- 1 Kasım 2014
- 9.332
- 14.199
Kesinlikle doğruGünün Motivasyonu:
Sayacım 1 hazirana 140 gün kaldığını söylüyor ve bu gayet iyi bir süre.
140 günlük bir emekle değiştiremeyeceğiniz hiçbir şey yok.
Bugün hayatımızdaki Tetik'lerden bahsedeceğiz.
Tetikler, bizim aklımızda bir fikri uyandıran şeylerdir.
Bu şeyler; herhangi bir nesne, söz, ortam, duyduğunuz bir müzik bile olabilir.
Bir şarkıyı duyduğunuzda aklınıza biri gelmesi, o şarkı ile o insanı beyninizde kodladığınız içindir.
Şimdi bu tetikleri analiz ederek, onları olumlu tetiklere dönüştürecek atılımlar yapacağız.
Olumsuz tetikleri de hayatımızdan çıkaracağız.
Diyelim ki, şeker aşeriyorsunuz. Tatlı kriziniz var. Kola içmeyi seviyorsunuz. Canınız çikolata çekti vs...
Bu ihtiyaçları beyninize gönderen sinyal neydi?
Önce bunu bulacağız.
Bir hafta boyunca kendinizi dikkatle izleyin.
Sizi olumsuz yiyeceklere, zararlı alışkanlıklara, sağlığınıza kötü gelen davranışlara yönelten tetikler neydi?
"İşyerince canım sıkıldı, tatlı bir şeyler yemek istedim"
"Eşimle kavga ettik, ben de gerildiğim için yemek söyledim"
"Yapacak bir işim yoktu, buzdolabına gidip baktım"
"Televizyonda diziyi izlerken bir şeyler atıştırmayı seviyorum."
"Bu şarkıyı onunla dinlemiştim, bu yüzden dinleyemiyorum bana onu anımsatıyor"
Bu tetikler, hayatınızda bir rutin oluşturur.
Beynimiz alışkanlıkları sever, rutinleri bozmayı sevmez.
Bir davranışı 21 gün yapmak, 22.gün de o davranışı yapmak istemenize sebep olur.
Mesela yemekten sonra kahve içiyorsanız, her yemek yemeniz sizi tetikler ve size "kahve iç" emri verir.
Sigarayı bırakmak, bu sebeple zordur. Çünkü sigarayı başka rutinlerle kenetleriz.
Bu kenetlenmeleri kırmadıkça, bu alışkanlığı da kıramayız.
Günün taktiği şu şekilde:
1- Kendinize olumlu tetikler yaratın:
Mesela hep o yeşil eşofmanlarınızı giyerek spor yapın.
Spor yapmak istemediğiniz gün, yeşil eşofmanınızı giymeniz sizi spor yapma arzusuyla dolduracaktır.
Dışarıya koşuya her çıktığınızda aynı spor ayakkabılarınızı giyin.
Dışarıya çıkmak istemediğiniz gün, ayakkabılarınızı (dışarı çıkmak istemeseniz dahi) ayağınıza geçirin ve 1 dakikalığına dışarı çıkın.
Sadece 1 dakikalığına.
Dışarı çıktığınız anda beyninizde koşu sinyali yarattığınız için, o 1 dakikalık gezintiden vazgeçecek, normal koşunuzu yapmak isteyeceksiniz.
Spor yapmak istemediğinizde 1 dakikalığına izlediğiniz spor programını açın.
Tuvalet sizin için tetik olsun ve her tuvalete gittikten sonra su içmeye zorlayın kendinizi.
Zamanla tuvaletin kapısı bile size su içmeyi anımsatacak.
Her yemekten sonra yeşil çay alışkanlığı kazandırın kendinize.
Beyninize her sabah kalkar kalkmaz bir tarçınlı su içmeyi öğretin.
2- Olumsuz tetiklerinizi ortadan kaldırın:
Dizi izlerken bir şey atıştırma alışkanlığınızı kıramıyorsanız, atıştırdığınız yiyecekleri faydalı olanlardan seçin.
Biriyle kavga ettikten sonra sinirinizi tatlı yiyerek çıkartıyorsanız, yediğiniz tatlı türünü değiştirin.
En yakın dostunuzla muhabbet ederken içinizden muhabbetin yanında kola içmek geliyorsa, arkadaşınız beyninizde "kola" ile beraber kodlanmıştır. Ya arkadaşınızı bir süre görmeyin ya da onu gördüğünüzde aklınızda beliren kola alışkanlığını başka bir içecekle değiştirmeye çalışın.
Özetle, bir rutininizin size zararlı geldiğini fark ettiğiniz anda, o rutini kırmaya çalışın.
İzlediğiniz dizi aklınıza tatlıyı getiriyorsa gerekirse o diziyi izlemeyi kesin.
3- Olumsuz tetiği farklı bir tetikle değiştirmek:
Buraya dikkat:
Her yemek sonrası kahve içme alışkanlığınız varsa, kahve için yeni bir tetik yaratın.
Her yemek sonrası, AÇIK HAVAYA ÇIKTIKTAN SONRA kahvenizi için.
Bu zamanla, kahve arzunuzun yemek sonrası değil, açık havaya çıkınca tetiklenmesini sağlayacak.
Günün birinde yemek yedikten sonra, açık havaya çıkmayın.
Artık beyninizde "yemekten sonra kahve iç" emri "açık havaya çıktıktan sonra kahve iç" şekilde kodlandığı için, yemek yedikten sonra kahve içmeyi aramayacaksınız.
Ancak artık açık havaya çıktığınızda canınız kahve çekebilir :)
Kahve, yemek ve açık hava örnekleri sadece temsili olarak verildi. Oraya her türlü zararlı yiyecek ve alışkanlık koyabilir, açık hava yerine farklı bir tetik bulabilirsiniz.
Mesela o şarkı size o insanı getiriyorsa, o insanı aklınıza getirmeyecek zamanlarda o şarkıyı dinleyin.
Zamanla beyninizde o şarkının kodu değişecek, artık sizi üzemez hale gelecek.
Bir diziye başladığınızda onu aklınızda yeşil çay ile kodlayın.
Televizyon reklamlarında dönen fragmanını bile gördüğünüzde kendinize yeşil çay demleyin mesela.
Zamanla o dizinin adını bile duymak, size olumlu bir alışkanlık kazandıracak.
Tetikler, bize bazı davranışları yapmamız için zorlayan hatırlatıcılardır.
Onları iyi yönde kullanırsak, gerçekten iyi motive edici olurlar.
İşe yaraması dileğiyle...
Mesela big bang theory diye bşr dizi var
Süreklş yiyip içiyorlar, benim de cnm sürekli fast food istiyor,ki ben sevmem
Bir de sanki dizi film izlerken yemem lazımmış gibi geliyor ve kontrolümü kaybediyorum
Bundan sonra dizi film ilr beraber sadece yeşil çay var
Duygusal stres yaşadığımda tek yapmak istediğim film izleyerek bir şeyler yemek, demek bunları ilişkilendirmişim