• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sizinle İnatlaşan Çocuğunuza Nasıl Davranıyorsunuz?

Saruboceq

İki Kız Annesi :)
Kayıtlı Üye
17 Ekim 2007
12.358
218
208
İsviçre
Sizinle “İnatlaşan” çocuğunuza nasıl davranmanız gerekir?

1) O dirense de siz onunla inatlaşmayın. Siz yetişkinsiz o çocuk, siz ondan daha güçlüsünüz unutmayın.

2) Bu davranış biçiminin; yaşının ve gelişiminin bir özelliği olduğunu hatırlayın.

3) Yapmasını istemediğiniz bir davranışı var ise; kızma, engelleme,bağırma, cezalandırma gibi davranışlar göstermeyin. Bu davranışlar onun gün içerisinde size daha uyumsuz olması sonucunu yaratır.

4) Yapmasını istemediğiniz davranışla ilgili çok fazla açıklamalar yapmayın. Sizi anlamasını ve bir daha yapmamasını beklemeyin. Bu oto kontrolü kullanabilecek kadar henüz büyümedi. Birçok anne “Anlatıyorum, açıklıyorum, güzel güzel konuşuyorum ama hala yapmaya devam ediyor.” İfadelerinde bulunuyor. Bu güzel anlatımlarınıza daha büyük yaşlarda daha olumlu tepkiler verebilecektir.

5) Yapılmasını istemediğiniz bir davranış gösterdiğinde oyunla ilgisini başka bir yöne çekin. Bu yaş döneminin dikkat süresi çok kısa olduğundan eğer yaratıcı olabilirseniz dikkatini inatlaştığı olaydan hemen dağıtmayı başarabilirsiniz.

Örneğin: yemeğini yememek için size direniyorsa bir portakal ya da elmayı komik bir kukla haline getirerek – sevimli bir ismi de olsun–bu kuklaya yemeği yedirmek ya da göbeğine bir isim takarak onu konuşturmak . Oyunları kullanarak çocuğunuza istediğiniz birçok davranışı yaptırabilirsiniz. Bu oyunları yaratırken olaylara çocuk gözüyle bakmayı deneyin. Direnme devam ederse başka bir oyuna geçin.

6) Oyunlar işe yaramadığında açıklamaları ve ilgiyi kesin. Başka bir işle ilgilenin. Kısa bir süre sonra ağlamasının sonlandığını , sakinleştiğini göreceksiniz.

Çocuğunuzu bu dönemde uyumsuz, iyi yetiştirilmemiş ya da problemli bir çocuk olarak asla tanımlamayın. 3 yaş sonrasında size ve koymuş olduğunuz kurallara uyum sağlayabilecek gelişim düzeyine sahip olacaktır. Çocuğunuz büyürken içinde bulunduğu gelişim dönemini çok iyi tanımalısınız, çünkü bazen normal olan davranışlar anne-babalar tarafından problem olarak değerlendirilebiliyor.

İki yaş Sendromu ile başa çıkmakta zorlanan aile bir uzman desteği alabilir. Aksi halde çocukla iletişim gittikçe bozulur,çocuğun kişilik gelişimi olumsuz etkilenir, yemek-uyku gibi rutinlerde tepkiler artar, yemek yememe, uyku düzeninde bozulma ve sinirlilik görülebilir.

Psikolog Eda Gökduman

Eda Hanımla zaman zaman yazışırız. Yardımlarını inkar edemem. Çok cici bir bayan, yardımsever.

2 yaş sendromu dedik iyi tamam, sonra 3- 4-5 offf bitmiyor bir türlü bu sendromlar yav.

Ben bazen suyuna gidiyorum bazen hiç tınlamıyorum bazen cazgır bir anne oluyorum, napacağımı şaşırdım valla.bilmiyorumkismile

Valla şimdi kıza bağırırken ağzımdan çıkan köpükler pcye bulaştı,onları silmekle meşgulüm.
İnanılmaz bir bam teline basma kabiliyetine sahip bu veletler.Kardeşim,bu kız nerde üşütüyor diyorum,gaz üstüne gaz çıkarıyor.Yerlerde paspas vaziyetinde,yerde yatarak tv seyretme,yerde yuvarlanarak oynama,işin tuhafı nerede halı yoksa orada..
Ay bayılacağım,çıkardığı gazlarla ozon tabakasındaki delik deliklikten çıktı,artık ozon tabakası yok:bbo:
Ben napayım söyleyin bacılar,yere yatma diye hatırlatmaktan dilimde tüy bitti,yattığı yerlere destek kilim ekledim ev çadıra benzedi,bağırdım tükürük kaybı yaşadım oyy oyyyy:1no2:

Son düzenleme:
kendine zarar vermediği sürece kızmıyorum
aslında çoğu zaman kızmıyorum desem yeri
evi dağıtması,kırması dökmesi mühüm değil
istediğini yapabilir evde yeterki kendine bişey olmasın

Bende kendine zarar vermeyeceği davranışlar sergilemediği sürece kızmıyorum
Önceleri evi dağıtmasına falan kızardım ama ona belli etmezdim, şimdilerden buna takılmıyorum
Ama son zamanlarda mutfak tezgahının üstüne çıkıyor,tezgah yarım ve alt dolaplarda raflara tırmana tırmana yukarı çıkıyor. Yemek yaparken yemeği o karıştıracakmış, yakıcaksın kendini diyorum umursamıyor, inadına yapıyor. Uzaklaştırıncada basıyor yaygarayıkafamçokkarıştı
Ütü yapmak, ev işi yapmak eziyet, herşeyi elimden kapıp ben yapımcam diyor
Hepside onun sağlığına zarar vericek şeyler, daha çok küçük çünkü.
E hal böyle olunca da ben çıldırıyorum ama kendimi de kaybetmemeye çalışıyorum, konuşuyorum söylüyorum ama tabi beni dinleyen nerdeee

Eda Hanımla zaman zaman yazışırız. Yardımlarını inkar edemem. Çok cici bir bayan, yardımsever.

2 yaş sendromu dedik iyi tamam, sonra 3- 4-5 offf bitmiyor bir türlü bu sendromlar yav.

Ben bazen suyuna gidiyorum bazen hiç tınlamıyorum bazen cazgır bir anne oluyorum, napacağımı şaşırdım valla.bilmiyorumkismile

Zaten sen burdasın diye Eda HAnım bu özel bilgileri verdi kuzusempatiksalakcinni

Valla kimi çocuktada inadın genetik olduğunu düşünüyorum.Soyaçekimi yani:teselli:

Valla şimdi kıza bağırırken ağzımdan çıkan köpükler pcye bulaştı,onları silmekle meşgulüm.
İnanılmaz bir bam teline basma kabiliyetine sahip bu veletler.Kardeşim,bu kız nerde üşütüyor diyorum,gaz üstüne gaz çıkarıyor.Yerlerde paspas vaziyetinde,yerde yatarak tv seyretme,yerde yuvarlanarak oynama,işin tuhafı nerede halı yoksa orada..
Ay bayılacağım,çıkardığı gazlarla ozon tabakasındaki delik deliklikten çıktı,artık ozon tabakası yok:bbo:
Ben napayım söyleyin bacılar,yere yatma diye hatırlatmaktan dilimde tüy bitti,yattığı yerlere destek kilim ekledim ev çadıra benzedi,bağırdım tükürük kaybı yaşadım oyy oyyyy:1no2:

İlahi valla süpersiniz ana kızolumunekankayizsmile
Boşver salsın gazını ohhhhh onunda gazına ihtiyacımız var bizim:1:

kendine zarar vermediği sürece kızmıyorum
aslında çoğu zaman kızmıyorum desem yeri
evi dağıtması,kırması dökmesi mühüm değil
istediğini yapabilir evde yeterki kendine bişey olmasın

KEndine zarar vereceği şeyler olduğu zaman ben hayııır diyorum bazen ağlayarak gidiyor bazen söyleniyor.Ama yapmıyor.
Evi dağıtsın sorun değil bizdede artık o kadar alıştımki 20 kere abartısız oda toplamaya.
İnat dönemine henüz gelmedik biz sanırım.kaydirigubbakcemile

Bende kendine zarar vermeyeceği davranışlar sergilemediği sürece kızmıyorum
Önceleri evi dağıtmasına falan kızardım ama ona belli etmezdim, şimdilerden buna takılmıyorum
Ama son zamanlarda mutfak tezgahının üstüne çıkıyor,tezgah yarım ve alt dolaplarda raflara tırmana tırmana yukarı çıkıyor. Yemek yaparken yemeği o karıştıracakmış, yakıcaksın kendini diyorum umursamıyor, inadına yapıyor. Uzaklaştırıncada basıyor yaygarayıkafamçokkarıştı
Ütü yapmak, ev işi yapmak eziyet, herşeyi elimden kapıp ben yapımcam diyor
Hepside onun sağlığına zarar vericek şeyler, daha çok küçük çünkü.
E hal böyle olunca da ben çıldırıyorum ama kendimi de kaybetmemeye çalışıyorum, konuşuyorum söylüyorum ama tabi beni dinleyen nerdeee

Allah kolaylık versin bizimde o zamanlarımız geliyor sanırım.Geçende evi süpürüyodum yemeğimde ocaktaydı kızım tv izliyodu.Babasını çağırdım gel sen hallet kalan kısmı diye,ben mutfağa geçtim.Eşim 5 dak sonra sessizce geldi bi baksana kıza dedi,gittim baktım evi süpürüyor aynı biz gibi:bbo:
Bana nazı fazla geçmiyor ama babayı acayip oynatıyor parmağında:umursamaz:
1 sene sonra neler yaşayabileceğimizi kestiremiyorum artık.akannehir

Allah sana da kolaylık versin, başlamışsınız sizde temizlik işlerine
Nasıl onun için temizlik işlerinin daha erken olduğunu anlatıcam aklım ermiyor
Küçüksün diyorum, hayır ben büyüdüm, sen çık ben temizlik yapıcam diyor banaakannehir
Ne desem inadına tersini yapıyor, sana şunu alıcam yapma deyince tamam diyor, bu sefer de hep bişeyler isteyecek, bi beklentiyle bişeyleri kavrıycak
Ay bide en büyük dertlerimizden diğerde ruj ve parfüm sevdası,
Öff ne zormuş çocuk büyütmek

Son düzenleme:

Yazdıklarına bittim bittim delikafadulden öyle güldümki hala da gülüyorum bunları yazarken... Gerçekten yaa bazen insanın damarına öyle bi basıyolar ki bu küçük canavarlar çıldırmamak elde değil...

Bu arada benim kızım daha 14 aylık ve ayağımda terlik gördüğü an çekip alıyor ve kendisi giyip evde öyle dolaşıyor.. Kolu kırıktı daha yeni düzeldi alçısı çıkarıldı. Düşecek yine biyerini incitecek diye ödüm kopuyor.

Son düzenleme:
işte bu konu benim konu
deliricem kızlar ben bukadar inatçı dediğim dedik bir çocuk daha görmedim
istediği şey olmasın hiçbirşekilde vazgeçmiyor başka hiçbişeyle evunmuyor
ortalığı ayağa kaldırıyor hele dışardaysak rezil oluyoruz herdediğini yapan anne baba da değiliz ama
niye böyle oldu bu çocuk :(((

bende önce kızmıyodum pek de inatlaşmıyodum ama şimdi okula başladı ödev yapmamak için inatlaşıyo hadi gel buna da sabırla yaklaş. şimdi bana sen öl diyor. valla ciğerim pare pare oluyo

27 aylık kızım ve inat konusunda üstüne yok , tamam ben de inadım babası da inat ama ikimizin inadı da kızımızın inadı ile boy ölçüşemez :( ben hırsımı kendimden alıyorum , ona hissettirmeden ağlıyorum resmen ...ama babasını parmağına takıp oynatıyor , adamcağız da ilerisini hiç düşünmeden ne dese tamam diyor ... hatta baksana annesi kızımın huysuzluğu bile güzel diyor ve ben daha da fıttırıyorum ......ne yaptımsa baş edemedim.... benim dediğim olacak dedim ağlama krizlerine girdi, senin dediğin olsun demek bana ters ama çok mecbur kalınca onu bile yaptım.... ilgisini başka yöne çekmeye çalıştım asla unutmuyor ...bu yaş sendromlarının sonu gelecek gibi değil , sanırım yakında ben psikolojik destek arayışına girecem ...akıl yaşından büyük , dil kürek gibi....:95:

Son düzenleme:
benim oğlum son günlerde beni çıldırtmakla meşgül. evimin anyosunu yeni yaptırdım. şampuanlar için raf daha takılmadı. kendim banyo yapcam dedi "babası alıştırdı" tmm dedim. kendi şampuanını yeni almıştım yarıdan aza indirmiş pazar dı annemler vardı bidaha yapma dedim tmm dedi dün kreşten geldi yine banyo faslı "öyle böyle değil kepçeyle kovayla banyo yapıyo tam yarım saat" bu sefer eşimle benim ayrı şampuanlar onları boşaltmış. köpürtmüş banyoyu "oğlum yapma demedim mi diyorum" "tmm annecim bidaha yapmıcam diyo" eşime söylüyorum bi nebze rahatlamak uğruna keşke o girerken banyoya şampuanları dışarı koysaydın diyo. hani yemek te eziyeti var,oyuncak zaten toplamıyo mazeret hazır "anne ben küçüküm ellerim acır toplayamam sen topla " diyo, bi de bu son vukuatlar. 4 yaş mı aman aman dinlen dinlen kaç. anlıyo,kızıyo,cevap veriyo, özür diliyo ama yapçağından geri kalmıyo. bi de bu sıralar kızdımmı içine kapanıyo gibi geliyo acaba kreşte bi sorun mu var diye içim içimi yiiyo ne yapcam hiç bilemiyorum...:50:

benim oğlum son günlerde beni çıldırtmakla meşgül. evimin anyosunu yeni yaptırdım. şampuanlar için raf daha takılmadı. kendim banyo yapcam dedi "babası alıştırdı" tmm dedim. kendi şampuanını yeni almıştım yarıdan aza indirmiş pazar dı annemler vardı bidaha yapma dedim tmm dedi dün kreşten geldi yine banyo faslı "öyle böyle değil kepçeyle kovayla banyo yapıyo tam yarım saat" bu sefer eşimle benim ayrı şampuanlar onları boşaltmış. köpürtmüş banyoyu "oğlum yapma demedim mi diyorum" "tmm annecim bidaha yapmıcam diyo" eşime söylüyorum bi nebze rahatlamak uğruna keşke o girerken banyoya şampuanları dışarı koysaydın diyo. hani yemek te eziyeti var,oyuncak zaten toplamıyo mazeret hazır "anne ben küçüküm ellerim acır toplayamam sen topla " diyo, bi de bu son vukuatlar. 4 yaş mı aman aman dinlen dinlen kaç. anlıyo,kızıyo,cevap veriyo, özür diliyo ama yapçağından geri kalmıyo. bi de bu sıralar kızdımmı içine kapanıyo gibi geliyo acaba kreşte bi sorun mu var diye içim içimi yiiyo ne yapcam hiç bilemiyorum...:50:

kreşteki öğretmenleriyle acil olarak görüşün. orada herhangi bir sorun yaşanıyorsa, sizi bilgilendirirler. çocuğunuzun bu davranışları karşısında nasıl bir yol izlemeniz konusunda size fikirler sunabilirler.

kreşteki öğretmenleriyle acil olarak görüşün. orada herhangi bir sorun yaşanıyorsa, sizi bilgilendirirler. çocuğunuzun bu davranışları karşısında nasıl bir yol izlemeniz konusunda size fikirler sunabilirler.

onlara sordum.biraz sakinleşti diyolar. önceleri daha girişkenmiş. herhalde hamile olduğumu biliyo eşim o yüzden diye. bi kere "anne bebeğin yatağına yatayım" dedi. oğlum hani nerde yatak dedim karnıma yattı. pişman oldum söylediğime...:50:

benim 3 aylık ikizlerim var ve 2.5 yaşında kızım var kızım çok değişti aşırı inatçı dediğim dedik arzız biri oldu çocuklarada devamlı saldırıyor ne yapacağımı şaşırdım üstüne fazla gitmemeye çalışıyorum ama bazen patlama derecesine geliyor tecrübeli annelerden yardım istiyorum...

benim oğlum 13 aylık şimdiden inatlaşmalarımız başladı diyebilirim.buzdolabında bılaşık makinasında ne varsa yoksa yerlerde.uyumasını bekliyorum mutfağa geçmek için..ama sorun değil onun canı sağolsun.sanırım mesleğimden kaynaklı bi sabır durumum sözkonusu.şeytan kulağına diyeyimde:)birgün büyüycek ve yap desemde yapmıyacağı geçici şeylerle üzülmektense videoya alıp ona harika bi hediye arşivi oluşturmak daha hoş..

soylemem gerekenı bır kez soylerım ustelemem bundan dolayıdırkı bırseylerı anlamaya basladıgından berı benım huyumu ıyı bılır ve ısrar etmez.ısrar ettiği zaman duymamazlıktan gelirim.bu yuzden babacıdır.ama bana guvenır.

soylemem gerekenı bır kez soylerım ustelemem bundan dolayıdırkı bırseylerı anlamaya basladıgından berı benım huyumu ıyı bılır ve ısrar etmez.ısrar ettiği zaman duymamazlıktan gelirim.bu yuzden babacıdır.ama bana guvenır.

dün bir arkadaşımızın oğlıu arka arkaya aynı şeyi onlarca kez istedi ritmik aynı tonda ısrala çok sabırlı insanlar olmalarına rağmen onların bile sabrı taşmak üzere idi mesela böyle örnekler de var

Back