• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sizce kendi arabamda ön yolcu koltuğunu kayınpederime vermeli miyim?

canım kp oturuyorsa sorun etme otursun ama oturdugunda canını sıkılıyorsa oyurdu diye kv de bunu anladıysa güzel bır dille söyle kv dende kp desın bidahaki arabaya bınınce kv demesine rağmen otursa boşver yapacak bişey yok kp kalk ben oturacam diyecek kişi değilsın galıba doğruda olmaz

Yok canım ben oturduğumda kimse sormuyor niye oturuyorsun diye. Acaba en doğru olan yaklaşım nasıl olmalı diye düşündüm ve burada paylaştım. Benim öne oturmayı tercih etmem onlar için yeterli aslında. Sormazlar neden diye. Dün akşam eşime açtım konuyu, "Sence önde oturmam saygısızlık olur mu? Dikkat çeker mi?" diye. Önce bunun önemsiz bir konu olduğunu, öne ya da arkaya oturmam hakkında olumlu olumsuz birşey düşünmeyeceklerini anlattı güzelce. Sonra da hayatımızdan 10 dakikayı saçma bir konuyu konuşmak için heba ettiğimizi belirtti :))) Demek ki gerçekten önemli değilmiş. Ben de bunu anlamış ve rahatlamış oldum :)

Ne kadar tatmin olduğum cevaplarımdan belli canım. Her cevap beni düşündürdü ve farklı bir noktaya getirdi. (cevaplardan bahsediyorum tabi boş ukalalıklardan değil). Bu sayede kafamda sorumun cevabı şekillendi.

"ne koltukmuş arkadaş" bence kimseye faydası olan bir yorum değil. Sadece karşı tarafı huzursuz etmek için yazılmış. Bu yüzden doğal olarak saygısızlık olarak aldım. Aynı şekilde "Eşinin ailesine içini dokemedin bizdenmi cikariyorsun hıncını?" soruna cevaben; ewt onlara sayıp sövmek vardı, şöyle saş saça baş başa girişmek(!). Ama ben yanlış olanı yaptım. Buradan arkadaşlara fikirlerini sordum sizce nasıl davranmak uygun olur diye, çok terbiyesizim kusura bakma(!)

Bence burdaki insanlara nasıl davranacağınıda sor bir konu açarak. Başka yerde konuya atlamayın gibi bir üslupta bulunan sensin saygı ve terbiye anlayisin bu mu? Hiç tanimadigin insanlara bile bu şekilde konusabliyorsan eşinin ailesine bir koltuk yüzünden bu kadar laf etmen gayet normal.

Bence burdaki insanlara nasıl davranacağınıda sor bir konu açarak. Başka yerde konuya atlamayın gibi bir üslupta bulunan sensin saygı ve terbiye anlayisin bu mu? Hiç tanimadigin insanlara bile bu şekilde konusabliyorsan eşinin ailesine bir koltuk yüzünden bu kadar laf etmen gayet normal.

Burada eleştirdiğin bir davranışım varsa bununla ilgili yaptığın yorumları ciddiye alayım ve kendimi tartıp biçeyim. Ama sen eşimin ailesine niye taktın ki canım? Bir konuda bir fikrin varsa oku oraya at, hep belden aşağı davranırsan benim sana ne dememi bekliyorsun ki?

Açıkça "bence şu yaptığın hata" de "sen de zaten eşinin ailesine de şöyle yapıyosun böyle yapıyosun burda böyle yapman normal, onlarla kimbilir nasıl konuşuyorsun" bu mahalle uslubu. Lütfen konuştuğumuz konu neyse orada kal, sağa sola çarptırıp sözde zafer kazanmaya çalışma.

arabada büyüklere ön koltuğu bırakmak ne saygıdır ne saygıszılıktır..
nede ''aman ben kadınım hakkım elden gidiyor''diye düşündürtmez insana
siz eşinizin ailesine karşı nasıl davranacağınızı tam kestirememişsiniz
maalesef böyle sonradan değişitrilen davranışlar, emanet duruyo insanın üstünde
sizi çok kızdıran ,ezildiğinizi düşündüren şeyler dışında davranışlarınızı değiştrimeyin..

Son düzenleme:
ben bu ön koltuk takıntısını anlamam.. ne büyükler de ne de küçükler de.. eğer k.valideniz, k.pederinizin böyle bir takıntısı varsa suyuna gitmenizi öneririm, netice de arabanın her koltugu aynı yere gidiyor, huzur bozmaya değmez.. ama burada ki bazı arkadaşları anlayamadım, bu konu için "senin yerin eşinin yanı" derken şaka yaptıklarını düşünmek istiyorum..

Ortada bir sorun yok, adam arkaya geçip oturmuş bunun lafını da etmemiş zaten. Neden bu kadar taktınız anlamadım ben?

Son düzenleme:
Arkadaşlar size bir konuda danışmak istiyorum. ben şimdiye kadar kp ve kv e fazlaca saygılı oldum. Bu biraz da neyi nasıl yapacağımı bilemeyince eh hadi saygıda kusur etmeyim şunu da yapim bunu da yapim dememden oldu. Benim ailem klasik bir Türk ailesi. Hani küçüklerini korumak büyüklerini saymak falan şeklinde. Annemin kuşak genelde arabaya büyük oturacağı zaman ön koltuğu ona verirdi. Ama bazen yaparlardı bazen yapmazlardı. Şart değildi yani. Yeni nesilde ise yok böyle birşey.
Benim eşimin ailesi ise kültür olarak Türk değil de biraz batı kültüründe bir aile. Yani hani kızla çocuk önce beraber yaşar, birkaç yıl sonra evlenir falan. İşte tek taşla evlilik teklif edilir, kız babanın kolunda salona girer damada teslim edilir şeklinde. Başka bir dine mensup değiller dindaşız ama aile kültürü batıya yakın işte. Ben bu aileye ilk girdiğimde neyi nasıl yapacağımı bilmiyordum. Başta beraber denize girmek bile garip geliyordu ama girdiğin aileye uyum sağlıyorsun. Yeri geliyor Kp le veya damatla aynı ortamda bikiniyle takılıyorsun falan. Lafı uzatmak istemiyorum ama kültür karmaşası yaşadığımı, çoğu zaman nerde nasıl davranacağımı bilemediğimi anlatmak istiyorum. Sonra başka konularda kendilerine has geleneksel tutumları var. Ama bilemiyorsun batı tarzı mı geleneksel davranacaksın yoksa Türk tarzı geleneksel mi. İnsanın bir kafası karşıyor yani. Ben dolayısıyla her türlüsünden saygı göstermeye özen gösterdim. Birlikte tatil yapılıyor hadi kırmıyorsun, her pazar brunch ıydı OK. Anne baba diye sesleniyorsun, ailenin yanına gideceğin zaman suratlar dönüyor bir açıklama yapma gereği duyuyorsun. Öyleydi böyleydi derken baktım benim kv sazı eline almaya başladı. Bana bir köylü kızı muamelesi yapılmaya başlandı. Hani gelinsin ezileceksin sanki. Bakışlar falan bir yargılayıcı, ona buna kusur bulucu hale geldi. Kendileri ise süper modern, herşeye de ayak uydurmanı bekliyorlar. Orada onu yerine getirmeye çalışıyorsun. Her akşam o yemekti bu yemekti giyinmesiydi süslenmesiydi. Yok spora gidiyor musun niye bunu disiplin haline getirmiyorsun, kaşındı maniküründü her daim tam takır değilsen göze batıyorsun, ha bir de sözde eşim erkek kardeş ama evdeki kadın dominantlığında zaman zaman ezildiğini görüyorum o bi asabımı bozuyor birşey demiyorum tabi. Ama diğer tarafta görümce kaynana oluyorlar başıma. Nasıl diyim burada ayrıntılara giremiyorum tabi ama insanlara beklemedikleri bir saygı gösterince ne oldum delisi olurlar ya biraz öyle olmaya da başladılar. Bir çok konuda kendimi baskı altında hissetmeye başladım ve artık yavaş yavaş ben de çizgimi oturtmam gerektiğini farkettim. Çünkü benim çizgi koymadığım yerde herşey çorba olmaya başladı, onların da beklentilerine karşılık vermeye çalışmaktan ben yoruldum.
Yaptığım değişiklikler arasında şu da var; şimdiye kadar ben arabayla bir yere gideceksek ön koltuğu kp e verirdim. Hani saygıdan. Beni araba arkada çok tutardı ama yine de öyle yapardım. Hatta eşim genelde benim arabamı alırdı - ailemin bana verdiği araba- ben kendi arabamda arka koltukta giderdim. Baktım olmuyor; hem ben huzursuzum hem düşündüm bizimkiler görse ağırlarına gider niye bizim kız bizim verdiğimiz arabada midesi bulana bulana arkada gidiyor diye -düğün boyunca da modern oldular bizimkileri burunlarına koymadılar - hem de ben bu tür şeyler yaptıkça bana köylü kızı muamelesi iyice artıyor. Geçen gün yine beraber çıktık ben arabadan inmedim. Kp bir yeltendi baktı ben öndeyim arkaya geçti. Başta afalladı tabi yüzü döndü, ben döndüm gülümseyerek "rahat mısınız koltuğu öne alayım mı" falan dedim. Sonra da "kusura bakmayın çok soğuktu kalkıp karşılayamadık, biraz kırıklık var dikkat etmeye çalışıyorum" diye ekledim. Eşim de konuşmada bana aynen katıldı. Dediğim gibi başta şaşırdı adam herhalde, ilk indiğimizde uzaktan uzaktan yürüdü ama sonra baktı ortada bir problem yok, normal davranmaya başladı. Dönüşte de kendiliğinden arkaya geçti. Şimdi size danışmak istiyorum, sizce herhangi bir şartta modern ya da geleneksel olalım, kayın pederi arka koltuğa oturtmak ayıp mıdır? Hani ben saygısız bir insan olmak da istemiyorum. Bir de kendi arabam eşimin arabası ayıramam tabi eğer ön koltuğa oturacaksam eşimin arabasında da ön koltuğa oturmaya devam ederim. (aslında bizim ailede şu anda hep böyle ama ben bir davranış değişikliği yaptığım için kimseye de ayıp etmediğimden emin olmak istiyorum)

Bana sorarsan arabayı sen kullan gerisine eşin karar versin kim nereye oturuyorsa otursun :3:

Ortada bir sorun yok, adam arkaya geçip oturmuş bunun lafını da etmemiş zaten. Neden bu kadar taktınız anlamadım ben?

Arkadaşım "neden bu kadar taktınız anlamadım ben" bu yapıcı bir yorum mu bu şimdi. Mesela diyebilirsin ki "aslında belli ki sorun yok, bence gerisini kafaya takmamalısın". Buraya konuyu açmak herkese istediği tarzda ukalalık yapma hakkı mı veriyor anlamadım ki ben.

Neden birbirine destek olmak isteyen kadınlar olarak daha destekleyici bir dil kullanmıyoruz? Birine yardımcı olmak, fikrini paylaşmak mı sizi tatmin eden yoksa laf sokup çıkmak mı?

Arkadaşım "neden bu kadar taktınız anlamadım ben" bu yapıcı bir yorum mu bu şimdi. Mesela diyebilirsin ki "aslında belli ki sorun yok, bence gerisini kafaya takmamalısın". Buraya konuyu açmak herkese istediği tarzda ukalalık yapma hakkı mı veriyor anlamadım ki ben.

Neden birbirine destek olmak isteyen kadınlar olarak daha destekleyici bir dil kullanmıyoruz? Birine yardımcı olmak, fikrini paylaşmak mı sizi tatmin eden yoksa laf sokup çıkmak mı?

Nasıl konuşacağımı size mi soracağım?
Ne var yazdığımda, hakaret mi var, dalga geçen ikon falan mı koymuşum?
Ortada sorun yok kafanıza neden taktığınızı anlamadım bu yüzden düzgün bir şekilde sordum. Sormaz olaydım...
Sorduğum soruda bile art niyet arıyorsunuz...
Laf sokmuşum, yok ukalalık yapmışım...
Bu kuruntulu halinizle daha çok sorun yaşarsınız. Ne haliniz varsa görün...

Son düzenleme:
Ön koltuğu kayınpeder kayınvalideye vermek saygı değildir.Vermemek de saygısızlık...
Ben olsam vermezdim.
Ben bir kere hamileliğimde verdim..
Arkaya oturdum.
Ay zaten karnım burnumda.Afakanlar bastı beni arkada.
Daral geldi böyle.
Baba burda bunaldım ben daraldım yer değiştirelim dedim.
Geç kızım sen nerde rahatsan dedi.

Ama ben genel olarak ön koltuğun evin hanımına ait olduğu görüşündeyim.
Konu sahibesi sen kaptırma bu ön koltuğu brunchsever kayınpedere.
Boşver arkada otursun o

Zaten arkada rahatsız oluyormuşsun.
Söylersin anlayışla karşılar bay modern.

Dip not : Kayınpederini tiye almam öfkelendirmesin seni.
Gördüm ki yorum yapan bazı arkadaşlara kızmışsın.
Yorumumda kızılacak bir yer yok diye belirtmek isterim.:31:

kayınpederın arabası ıse one esım arkaya kv ve ben oturuyoruz.bızım araba ıse kayınpeder gec kızım yerıne der benı one oturtur kv ve kp arkada kızımla oturur.allahaskına koltukla saygı yada modernlık mı olur.on koltuk sızın ıste esınızle oturacaksınız.ılerde cocuk olunca bebegınızde kucukse emın olun yalvarsalarda bebegınızı arkada bırakıp one gecmezsınız.

Arkadaşlar benim uyuyup uyanınca fikrim değişti. Aslında biraz da beni huzursuz eden şeyi anladım. Biz kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği ilk ülkelerden hatta belki ilk ülkeyiz. Bir çok konuda kadına değer veren bir yapımız var Türk kültürü de inancımız da bu şekilde değil mi aslında?Ama arada bir sürü yozlaşmalar oldu tabi. Dünyada hala kadınlar erkeklerle eşit saygı görmenin mücadelesini veriyor.Biz de toplum içinde iş hayatımızda hep eksik olmadığımızı kanıtlamaya çalışmıyor muyuz. En modern adam bile çıkıp ya kadınlar iş hayatında olmasın herşeyi bozuyorlar dediğinde çatıt çatır kavgamızı veriyoruz. Eksk değil pirçok yönde fazlayız bile çünkü sorumluluklarımız ağır. Daha çok öğütüp yetiştirmek zorunda kalıyoruz kendimizi. Peki neden kendi arabamızda kendi koltuğumuzu kendimize layık görmeyip karşıdaki erkek ve yaşı büyük diye ona verip arkaya geçiyoruz. Hani farketmez ikisine de binerim önemli olan yolu gtmek diyenler var. Ama kapısına onu almaya gidiyorsun sonra arabadan inip arkaya biniyorsun. Farketmezlik bir durum yok işte. Yaşerkil ve ataerkil bir davranış bu. Yaşın genç diye ve kadınsın diye eşinin yanının değil arkanın sana layık olduğunu düşünyorsun. Ben her yolda eşimin yanında gitmeliyim bunu farkettim. Mecazi anlamda da gerçek anlamda da. Osmanlıdaymış erkek önden yürür karısı onu arkadan takip eder. Biz onu bıraktık arabada yapmaya başladık. Ben eşimin arkasında ya da önünde değilim. Bu hayatta yan yanayız ve öyle olacağız. Başkasının arabasındaysak beraber yan yana arkaya bineriz. Kendi arabamızda beraber yan yana öne. Ne yaşım genç diye ne de kadınım diye eksiğim. Kv olduğunda öne geç demem gerekmiyorsa kp olduğunda da dememem lazım hem. Biz kadınlığımıza saygı duymuyorsak ötekinin duymasını nasıl bekleriz. Sonra elin emlakçısı bile ön koltuğu öne vermedim diye saygısızlık yapmışım muamelesi yapıyor. Yani ben ona ön koltuğu verip arkaya geçecem neden kadınım diye. İş bu boyutlara geliyor.

Buradan sonraki sayfaları okumadım. Ben de böyle düşünüyorum. Sadece sağlık problemi olduğu için bizim arabamızda babam arasıra (o da ayağı tutarsa) önde oturabilir. Yada kp ile eşim beraber gelmişse o önde ise arkaya geçerim,önde oturanı kaldırıp arkaya geçirmem. Uzun yolculukta kızım beni yanına isterse arkaya geçerim. Evet esneğim bu konuda ama ön koltuk önce benim, bunu biliyorum sadece...

herkesin kulturu ayibi normali cok farklidir
bence sen bisey yapmadan esine sor ne kadr abes kacar diye
sunuda farkettim, sen one oturdugunda kocamda beni onayladi demenden anliyoruzki abes bisey yok bu on koltuk konusunda

Aslında bu konuda da neden öyle düşündüğünü bilmek isterim. Neden kendi arabamda arkada gitmek bana koymasın. O benim ailemin bana yaptığı bir jest. Eşimin zaten arabası var. Ama ailem benim konforum, rahatlığım için o arabaya o kadar para vermiş bana hediye etmiş. Ben niye onun içinde arkada oturup midem bulanırken acaba onların yaptığı bu iyiliğin değerini bilmiyor muyum diye düşünmeyeyim. Ayrıyeten düşün ki senin bir çalışma masan ve koltuğun var. İçeri giren senden büyükse onu kendi koltuğuna alıp, misafir koltuğuna mı oturursun? Yani kayınpederin işyerinde odana gelse böyle mi yaparsın. Demek istediğim insan kendisinin olan bir eşyayı kullanırken bir büyüğü varsa huzursuz oluyor onun misafir için ayrılmış olan kısmını kullanıyor. Evde de bunu yapıyoruz, yemek masasında da. Ama bu garip değil mi, sen misafir değilsin ki. Bu defa geleneklerle mantığın arasında kalıyorsun. Arkadaşlar yanlış alamasın, altı üstü kırk yılda bir olan bir durum. Oturuver ne olavak dersin ama araba mevzusu sadece bir sembol. Şimd bunun etrafında diğer konulardaki çizgi de yavaş yavaş oturacak.

o zman sen öne otur.. sen kararını vermişsin aslında onay arıyosun..hatta sen kullan arabayı kocan yanına otursun, sonra değiş tokuş derken alışılır.. saygısızlık değil bu hakkın..
ben neden yapıyorum dersen benim kendi babam önde oturmayı sever ben o varken eşim kullanıyosa direkt arkaya giderim, o da arabayı kullanırken ben öne otururum annem arkaya:) kendi babamda dert etmediğimi k.pdrdede dert etmiyorum ..ve başka erkek kuzen filan olursada onalara devrediyorum önü, arkada hanımlarla sohbet ediyorum..saygı, sevgi vs derdi değil yani..daha mantıklı geliyo.

o zman sen öne otur.. sen kararını vermişsin aslında onay arıyosun..hatta sen kullan arabayı kocan yanına otursun, sonra değiş tokuş derken alışılır.. saygısızlık değil bu hakkın..
ben neden yapıyorum dersen benim kendi babam önde oturmayı sever ben o varken eşim kullanıyosa direkt arkaya giderim, o da arabayı kullanırken ben öne otururum annem arkaya:) kendi babamda dert etmediğimi k.pdrdede dert etmiyorum ..ve başka erkek kuzen filan olursada onalara devrediyorum önü, arkada hanımlarla sohbet ediyorum..saygı, sevgi vs derdi değil yani..daha mantıklı geliyo.

Canım konuyu yazarken kararsızdım ama arkadaşlardan görüşler geldikçe ve nedenlerini okdudukça benim de fikirlerim oturdu. Bir kaç sayfa önce artık kafam netleşti. Yine uğraşıp fikir verdikler için cevap yazdığım birkaç arkadaş oldu. Çok teşekkürler yorumlarınız için kafamın karıştığı ve nasıl davranacağımı bilemediğim bu durumda bana yardımcı olduğunuz için teşekkürler.

Arkadaşlar uğraşıp cevap veren herkese teşekkür ederim. Arada uyarılarıma alınan olmuş galiba. .Ben ne demek istediysem onu yazdım, ama yine de sürçi lişsan ettiysem affola.

bence ön koltuk arka koltuk olayı anlamsız, fark etmez yani
ama açıkcası kp olgun bi insan olsa, karı koca önde oturmanızı kendi talep ederdi

Back