• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sokakta altına çiş yapan kızıma karşı tepkimin dogrulugu konusunda kararsizim? ?

3 yaşında bir kızım var yaklaşık 1 ay önce wc eğitimine başladık. İlk gün 2 kere, 2. Gün ise sadece bir kere altına yaparak süreci atlattık. Gündüz altına yapmayınca 3 gün sonra gece bez baglamayi da bıraktım. Sadece ilk gece sabah uyanır uyanmaz altına kaçırdı. Bir daha yapmadı kuru uyanıyor.
Detaylı anlattım ki tepkimin neden hafif olduğunu iyice belirtmek istedim.
Bu aksam dışarı dolaşmaya çıktık. Cikmadan önce ısrarla tuvalete gitmesini söyledim. Fakat her seferinde cisim yok dedi ve tuvalete girmeden çıktık. Küçük bir dondurmaciya gittik. Tuvaleti yoktu ve kızım tuvaleti geldiğini söyledi. Ben de ısrarla tuvalete gitmeden çıktığını hatırlattım. Eve kadar tutması gerektiğini söyledim. Tamam dedi. Uzatmadan kalktık. Eve dönerken benim ayakkabimun bağı çözüldü çömelip bağlamaya koyuldum. Kızım da her yaptığımı yaptığı için o da çömelip ayakkabisiyla ilgilenmeye başladı. Çomelme pozisyonunda ise şarıl şarıl gitti tabii. Benim tepki sadece 'anneciğim neden altına yaptın yaa sakin çisleri elleme çabuk eve gidelim' şeklinde oldu.
Olayın üzerinden 3 saat geçti fakat ben hala düşünmede
- wc eğitiminde çok kolay ogrendiginden ötürü büyük bir tepki vermemekle doğru mu yaptım?
Yoksa;
- daha yüksek bir tepki vererek altına çiş yapmanın üstelik bunu sokakta yapmasının çok kötü birsey olduğunu azarlar tatta anlatmalı miydim ? Israrla tuvalete gitmediği için kabahatli de sayılır sonuçta. :işsiz:

Allah im bir çiş beni 3 saattir kara kara düşündürüyor :işsiz:annelik ne zor ya Rabbim :KK35:
3 yaşındaki çocuktan tuvaleti geldiğinde tutmasını istemezsiniz.

verdiğiniz tepkinin gayet yerinde olduğunu düşünüyorum sonuçta daha 3 yaşında, ben psikoloji okuyorum ve derste öğrendiğim kadarıyla wc eğitiminin verildiği yıllarda bu konular hakkında verilen sert tepkiler sonucu çocuğunuzun ileriki dönemde bambaşka, aşırı mükemmeliyetçi bir insan olmasına sebep olabilirsiniz.

bir kere kuru temizlemeciye girmiştim kucağımda çocuk :KK70::KK70: sağolsunlar hemen tuvaleti gösterdiler.
Valla girdiğim hiçbir dükkan hayır demedi banada sağolsunlar :)

Benzer şeyleri yaşamışız sizinle. Biz de kızımda wc eğitimini tamamladık aradan aylar geçti ve birden altına yapmaya başladı. Öyle böyle değil bildiğin şır şır işiyordu. Ben de oflaya poflaya temizler,söylenirdim kızım neden tuvalete gitmiyorsun diye.

Neyse beni korkuttular mesanesi küçük olabilir,böbreklerde sorun olabilir diye aldım doktora götürdüm. Doktor beni aldı karşısına ve yarım saat anlattı. çocuklara wc eğitimi verdik diye hemen rahatlamayın,kasları 5 yaşına kadar tam gelişmediğinden bu tip kazalar olabilir. Siz sıkıldıkça daha çok gerilir ve daha fazla kaçırmaya başlarlar dedi. Hiç tahlil vs yapmadı.

Onun söylemesini beklemeyin muhakkak 2 saatte bir tuvalete götürün,dışarı çıkmadan mutlaka işemesini bekleyin,altına yaptığında sakın kızmayın dedi.

Yaptığım büyük hatanın farkına vardım. Kızım da yanımdaydı doktor bunları anlatırken ve inanır mısın o oldu bir daha altına yapmadı. Azıcık kaçırsa öptüm sevdim hadi gel yıkanalım,üstümüzü değiştirelim dedim. Şimdi tamamen bitti sorunumuz.

Ama ben hala neden oflayıp pofladım diye vicdan azabı çekiyorum. Belki çocuğum annem yine oflayacak diyip altına yapıyordu :KK43: O unuttu ama ben unutmadım. Çok dertliyim bu konuda.

Canim benim ya :KK200: tutamazki zaten ;) tepkiniz cok yerinde ve tutarlı bizde ilk başladıģımizda evde fazlaca üstüne gitmistim ısrarla cis varmi diye gözümün önünde salonun orta yerine çıkarıp çamaşırını çış yapmıştı:KK76: hiç unutamam bunu sonra sormayı bıraktım herşy yoluna girdi ufak tefek kaçırmalar olur sakin davranmaya devam edin

Çocuk gelişimci olarak diyorum ki sakın azarlamayın. Teoriler de bunu söylüyor zAten. Örnek olarak Erik Erikson'un Yaşamın sekiz evresini anlatan teorisinde 2. Basamağa bakabilirsiniz. Çocukta azarlama sonucu gelişen utanç duygusunun ileride hayatını ve kişiliğini nasıl etikeleyeceğini okuyabilirsiniz.

Oy yerim o minnosu, annesi egildi diye egilmis sonra ooops.
Demek taklit etmeye megilli kizimiz, belkide tuvalet mevzusunuda boyle cozebilirsiniz.
" bak ben tuvalete gidiyorum evden cikmadan" diyin.
Sonra mesela bisey olucak yine hissine kapildiginizda yine ilk gordgunuz tuvaletw gidin disarda. Sonra sira kiziniza gelsin oda sizin aynisini yapsin. Boylelikle idrar torbasi dolmaz altinada kacirmaz.

Ben cocukta bir suc goremedim. Evden cikarken tuvaleti yoktur, olmayan seyi nasil yapsin?
Sonra gelmis bunu size de soylemis bence sorun burada sizde. Tuvalete goturmeniz gerekiyordu. Ufacik cocuk nereye kadar tutabilir ki.

Neye takıldınız ki, 3 yaşındaki çocuğa altına kaçırdı diye sert tepki verilmez zaten.

Benim yeğenler 6 yaşında, hâla dışarı çıkarken olsa da olmasa da tuvalete gidilir.
Yok demesine veya inatlaşmasına aldırmayın, çıkmadan götürün mutlaka bence.

3 yaşındaki bebiş nasıl eve kadar tutsun ya idrar yolu enfeksiyonu olur tuta tuta. Çisini yapacağı bir yer bulmanız lazımdı bence eve kadar götürmeye calisacaginiza. Çocuğun cisi yokmuş gelince de söylemiş siz çocuğun ihtiyacını karşılamakta geciktiginiz için böyle olmuş bu dönemde azarlayıp kizmak eğitimin gecikmesine neden olur.

3 yaşında bir kızım var yaklaşık 1 ay önce wc eğitimine başladık. İlk gün 2 kere, 2. Gün ise sadece bir kere altına yaparak süreci atlattık. Gündüz altına yapmayınca 3 gün sonra gece bez baglamayi da bıraktım. Sadece ilk gece sabah uyanır uyanmaz altına kaçırdı. Bir daha yapmadı kuru uyanıyor.
Bu aksam dışarı dolaşmaya çıktık. Cikmadan önce ısrarla tuvalete gitmesini söyledim. Fakat her seferinde cisim yok dedi ve tuvalete girmeden çıktık. Küçük bir dondurmaciya gittik. Tuvaleti yoktu ve kızım tuvaleti geldiğini söyledi. Ben de ısrarla tuvalete gitmeden çıktığını hatırlattım. Eve kadar tutması gerektiğini söyledim. Tamam dedi. Uzatmadan kalktık. Eve dönerken benim ayakkabimun bağı çözüldü çömelip bağlamaya koyuldum. Kızım da her yaptığımı yaptığı için o da çömelip ayakkabisiyla ilgilenmeye başladı. Çomelme pozisyonunda ise şarıl şarıl gitti tabii. Benim tepki sadece 'anneciğim neden altına yaptın yaa sakin çisleri elleme çabuk eve gidelim' şeklinde oldu.
- wc eğitiminde çok kolay ogrendiginden ötürü büyük bir tepki vermemekle doğru mu yaptım?
Yoksa;
- daha yüksek bir tepki vererek altına çiş yapmanın üstelik bunu sokakta yapmasının çok kötü birsey olduğunu azarlar tatta anlatmalı miydim ? Israrla tuvalete gitmediği için kabahatli de sayılır sonuçta. :işsiz:

Allah im bir çiş beni 3 saattir kara kara düşündürüyor :işsiz:annelik ne zor ya Rabbim :KK35:

Cisi gelen kucuk çocuğa tut desem bende fazla tepki veremezdim.

Her ne kadar sizi dinleyip cisini evde yapmamis olsa bile ona cis tutmayi tavsiye etmeniz yanlış olmuş. Burada tepkiden onemlisi var, cisi fazlaca tutmaya alisirsa ne yaparsınız?

Mesane basıncı artar, geri kacak baslar, once bobrek kanallari sonra bobrek hasar görür.

Konu hassas anlayisli olmak gerek.

Yoksa;

Cisi gelen kucuk çocuğa tut desem bende fazla tepki veremezdim.

Her ne kadar sizi dinleyip cisini evde yapmamis olsa bile ona cis tutmayi tavsiye etmeniz yanlış olmuş. Burada tepkiden onemlisi var, cisi fazlaca tutmaya alisirsa ne yaparsınız?

Mesane basıncı artar, geri kacak baslar, once bobrek kanallari sonra bobrek hasar görür.

Konu hassas anlayisli olmak gerek.

Bence tepkiniz gayet güzel azarlama ile onu bu süreçten sogutabilirdiniz

Cok dogru tepki vermissin bizde daha dun basladik tuvalet egitimine asla kizmak kotu soz ses yukseltmek yok hosgoruyle karsilicazki travmasiz atlatalim bu donemi cok kisa surede ogrenmis kiziniz bence odullendirin

Çok normal çok küçük daha. Kaş kontrolü yapmak için biraz daha zaman lazım. Açıkçası ben aşırı tepki verdiğinizi dusunup sizi paylamaya gelmistim. :D
Evden çıkarken yapması konusunda ısrarcı olun renkli etiketlerle olabilir mesela. Hadi yapalım etiketimizi de banyodan alıp yapistiralim gibi. Tepkiniz normal kizinizin altına kaçırması da normal. :)

Tuvalet pozisyonunda çömelince kaçırdı demek ki :-)
Kızmamakla en doğrusunu yapmıssınız .

Sert tepki kötü sonuçlar doğururdu.
Bir daha evden çıkarken "bak geçen gün küçük bir kaza oldu, bir daha olmaması lazım, insanlar bizi ayıplayabilir" gibi bir şeyler söyleyerek tembihleyebilirsiniz. Yine yok derse, bunu hatırlayınca belki girer tuvalete.

Pedagoglar der ki; çocuğu eğitirken başkaları ile korkutmayalım. Yani bir çocuk bir davranışı öğreniyorsa bunu kendisi için öğrenmeli ve yapmalı. Diğer insanlar ayıplamasın diye değil.
Diğer insanalrın duygu ve fikirlerini lütfen çocuk eğitimine katmayalım. Aksi durumda çocuk başkaları varken doğru davranışı yapar, başkaları yokken yanlışa devam eder.
O yüzden iyi davranışı içselleştirmeli çocuk.

Elalem, başkaları, diğer insanlar, polis amcalar, doktor teyzeler, iğneciler, öğretmen vs gibi kişileri lütfen çocuk eğitiminde kullanmayalım.

Bu kamu spotuydu.

Konuya geçiyorum. Sevgili konu sahibi, abartılı tepki vermemekle veya kızmamakla doğruyu yapmışsınız. Yaptığınız yanlış çocuğunuz istemiyor diye evden çıkmadan tuvalete gitmemek. Ben ne yapardım bu durumda onu yazayım. Dışarı çıkacağız deyince çocukların büyük geneli zaten o heyecanla tuvalete gitmek istemez, çişim yok der. Ben o dönemlerde şöyle diyordum kızlarıma: "aaaa bi ses duydum sen de duydun mu, kukundan geliyor galiba, bende biraz çiş var diyor, hadi onu tuvalete götürüp bakalım, ne kadar varmış" diyerek oyunsallaştırıyordum. Zorla götürmek yerine bu tarz bir yöntem deneyebilirsiniz. Ya da önce oyuncak bebeği yapar tuvaletini, sonra siz, sonra çocuğunuz.

Diğer yanlış ise tuvaletini tut demek. Yeni gelişen kaslar, mesane hacmi nedeniyle tutması çok zor. Ben öyle durumlarda tuvalet yoksa kimsenin görmediği bir ağaç dibine veya duvar kenarına çok yaptırdım. Tuvalet eğitimi döneminden bahsediyorum-geçici bir süre. Çocuk parkındayken (en çok ihtiyaç duyulan yerlerde tuvalet olmaması da ayrı bir ironi,neyse) mutlaka oyuna dalan çocuk en son dakika söyler. Parkın arkasındaki binanın arka tarafını gübrelemişizdir o dönem.

Ya da hiç yaptıracak yer bulamazsanız, en kötüsü altına yapmasına izin vermek.

Herhangi bir tepki vermenize gerek yoktu bile. Tepkiniz normal iyiki abartmamissiniz. Belliki henuz gelismeyen kaslari ona bi oyun oynamis.Ama bunu tekrarlarsa yani uyardığınız halde cisini yapmaz ve bu sebepten kacirirsa kiyafetlerini kendi yikamasini saglayin. (tabiki tamamen yikamicak bi kovada suyla biraz ugrastirin yeter)Bunu yaparken ASLA tepki vermeyin iyi ya da kötü. Neden-sonuc u gormesi yeterli olur. Ama bu raddeye gelecegnizi düşünmüyorum.

Kızım 4.5 yaşında ve her wc ye girmez.altına yapma pahasına ve kaç kez yaptı dışardayken.3 yaşında çocuğa tut demeniz bana anlamsız geldi.en kötü ihtimal wc bulamadığım veya kendinin girmek istemediği yerlerde poşet buluyorum.klozet gibi tutup kızımı üstüne oturuyorum. Yani çömeliyor.yaptıktan sonra da İslak mendil ile temizliyorum

Tuvalete gitmek istediğinde, eve kadar tutma cezası vermeseydiniz , şuan kara kara dusunmezdiniz.
3 yaşında başlanmış bir ev eğitimi zaten gec bir zaman. O çok bilmiş bazı uzmanlar yanlış yapıyor.
Sizin tepkiniz tabiki hafif olmalıydı, hata sizde. Geldi demiş çocuk.
Bir çocuk eve kadar nasıl tutsun. Biz büyükler tutamıyoruz

Back