• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Smmm olmak

:KK16:Benim de en buyuk hayallerimden biri SMMM olmak. Sirf bu yuzden isletme lisans okuyorum. Isin sonunda guzel bi hayat guzel bi meslek olmasa cekilecek kahir degil..

O kadar çok tic. lis. mezunu var ki bence birkere daha düşün? Ayrıca o sınavı verebileceğine inaniyor musun? Birde neden kendi alanın degil de başka bir alanda iş? Ayrıca bildiğim kadarıyla alakalı bir bölümden mezun olmak gerekli şimdiki şartları çok zor diye duydum

Muhendis oldugun icin degil normalde de zaten cok zorlu bi surec cok ugrasirsin sabirli bir insansan isin kolaylasabilir. Cok calisman gerek artik daha da zorlasti cunku.

Hayır olamaz.Yanlış bilgi veriyorsunuz.
SMMM olmak için herhangi bir İİBF bölümü mezunu yada Hukuk fakültesi mezunu olmalısınız. Bunun dışındaki hiç bir fakültenin SMMM veya Bağımsız Denetçi olma hakkı yok. Maliye öğrencisiyim, SMMM ve Bağımsız Denetçilik belgelerini almak istiyorum.Bu yüzden konuya hakimim.Zaten Tesmer'in sitesine girerseniz orada SMMM olmak için aranan şartlarda söylediklerimi aynen görürsünüz...
Yanlış bilgi vermiyorum. Master yapması yeterli. İşletme masterı yap dedim o yüzden 2 mesajımda da. Tekrar okursan sevinirim mesajlarımı. Mühendislik mezunu birisi İİBF'de master yaparsa olur şekerim.

Merhaba :)
Ben muhasebecıyım, ılgılı alanda master yaparsan olursun.Ustelık master senın zorunlu stajının suresınıde kısaltacaktır :KK66:
bu ıs oyle bı ıs kı bı kere bulastın mı kolay kurtulamıyorsun, hem bu ıse nıye basladım dıyorsun hemde kopmaksızın devam edıyorsun :) hastalık gıbı...Epey meşakatlı bi süreç,cok zorlu sınavlardan gecıceksın imanın gevreyecek :) desteklemekle beraber gecmıs olsun da dıyorum...
zaten bu ısın ıcındeymıssın tıpda okusan sen yıne muhasebecı olursun :KK66:
(ufak bı dıpnotcuk): muhasebecıler odasıyla gorusmenı tavsıye ederım , bazı zamanlarda muhasebecıler odası ucretlı kurslar yapıyor cok faydalı ben ondan yararlanmıstım.

İşi iyice öğrenmeden ve yapabileceğinden iyice emin olmadan sakın girme bu işin içine. İİBF mezunu olup, staj başlatma sınavını kazanan, arkasından naylon staj yapıp belge alan bir sürü insan var. Ne anladık bu işten belgen var mı var, işi biliyor musun ? öğretirseniz yaparım. İstediği maaşı da duysan dudağın uçuklar. Evet canım sen yıllarca ne yaptın bu iş için diye sorarlar o zaman. Kendini gerçekten yetiştireceksen, gerçekten bu işi öğrenip de yapacaksan devam et.

Soruna cevap ise ; ''Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkliği Yüksek öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı Yüksek öğretim Kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer yüksek öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olmak. ''

:KK48::KK48::KK48:
Keşke bilsem şu kısa kodları bir türlü anlamış değilim hani .....
Canim her alanda binlerce kısa kod var hangi birine hakim olacaksin ki

Ben stajdayken bi dr ile konusuyorduk brans ne dedim nefroloji deyince kendimi ufo gormus masum koylu gibi hissetmistim cunku ilk defa duyuyordum kendimi cokta cahil hissetmistim sordugum icin:KK23:

Bide her tarafta millet kisa kodlarla konusuyo ayyyy insan anlamayinca kendini bi kotu hissediyo

Canim her alanda binlerce kısa kod var hangi birine hakim olacaksin ki

Ben stajdayken bi dr ile konusuyorduk brans ne dedim nefroloji deyince kendimi ufo gormus masum koylu gibi hissetmistim cunku ilk defa duyuyordum kendimi cokta cahil hissetmistim sordugum icin:KK23:

Bide her tarafta millet kisa kodlarla konusuyo ayyyy insan anlamayinca kendini bi kotu hissediyo

Haklısın.....:KK24:
Evt ben ünüversiteye ilk başladığım yılda garip garip kısa kodlar vardı :) allah allah bunlar ne diyor ki dedim eve gittim çaktırmadan baktım nete öyle öğrendim:KK48:

Serbest Muhasebeci Olmanın Özel Şartları
Hukuk, İktisat, Maliye, İşletme, Muhasebe, Bankacılık, Kamu Yönetimi ve Siyasal Bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yüksek Öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarından ön lisans seviyesinde öğrenim görmüş olanlar ile ticaret ve maliye meslek liselerinden mezun olanlar, staj şartını yerine getirmiş olmaları halinde sınav şartı aranmaksızın serbest muhasebeci unvanı ile çalışırlar. Staj süresi ön lisans seviyesinde mezun olanlar için 4 yıl, Ticaret ve maliye meslek liselerinden mezun olanlar için 6 yıldır.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Olmanın Özel şartları
1. Hukuk, İktisat, İşletme, Maliye, Kamu Yönetimi, Muhasebe, Bankacılık ve Siyasal Bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yükseköğretim kurumlarından veya denkliği yüksek Öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmakla birlikte lisans üstü seviyesinde diploma almış olmak
2. Staj amacıyla Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir veya Yeminli Mali Müşavir yanında, gözetim ve denetiminde 2 yıl çalışmış olmak.
3. Serbest Muhasebeci ve mali Müşavirlik sınavını kazanmış olmak.(Türkiye genelinde mali denetim yapan kamu bankalarının müfettişleri ile kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanlardan, bu yetkilerini aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında 8 yıllık hizmet süresini dolduranlar ile yukarıda belirtilen bilim dallarında en az 8 yıl süreyle öğretim üyesi veya görevlisi olarak çalışmış bulunanlar için sınav şartı aranmaz)
4. Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlik ruhsatını almış olmak.

Haklısın.....:KK24:
Evt ben ünüversiteye ilk başladığım yılda garip garip kısa kodlar vardı :) allah allah bunlar ne diyor ki dedim eve gittim çaktırmadan baktım nete öyle öğrendim:KK48:
Iyi ya sen sabirliymissin ben sabredemiyordum meraktan hemen herseyi sorup kendimi rezil ediyordum :KK70:

çok zor ve uzun bir süreç.Ablam smmm, ablamın ruhsatını aldığını duyan herkes sende girsene diyor çok kolaymış gibi.Kaldıki sınav için okadar hazırlanıp ,üzerine staj için zaman kaybetçeğime kpssye çalışmak daha mantıklı geliyor bana..

Merhabalar. Ben endüstri mühendisiyim öğrencilikten bu yana muhasebe burosunda calisiyorum. Acaba smmm olabilirmi endustri muhendisleri? Pek bilgim bu konularda bilgili arkadaslaridan yardim etmelerini rica ediyorum .
3568 sayılı mesleki mevzuat kanununa bi bakın.. Ama mühendislik bölümleri olamaz diye biliyorum

II- SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR OLABİLMENİN ÖZEL ŞARTLARI

3568 sayılı Yasanın 5. maddesine göre Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olabilmenin özel şartları şunlardır:

a)Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı Yükseköğretim Kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer yükseköğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olmak.

mühendislik mezunları olamaz diye biliyorum ben de bi ara okul bitince belge alayım diye çalışıyordum ama aşırı zor bir süreç dayanamadım

2 yıllık muhasebe okuduğunuz zaman 4 yıl staj yapmak,4 yıllık muhasebe okuduğunuz zaman 2 yıl staj yapmak gerekiyor. Eğer yüksek okul yada üniversitede muhasebe okumadiysaniz 6 yıl staj zorunlu.sonuçta Smmm olabilmek için sınavları kazanmak ve öncesinde 6 yıllık stajı bitirmek zorunlu.fakat düz lise mezunu yada üniversitede baska bölüm mezunu staj yapan görmedim. O konuda bi fikrim yok. ticaret meslek lisesi çıkışlilar 6 yil yapıyor. Sizde şuan düz lise mezunlugunu baz almak zorundasınız ve 6 yıl staj yapmalısınız.
Yeni düzenleme ile lisans mezunlarına staj süresi 3 yıl oldu. Ayrıca lise ve yüksek okul mezunları mali müşavir olamıyor. serbest muhasebeci oluyorlar. Zaten SMMM olmanın şartlarından biri en az lisans mezunu olmak.
Konu sahibi eğer mesleğinize aşık değilseniz çekilecek kahır değil. Bayramı yok, tatili yok sevgililer günü yok (geçici vergi son günü) ne kendinize ne ailenize ayıracak zaman yok. Not ben SMMM yim.
Ayrıca işletme iktisat maliye hukuk vb. bölüm olması gerekiyor

Hepinize ayri ayri tesekkur ediyorum.
Ben is bulamayinca ne yapacagimi sasirdim malum gunumuz sartlarinda referans adi altinda torpil islediginden is bulamadim.
Bende ne yapsam bana yarari olur diye cirpiniyorum iste.
Telefondan yaziyorum,alintilayamiyorum hepsini,burdan topluca tesekkur edeyim sizlere. Hepinizin verdigi degerli bilgiler icin cok cok tesekkur ediyorum

Kimse kırılmasın ama ben insanın kendi alanı hariç başka bir alana yönelmesini çok hoş görmüyorum çünkü ben 5 yıl ticaret lisesi okudum 2 yıl Ünv okudum şimdide 4 yıl maliye okuyorum yani hep alanım içi bölümler bunlar ve muhasebe işi yaptığım halde diyemiyorum ki ben muhasebeciyim çünkü o kadar kolay bir meslek değil o kodlar kanunlar ve tüzükler çok kolay öğrenilmiyor. Bir mühendis de kolay yetişmiyor bence bu yüzden kendi alanında uzmanlaşmaya çalış bence.

Kimse kırılmasın ama ben insanın kendi alanı hariç başka bir alana yönelmesini çok hoş görmüyorum çünkü ben 5 yıl ticaret lisesi okudum 2 yıl Ünv okudum şimdide 4 yıl maliye okuyorum yani hep alanım içi bölümler bunlar ve muhasebe işi yaptığım halde diyemiyorum ki ben muhasebeciyim çünkü o kadar kolay bir meslek değil o kodlar kanunlar ve tüzükler çok kolay öğrenilmiyor. Bir mühendis de kolay yetişmiyor bence bu yüzden kendi alanında uzmanlaşmaya çalış bence.

Cevabiniz icin tesekkur ediyorum,bende akil danismak icin actim konuyu :)

Cevabiniz icin tesekkur ediyorum,bende akil danismak icin actim konuyu :)
Biliyorum bu yüzden elimden geldiğince kırmadan doğru bir üslup ile anlatmaya çalıştım çünkü harika bir mesleğin var bence çünkü endüstri muhendisligi kolay bir bölüm değil ama iş alanı çok fazla en azından tekirdag bölgesinde öyle. Allah yolunu açık etsin kardeşim hakkında hayırlısı

Back