Sürekli özür dileyen kızım :(

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
ne tatlılar ya bu çocuklar ama üzülüyoruz biraz da sizin tepkiniz önemli o bacaklarına yapıştığında alıp kızım özür dilemene gerek yok oynamıyorsa oynamasın canı istediğinde gelip oynar deseydiniz senin bi suçun yok falan diyebilirdiniz sonra dönüp büyük çocuğa hadi oynayın sen ablasın oynat o daha minik ablası diyebilirdiniz....

Hatunlar iyi akşamlar.

39 aylık bir kızım var neredeyse 6 7 aydır düzgün konuşmaya başladı kelimeleri güzel bir şekilde konuşuyor. Ben de o günlerden beri bir hata yaptığında misal bana babasına annaneye vs bağırdığını da söz dinlemediğin de yada tutturdugunda vs özür dilemesini öğrettim.

Buraya kadar iyi hoş ama artık bu olayın cılkı çıktı ağzımı açsam özür dilerim anne diyerek ağlamaya başlıyor. Bugün kuzenim kızıyla (7 yaşında) bebek görmeye bize geldi. İyi hoş sohbet ettik kuzenimin tek çocuğu var ve eşinin tarafından tek torun. Kuzenim büyük bir rahatsızlık geçirdiği için kv kp görümceler çocuğun üstüne titredi ve malum hemen hemen her çocuk gibi dediğim dedik bir kız.

Kızımın odasın da oyun oynarlarken kız annesinin yanına geldi oynamıyorum dedi annesi de sebebini sordu istediğimi yapmıyor dedi benim kızım için bu arada benim kızım da ağlamaya başladı ve o kızın bacaklarına sarılıp senden çok özür dilerim arkadaşım oyna benimle diye ağlıyor zor sakinledim odasına gönderdim kızımın bir suçu yoktu sonuçta daha uyum içinde oynamayı bilmiyor o kadar çok ağlayıp kızın bacaklarına sarılıp dedalarca özür dilemesi beni çok kötü etkiledi :KK43:

Bu durumun önüne geçmek istiyorum sadece haksızken özür dilesin istiyorum bunu ogretemiyorum nerede yanlış yaptım bir yol gösterin bana :KK43: kızımın o halini bir daha görmek istemiyorum.
Sürekli izah ederek zamana bırakmanız gerek diye düşünüyorum. Anlamayacağını düşünmeyin, sürekli izah edin

ben de zamanla hayatı tanımaya başladıkça bunun azalacağını düşünüyorum.. bi kaç saat kızınız size ne derse desin ona sadece özür dilerim özür dilerim diye cevap verin.. bir süre sonra kendisi zaten tuhaflığı farkedip size soracaktır. anne niye sürekli böyle diyorsun diye... siz de açıklama yaparsınız ona. bak annem sen hep başkalarına böyle davranıyor gibisin ve ben sana özür dilemeyi doğru anlatamadığım için kendimi kötü hissediyorum. sence hangi durumlarda özür dilenmeli tekrar konuşalım mı diye mini bi konuşma yapabilirsiniz. bu konuşmadan sonra da sürekli bu konuda uyarı yapmayın.. dikkat çekmediği zaman bu davranışı zamanla azalacaktır..

Daha iki buçuk yaşındaymış özür dilemeye neden bu kadar taktınız anlamadım tabii anlamaz ne zaman özür dileyecek ne zaman özür dilemeyecek.
Şu an baskılı bir şekilde öğretildiği için her şeye özür diliyor ne yazık ki...

ben de zamanla hayatı tanımaya başladıkça bunun azalacağını düşünüyorum.. bi kaç saat kızınız size ne derse desin ona sadece özür dilerim özür dilerim diye cevap verin.. bir süre sonra kendisi zaten tuhaflığı farkedip size soracaktır. anne niye sürekli böyle diyorsun diye... siz de açıklama yaparsınız ona. bak annem sen hep başkalarına böyle davranıyor gibisin ve ben sana özür dilemeyi doğru anlatamadığım için kendimi kötü hissediyorum. sence hangi durumlarda özür dilenmeli tekrar konuşalım mı diye mini bi konuşma yapabilirsiniz. bu konuşmadan sonra da sürekli bu konuda uyarı yapmayın.. dikkat çekmediği zaman bu davranışı zamanla azalacaktır..
Yani bu yöntem için çocuk çok küçük. Aksine sürekli anneden özür dilediğini duyarsa demekki böyle olmalı diye yorumlayabilir. 5-6 yaşındaki bir çocuk için bile yanlış gibi geldi. Ergen biri ancak anlayabilir sanki bu kinayeyi

Yani bu yöntem için çocuk çok küçük. Aksine sürekli anneden özür dilediğini duyarsa demekki böyle olmalı diye yorumlayabilir. 5-6 yaşındaki bir çocuk için bile yanlış gibi geldi. Ergen biri ancak anlayabilir sanki bu kinayeyi
çocuklar farklı olan şeyleri gözlenmleme konusunda baya iyidirler. hele ki duyguları felan anlama konusunda ergenlerden çok daha başarılıdır... ben bu yöntemin konu sahibinin kızında işe yarayabileceğini düşünüyorum.

çocuklar farklı olan şeyleri gözlenmleme konusunda baya iyidirler. hele ki duyguları felan anlama konusunda ergenlerden çok daha başarılıdır... ben bu yöntemin konu sahibinin kızında işe yarayabileceğini düşünüyorum.
Yani her çocuk birbirinden farklı. Her annenin de kendi yöntemleri var elbette. Ama bilimsel gerçekleri de gözardı etmemek gerek. Bana yanlış geldi açıkçası. Tabiki burada kararı verecek olan konu sahibi

Son cümleye kadar size katılıyorum.
Naçizane bildiklerimi aktarmak isterim ki yanlış bildiklerimizi düzeltmiş olalım.
Çocuklarımızı sürekli övmek de, onları yerip eleştirmek kadar yanlış bir tutum.
Sürekli övülen,takdir edilen çocuklarda gereksiz bir özgüven fazlalığı oluşur ve empati,vicdan gelişimi zedelenir.
Hatta bu durumun abartılması narsist kişilik gelişimini destekler.
Çocuk eğitiminde itidalli yani dengeli olmak gerekir.
Ayrıca övgüde dikkat edilmesi gereken husus şudur; çocuğun kişiliğini değil çabasını,emeğini ve ortaya koyduğu ürünü övmeliyiz.

Örneğin;
-Sen çok akıllı bir çocuksun-Yanlış
-Bu sorunun cevabını ne kadar hızlı buldun-Doğru övgü

-Sen çok iyi bir ressamsın-Yanlış
-Resmin ne kadar güzel olmuş,çok beğendim-Doğru övgü

Konuyla ilgili olarak;
Eğitimci Dr,Özgür Bolat'ın çocukları dış görünüşe göre övmenin sonuçları hakkında Hürriyet gazetesinde geçen yıl yazdığı çok güzel bir yazısı var,tavsiye ederim.İnternet arşivinden bulabilirsiniz.
Çocuklarla olan iletişimde yakışıklı,prenses vb hitapları kullanmanın zararlarını öyle güzel anlatmış ki...
Mutlaka bakacağım, sizde güzel aydınlatmışsınız çok teşekkürler

Canım inan o halini görsen için kıyılır yani haksız olsa tamam özür dilesin ama bu denli ağlayarak bacağına yapışarak özür dilemesi sırf onunla oyun oynamıyor diye bu kadar ağlıyor ilerde bu kadar pasif bir birey olmasından korkuyorum :KK43:

muhtemelen özür dilemenin ne olduğunu anlayamadı o yüzden tüm duygularıı onunla ifade ediyor. bu ama çok normal çünkü daha bizler gibi soyut konuları anlayacak yaşta değil. biraz zaman tanıyın ve bunu normalleştirin

Surekli ozur dilemesinin yanlis oldugunu mutlaka soyleyin.
Hersey ivin ozur dilenmez surekli ozur dilersen herkes seni her konuda haksiz gorur.deyin.

Bence ciddi bir konu bu.
Eziklesir zamanla bu sekilde giderse

Kucucuk bir cocuk ozurun ne oldugunu kavrayamazki.
Yanlis yaptiginda bu yanlis kizim bir daha yapma dersiniz olur biter.
Daha neyin dogru neyin yanlis oldugunu bilmiyorlar.
Buyuk ihtimalle yanlis yaptiginda siz ozur diletince sonra sariliyorsunuz fln hersey birden guzellesiyor.

O da demekki ozur dileyince hersey yoluna giriyor diye dusunup arkadasindan bu sekilde ozur dilemis

Hatunlar iyi akşamlar.

39 aylık bir kızım var neredeyse 6 7 aydır düzgün konuşmaya başladı kelimeleri güzel bir şekilde konuşuyor. Ben de o günlerden beri bir hata yaptığında misal bana babasına annaneye vs bağırdığını da söz dinlemediğin de yada tutturdugunda vs özür dilemesini öğrettim.

Buraya kadar iyi hoş ama artık bu olayın cılkı çıktı ağzımı açsam özür dilerim anne diyerek ağlamaya başlıyor. Bugün kuzenim kızıyla (7 yaşında) bebek görmeye bize geldi. İyi hoş sohbet ettik kuzenimin tek çocuğu var ve eşinin tarafından tek torun. Kuzenim büyük bir rahatsızlık geçirdiği için kv kp görümceler çocuğun üstüne titredi ve malum hemen hemen her çocuk gibi dediğim dedik bir kız.

Kızımın odasın da oyun oynarlarken kız annesinin yanına geldi oynamıyorum dedi annesi de sebebini sordu istediğimi yapmıyor dedi benim kızım için bu arada benim kızım da ağlamaya başladı ve o kızın bacaklarına sarılıp senden çok özür dilerim arkadaşım oyna benimle diye ağlıyor zor sakinledim odasına gönderdim kızımın bir suçu yoktu sonuçta daha uyum içinde oynamayı bilmiyor o kadar çok ağlayıp kızın bacaklarına sarılıp dedalarca özür dilemesi beni çok kötü etkiledi :KK43:

Bu durumun önüne geçmek istiyorum sadece haksızken özür dilesin istiyorum bunu ogretemiyorum nerede yanlış yaptım bir yol gösterin bana :KK43: kızımın o halini bir daha görmek istemiyorum.
her konuda farkindaliginin artmasi zaman alaacak yeni ogrendikleri seyler bir sure gidiyor. bazi olaylar oldugunda siz bir cevap veriyorsunuz o bir sure gidiyor. benim kizima surekli mudahale edip agzinin payini veren bir kuznei var ben artik dayanamayip rahatsiz oluyormusun bunu yaomasindsn diye sordum. yooo dedi. cunku algisi acilmamis bu konuda.. sonra ne yaoacagin ki diye sordu. seni ililendirmez diyebilirisn dedim ona. sobraki gun yemeginu niye yemiyorsun dedigimde seni ilgilendirmez deid bana :) yerine oturmasi biraz surecek :)

Özür dilemesini bilen cocuk iyidir, vicdanlı merhametli olur. Daha kücük, bir süre sonra doğru yerde ve zamanda kullanacaktır.

Benim kızım da tekerleme gibi "anne beni affet" diye geziyor ortada :)

Hatunlar iyi akşamlar.

Yaaa çok tatlııı Allah bağışlasın ne kadar masum oluyor bebekler Rabbim korusun sizinki de dahil hepsini :KK200:

Yaa ayni biz. Benim oğlum da 39 aylık ve herseye özür diliyor. Oğlum bi haya yapmadin özür dilemene gerek yok diyorum ama bi sonraki seyde yine ayni oluyor. Ve cok duygusal yaa. Çizgifilmde bile ufacik duygusal bisey olsa ağlar. Erkek olduğu için de bu kadar duygusal olmasi ilerisi için beni düşündürüyor. Çok üzecekler oğlumu :KK43:

Cocuga ozur dilemek ogretilmez ki, erken yasta sucluluk hissini asilamissiniz cocuga.
Ben cocuklarima ogretmedim ama ben hata yapinca kendi adima hep onlardan ozur diledim, hala da diliyorum.
Oglum 5 yasinda kizim 2.
Oglum artik hatasi olunca ben bisey demeden gelir ozur diler.
Kizim daha kucuk ama oldu da kizdim sonra vicdan yapip ozur diledim.
Onemli diil diyo sipa :)

İnşaAllah ya :KK43: eşimle bazen tartışıyoruz kızım da yanımızdaysa hem benden hem babasından özür diliyor durduk yere konu ondan bağımsız olduğu halde daha dikkatli olmaya başladık artık tartışmıyoruz eşimle dediğin gibi geçici bir durumsa çok sevinirim kızımın ezik pasif bir insan olmasını istemiyorum.
Uzman yardımı almayı düşünür müsünüz? Çocuk her durumda suçlu olduğunu düşünüyor olmalı. Geçici değilse ilerde bunu aşması daha zor olabilir.

Bir pedagog a gidemeyebilirim bu sıralar maddi açıdan malum ülkenin durumu yapılan fais zamlar belimizi büktü çocuğumu kreşe bile gönderemiyorum iyi bir okul 15 20 bin civarı devlet okulu 5 6 yaşında alıyor pedagog psikolog ücretleri fena el yakıyor. Denilen kitapları mutlaka alacağım yanlış eğitimle kızımın bir ömür sıkıntı çekmesini istemiyorum.
36 ay ve üzeri kabul eden devlet okulları var. Ana sınıfına gönderebilirsiniz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X