Yapıyoruz yapıyoruz da ne oluyor en sonunda ayağımı burktum toplamda verdiğim sadece 4 kg 3 ayda ve haftanın 6 günü
Bunun pek çok sebebi olabilir:
* Sporu yanlış yapıyorsunuzdur ya da yanlış sporu yapıyorsunuzdur.
Dediğinize göre sakatlanma gerçekleşmiş; ya kendinize olması gerekenden fazla yüklendiniz ya da hareketleri yanlış yapıyorsunuz. Sporda "quality over quantity (nitelik nicelikten önemlidir)" diye bir laf vardır. Bir mekiği 300 kere yapıp hiç kas sahibi olamayabilirsiniz. Ya da 30 tane yaparsınız ama doğru kasları hedef alarak ve düzgün yaparsınız, 300 taneye göre daha iyi sonuç verir.
Ayrıca belki de yanlış sporu yapıyorsunuz. Mesela sakatlanmış bir bileğe sahip arkadaşım, kardiyo için yüzmeye gidiyor. Bel sakatlığı olan akrabam ise pilates yapıyor. Kilo sorunu olanlara ise genelde doktorlar günde 1 saat yürüyüş öneriyor. Özetle, yaptığınız spor, bünyenize bileğinizi sakatlayacak kadar ağırsa ya da sporunuzu yaparken dikkat edemediyseniz, değiştirmenizi öneririm.
* Beslenmenize dikkat etmiyorsunuz.
Beslenme sorunu iki yönden etkiliyor.
1- "Ne de olsa spor yapıyorum, yağlar eriyordur" diye yediklerine dikkat etmemek.
2- "Spora başladım, yediklerimi de iyice azaltayım ki daha çabuk kilo vereyim" deyip vücudu kıtlığa sokacak diyete girmek.
Vücudu strese sokmamak için 4x4 diyetini öneriyorlar. 4 saatte bir, günde 4 öğün. Sabah 7'de kahvaltı, 11'de öğle yemeği, öğleden sonra 3'te ikindi ve akşam 7'de akşam yemeği. Öğünler az ama sık olmalı.
* Strestesiniz.
Vücudun yağ yakması için kortizol hormonunun salgılanmaması gerekiyor. Kortizol stres hormonudur. Yukarıda "yediklerimi azaltayım" dediğimizde de kortizol salgılanır çünkü vücut "yeterli yiyecek gelmiyor, aç kalacağım" korkusuyla kortizol salgılıyor ve bu da bizi korumak adına yağ depolamasına sebep oluyor.
* Yeterli su içmiyorsunuzdur.
Bu maddeyi açıklamama gerek yok.
* Tek yönlü besleniyorsunuzdur.
Yağ yakımı için yağ almak zorundayız çünkü yağlar yağda çözünür. Ama Doymuş yağ olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Avokado, badem, fındık gibi doğal yağları tüketmek gerekiyor. Dilerseniz doymuş yağlar nelerdir, onlara dair de bir metin yazabilirim.
Aynı şekilde, karbonhidratı az almalıyız ama tamamen kesmemeliyiz. Ekmeği hayatınızdan çıkarmış olabilirsiniz ama kompleks karbonhidratlara yer vermek, vücudun enerji ihtiyacı için yağlara yönlendirecektir.
* Uykunuzu alamıyorsunuzdur.
Uykusuzluk, kortizol hormonunu tetikliyor. Strese girmemek için ve kasların dinlenmesi için uyku şart.
* Aşırı spor yapıyorsunuz ama ona uygun dinlenme aralığı ve beslenme düzeni oluşturmadınız.
Overtraining yani sürantrenman, bizi depresyona sokan bir durum. Hayal kırıklığına, pes etmeye, vazgeçmeye sebep oluyor. Aşırı spor yaptığınızda vücudumuz enerji ihtiyacını yağlara yöneltemiyor, şeker harcamaya başlıyor. Bu da tatlı aşermesine sebep oluyor. Canınız hangi yiyeceği çekiyorsa, vücudunuzda kesinlikle onunla alakalı bir mineral ya da vitamin düşüklüğü vardır. Mesela canınız kola çekiyorsa, vücut enerjisini şeker yakarak sağlıyor demektir. Yağ yakmıyorsanız, kilo veremezsiniz.
* Bir sağlık sorununuz vardır.
Bu maddelere rağmen sorununuz devam ediyorsa, hormonal bir durumunuz veya bir sağlık sorununuz olabilir. Diyetisyenle çalışmanızı öneririm.
* Bünyeniz farklı şeyler istiyordur.
Her bünye farklıdır, ihtiyaçları da farklıdır. Herkes kendi vücudunu iyi tanır. Sizin için işe yarayanlara yönelin. Mesela kahvaltı yaptığı günlerde kilo alan, kahvaltıyı kestikten sonra kilo veren arkadaşım var; sağlıksız olduğunu söylememe rağmen onun için bu yöntem işe yarıyor.
Bende ise protein ağırlıklı beslenme kilo vermemi sağlıyor. Benim "protein ağırlıklı beslenin" dememe rağmen, bir başkası protein sebebiyle kilo alabilir, sebze içerikli beslenme ona iyi gelebilir.
* Sıvı kalori alıyorsunuzdur.
Gizli kaloriler var, mesela meyve suları. Faydalı olmasına rağmen aşırı meyve tüketmek ne yazık ki meyve şekeri almamıza neden oluyor.
* Çabuk pes ediyorsunuzdur.
Kiloları bir günde almadık hiçbirimiz ve ne yazık ki Roma da 1 günde kurulmadı, güzel fizik için de kısa sürede sonuç beklemek mümkün değil. Ama inatla devam edin, bedeniniz bir sebepten kendisini korumaya aldıysa yöntemlerinizi değiştirin, onu şaşırtın. Sporunuzu, beslenme şeklinizi değiştirin.
* Düzen yoktur ya da aşırı düzen vardır.
Spor salonunda 1 aylık düzenli spor yaptırılır, 1 ayın sonunda program değiştirilir. Bu vücudun şaşırmasını vekullanmadığı kasları kullanmasını sağlar. Eğer aynı sporu 3 aydır yapıyorsanız düzeninizi değiştirin.
Ya da 3 aydır spor yapıyorsunuz ama vücudunuza düzenli bir şekilde bunu uygulamadınız. Bir gün yapılan, 4 gün yapılmayan, saatleri farklı sporlar etkili sonuç veremeyebilir.
---
Bunlar benim bulduklarım. Daha farklı sebepler de olabilir. Ancak hiçbir emek karşılıksız kalmaz. Belki de kas kütlesi kazandınız, yağlardan da verdiniz ama gelen kas kütlesi sebebiyle verdiğiniz kiloyu fark edemiyorsunuz. Aynada gerçekten hiç değişim göremiyorsanız, yöntemlerinizi değiştirmenizi öneririm. Ama o kadar zamandır spor yaptıysanız mutlaka sıkılaşma olmuştur.