandal sözler: Laiklik olmamalıdır!

Kim demiş ki ülkemizde sadece bi kesim bilgisiz diye be Office :KK43:

Bizim ülkede biri bi slogan atmaya başladıgında korkuyorum ben. Kardeş derdin ne gel bi konuşalım desen 3 cümleyi bir araya getiremeyecek, korkularıyla ve öfkeleriyle yönetilen insanlar ayrı uçlarda gibi görünseler de aslında aynılar.

Birbirlerinden korkmakta da haklılar ne yazık ki. Din ve vicdan hürriyetine de birbirlerinin yaşam alanlarına da zerre saygı duymuyorlar çünkü.

Bugün islami figürleri kişisel hayatımda ve devletin objektif kurumlarında görmek istemiyorum diyen insan maddi ve manevi tehlike altında inkar edemeyiz. Kendini müslüman olarak tanımlayan ve bunun politikalarına yön verdigini söyleyen siyasi gücün nefretine mahzarlar her şeyden önce.

Aynı şekilde ben iç ve dış dünyamı dinime göre şekillendirmek istiyorum, inancımı yaşamak ve yansıtmak istiyorum diyen insan
da hor görülüyor. Böyle de bir ülke işte :KK43:

her kelimesine katılıyorum lady'im, maalesef..

Sıkıyorsa kaldırın degistirilemez maddeleri de gorelim..yeterince at kosturup memleketi b.ka batırdınız.. askeri darbe degil de, milletin darbesi nasıl iniyor bakın o zaman beyninize..

Laikligi acıklık, dinsizlik sanan .... neyse zekalarına laf etmicem..

Bir de demez ni "anayasada Allah adı gecmiyor" diye..allahım kimleri musallat ettin sen tepemize ya rab..cıkar bizi su kabustan.. Anayasayı kuran sanan zihniyet basımızda.. hadi kuranın felsefesini anlayıp uygulasalar yine basımın ustu..ulen kurana ters olan her sey bunlarda.. te allahım ya, sen aklıma da, dilime de mukayet ol..

Dünyada kaç ülkede laik lik var ? Allah aşkına
Aslında güzel bir soru sormuşsun.
Dünyada laik arap/islam devleti yok..
Ama dünyada çok fazla sayısal olarak bilmediğim laik ülke var..
Neden laiklik? (Din ve devlet işi ayrımı neden?) Çünkü laiklik devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensiptir.
Burası Türkiye Cumhuriyeti.
Türkler, 700 lü yıllarda Müslümanlığı kabul etti, Araplığı değil..
Yani biz Arap değiliz..

Neden mevcut Cumhuriyet rejiminde Müslümanlık sanki inkar edilmiş gibi davranıldı? Neden hala bu geri gidiş arzusu?
Neden devlet işine din girmeli?
Şeriat ile yönetilen ülkelerin bir halkına, birde yöneticilerine bakın.. Arap kral boklu altın klozeti ile geldi, 500 mercedesle, vs. Ama halk görünürde rahat.. Erkek egemen.. Bizde madalya taktık..
Diğer şeriatle yönetilen ülkelere bak.. Hepsi aynı, hatta İran artık baş kaldırıyor çaktırmadan.. Gizliden gizliye olduğu için herşey aslında oralarda yaşanıyor.
Anayasanın içinde laiklik olup din vurgusu yapılacakmış.. Bu da aman biz mozaik ülkeyiz tırı vırı diye müslüman olmayanlardan oy alırken, o oy verenlere ihanet değil mi?
Yani müslüman laikliği neden bir türlü oturtamadık? Çünkü laiklik hep din üzerinden siyaset yapan partiler tarafından tehlikeli gibi empoze edildiğinden.. 93 yıldır aslında bu ülke dışarıdan bölmek isteyenlerin asıl bölme sistemi halkın dini duyguları ile oynaması, değilmidir?
Biz milletçe kim olduğumuzu unuttuk mu?

Aslında güzel bir soru sormuşsun.
Dünyada laik arap/islam devleti yok..
Ama dünyada çok fazla sayısal olarak bilmediğim laik ülke var..
Neden laiklik? (Din ve devlet işi ayrımı neden?) Çünkü laiklik devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensiptir.
Burası Türkiye Cumhuriyeti.
Türkler, 700 lü yıllarda Müslümanlığı kabul etti, Araplığı değil..
Yani biz Arap değiliz..

Neden mevcut Cumhuriyet rejiminde Müslümanlık sanki inkar edilmiş gibi davranıldı? Neden hala bu geri gidiş arzusu?
Neden devlet işine din girmeli?
Şeriat ile yönetilen ülkelerin bir halkına, birde yöneticilerine bakın.. Arap kral boklu altın klozeti ile geldi, 500 mercedesle, vs. Ama halk görünürde rahat.. Erkek egemen.. Bizde madalya taktık..
Diğer şeriatle yönetilen ülkelere bak.. Hepsi aynı, hatta İran artık baş kaldırıyor çaktırmadan.. Gizliden gizliye olduğu için herşey aslında oralarda yaşanıyor.
Anayasanın içinde laiklik olup din vurgusu yapılacakmış.. Bu da aman biz mozaik ülkeyiz tırı vırı diye müslüman olmayanlardan oy alırken, o oy verenlere ihanet değil mi?
Yani müslüman laikliği neden bir türlü oturtamadık? Çünkü laiklik hep din üzerinden siyaset yapan partiler tarafından tehlikeli gibi empoze edildiğinden.. 93 yıldır aslında bu ülke dışarıdan bölmek isteyenlerin asıl bölme sistemi halkın dini duyguları ile oynaması, değilmidir?
Biz milletçe kim olduğumuzu unuttuk mu?

Çok başlı cevaplar vericem ama iranin seriatindan haberin yok gibi onlar sii arkadaşım ama hanı diyorsunuz ya laikliği istemeyen irana gitsin gibi sözler işte o olmadı oturmadı neden, bilmeyen içi ln seriatsa şeriat ama öyle değil biz ehli sünnet vel cemaat gorusu benimseyenler , iranin ve arabistanin yönetim şeklini zaten hiç bir zaman onaylamadk ki, arap şeyhi dedigin adamda vehhabi

Yanı bunları yazmam ne kadar oluyo onu da bilmiyorum bunlar bilgi gerektiren işler yanlış anlama diğer bilim konularında benden kat ve kat ustunsundur belki ama bu dini ilim gerektiren bir konu

Biz hc bir zaman iran tarzı şeriat demedik ki, şimdi hepsi musluman bu ayrımcılık neden falan deyip işin özünü bilmeyenler olacak ama Katolik Ortodoks vs nasıl . yanı mezhepler sorunu. Tabi ki İslam hepsinin ustunde fakat belli ayrımlar bu noktaya getirmiş duumda
Su sozunuze de deginmeden edemeyeceğim , Arap değiliz biz Arap değiliz i çok bastirmisiniz . evet milletimiz Arap değil ama Fransız da değiliz sevgili arkadaşım yanı ise o taraftan bakıyorsun madem sağlama yapınca çıkan sonuç bu Fransayi model aldığımız için diyorum bu konuda

Bir de araya başkası girip kendini üslupları ile mahalle kavgasına donusturmezse sevinicem

Karşımda çirkinlesen O T E K İ lestiren insan gormekten cidden sikildim ..

Siz bu uslupta yazar cirkinlesmez ve bilgilerimizi konuşturmaya devam edersek birbirimizi alt etmeye çalışmadan fikir alışverişi yaparsak bir çoban bile olsa ondan ogrenecek şeyim çok mantığı ile bakarsan olaya seninle bu şekilde konuşmaya devam etmek isterim

Laiklik nedir? Türkiye'de laiklik nasıl gelişti? Laik olan ülkeler hangileri? Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik ile ilgili sözleri olay oldu.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın Laiklik ile ilgili sözleri hem siyasi partilerde hem de sosyal medyada büyük tepki topladı. Peki laiklik nedir? Laiklik ilkesi ne demektir? Hangi ülke laiklik ile yönetiliyor? Hangi ülkelerin anayasasında laiklik yok ve din ibaresi bulunuyor? Laiklik ile ilgili detaylar haberimizde...

LAİKLİK NEDİR?
Laiklik veya laisizm (Fransızca: Laïcisme); devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensiptir. Fransızca'dan Türkçe'ye geçmiş olan "laik" sözcüğü Latince "laicus" sözcüğünden gelmektedir. Aynı terimin İngilizce karşılığı ise Secularity olup, din ve devlet işlerinin ayrı tutulması anlamına gelir. Sekülerizm Türkçeye lâiklik, çağdaşlaşma veya dünyevileşme olarak üç farklı terimle çevrilebilmektedir.

laiklik-ilkesi-nedir-hangi-ulkeler-laik-iste-listesi1jpg.jpg

Siyasi anlamı üzerindeki tartışmalarda ise laiklik, liberalizmin fikri kaynaklarından biri sayılır ve siyasi kudretin dini kudretten ayrılmasını ifade eder.

Hukuki tanımlara göreyse en yaygın tanım, devlet ile din işlerinin ayrılmasıdır.' Devlet, dini esaslara dayanan kanunlar yapamayacağı gibi, bütün dinlere eşit mesafede durur ve hiçbir şekilde dinlerin ibadet hüküm ve kurallarına müdahale edemez.

Atatürk'e göre lâiklik, yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürluğü de demektir.

DÜNYA ÜLKELERİ LAİKLİK HARİTASI
laiklik-ilkesi-nedir-hangi-ulkeler-laik-iste-listesijpg.jpg

HANGİ ÜLKELER LAİK?
Laik olarak tanımlanan ülkeler:

AFRİKA

Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Yeşil Burun Adaları, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Gabon, Gine, Liberya, Mali, Namibya, Senegal, Somali, Güney Afrika.

AMERİKA

Bolivya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Küba, Ekvador, El Salvador, Honduras, Meksika, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Uruguay, Venezuela, ABD…

ASYA

Çin, Tayvan, Doğu Timor, Hindistan, Japonya, Kazakistan, Kuzey Kore, Güney Kore, Kırgızistan, Laos, Moğolistan, Nepal, Filipinler, Singapur, Tacikistan, Tayland, Türkmenistan, Özbekistan, Vietnam…

AVRUPA

Arnavutluk, Ermenistan, Avusturya, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Belçika, Bosna Herkes, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, Galler, Gürcistan, Almanya, Macaristan, İrlanda, Kuzey İrlanda, İskoçya, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Makedonya, Moldova, Karadağ, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye…

OKYANUSYA

Avustralya, Mikronezya, Yeni Zelanda

ANAYASASINDA DİN İBARESİ OLAN ÜLKELER

Afganistan, Cezayir, Arjantin, Bahreyn, Bangladeş, Bhutan, Brunei, Comoros, Kosta Rica, Danimarka, Cibuti, Mısır, İngiltere, İzlanda, İran, Irak, İsrail, Ürdün, Kuveyt, Libya, Lihtenştayn, Malezya, Maldivler, Malta, Moritanya, Monako, Fas, Norveç, Umman, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, Somali, Sri Lanka, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri Vatikan, Yemen…

İSMAİL KAHRAMAN LAİKLİK İLE İLGİLİ SÖZLERİ
TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni Anayasa'ya ilişkin "Laiklik bir kere yeni Anayasa'da olmamalıdır. Dünyada üç Anayasa'da laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye... Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar Anayasa meselesinden Anayasamızın kaçınmaması lazım” demişti.

http://m.internethaber.com/laiklik-ilkesi-nedir-hangi-ulkeler-laik-iste-listesi-1588101h.htm

ülkeyi kaç yıl geriye sarmak istersiniz?
ona göre toptan yapalım değişiklikleri...

ya laiklikten rahatsız olan kişinin amacı nedir, laiklik sana dinini yaşama demez ki, herkes dinini yaşasın der.

Mümkünse bir 2000 yıl kadar falan bunlara iyi gelir diye düşünüyorum.

Tam ciddi olacam adamı görünce bir gülme geliyor :KK53::KK45:

Melez melez. Türk müyüz arap mıyız evropalı mıyız belli değil.

ben manavım :anneadayı:

(ha ha bunları da hiç anlamıyorum yahu...)

en iyisi dünya vatandaşı olmak, green cardım çıkınca tüm kimliklerimi atacam :KK76:

Çok başlı cevaplar vericem ama iranin seriatindan haberin yok gibi onlar sii arkadaşım ama hanı diyorsunuz ya laikliği istemeyen irana gitsin gibi sözler işte o olmadı oturmadı neden, bilmeyen içi ln seriatsa şeriat ama öyle değil biz ehli sünnet vel cemaat gorusu benimseyenler , iranin ve arabistanin yönetim şeklini zaten hiç bir zaman onaylamadk ki, arap şeyhi dedigin adamda vehhabi

Yanı bunları yazmam ne kadar oluyo onu da bilmiyorum bunlar bilgi gerektiren işler yanlış anlama diğer bilim konularında benden kat ve kat ustunsundur belki ama bu dini ilim gerektiren bir konu

Biz hc bir zaman iran tarzı şeriat demedik ki, şimdi hepsi musluman bu ayrımcılık neden falan deyip işin özünü bilmeyenler olacak ama Katolik Ortodoks vs nasıl . yanı mezhepler sorunu. Tabi ki İslam hepsinin ustunde fakat belli ayrımlar bu noktaya getirmiş duumda
Su sozunuze de deginmeden edemeyeceğim , Arap değiliz biz Arap değiliz i çok bastirmisiniz . evet milletimiz Arap değil ama Fransız da değiliz sevgili arkadaşım yanı ise o taraftan bakıyorsun madem sağlama yapınca çıkan sonuç bu Fransayi model aldığımız için diyorum bu konuda

Bir de araya başkası girip kendini üslupları ile mahalle kavgasına donusturmezse sevinicem

Karşımda çirkinlesen O T E K İ lestiren insan gormekten cidden sikildim ..

Siz bu uslupta yazar cirkinlesmez ve bilgilerimizi konuşturmaya devam edersek birbirimizi alt etmeye çalışmadan fikir alışverişi yaparsak bir çoban bile olsa ondan ogrenecek şeyim çok mantığı ile bakarsan olaya seninle bu şekilde konuşmaya devam etmek isterim
İran şeriatinin şi olduğunu, 1979 da islam devrimi (aslında darbedir o ) olduğunu biliyoruz.
Ancak hani demişsin ya, hristiyan mezhep örnekleri vermişsin..
Dikkat edersen onların ortak noktası hristiyanlık.. Dünyanın bir çok ülkesinde birden fazla mezhepli kültür barındırılır.
Ama bizim Ülkemiz ağırlıklı olarak islam dini mensubu ve bi bitemedi Alevi Sünni tantanası..
Geçen C.B demişti ya, baba ben lazmıyım Türkmüyüm diye, sonra Elhamdüllillah müslümanız demişti (yani ironi bize kavmimiz sorulmayacak idi) Şimdi siyasi tezatlığa bir göz atalım:
Dikkat edersen bizim ülkemiz, Vehhabiye madalya taktı.. Hani 1.Dünya savaşında Mekke emirinin Türk kellesine altın verdiği vs anlatılır. Yine mostagonem savaşı Osmanlı dönemindeki arap ihaneti araştırmanı öneririm. Arap ihanetlerinde zirve 1915 ten itibarendir. Vahhabilik ile doruk noktasına çıkan arap ihanetleri osmanlı’nın en zayıf dönemlerinde de sürekli devam etmiş, Napolyon muharebeleri, Osmanlı-Rus savaşı gibi Osmanlı’nın meşgul olduğu meseleler esnasında Araplar sürekli yağma ve isyan hareketlerine girişmişlerdir. Abdülhamit Arap ihanetlerini görüp, tedbir almaya çalıştıkça ne yazıkki arkasına İngilizi almış arap ın ihanetini durduramamış.
İşte Arap konusunda milletimiz boşuna gıcık değil..
O Vahhabi Türk düşmanının önde gidenidir..
Türkiye Cumhuriyeti kurulurken:
Borçlar Kanunu İsviçre'den, Ceza Kanunu ise İtalyan Ceza Kanunu'ndan alınarak yürürlüğü girmiştir. İsviçre'nin Hukuk Muhakemeleri kanunu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu da Almanya'dan alınmıştır.
idare Hukuk sahasında da Fransa örnek alınarak çeşitli kanunlar az çok değişikliklerle alınmıştır..vs..
(Yani T.C ye giren huku kanunları bunlar)
1926'da kabul edilen Medeni Kanun, Türkiye'de laik bir özel hukuk sisteminin başlangıcını teşkil etmiştir. Bu kanun ile toplumsal alanda kadın erkek eşitliği sağlanmış, kadınlara istediği mesleği seçme hakkı verilmiş, resmi nikah mecburi hale getirilmiş, tek eşle evlilik sistemi benimsenmiş, kadınlara miras konusunda eşitlik ilkesi getirilmiş, boşanmalarda kadın güvence altına alınmıştır. (Yani bu başka ülkeden alınmış bir kanun değil)
Din devlet işine girmemeli.. Girdiği taktirde daha büyük tehlikeler var olur, çünkü dünya teknolojide ilerlerken, ilim irfan yuvası adı altında (ensar vakfı gibi) denetimsiz ve din üzerinden istismara açık kurumları düşünmek dahi istemiyorum..
Bu gün bu milletin bu halde olma sebebi ise sağ partilerin dini siyasi malzeme yapmalarından kaynaklıdır.. Bu Cumhuriyet kurulduğundan beri böyle..
Şuandaki Arap toplumlarına bakınca çok iğrenç bir yaşam tarzları var..
Din devlet işine girince işte o Vahhabilerin yaşam kültürünüde hayatımıza sokacağız.
Bizler evet Fransız değiliz, olmayalımda zaten.. Ama kendi benliğimizi kaybetmiş bir toplumuz.
Biz Türk olmayı bi becerelimde hele.

İran şeriatinin şi olduğunu, 1979 da islam devrimi (aslında darbedir o ) olduğunu biliyoruz.
Ancak hani demişsin ya, hristiyan mezhep örnekleri vermişsin..
Dikkat edersen onların ortak noktası hristiyanlık.. Dünyanın bir çok ülkesinde birden fazla mezhepli kültür barındırılır.
Ama bizim Ülkemiz ağırlıklı olarak islam dini mensubu ve bi bitemedi Alevi Sünni tantanası..
Geçen C.B demişti ya, baba ben lazmıyım Türkmüyüm diye, sonra Elhamdüllillah müslümanız demişti (yani ironi bize kavmimiz sorulmayacak idi) Şimdi siyasi tezatlığa bir göz atalım:
Dikkat edersen bizim ülkemiz, Vehhabiye madalya taktı.. Hani 1.Dünya savaşında Mekke emirinin Türk kellesine altın verdiği vs anlatılır. Yine mostagonem savaşı Osmanlı dönemindeki arap ihaneti araştırmanı öneririm. Arap ihanetlerinde zirve 1915 ten itibarendir. Vahhabilik ile doruk noktasına çıkan arap ihanetleri osmanlı’nın en zayıf dönemlerinde de sürekli devam etmiş, Napolyon muharebeleri, Osmanlı-Rus savaşı gibi Osmanlı’nın meşgul olduğu meseleler esnasında Araplar sürekli yağma ve isyan hareketlerine girişmişlerdir. Abdülhamit Arap ihanetlerini görüp, tedbir almaya çalıştıkça ne yazıkki arkasına İngilizi almış arap ın ihanetini durduramamış.
İşte Arap konusunda milletimiz boşuna gıcık değil..
O Vahhabi Türk düşmanının önde gidenidir..
Türkiye Cumhuriyeti kurulurken:
Borçlar Kanunu İsviçre'den, Ceza Kanunu ise İtalyan Ceza Kanunu'ndan alınarak yürürlüğü girmiştir. İsviçre'nin Hukuk Muhakemeleri kanunu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu da Almanya'dan alınmıştır.
idare Hukuk sahasında da Fransa örnek alınarak çeşitli kanunlar az çok değişikliklerle alınmıştır..vs..
(Yani T.C ye giren huku kanunları bunlar)
1926'da kabul edilen Medeni Kanun, Türkiye'de laik bir özel hukuk sisteminin başlangıcını teşkil etmiştir. Bu kanun ile toplumsal alanda kadın erkek eşitliği sağlanmış, kadınlara istediği mesleği seçme hakkı verilmiş, resmi nikah mecburi hale getirilmiş, tek eşle evlilik sistemi benimsenmiş, kadınlara miras konusunda eşitlik ilkesi getirilmiş, boşanmalarda kadın güvence altına alınmıştır. (Yani bu başka ülkeden alınmış bir kanun değil)
Din devlet işine girmemeli.. Girdiği taktirde daha büyük tehlikeler var olur, çünkü dünya teknolojide ilerlerken, ilim irfan yuvası adı altında (ensar vakfı gibi) denetimsiz ve din üzerinden istismara açık kurumları düşünmek dahi istemiyorum..
Bu gün bu milletin bu halde olma sebebi ise sağ partilerin dini siyasi malzeme yapmalarından kaynaklıdır.. Bu Cumhuriyet kurulduğundan beri böyle..
Şuandaki Arap toplumlarına bakınca çok iğrenç bir yaşam tarzları var..
Din devlet işine girince işte o Vahhabilerin yaşam kültürünüde hayatımıza sokacağız.
Bizler evet Fransız değiliz, olmayalımda zaten.. Ama kendi benliğimizi kaybetmiş bir toplumuz.
Biz Türk olmayı bi becerelimde hele.
Tek sorunumuz zaten ne istediğimizi bilmememiz. Önünü sonunu düşünmeden 3 cümle ezberliyorlar, sonra herkese aynı şeyleri tekrarlıyorlar. Neden laiklik kalkmalı, şeriat gelirse ne olur, hayatımızda neler değişir hadi bakalım yaz 2 sayfa desek 2 cümle yazamayacaklar var. Ama sorunca tüh kaka demeyi biliyorlar.
Dinle yönetilmişiz bir kere işte, denenmiş bu yani 600 yıl. Sonra dünya değişmiş, çağ değişmiş birisi elimizden tutup bizi muasır medeniyetlere yetiştirmeye çalışmış. 100 yıldır da bu böyle devam etmiş. Bir de diyorlar ya sormadan getirdi diye evet padişahlar da her şeyi halka sorup yapıyorlardı zaten diyorum.
Şu an değişmez anayasa maddelerini değiştirmeye çalışmaktan daha mühim dertler var zaten. Şehirlerde canlı bombalar patlıyor, bir şehre aralıklarla top, havan mermisi düşüyor. Açlık sınırı, işsizlik sorunu meselesi zaten hiç kapanmıyor. Kendi mahallemde yabancı olmuşum bir de laikliği mi tartışacağım? Of anam of...

Bir ülkenin "laik" olması sadece Anayasada yazıp yazmamasına göre belirlenmez.
Laiklik illa Anayasada yazacak diye bir kaide yok. Zaten, o laik değil denilen ya da kaç tane laik ülke var denilen ülkeler de uygulamada gayet laiktir.
O anayasasında laiklik yazmayan hatta anayasasında "Tanrı" lafı dahi geçen ülkelerde siz bir müslüman olara ben çocuğuma Hristiyanlık dininin öğretilmesini istemiyorum diyorsanız, ben müslümanım diyorsanız adı değişen çeşitli Ahlak derslerini görür çocuğunuz sadece, hatta pek çok ülkede yeter sayıda cemaate sahipseniz seçmeli ders olarak İslam da konulur.
Haydi istek olsun ve Anayasaya o çıkan "T.C Devletinin resmi dini İslam'dır" maddesini koyalım.
Öncelikle bu cümle mantık olarak hatalı. İnanç ve din gerçek kişilerin tekelindedir, oysaki devlet tüzel bir kişiliktir, TC devleti nasıl İslam mensubu olacak? Kelime-i şehadet? Zekat? Hac?
Devlet ibadet edemez.
O yüzden o madde geri gelemez.
Peki Devlet dini olarak tanımlamayalım da genel hatlarıyla "dindar" bir anayasa yapalım.
Peki nasıl olacak?
Şu konudaki önerileri merak ediyorum.
Cidden bir öneri ortaya koyun ve onun üzerinden tartışalım. Örneğin ülkedeki 2. büyük inanç grubu olan Alevileri, ve devamında Yahudi ve Hristiyanları ne yapacağız?
İslam'ı bir çatı olarak alırsanız bu insanlar "eşit" vatandaş olamazlar. Elbette ki İslam hukukunda müslüman olmayanların da hakları tesis edilir ancak hiçbir gayr-i müslim bir ehl-i sünnete eş değildir, İslam Hukuku açısından.
Bunun uygulamada ne kadar çok sorun doğurabileceği hakkında en ufak bir fikri olan var mı?
Haydi İran olmasın da Suudi Arabistan'ı örnek verelim.
Kadınların araba kullanmasının dahi yasak olduğu bir ülke.
Ben size demokrasinin adam gibi uygulandığı bir çok ülke sayabilirim bana Orta Doğu'da laik olmayan ve hakla, eşitlikle, insan haklarına saygıyla devlet yöneten bir tek ülke gösterilmesini talep ediyorum.
Bana şeriat bu değil diyene de şeriatı uygulayan ülkelerinin tamamının durumuna bakmasını öneririm. İstenilen sistemi adam gibi uygulayan bir tek ülke yok.
Olamayacak da. Hayal görmenin manası yok.
Zaten bu tartışmayı beyhude bir çaba olarak görüyorum.
AKP'nin tabanının içinde dahi laiklik olmasın diyenler azınlıktalar. Ve Erdoğan gayet net bir şekilde laiklik din ve devlet işinin ayrılmasıdır, din düşmanlığı değildir, dedi geçti.
Bu Neo İslamcıların görmekten bıkmadığı bir rüya ama toplum buna hazır değil (hep başkaları mı diyecek accık da ben diyeyim.)
Boşuna bir nabız yoklama oldu kısacası. Zira AKP'nin tabanından bile ciddi anlamda olumlu bir reaksiyon görmedi.

Infolari gorsen.Osmanli tugrasini profil yapip evlad-i Osmanli diye kendini tanitan,isminin başına #AK getiren saclar abidik sekilli oglanlar,full makyajli selfie li devreleri yanmis hanimkizlar laik olmak istemiyorlarmis :KK70: Sorsan Osmanli ve Turk tarihi hakkinda ne biliyorsun diye agzini acip tek kelime ermeye çapı yetmeyen minişler laik olmak istemiyormus.Hayir sen zaten bu zihniyette birseye layık degilsin de cok bile zaten Ataturk'un verdigi o haklar da iste rahmetli halkini o bu şu diye ayirmadan herkesi bir saymis...
onları hiç sorma
şeriat gelse o makkajlı selfie fotoğraflarını 100 kırbaç eşliğinde kendine yedirtilecek sal.. tipler şeriatı savunuyor
aslında gelse size ancak bu layık zaten derim de arada biz de kaynıyoruz bunlar yüzünden

Back