Merhaba :)
6.gün embryosu dünyada var yahu abartmış doktorunuz. Şöyle ki opudan sonraki 1.gün döllendiği belli oluyor, 2.gün bölünme başlıyor. 3.gün 6 ya da 8 hücreli oluyor. Bu seviyede transfer edilebiliyor çünkü labaratuar çok iyi değilse 4 e gidemeden ölebiliyor embryolar ama labaratuar iyiyse embryo yaşayacaksa labaratuarda da yaşar diye devam ediliyor. 4.gün morula evresi, burada 100 kadar hücre yumağı oluyor embryo. 5.gün ise blast dediğimiz artık kabuğunu delip rahime yerleşmeye hazır embriyo oluyor.
Bazı embryolar 5.gününde blast olmuyor, morula da devam ediyor ama hala canlı. 1 gün daha bekliyorlar bakalım blast olacak mı diye ve 6.güne bekletiyorlar. 6.gün blast olduysa ve canlıysa tamam diyorlar, oldu. 6.gün embryosu oluyorlar. Yani normalden biraz daha yavaş embryo ama canlı ve çocuk olup doğma yeteneği olan embryo.
kaynak:
Blastocyst grading of sixth day blastocyst indicate lower pregnancy rates, making them better for freezing until they are ready to transfer at later date.
www.google.com.tr
6.gün embryosu daha düşük ihtimalle çocuk oluyor çünkü rahimin embryoyu kabul etme süresi maalesef az. Yani taze transferde 5. Gün blast koyarsanız rahimin tam kabul ettiği dönemle embryo aynı evrede olurken 6.gün geç kalmış olabiliyorsunuz. Ama 6.gün embryoyu dondurup rahimi tekrar hazırlayıp rahime progesteron verilmesinin 5.günündeyken koyarsanız neredeyse aynı oranda canlı doğum olabiliyormuş (çok az daha düşük oran)
6.gün embryosu olanlar üzülmesin yani :) gayet 6.gün embryoyla canlı çocuk doğuran bir sürü kadın var :)