• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Söz Kesimi Söz kesme prosedürleri

Eğer düşünme için zaman istemişse babanız, dönüş babanızdan olmalı.
Onlar arayıp '' ne oldu cevabınız'' demesi çok uygun olmaz zaten.
Babanız araştırır, istişare yapar, gerekirse iade-i ziyaret yapar ve karşılıklı konuşarak söz tarihi v.s ayarlanır.

Sakın bunları dert etmeyin. Sakın sevgilinizin çok yorum yapmasına müsade etmeyin.

Kravata takılmışsa ailesi ya da sevgiliniz sizin cevabınız tartışmayla ya da ayrıntılı mahçup açıklamayla olmasın.
''Güne önem vermediğinden değil alışkanlığı olmadığından takmamıştır. Bunları konuşmak bile luzumsuz.
Daha yolun başındayken bu ayrıntılara takılırsak iki tarafta yıpranır.
Yuva kurmaya karar veriyorsak aklı başında insanlar olduğumuzun ilk adımıdır, bu ayrıntılara takılmak aklı başındalık olmaz. '' Tarzında bir konuşma yapıp konuları kapatın böyle sıkıntılar oldukça.
...

Sevgilinizin söyleme biçimine bağlı fakat şimdiden böyle tripler atıyorsa, basit ayrıntılara takılıyorsa biraz daha düşünün derim.

ben biraz farklı düşünüyorum konu sahibi kusura bakmasın..

eskiden görücü usulu varmış, insanlar birbirini tanımazmış o zaman ilk istemeye geldiklerinde vermek olmaz tabiki ..erkek tarafını damadın huyunu suyunu araştırmak için düşüneceğiz denir zaman istenir..

ama bak erkek arkadaşım diyorsun birbirinizi tanıyorsunuz evlilik kararı almış yetişkin insanlarsınız..tabiki adetler devam etmeli ama şu an isteme durumu daha çok işe resmiyet kazandırma , ailelerin birbirini tanıması ve aldığınız evlilik kararının aileler tarafından da onaylanması için değil mi??

insanlar özenip bezenip gelmiş bence kırılmakta haklılar..neyi düşünecek ki babanız?? bunun söylenebileceği tek bir durum olabilir; ailesini ya da erkek arkadaşını beğenmez size uygun görmez seni vazgeçirmek için zaman isteyebilir..

Dediğiniz doğru olabilir ama bazen kendini bilmez öyle kişiler çıkıyor ki deli ediyor sizi.
Biz eşimle üni de tanıştık. okul bittikten sonrası ailesi istemeye geldi. ayrı şehirlerdeydik, tanışma olacaktı. geldiler istediler akşam da gideceklerdi. Biz birbirimizi istediğimiz için olacaktı iş ama o gün düşünelim filan denecekti. Ananem bizde çok uzaktan kız aldık gel git dünya masraf olur size eğer olacaksa bu iş adamlara da yazık(eşimin tarafı) gel git yapıp dünya masrf yapacaklarına size bişeyler yapsınlar dedi.(Güya onları düşündü) Bizim çevremiz de geniştir. yüzük takalım söz keselim deyince hala, teyze , amca dayı filan hepsi çağırıldı.Bizde böyledir. Teşekkür edecekleri yerde aaaaaa bütün sülalesi haberliymiş iki dakkada doluştular meğer ne heveslilermiş gibi saçma sapan laf söyleyen oldu eşimin tarafında. İyilik garip derler ya aynen öle oldu. Haaaa Ağızlarının paını çok güzel verdim o konuşanların o ayrı ama herşey bence usulü ile olmalı diye düşünüyorum.

senın baban nıye kravat takmadı denır mı yahu. bana boyle diyecek adamın ben....... benım babam düğünümde bıle takmadı. sevmıyor adam neyapayım ...zorlayamam kı.... bır kışı bıle hadsızlık edip baban düğünd nıye kravat takmadı demedı dıyemez de bu cesaretı vermem kımseye. bırıcık babamada laf soyletmem. erkek arkadaşınız ve ailesi baya bı densızlermış anlaşılan

kısaca anlatıyım...istemeye geldiler, babam biraz düşünelim ailece inşallah kısa zamanda yine görüşürüz dedi ..neyse gittiler..bugün erkek arkadaşım diyoki bundan sonra baban arayacak biz müsaitiz gelin diye :( babam kız tarafı onun araması uygunmu Allah aşkına böyle saçmalık varmı ya..neymiş herşey le çok özenip gelmişler babamın bu davranışına çok kırılmışlar..bide babam neden kravat takmamış bana dediği laflar bunlardı :((( çok kötüyüm tarifi imkansız ne olacak şimdi akıl verin nolur

Onlar usulüyle gelip kız istemişler.Baban zaman istediğine göre,zamanı baban belirleyip aramalı diye düşünüyorum.
Erkek arkadaşının ailesi,adetler değil,nezaket kuralları çerçevesinde düşünüyor sanırım.
Böyle bakınca,sonraki adımı babandan beklemeleri ve kravatı önemsemeleri normal.

Tabii erkek arkadaşın,kravat olayını sana yansıtmasaymış iyiymiş.
Ama o da bu olayları kırk kere yaşamadı,ilk kez yaşıyor.
Aileler sözkonusu olunca,fazla açık olmak iyi değil diye düşünüyorum.
Ailesinin ne düşündüğünü olduğu gibi aktarması gerekmezdi.İnşallah zamanla denge kurmayı öğrenir.

Aslında çözülmeyecek bir sorun değil,hatta sorun bile değil.
Baban tamam gelsinler deyince,erkek arkadaşına söylersin.Onlar da gün bildirip gelirler.
Babaların aramasına gerek yok,siz kumrular ayarlayabilirsiniz.

ilk istemede verdim gitti denir mi ya..
babanız tabi ki biraz düşünelim dicek..
o işin esprisi.. erkek tarafı da, biz şu gün yine geleceğiz diye haver gönderecek kız tarafına... bu işler böyledir..
erkek eğer gerçekten seviyosa, ve bu sevgi karşılıklıysa,kapıdan kovulsa bacadan girecek... bi şekilde mücadele edecek... böyle şeylerde benim de gururum var bi daha gitmem düşüncesine karşıyım ben... o ailenin altından girecek, üstünden çıkacak sevdiğini alacak...

eskiden kız evi naz eviymiş şimdi oğlan evi naz evi oldu..

kimsenin kimseyi aramasına gerek yok..sen arkadaşına şu gün uygunuz buyrun dersin o da ailesine söyler..bunu büyütmeye gerek yok..

ama kimseye ailene laf ettirme sakın..babanın kravatına kadar müdahale hakkı yok kimsenin..ister takar ister takmaz.önemli olan davranış şeklidir.bu konuda taviz verme.

Arkadaşım benim baba tarafım Trakyalı..
Bizde, erkek tarafı gelir ister.
Kız babası dedesi amcası artık kim verecekse, biz biraz düşünelim kısmetse olur der. Bu nazdır..
Erkek tarafı tamam der ve 1 HAFTA GEÇMEDEN, çat kapı gelir bir kez daha ister ve verilir.
Vermeyecekse zaten yok der.
Eğer kısmet mısmet diyorsa nazdır ve kabul görülür.
Kız tarafı o hafta muntazam hazır bekler, erkek tarafı lap diye gelir haftası dolmadan..

Ama işler sizde nasıl işliyor bilmiyorum.:6:

Bende trakyalıyım ama inan bizde usül, adet nedir bilmem.. :ssz:
Hayal meyal hatırlıyorum annem bir kere 3 kez gelirler demişti.
Ama şimdi baya değişti tanışma faslı, iade-i ziyaret bilmem ne...
Mesela ilk geldiklerinde baba biz biraz düşünelim dermiş, ikinci geldiklerinde kısmetse olur, 3. gelişlerinde de verirmiş. Ama bu kişiler her geldiğinde Allahın emri, peygamberin kavliyle deyip tekrar tekrar isteyecekler herhalde? :44:
Verdikten sonra da söz için konuşulur.
Aileler aynı şehirde olunca süper de uzak olunca zor oluyor.
Bizim de şuan tanışma olacak, erkek arkadaşım askerliğini henüz yapmadı. Kısa dönem yapacak ama babam yine de askere gidip gelsin, sakın istemesinler benden dedi. Eğer bu kararda kalırsa isteme ve söz işine daha 9 ay var.
Babanız her ne kadar düşünelim dese de arayıp buyrun şu gün gelin diyeceğini sanmıyorum, diyene de hiç rastlamadım. Ancak bir süre sonra erkek arkadaşınızın babası babanızı arayacak hoş beş derken gelmek istediklerini söyleyecek, bunda kırılma, darılma olmaz.

Son düzenleme:
eşimle ben gün belirledik tanışmaya geldiler, 2 hafta sonra istemeye geldiler isteme söz nişan cart curt hepsi aradan çıktı çok yakın akrabalarımız vardı bizim evde hallettik bu işi, ben bu kadar çok gidip gelmeyi anlamlı bulmuyorum şahsen, 9 senedir beraberdik zaten,babam sadece kızım bak bu adam polis şarkta yapabilecekmisin dedi, yaparım dedim, hayırlı olsun tontonum dedi bu kadar yani, evlilik arifesinde bunca kavga gönül koyma hep bu adetler yüzünden çıkıyo, tamam bazı adetler yapılırda bazılarıda çok gereksiz, ben ne nişan alışverişine çıktım ne kimseye bişey sordum, nikah şu gün düğün şu gün mekan bu davetiye bu, batmana geldik ev tuttuk eşimle, boşluk bıraksaydık herkes o boşluğu doldurmaya çalışacaktı, benim panik atağım coşacaktı

kısaca anlatıyım...istemeye geldiler, babam biraz düşünelim ailece inşallah kısa zamanda yine görüşürüz dedi ..neyse gittiler..bugün erkek arkadaşım diyoki bundan sonra baban arayacak biz müsaitiz gelin diye :( babam kız tarafı onun araması uygunmu Allah aşkına böyle saçmalık varmı ya..neymiş herşey le çok özenip gelmişler babamın bu davranışına çok kırılmışlar..bide babam neden kravat takmamış bana dediği laflar bunlardı :((( çok kötüyüm tarifi imkansız ne olacak şimdi akıl verin nolur

aayy ne gereksiz br konuşmalardır bunlar yaaa..
benim eşim baban vermese bile 30 kerede geliriz demişti..
babanın bu şekilde yaklaşması çoook normal
kız evi naz evidir diye özellkle belirt ve babana anlayış göstermesini rica etmelisin bence..
ne o öyle yaa..baban ne diyor bu duruma peki canm?
kibarca düşüncelerini belirt..zaten seni istiyorsa,baban aramadı diye gelmemezlik yaparsa yuh derim yani..
şimdiden üstünlük kurma çabasına giriyor diye hissettm ben..
yanlış anlama ama sözlün ve aileside biraz kendini beğenmiş tipler sanırım :50: kravat falan..

Son düzenleme:
kravat takılıp takılmaması niye devlet meselesi gibi olmus anlayamadım.

kimisi kravatta rahat edemez. :19:

benim nişanlım da istemeye geldiklerinde yani sözümüzde kravat takmadı. babam da takmamıstı.:26:

giyinişleri güzel miydi evet?

bence erkek arkadasının bunları dile getirmesi yanlış olmuş.( ailesinin gazına gelip bunları sana söylemesi hos değil)

--

ayrıca baban düsünelim demiş.

olması gereken senin erkek arkadasına söyleyip uygun bir gün( her iki taraf için de ) onların size tekrar gelmeleridir. :42::42:

oldu olcak baban seni kurdelalayıp hediye paketi gibi onlara göndersin direkt bari. ne münasebet baban arayacak onları.

eskiden kız evi naz eviymiş şimdi oğlan evi naz evi oldu..

kimsenin kimseyi aramasına gerek yok..sen arkadaşına şu gün uygunuz buyrun dersin o da ailesine söyler..bunu büyütmeye gerek yok..

ama kimseye ailene laf ettirme sakın..babanın kravatına kadar müdahale hakkı yok kimsenin..ister takar ister takmaz.önemli olan davranış şeklidir.bu konuda taviz verme.

çok doğru söyledin arkadaşım erkek evi naz yapar oldu..
ve evet kravat meselesi..katiyen bi daha laf söyletme böyle saçma şeylere

Kendini ağırdan satma lafından da hiç hoşlanmam ,kadını mal gibi gören garip bir laf.
Görücü usulü ilişkileri bilemem ama iki sevgili birbirini seviyor sayıyor,babaya da elbette açıklama yapılıyor aile gelmeden önce.
Ne bu devlet töreni,hayat hızlı artık onun nazı bunun niyazı ,zora koşmak yalvartmak için tripler,sırf kendini iyi hissetmek için yapılan işler.
Görücü usulünde insan bir ay bile araştırmak isteyebilir lafım yok ama sırf naz yapmak için böyle işler yapılıyor.
Sonra erkek tarafı ilk fırsatta burunlarından getiriyor bu tavrı sonra karşılıklı restleşmeler.

Ne demek baban kravat takmadi. Birdahaki sefere damat beye mi sorcakmis baban ne giyecek ne giymiyecegini alla allah ona ne oluyor. Ona bu karisma hakkini kim veriyor, haddini bilsin damat bey. Damat bey kendi kravatiyla takim elbisesiyle ilgilensin, bence babalarin kravat takmasina hic gerek dahi yok guzelce temiz kumas pantalon gomlek bence kafi.

Canim bana oyle geliyor ki bu kravat isi damat beyin ailesi tarafindan birilerinin lafi. Bir damat bu kadar ince dikkat edip dusunmez. Ve turk usul adetleri bilmiyorlarsa hic agizlarini acmasinlar. Turkiyenin heryerinde aynidir nerdeyse ilk seferde kiz verilmez. Baban en guzel cevabi vermis. Usule gore baba ilk seferde dusunelim kizimiza soralim gibisinden bu sekilde konusur.

Ama sonra eve davet seklini ben bilmiorum, yoreye gore degisiyor sanirim o bazi yerlerde buyrun kahveleri icelim soz keselim gibisinden davet olur bazi yorelerde 1 hafta sonra ise erkek tarafi aileye bir sorar fikriniz nedir karar verip dusundunuz konustunuz mu diye kiz tarafida dusunduk buyrun gelin su gun musaitiz der.

Haklı sevgilin.
Kızı vermemiş baban bir düşünelim demiş,araştıracak mı yoksa öylesine mi düşünelim dedi bilmiyorum.
Bu adam senin zaten sevgilinse zaten şimdiye kadar düşünmeniz gerekmiyor muydu ?
Madem gönlü yoktu neden gel dedin ki sevgiline ve ailesine.
Yani sırf kız babasıyım diye işi zora sokmaya ne gerek var.
İnsanlarda kız istemeye gelmişler size saygı duymuşlar hazırlanmışlar,baban da özenseymiş iyi olurmuş.
Onlar için değil kızı için..

Kayınvalidemler belki 10 kız baktılar şimdiye kadar onların görücü usülü hep işleri.
Onlar da böyle kız bkamaya istemeye gider,kız tarafı sonra kararını verir erkek tarafına bildirir.
Kızını vermiyorsan elbette sonra bizim için uygun demek babana düşer kime düşecek.
Bunu böyle namus meselesi haline getirmenin ne alemi var?
Kız tarafıyım naz yapacağım diye düşünüleceğine insan kendini erkek tarafının da yerine koyarsa böyle oyunlara gerek kalmaz.

Birde bazı kızlarımız şimdiden eşlerinin ailelerini yermeye başlamış,görgüsüzlükle suçlarmış.
Madem beğenmiyorsunuz evlenmeyin,sonra ilerde daha da büyük sorunlar oluyor.

babam ileri görüşlü insandır ilk kızıda ben değilim nerde ne yapacağını bilen birisi..bunu kendisinede söyledim zaten..o şehir dışında geldiğinde mecbur yine gelincek..neyse tşk

babam ileri görüşlü insandır ilk kızıda ben değilim nerde ne yapacağını bilen birisi..bunu kendisinede söyledim zaten..o şehir dışında geldiğinde mecbur yine gelincek..neyse tşk

Bana trip atmana gerek yok.
Kayınvaliden değilim çok şükür :)
O zaman sevgiline söyleyecektin babam ilk seferde vermez bizde devlet töreni yapılır o göre sizde pek önemsemeden gelin diyecektin.
Onlar ne giyineceklerdi özenli ne de kızı verirler diye düşüneceklerdi.
öyle size akşam oturmasına gibi gelmiş olacaklardı.
Burada kabahatli olan onlar değil ki onları uyarmayanlar.
Nereden bilsinler sizin aile kurallarınızı insanlar?
Memlekette bin tane etknik köken var.Hepsinin türlü türlü usulü var.
Bizde de şehir dışından geldiler eşimin ailesi 8 saatlik yoldu.
Ben eşimi aylar evvel getirip babamla tanıştırmıştım zaten yıllardır sevgilimdi.
Diyorum ya görücü usulüyse söylediklerim sizin için katiyyen geçerli değil.

Bana trip atmana gerek yok.
Kayınvaliden değilim çok şükür :)
O zaman sevgiline söyleyecektin babam ilk seferde vermez bizde devlet töreni yapılır o göre sizde pek önemsemeden gelin diyecektin.
Onlar ne giyineceklerdi özenli ne de kızı verirler diye düşüneceklerdi.
öyle size akşam oturmasına gibi gelmiş olacaklardı.
Burada kabahatli olan onlar değil ki onları uyarmayanlar.
Nereden bilsinler sizin aile kurallarınızı insanlar?
Memlekette bin tane etknik köken var.Hepsinin türlü türlü usulü var.
Bizde de şehir dışından geldiler eşimin ailesi 8 saatlik yoldu.
Ben eşimi aylar evvel getirip babamla tanıştırmıştım zaten yıllardır sevgilimdi.
Diyorum ya görücü usulüyse söylediklerim sizin için katiyyen geçerli değil.

devlet töreni ne yaaa :D çok güldüm devlet töreni görmediniz heralde siz hiç :1:
8 saatlik yol ayrıdır..arkadaşın sözlüsü yakınsaysa gelsinler bir zahmet..
siz önceden tanıştırdığınız için rahatmışssnz..
herkesin düşüncesi farklı..

vay be ne insanlar var bari zahmet olmasin gelin hanim gelinliginide giysin hazir beklesin. Madem damat beye zor geliyor birdaha gelmek. Kizimiza giydirelim gelinligi verelim eline bohcasini hadi kizim zahmet olmasin insanlara sen git mi dicez. Benim anlamadigim niye erkek tarafi bu kadar sorun yapiyor alttarafi ikinci defa gelicekler sanki 10 kere gelip istedilerde baban vermedi. Bazen insanlari anlamakta gercekten zorlaniyorum.

Haklı sevgilin.
Kızı vermemiş baban bir düşünelim demiş,araştıracak mı yoksa öylesine mi düşünelim dedi bilmiyorum.
Bu adam senin zaten sevgilinse zaten şimdiye kadar düşünmeniz gerekmiyor muydu ?
Madem gönlü yoktu neden gel dedin ki sevgiline ve ailesine.
Yani sırf kız babasıyım diye işi zora sokmaya ne gerek var.
İnsanlarda kız istemeye gelmişler size saygı duymuşlar hazırlanmışlar,baban da özenseymiş iyi olurmuş.
Onlar için değil kızı için..

Kayınvalidemler belki 10 kız baktılar şimdiye kadar onların görücü usülü hep işleri.
Onlar da böyle kız bkamaya istemeye gider,kız tarafı sonra kararını verir erkek tarafına bildirir.
Kızını vermiyorsan elbette sonra bizim için uygun demek babana düşer kime düşecek.
Bunu böyle namus meselesi haline getirmenin ne alemi var?
Kız tarafıyım naz yapacağım diye düşünüleceğine insan kendini erkek tarafının da yerine koyarsa böyle oyunlara gerek kalmaz.

Birde bazı kızlarımız şimdiden eşlerinin ailelerini yermeye başlamış,görgüsüzlükle suçlarmış.
Madem beğenmiyorsunuz evlenmeyin,sonra ilerde daha da büyük sorunlar oluyor.

namus meselesi haline getiren karşı taraf zaten..bence erkek tarafı kızın yerine koymalı kendini..
bu kızın ailesi Türk filmlerinde ki gibi 20 kez gönderecek hali yok :)
alt tarafı ikinci kez gelecekler..
ve kız alıyorlrasa böyle ufak şeylere eyv. demek zorundalar..
anladığım kadarıyla burnu havada bi aile..anlattığına göre bariz belli..
çünkü hiç bir aile ikinci kez gidecek diye böyle konuşmaz..

Son düzenleme:
namus meselesi haline getiren karşı taraf zaten..bence erkek tarafı kızın yerine koymalı kendini..
bu kızın ailesi Türk filmlerinde ki gibi 20 kez gönderecek hali yok :)
alt tarafı ikinci kez gelecekler..
ve kız alıyorlrasa böyle ufak şeylere eyv. demek zorundalar..
anladığım kadarıyla burnu havada bi aile..anlattığına göre bariz belli..
çünkü hiç bir aile ikinci kez gidecek diye böyle konuşmaz..

Ailelerin ikisinide kızamayız aslında.
Herkesin beklentisi başka başka.
Kızı istenecek babanın veya kız isteyecek adamın da elinden geldiğince iyi giyinmesini evine gelenlere veya evine gittiklerine saygı duymasını isterim.
Kravat takmamış derken belki de yeterince saygı görmedik demek istediler.
Ama şimdi konu sahibine sorunca babam mükemmeldir ,erkek arkadaşımın ailesi tüü kaka diyeceği için hiçbirzaman gerçeği öğrenemeyeceğiz.
Çünkü tek taraflı dinliyoruz.
Ben de oğlan annesi babası olsam gençler anlamış bize de gidip istemek düşüyor.
Neden uğraştırılıyoruz ki diye düşünürüm.
Ama kızın babası da kız alacaklar sürünsünler diyebilir zora koşabilir.
Kız alırken ağızlarından burunlarından getirilenler kızı aldıktan sonra onun ağzından burnundan getiriyor.

Elbette herkesin aile yapısı başka benim babam otoriter kuralcı bir tipti ama ben adamı sevmişim yıllardır birlikteyim.
Evleneceğim gidin gelin tekrar gelin yok arayın ısrar edin falan bunlar bu dönem için fazla gibi geliyor.
Ama bunlara sahip çıkanlarda vardır ama karşıdaki insanın bunlara uymasını istiyorsak uyarmalıyız demek istedim.
Mesela babam dedi ki eşimin ailesi geleceği zaman kalabalık gelmesinler birbirimizi tanıyabilelim karmaşa olmasın dedi.
Ama bazı aileler var kız istemeye 50 kişi falan gidiyor.Ben uyardım eşimi.
Bunun gibi..

ben onların ailesine tüü kaka demiyorum...10 kez gelsinler demiyoruz zaten şehir dışında oğlumuz gelsin yüzükleri takarız inşallah dedi babam daha ne desin...canım senin durumun farklı 8 saatlik yoldan bi zahmet geri göndermesin baban :))
ayrıca naz falan yapmadı yine görüşürüz takarız yüzükleri inşallah biraz daha düşünüp karar verelim dedi..

Back