• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sokakta altına çiş yapan kızıma karşı tepkimin dogrulugu konusunda kararsizim? ?

Aslında iyiydi koşup oynuyordu ama çömelince işte gidiverdi :)
kıyamam yaa eğilince tutamamış kaçırmış..hayal edince gülümsedim..valla benim 7 yaşındaki koca danam bile tutup tutup bazen kaçırabiliyor birazcık..çok tedirgin olup gözlerimin içine bakıyor kızıcam mı acaba diye ki kesinlikle kızmam her seferinde kendimizle dalga geçip güleriz yaramaz çiş kaçtı mı yine diye..çok iyi yapmışsınız..çok küçük daha kaçırması da çok normal..çocuğa suçluluk hissettirmeye hiç gerek yok..

Canım alistirma kiloları var ondan kullanmanı tavsiye ederim.

3 yaşında bir kızım var yaklaşık 1 ay önce wc eğitimine başladık. İlk gün 2 kere, 2. Gün ise sadece bir kere altına yaparak süreci atlattık. Gündüz altına yapmayınca 3 gün sonra gece bez baglamayi da bıraktım. Sadece ilk gece sabah uyanır uyanmaz altına kaçırdı. Bir daha yapmadı kuru uyanıyor.
Detaylı anlattım ki tepkimin neden hafif olduğunu iyice belirtmek istedim.
Bu aksam dışarı dolaşmaya çıktık. Cikmadan önce ısrarla tuvalete gitmesini söyledim. Fakat her seferinde cisim yok dedi ve tuvalete girmeden çıktık. Küçük bir dondurmaciya gittik. Tuvaleti yoktu ve kızım tuvaleti geldiğini söyledi. Ben de ısrarla tuvalete gitmeden çıktığını hatırlattım. Eve kadar tutması gerektiğini söyledim. Tamam dedi. Uzatmadan kalktık. Eve dönerken benim ayakkabimun bağı çözüldü çömelip bağlamaya koyuldum. Kızım da her yaptığımı yaptığı için o da çömelip ayakkabisiyla ilgilenmeye başladı. Çomelme pozisyonunda ise şarıl şarıl gitti tabii. Benim tepki sadece 'anneciğim neden altına yaptın yaa sakin çisleri elleme çabuk eve gidelim' şeklinde oldu.
Olayın üzerinden 3 saat geçti fakat ben hala düşünmede
- wc eğitiminde çok kolay ogrendiginden ötürü büyük bir tepki vermemekle doğru mu yaptım?
Yoksa;
- daha yüksek bir tepki vererek altına çiş yapmanın üstelik bunu sokakta yapmasının çok kötü birsey olduğunu azarlar tatta anlatmalı miydim ? Israrla tuvalete gitmediği için kabahatli de sayılır sonuçta. :işsiz:

Allah im bir çiş beni 3 saattir kara kara düşündürüyor :işsiz:annelik ne zor ya Rabbim :KK35:

Tepkiniz doğru.
Ama israrla ben sana demiştim demeniz yanliş.
Çocuklar nekadar alısmiş olurlarsa olsunlar bazen kaçirabiliyorlar.
Benim kızım dört yaşında hala kacırabiliyor.
Oyuna dalınca unutuyor.
Kızsam üzülüyor olur böyle kazalar desem yüz bulup yeniden yapıyor.
En iyisi hiç teokisiz değiştirip olmamiş gibi saymak.
Zaten zamanla kendileri öğreniyorlar
Ama çişini eve gelene kadar zaten tutamaz başka bir yere yaptırın.

Cocuk boyle bir girdabin icindeyken her cisim geldi dediginde wc goturulmeli
Kendi ogrenmeli yoksa da aslinda yok oldugunu, ona gelmis gibi geldigini boyle ögrenecek
Evden cikmadan yaptin yok nasil bi tabir?
Hemde cocuga!
Benim kocaman oglum (11yasinda)
Yapip ciksa bile bi cafe bi yere otrunca gidip yapiyo yine
Yolda yururken gelir belki !
Belki bir yer bulamam endisesiyle.

Yaptin tamam seni 3-4saat idare eder bu mantigindaysaniz yanlis.
Cocuk bu su icse,karpuz yese,masrubat icse iseme hiissi gelir
Ve ogrenmeye calisiyo endiseli.

3 yaşında bir kızım var yaklaşık 1 ay önce wc eğitimine başladık. İlk gün 2 kere, 2. Gün ise sadece bir kere altına yaparak süreci atlattık. Gündüz altına yapmayınca 3 gün sonra gece bez baglamayi da bıraktım. Sadece ilk gece sabah uyanır uyanmaz altına kaçırdı. Bir daha yapmadı kuru uyanıyor.
Bu aksam dışarı dolaşmaya çıktık. Cikmadan önce ısrarla tuvalete gitmesini söyledim. Fakat her seferinde cisim yok dedi ve tuvalete girmeden çıktık. Küçük bir dondurmaciya gittik. Tuvaleti yoktu ve kızım tuvaleti geldiğini söyledi. Ben de ısrarla tuvalete gitmeden çıktığını hatırlattım. Eve kadar tutması gerektiğini söyledim. Tamam dedi. Uzatmadan kalktık. Eve dönerken benim ayakkabimun bağı çözüldü çömelip bağlamaya koyuldum. Kızım da her yaptığımı yaptığı için o da çömelip ayakkabisiyla ilgilenmeye başladı. Çomelme pozisyonunda ise şarıl şarıl gitti tabii. Benim tepki sadece 'anneciğim neden altına yaptın yaa sakin çisleri elleme çabuk eve gidelim' şeklinde oldu.
- wc eğitiminde çok kolay ogrendiginden ötürü büyük bir tepki vermemekle doğru mu yaptım?
Yoksa;
- daha yüksek bir tepki vererek altına çiş yapmanın üstelik bunu sokakta yapmasının çok kötü birsey olduğunu azarlar tatta anlatmalı miydim ? Israrla tuvalete gitmediği için kabahatli de sayılır sonuçta. :işsiz:

Allah im bir çiş beni 3 saattir kara kara düşündürüyor :işsiz:annelik ne zor ya Rabbim :KK35:
İyiki cok tepki vermediniZ bravo
Dogrusu olmus gercekten

Yoksa;

Sakın azarlamayın.
Bence suç sizde, eviniz uzak mıydı?
Yavrum tutamamış napsın :)

Yoksa;

Küçücük daha kalbini kırmadan söylemişsin azarlayarak söyleseydin korkar daha çok altına kaçırırdı.

Pedagoglar der ki; çocuğu eğitirken başkaları ile korkutmayalım. Yani bir çocuk bir davranışı öğreniyorsa bunu kendisi için öğrenmeli ve yapmalı. Diğer insanlar ayıplamasın diye değil.
Diğer insanalrın duygu ve fikirlerini lütfen çocuk eğitimine katmayalım. Aksi durumda çocuk başkaları varken doğru davranışı yapar, başkaları yokken yanlışa devam eder.
O yüzden iyi davranışı içselleştirmeli çocuk.

Elalem, başkaları, diğer insanlar, polis amcalar, doktor teyzeler, iğneciler, öğretmen vs gibi kişileri lütfen çocuk eğitiminde kullanmayalım.

Bu kamu spotuydu.

Konuya geçiyorum. Sevgili konu sahibi, abartılı tepki vermemekle veya kızmamakla doğruyu yapmışsınız. Yaptığınız yanlış çocuğunuz istemiyor diye evden çıkmadan tuvalete gitmemek. Ben ne yapardım bu durumda onu yazayım. Dışarı çıkacağız deyince çocukların büyük geneli zaten o heyecanla tuvalete gitmek istemez, çişim yok der. Ben o dönemlerde şöyle diyordum kızlarıma: "aaaa bi ses duydum sen de duydun mu, kukundan geliyor galiba, bende biraz çiş var diyor, hadi onu tuvalete götürüp bakalım, ne kadar varmış" diyerek oyunsallaştırıyordum. Zorla götürmek yerine bu tarz bir yöntem deneyebilirsiniz. Ya da önce oyuncak bebeği yapar tuvaletini, sonra siz, sonra çocuğunuz.

Diğer yanlış ise tuvaletini tut demek. Yeni gelişen kaslar, mesane hacmi nedeniyle tutması çok zor. Ben öyle durumlarda tuvalet yoksa kimsenin görmediği bir ağaç dibine veya duvar kenarına çok yaptırdım. Tuvalet eğitimi döneminden bahsediyorum-geçici bir süre. Çocuk parkındayken (en çok ihtiyaç duyulan yerlerde tuvalet olmaması da ayrı bir ironi,neyse) mutlaka oyuna dalan çocuk en son dakika söyler. Parkın arkasındaki binanın arka tarafını gübrelemişizdir o dönem.

Ya da hiç yaptıracak yer bulamazsanız, en kötüsü altına yapmasına izin vermek.
Gelen Kutusu çok teşekkürler ayrıntılı açıklamalar için.
Ben aslında bize okulda öğretilenlerden yola çıkarak yazdım.
Çocuklara toplum bilincinin, toplum değerlerinin erken yaşta öğretilmesi gerektiği söylendi hep. Mesela okul öncesi bölümünden mezun bir arkadaşım çocuklara yaşına bakmadan, sabırla her şeyin anlatılması gerektiğini; anlatırken de mantığının almadığı yerlerde toplum denilen sınırlayıcı zincirin maalesef verilmesi gerektiğini söyler.

Bana kalsa toplumun içine su dökeyim :D

Ay kıyamam ya küçück o annesi daha iyiki kızmadınz tatlı bir dille uyardınz. Çünkü tutamaz ki o kasları o kadar gelişmemiş daha. Benm kızım dört yaşında üç dört gün önce alşverşe çıkmıştk dedi anne kakam geliyor evde çok yakındı bende mağazada wc olmadığı için hemn hesabımı ödeyip hızlıca eve ilerledm, ama kızıma tutmaya çalış kızım çok az kaldı diyorm o esnada yinede tutamadı yaptı.:(O an ne kadar kötü olsamda hiç birşey diyemedm çünkü daha çocuk o tutamayabilir kasları yeterince gelişmemş. Üstelik bende sizin gibi evden çıkmadn tembihledim ve evdn çıkıp eve gelme süremiz toplasan 30 dakika ya var ya yok. Yani böyle şeyler olur çocuklarımıza aşırı tepkiler vermedn öğretmeliyiz zaten kızım bendn çok üzüldü yaptığına.

Bidaha çıkarken bu kazayı hatırlatırsanız mutlaka girer.zaten söylemiş çişi geldiğini nasıl tutsun ufacık çocuk.

Tepkiniz normal geldi sonuçta bağırmak,kızmak doğru değil,daha çok küçük çünkü,ama tut demenizi makul bulamadım şahsen. Benim kızım 4 yaşına girecek,o dahi çişi geldiğinde yürürken zorlanıyor ki kaçırma huyu yok artık tutabiliyor.Portatif tuvaleti kurana kadar ,uygun yer bulana kadar hemen giremeyeceksek kucağımda bacaklarını bitiştirip taşiyorum onu tuvalete çünkü zorlanıyor. Mümkün mertebe tutmaması için çabalıyorum çişini,hemen yapabileceģi ortamı sağlıyorum.
Siz şu an sadece konuşabilirsiniz "bak evden çıkarken tuvalete girmezsen sokakta çişin gelir ,tuvalet bulmazsak altına kaçırabilirsin,lütfen bundan sonra evden çıkmadan tuvalete git"deyin. Hatta sizde girin tuvalete muhakkak,kızınızda görsün tuvalete girdiğinizi,oda heveslenir belki. Ben bu şekilde öğrettim,ben söylemeden gider tuvalete yada ben girerim,benimde geldi der oda girer tuvalete ve sıvı tüketimini abartmadıysa 3-4 saat durur.

Son düzenleme:
Yoksa;

Ben koskoca kizim kac kere insanlarin yaninda altima yaptim, o kadar normal ki... Sizi tebrik ederim kizmamissiniz, bence bu konuda kendinize dert edinmeyin, zaten cisi gelse de zorda kalinmadigi muddetce disardaki tuvaletleri kullandirtmayin derim, benim su icsem cisim geliyor bu yuzden hep tuvaletleri kullanmak zorunda kaliyorum basim idrar enfeksiyonlarindan kurtulmuyor

Valla girdiğim hiçbir dükkan hayır demedi banada sağolsunlar :)

Benzer şeyleri yaşamışız sizinle. Biz de kızımda wc eğitimini tamamladık aradan aylar geçti ve birden altına yapmaya başladı. Öyle böyle değil bildiğin şır şır işiyordu. Ben de oflaya poflaya temizler,söylenirdim kızım neden tuvalete gitmiyorsun diye.

Neyse beni korkuttular mesanesi küçük olabilir,böbreklerde sorun olabilir diye aldım doktora götürdüm. Doktor beni aldı karşısına ve yarım saat anlattı. çocuklara wc eğitimi verdik diye hemen rahatlamayın,kasları 5 yaşına kadar tam gelişmediğinden bu tip kazalar olabilir. Siz sıkıldıkça daha çok gerilir ve daha fazla kaçırmaya başlarlar dedi. Hiç tahlil vs yapmadı.

Onun söylemesini beklemeyin muhakkak 2 saatte bir tuvalete götürün,dışarı çıkmadan mutlaka işemesini bekleyin,altına yaptığında sakın kızmayın dedi.

Yaptığım büyük hatanın farkına vardım. Kızım da yanımdaydı doktor bunları anlatırken ve inanır mısın o oldu bir daha altına yapmadı. Azıcık kaçırsa öptüm sevdim hadi gel yıkanalım,üstümüzü değiştirelim dedim. Şimdi tamamen bitti sorunumuz.

Ama ben hala neden oflayıp pofladım diye vicdan azabı çekiyorum. Belki çocuğum annem yine oflayacak diyip altına yapıyordu :KK43: O unuttu ama ben unutmadım. Çok dertliyim bu konuda.

geçen eylül çok yakın bir arkadaşım doğum yaptı, normalde kızımı yanımda götürmem ama neredeyse teyze/hala gibi yakın olduğumuz için götürdüm. bizimki hastane odasının ortasına yaptı çişini, gerçekten insan çok mahçup oluyor. orada bir anne, "benim kızım 5 yaşında hâlâ bazen vukuat yaşıyoruz" deyince içim rahat etmişti.
gerçekten de benzer olaylar ve aynı vicdan azabını yaşamışız. :oops: "kötü örnek, örnek olmaz" derler ama çiş kaçırdığı için çocuğunu döven, çakmakla popo yakmakla tehdit eden annelerin yanında galiba bizim vicdan azabımız pek travmatik olmuyor.
tecrübe ede ede öğreniyoruz bazı şeyleri, biz de insanız inşallah kötü izler bırakmayız çocuklarımızda...
hiç dertlenmeyin iyi bir annesiniz siz :KK36:

Back