Arkadaşlar size bir konuda danışmak istiyorum. ben şimdiye kadar kp ve kv e fazlaca saygılı oldum. Bu biraz da neyi nasıl yapacağımı bilemeyince eh hadi saygıda kusur etmeyim şunu da yapim bunu da yapim dememden oldu. Benim ailem klasik bir Türk ailesi. Hani küçüklerini korumak büyüklerini saymak falan şeklinde. Annemin kuşak genelde arabaya büyük oturacağı zaman ön koltuğu ona verirdi. Ama bazen yaparlardı bazen yapmazlardı. Şart değildi yani. Yeni nesilde ise yok böyle birşey.
Benim eşimin ailesi ise kültür olarak Türk değil de biraz batı kültüründe bir aile. Yani hani kızla çocuk önce beraber yaşar, birkaç yıl sonra evlenir falan. İşte tek taşla evlilik teklif edilir, kız babanın kolunda salona girer damada teslim edilir şeklinde. Başka bir dine mensup değiller dindaşız ama aile kültürü batıya yakın işte. Ben bu aileye ilk girdiğimde neyi nasıl yapacağımı bilmiyordum. Başta beraber denize girmek bile garip geliyordu ama girdiğin aileye uyum sağlıyorsun. Yeri geliyor Kp le veya damatla aynı ortamda bikiniyle takılıyorsun falan. Lafı uzatmak istemiyorum ama kültür karmaşası yaşadığımı, çoğu zaman nerde nasıl davranacağımı bilemediğimi anlatmak istiyorum. Sonra başka konularda kendilerine has geleneksel tutumları var. Ama bilemiyorsun batı tarzı mı geleneksel davranacaksın yoksa Türk tarzı geleneksel mi. İnsanın bir kafası karşıyor yani. Ben dolayısıyla her türlüsünden saygı göstermeye özen gösterdim. Birlikte tatil yapılıyor hadi kırmıyorsun, her pazar brunch ıydı OK. Anne baba diye sesleniyorsun, ailenin yanına gideceğin zaman suratlar dönüyor bir açıklama yapma gereği duyuyorsun. Öyleydi böyleydi derken baktım benim kv sazı eline almaya başladı. Bana bir köylü kızı muamelesi yapılmaya başlandı. Hani gelinsin ezileceksin sanki. Bakışlar falan bir yargılayıcı, ona buna kusur bulucu hale geldi. Kendileri ise süper modern, herşeye de ayak uydurmanı bekliyorlar. Orada onu yerine getirmeye çalışıyorsun. Her akşam o yemekti bu yemekti giyinmesiydi süslenmesiydi. Yok spora gidiyor musun niye bunu disiplin haline getirmiyorsun, kaşındı maniküründü her daim tam takır değilsen göze batıyorsun, ha bir de sözde eşim erkek kardeş ama evdeki kadın dominantlığında zaman zaman ezildiğini görüyorum o bi asabımı bozuyor birşey demiyorum tabi. Ama diğer tarafta görümce kaynana oluyorlar başıma. Nasıl diyim burada ayrıntılara giremiyorum tabi ama insanlara beklemedikleri bir saygı gösterince ne oldum delisi olurlar ya biraz öyle olmaya da başladılar. Bir çok konuda kendimi baskı altında hissetmeye başladım ve artık yavaş yavaş ben de çizgimi oturtmam gerektiğini farkettim. Çünkü benim çizgi koymadığım yerde herşey çorba olmaya başladı, onların da beklentilerine karşılık vermeye çalışmaktan ben yoruldum.
Yaptığım değişiklikler arasında şu da var; şimdiye kadar ben arabayla bir yere gideceksek ön koltuğu kp e verirdim. Hani saygıdan. Beni araba arkada çok tutardı ama yine de öyle yapardım. Hatta eşim genelde benim arabamı alırdı - ailemin bana verdiği araba- ben kendi arabamda arka koltukta giderdim. Baktım olmuyor; hem ben huzursuzum hem düşündüm bizimkiler görse ağırlarına gider niye bizim kız bizim verdiğimiz arabada midesi bulana bulana arkada gidiyor diye -düğün boyunca da modern oldular bizimkileri burunlarına koymadılar - hem de ben bu tür şeyler yaptıkça bana köylü kızı muamelesi iyice artıyor. Geçen gün yine beraber çıktık ben arabadan inmedim. Kp bir yeltendi baktı ben öndeyim arkaya geçti. Başta afalladı tabi yüzü döndü, ben döndüm gülümseyerek "rahat mısınız koltuğu öne alayım mı" falan dedim. Sonra da "kusura bakmayın çok soğuktu kalkıp karşılayamadık, biraz kırıklık var dikkat etmeye çalışıyorum" diye ekledim. Eşim de konuşmada bana aynen katıldı. Dediğim gibi başta şaşırdı adam herhalde, ilk indiğimizde uzaktan uzaktan yürüdü ama sonra baktı ortada bir problem yok, normal davranmaya başladı. Dönüşte de kendiliğinden arkaya geçti. Şimdi size danışmak istiyorum, sizce herhangi bir şartta modern ya da geleneksel olalım, kayın pederi arka koltuğa oturtmak ayıp mıdır? Hani ben saygısız bir insan olmak da istemiyorum. Bir de kendi arabam eşimin arabası ayıramam tabi eğer ön koltuğa oturacaksam eşimin arabasında da ön koltuğa oturmaya devam ederim. (aslında bizim ailede şu anda hep böyle ama ben bir davranış değişikliği yaptığım için kimseye de ayıp etmediğimden emin olmak istiyorum)