kıyamam yaa eğilince tutamamış kaçırmış..hayal edince gülümsedim..valla benim 7 yaşındaki koca danam bile tutup tutup bazen kaçırabiliyor birazcık..çok tedirgin olup gözlerimin içine bakıyor kızıcam mı acaba diye ki kesinlikle kızmam her seferinde kendimizle dalga geçip güleriz yaramaz çiş kaçtı mı yine diye..çok iyi yapmışsınız..çok küçük daha kaçırması da çok normal..çocuğa suçluluk hissettirmeye hiç gerek yok..Aslında iyiydi koşup oynuyordu ama çömelince işte gidiverdi :)
3 yaşında bir kızım var yaklaşık 1 ay önce wc eğitimine başladık. İlk gün 2 kere, 2. Gün ise sadece bir kere altına yaparak süreci atlattık. Gündüz altına yapmayınca 3 gün sonra gece bez baglamayi da bıraktım. Sadece ilk gece sabah uyanır uyanmaz altına kaçırdı. Bir daha yapmadı kuru uyanıyor.
Detaylı anlattım ki tepkimin neden hafif olduğunu iyice belirtmek istedim.
Bu aksam dışarı dolaşmaya çıktık. Cikmadan önce ısrarla tuvalete gitmesini söyledim. Fakat her seferinde cisim yok dedi ve tuvalete girmeden çıktık. Küçük bir dondurmaciya gittik. Tuvaleti yoktu ve kızım tuvaleti geldiğini söyledi. Ben de ısrarla tuvalete gitmeden çıktığını hatırlattım. Eve kadar tutması gerektiğini söyledim. Tamam dedi. Uzatmadan kalktık. Eve dönerken benim ayakkabimun bağı çözüldü çömelip bağlamaya koyuldum. Kızım da her yaptığımı yaptığı için o da çömelip ayakkabisiyla ilgilenmeye başladı. Çomelme pozisyonunda ise şarıl şarıl gitti tabii. Benim tepki sadece 'anneciğim neden altına yaptın yaa sakin çisleri elleme çabuk eve gidelim' şeklinde oldu.
Olayın üzerinden 3 saat geçti fakat ben hala düşünmede
- wc eğitiminde çok kolay ogrendiginden ötürü büyük bir tepki vermemekle doğru mu yaptım?
Yoksa;
- daha yüksek bir tepki vererek altına çiş yapmanın üstelik bunu sokakta yapmasının çok kötü birsey olduğunu azarlar tatta anlatmalı miydim ? Israrla tuvalete gitmediği için kabahatli de sayılır sonuçta.
Allah im bir çiş beni 3 saattir kara kara düşündürüyorannelik ne zor ya Rabbim
İyiki cok tepki vermediniZ bravo3 yaşında bir kızım var yaklaşık 1 ay önce wc eğitimine başladık. İlk gün 2 kere, 2. Gün ise sadece bir kere altına yaparak süreci atlattık. Gündüz altına yapmayınca 3 gün sonra gece bez baglamayi da bıraktım. Sadece ilk gece sabah uyanır uyanmaz altına kaçırdı. Bir daha yapmadı kuru uyanıyor.
Bu aksam dışarı dolaşmaya çıktık. Cikmadan önce ısrarla tuvalete gitmesini söyledim. Fakat her seferinde cisim yok dedi ve tuvalete girmeden çıktık. Küçük bir dondurmaciya gittik. Tuvaleti yoktu ve kızım tuvaleti geldiğini söyledi. Ben de ısrarla tuvalete gitmeden çıktığını hatırlattım. Eve kadar tutması gerektiğini söyledim. Tamam dedi. Uzatmadan kalktık. Eve dönerken benim ayakkabimun bağı çözüldü çömelip bağlamaya koyuldum. Kızım da her yaptığımı yaptığı için o da çömelip ayakkabisiyla ilgilenmeye başladı. Çomelme pozisyonunda ise şarıl şarıl gitti tabii. Benim tepki sadece 'anneciğim neden altına yaptın yaa sakin çisleri elleme çabuk eve gidelim' şeklinde oldu.
- wc eğitiminde çok kolay ogrendiginden ötürü büyük bir tepki vermemekle doğru mu yaptım?
Yoksa;
- daha yüksek bir tepki vererek altına çiş yapmanın üstelik bunu sokakta yapmasının çok kötü birsey olduğunu azarlar tatta anlatmalı miydim ? Israrla tuvalete gitmediği için kabahatli de sayılır sonuçta.
Sakın azarlamayın.3 yaşında bir kızım var yaklaşık 1 ay önce wc eğitimine başladık. İlk gün 2 kere, 2. Gün ise sadece bir kere altına yaparak süreci atlattık. Gündüz altına yapmayınca 3 gün sonra gece bez baglamayi da bıraktım. Sadece ilk gece sabah uyanır uyanmaz altına kaçırdı. Bir daha yapmadı kuru uyanıyor.
Yoksa;
Küçücük daha kalbini kırmadan söylemişsin azarlayarak söyleseydin korkar daha çok altına kaçırırdı.3 yaşında bir kızım var yaklaşık 1 ay önce wc eğitimine başladık. İlk gün 2 kere, 2. Gün ise sadece bir kere altına yaparak süreci atlattık. Gündüz altına yapmayınca 3 gün sonra gece bez baglamayi da bıraktım. Sadece ilk gece sabah uyanır uyanmaz altına kaçırdı. Bir daha yapmadı kuru uyanıyor.
Yoksa;
Gelen Kutusu çok teşekkürler ayrıntılı açıklamalar için.Pedagoglar der ki; çocuğu eğitirken başkaları ile korkutmayalım. Yani bir çocuk bir davranışı öğreniyorsa bunu kendisi için öğrenmeli ve yapmalı. Diğer insanlar ayıplamasın diye değil.
Diğer insanalrın duygu ve fikirlerini lütfen çocuk eğitimine katmayalım. Aksi durumda çocuk başkaları varken doğru davranışı yapar, başkaları yokken yanlışa devam eder.
O yüzden iyi davranışı içselleştirmeli çocuk.
Elalem, başkaları, diğer insanlar, polis amcalar, doktor teyzeler, iğneciler, öğretmen vs gibi kişileri lütfen çocuk eğitiminde kullanmayalım.
Bu kamu spotuydu.
Konuya geçiyorum. Sevgili konu sahibi, abartılı tepki vermemekle veya kızmamakla doğruyu yapmışsınız. Yaptığınız yanlış çocuğunuz istemiyor diye evden çıkmadan tuvalete gitmemek. Ben ne yapardım bu durumda onu yazayım. Dışarı çıkacağız deyince çocukların büyük geneli zaten o heyecanla tuvalete gitmek istemez, çişim yok der. Ben o dönemlerde şöyle diyordum kızlarıma: "aaaa bi ses duydum sen de duydun mu, kukundan geliyor galiba, bende biraz çiş var diyor, hadi onu tuvalete götürüp bakalım, ne kadar varmış" diyerek oyunsallaştırıyordum. Zorla götürmek yerine bu tarz bir yöntem deneyebilirsiniz. Ya da önce oyuncak bebeği yapar tuvaletini, sonra siz, sonra çocuğunuz.
Diğer yanlış ise tuvaletini tut demek. Yeni gelişen kaslar, mesane hacmi nedeniyle tutması çok zor. Ben öyle durumlarda tuvalet yoksa kimsenin görmediği bir ağaç dibine veya duvar kenarına çok yaptırdım. Tuvalet eğitimi döneminden bahsediyorum-geçici bir süre. Çocuk parkındayken (en çok ihtiyaç duyulan yerlerde tuvalet olmaması da ayrı bir ironi,neyse) mutlaka oyuna dalan çocuk en son dakika söyler. Parkın arkasındaki binanın arka tarafını gübrelemişizdir o dönem.
Ya da hiç yaptıracak yer bulamazsanız, en kötüsü altına yapmasına izin vermek.
3 yaşında bir kızım var yaklaşık 1 ay önce wc eğitimine başladık. İlk gün 2 kere, 2. Gün ise sadece bir kere altına yaparak süreci atlattık. Gündüz altına yapmayınca 3 gün sonra gece bez baglamayi da bıraktım. Sadece ilk gece sabah uyanır uyanmaz altına kaçırdı. Bir daha yapmadı kuru uyanıyor.
Yoksa;
Valla girdiğim hiçbir dükkan hayır demedi banada sağolsunlar :)
Benzer şeyleri yaşamışız sizinle. Biz de kızımda wc eğitimini tamamladık aradan aylar geçti ve birden altına yapmaya başladı. Öyle böyle değil bildiğin şır şır işiyordu. Ben de oflaya poflaya temizler,söylenirdim kızım neden tuvalete gitmiyorsun diye.
Neyse beni korkuttular mesanesi küçük olabilir,böbreklerde sorun olabilir diye aldım doktora götürdüm. Doktor beni aldı karşısına ve yarım saat anlattı. çocuklara wc eğitimi verdik diye hemen rahatlamayın,kasları 5 yaşına kadar tam gelişmediğinden bu tip kazalar olabilir. Siz sıkıldıkça daha çok gerilir ve daha fazla kaçırmaya başlarlar dedi. Hiç tahlil vs yapmadı.
Onun söylemesini beklemeyin muhakkak 2 saatte bir tuvalete götürün,dışarı çıkmadan mutlaka işemesini bekleyin,altına yaptığında sakın kızmayın dedi.
Yaptığım büyük hatanın farkına vardım. Kızım da yanımdaydı doktor bunları anlatırken ve inanır mısın o oldu bir daha altına yapmadı. Azıcık kaçırsa öptüm sevdim hadi gel yıkanalım,üstümüzü değiştirelim dedim. Şimdi tamamen bitti sorunumuz.
Ama ben hala neden oflayıp pofladım diye vicdan azabı çekiyorum. Belki çocuğum annem yine oflayacak diyip altına yapıyorduO unuttu ama ben unutmadım. Çok dertliyim bu konuda.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?