• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sizce kendi arabamda ön yolcu koltuğunu kayınpederime vermeli miyim?

ben de kp olduğu zaman ön koltuğu ona bırakıyorum, ben arkaya geçiyorum, eşimin ailesi öyle gelini ezen bir hal sergilemez, şimdiye kadar onlardan bir saygısızlık ya da beni rahatsız eden bir davranış görmedim, o yüzden ben de onlara saygımı gösteririm her konuda. kp bazen öne oturur bazen bir bakmışım arkaya oturmuş, her ikimiz de oturuyoruz işte. sen de bazen öne otur bazen de koltuğu ona bırak eşitlik ve adalet olsun...

baştan beri ön koltuğu onlara verdiğin için adam bozulmuştur tabi.ben kendi adıma cevaplıyım ben veriyorum.kendi babamada eşimin babasınada hatta amcası dayısı falan büyük biri binerse onlara buyrun diyorum çoğu zaman ; aa hayır kızım eşinin yanına geç deselerde ben geçmem ve direk arkaya otururum bu bana göre bi saygıdır ama kayınvalim yada annem varsa ben öne eşimin yanıma annemde arkaya kızımın yanına geçer.
peki bu durum babanla olsaydı önemi geçerdin arkaya mı?

Yok bozulmadı canım. Hani art niyetim olmadığını anlayınca rahatı yerindeydi. Fakat dediğim gibi ben en doğru olanı yapmaya çalışıyorum. Bana göre kendi arabanda arkaya geçmek saçma. Eğer geçmemek genel anlamda çok garip karşılanıyorsa adama ayıp etmek istemem. Ama öyle bir durumda bile önde otursam ters karşılamaz öyle diyim. Fakat ben çizginin ötesinde bir taviz verdiğimde işler farklı olmaya başlıyor. İşte derdim burada her iki tarafa doğru da çizgiyi geçmemek.
Babam normalde ben eşimleysem arkaya geçer. Sen sormadan farketmemiştim bile çünkü ne o takar aramızda böyle birşeyi ne ben. Ama İstanbul gibi trafikli bir yerdeysek onun midesi benimkinden beter tutar. Direk öne geçer hatta bazen eşimden arabayı alıp kendisi kullanır :))) onda araba tuttu mu etkisi tüm gün sürüyor çünkü :)

ya ben bugüne kadar hiç bu araba mevzusunu takmamıştım. Hatta eşimin bir arkadaşıyla uzun yola gideceksek onlar sohbet etsin diye arkaya geçerdim ben, nasılsa onların birikmiş lafı oluyordu ben de arkada müzik dinliyordum. Kendi çalışanıma ön koltuğu verip arka koltukta lap top la uğraştığım oldu. Ama iş aile ve neyi nasıl yapmalı buna gelince takıldım. Çünkü hiç şu uygun olur mu bu böle olur mu diye davranmıyordum ben. Genelde içimden geldiği gibi davranırdım.

araba senın mı degil mi, ayıp olur mu olmaz mı dıye bakma.
benım yazdıklarında takıldıgım nokta; sen saygı gosterdıkce, köylu kızı muamelesı yapmaları.
kimseye hakettıgınden fazla deger vermeyeceksın. bunu zamanla ogrenıosun..
adam zaten bozulmamıs. bosver verme on koltugu. mide bulantın var. benı de tutar araba bende one otururum. kusayımmı arkada yani napıyım..
gecer sandım ama gecmıyor dersın. olur bıter.
saygının da ınce bı cızgısı vardır. mesela ananemden örnek vereyim; yengemın herseyı ona danısmasını ıster. anne yemege bu kadar tuz yeter mi, yada pilava bu kadar su kafi mi diye. herseyı soruncada aman bu gelınde hıc bısey bılmıo, hep bana soruyor der. sormasa neden sormuosun der. :D çatlak ya :D
saygı gosterıcem dıye herseyı onların ıstedıgı sekılde yapma. senınde bı seklın tarzın var sonucta.. bildigin gıbı yap. bılmedıgın bısey olursa da danış tabi. ben herseyı bılırım havalarına gırersen de arkandan laf ederler, her seyı onları sorup bısey bılmıomus gıbı yaparsan da. bıraz ona ozen göster.

Yok bozulmadı canım. Hani art niyetim olmadığını anlayınca rahatı yerindeydi. Fakat dediğim gibi ben en doğru olanı yapmaya çalışıyorum. Bana göre kendi arabanda arkaya geçmek saçma. Eğer geçmemek genel anlamda çok garip karşılanıyorsa adama ayıp etmek istemem. Ama öyle bir durumda bile önde otursam ters karşılamaz öyle diyim. Fakat ben çizginin ötesinde bir taviz verdiğimde işler farklı olmaya başlıyor. İşte derdim burada her iki tarafa doğru da çizgiyi geçmemek.
Babam normalde ben eşimleysem arkaya geçer. Sen sormadan farketmemiştim bile çünkü ne o takar aramızda böyle birşeyi ne ben. Ama İstanbul gibi trafikli bir yerdeysek onun midesi benimkinden beter tutar. Direk öne geçer hatta bazen eşimden arabayı alıp kendisi kullanır :))) onda araba tuttu mu etkisi tüm gün sürüyor çünkü :)

ya ben bugüne kadar hiç bu araba mevzusunu takmamıştım. Hatta eşimin bir arkadaşıyla uzun yola gideceksek onlar sohbet etsin diye arkaya geçerdim ben, nasılsa onların birikmiş lafı oluyordu ben de arkada müzik dinliyordum. Kendi çalışanıma ön koltuğu verip arka koltukta lap top la uğraştığım oldu. Ama iş aile ve neyi nasıl yapmalı buna gelince takıldım. Çünkü hiç şu uygun olur mu bu böle olur mu diye davranmıyordum ben. Genelde içimden geldiği gibi davranırdım.

cevap verdiğin için teşekkür ederim.aslında sorduğun sorunun cevabıda yazdıkların var bence içinden geldiği gibi davran yada kayınpederinle birlikte arabaya binceğin zaman;
buyur baba öne sen geç bakalım ne diyecek .
belki bu sırada onun davranışıda size karar vermenizde yardımcı olur.
benim bozuldu sanmam sizin ilk başta yanımda pek yürümedi filan demiştiniz ya ordan çıkardım.ama kayınpderiniz bunu olağan karşılıyosa sorun yoktur bence .içinizden geldiği gibi yapın ...

Eşiniz ya da sizin arabanız farketmez, ön koltukta kayınpeder ve eş oturmalı,Sürekli beraber seyehat edilmeyecekse bence bu böyle olmalıdır(saygı açısından).
Ama rahatsız iseniz bunu da belitmişsiniz ön koltukta oturmanızda sorun olmamalı,bir dahaki sefer yer verebilirsiniz(Sonucta onlar baba-oğul daha rahat ediceklerdir)

araba senın mı degil mi, ayıp olur mu olmaz mı dıye bakma.
benım yazdıklarında takıldıgım nokta; sen saygı gosterdıkce, köylu kızı muamelesı yapmaları.
kimseye hakettıgınden fazla deger vermeyeceksın. bunu zamanla ogrenıosun..
adam zaten bozulmamıs. bosver verme on koltugu. mide bulantın var. benı de tutar araba bende one otururum. kusayımmı arkada yani napıyım..
gecer sandım ama gecmıyor dersın. olur bıter.
saygının da ınce bı cızgısı vardır. mesela ananemden örnek vereyim; yengemın herseyı ona danısmasını ıster. anne yemege bu kadar tuz yeter mi, yada pilava bu kadar su kafi mi diye. herseyı soruncada aman bu gelınde hıc bısey bılmıo, hep bana soruyor der. sormasa neden sormuosun der. :D çatlak ya :D
saygı gosterıcem dıye herseyı onların ıstedıgı sekılde yapma. senınde bı seklın tarzın var sonucta.. bildigin gıbı yap. bılmedıgın bısey olursa da danış tabi. ben herseyı bılırım havalarına gırersen de arkandan laf ederler, her seyı onları sorup bısey bılmıomus gıbı yaparsan da. bıraz ona ozen göster.

Ya ewt zaten biz kv ile arkada otururken kv diyordu sen niye öne oturmuyorsun seni tutuyor diye. Kp le onun arasında muhabbeti geçse o bile der belki kızı çok araba tutuyordu diye.
Bu köylü kızı muamelesi yeni başladı niyeyse. Önceleri süperlerdi ama benim kp ile tarih felsefe fiizk konularında konuşmalarım oldukça, onlar benim ailemin de yurtdışına gidip geldiğini ya da güzel yerleri bildiklerini ve sık böyle şeyler yaptıklarını gördükçe nedense benim kv değişti. Normalde insanlarda bu tür şeyler aramam gerçekten, ama bakışları falan bir acayipti kp bile anlayıp gülüyordu. Hele bizimkiler abd ye gidiyorlarmış dediğimde kadın resmen fır döndü evin içinde. Söylemeyecektim ama bizimkiler yanımda aradı onlar da anlayıp sordular. Sonra benim kv kıvranmaya başladı nedense. Ondan sonra başladı bana o muameleleri yapmaya. İlk zamanlar kp farkındaydı gülüyordu falan sonra o da bir acayip davranmaya başladı. Sanırım anladılar bozulduğumu şimdi düzeldiler ama ben de dikkat etmek istiyorum. Çünkü insan birisinden soğudu mu soğuyor. Bir daha öyle olmaya başlarlarsa iyice kalbim kararacak onlara karşı.

bir ayıp etmemişsin. modernler sonuçta :-) geç bile kalmışsın.
ne olacak ki araba senin veye eşinin farketmez. ön koltuk eşe aittir.
benim kayınvalidem bu konuda çok özenli davranmıştı.

ön koltuk için o kadar uzun konuyu okuyamadım başlığa cevap yazıyorum. ben olsam veririm.

simdiye kadar hic dert etmedim ön arka koltuk diye,nereye oturursam oturuyum araba gidecemiz yere gitmiyormu :9:

Herkesin kültürel terbiyesi farklıdır yetiştiği ortama göre , sizin aldığınız kültürel terbiyede "ön koltuğun büyüklere bırakılması " (kp kv demiyorum,genelliyorum) kabul gören bir davranış ise bırakın onların kültürünü, kp yi kv yi, otursunlar ön koltuğa, kapılarını da siz açın hatta,bir küçümserler iki küçümserler ,zaten bu davranışı yapan bir hanım mutlaka diğer davranışlarıyla da destekler nezaketini, böyle bir kural tabii ki yok,şart yok, mecburiyet yok, yapmayana asla yanlış yapıyor denemez, karar size kalmış tabii ki.sevgiler..

Arkadaşlar buradan anladığım kadarıyla ön koltuğun gerçekten saygıyla ilgili bir boyutu var. Zaten eşimle kayınpederimin iyi anlaştığını görmeyi seviyorum (ailesine değer vermesi eşimin hoşuma gidiyor aslında). E düşününce kayınpederimin de böyle bir beklentisi yok ama yapınca hoşuna gidiyor. O zaman biraz araba tutması bir şey değil aslında. Esasında beni esas kıllandıran eşimin ailesinin son zamanlardaki tutumuydu. Bunu değiştirmenin belki başka yollarını bulurum. Ama ben saygıda kusur etmeyim, içim de huzurlu olsun :)

Genel olarak söylüyorum, canın nasıl istiyorsa öyle davran. Herkesin doğruları kendinedir. Herkes her dakika şıkır şıkır olmak zorunda değiliz, bazen eşofman insanı oluruz. Penye pijamamızın altına terlik giyip markete kadar gitmek isteyebiliriz :1: Spor sa iyi birşeydir, bu konuda insanlar birbirini teşvik etmeli ama aşağılayarak değil. Bu konu sadece kişinin kendini ilgilendiren birşey. Birde onların köylü bulduğu konular belkide sizin doğrularınızdır, samimiyetinizdir, kişiliğinizdir. Buna saygı duymaları gerekiyor.

Benim de en sinir olduğum şeydir ön koltuk arka koltuk kavgası. Ben genellikle eşimin erkek arkadaşları ya da akrabaları olursa onlara öne oturun der arkaya geçerim, kendi babama da aynısını yaparım ama genellikle bana sen otur denir, bazen öne bazen arkaya otururum. Biz arabamızı eşimle birlikte aldık, farkettim ki her zaman bekar kaynımın arabasında arkaya oturan kayınvalidem, bizim arabada direk öne oturuyordu. Ben de ondan sonra izin vermedim öne oturmasına. Artık oğullarının evlendiğini ve ayrı bir yuva kurduğunu idrak etsinler ve gelinlerini rakip olarak görmesinler. Bence gelinler saygıdan öne oturmayı teklif etseler de büyüklerin sen otur kızım demesi lazım, ondan sonra öne ya da arkaya oturmuşsun çok fark etmez.

ben kp varken direkt arka koltuğa otururum bişey demeye bile gerek görmem.ama kv varsa öne otururum eşinin yanına otur der arkaya geçer.

sizde içinizden ne geliyosa onu yapın.rahat olun.böyle şeylerede takılmayın...madem rahat bie aile.sizde rahat olun.ne güzel.

arabamızda eşimin yanında otururum kimseye de vermem

bir kaç sefer kayınvaldeme verdim,geç otur anne sen öne dedim
kadıncagız garipsedi,sen otur kızım dedi
kayınbabamda aynı sekilde
ki benim kayınvaldem kayınbabam gayette tarlasında bahcesinde uğrasan insanlardır
kayınvaldeme brunch desem, buyur kızım ne dedin der
ama böyle seyleri, eşimle benim aramama girmemek adına,evliliğimize saygıları adına asla konusmazlar da umursamazlar da

ben diğer konunuza da demiştim
sizinkiler görgüyü batılılığı brunch yapmakla falan olan bir sey sanıyorlar
çünkü onun dısında anlatttığınız hersey gayet bagnaz bir aile yapısı gibi gözüküyor

Arkadaşlar benim uyuyup uyanınca fikrim değişti. Aslında biraz da beni huzursuz eden şeyi anladım. Biz kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği ilk ülkelerden hatta belki ilk ülkeyiz. Bir çok konuda kadına değer veren bir yapımız var Türk kültürü de inancımız da bu şekilde değil mi aslında?Ama arada bir sürü yozlaşmalar oldu tabi. Dünyada hala kadınlar erkeklerle eşit saygı görmenin mücadelesini veriyor.Biz de toplum içinde iş hayatımızda hep eksik olmadığımızı kanıtlamaya çalışmıyor muyuz. En modern adam bile çıkıp ya kadınlar iş hayatında olmasın herşeyi bozuyorlar dediğinde çatıt çatır kavgamızı veriyoruz. Eksk değil pirçok yönde fazlayız bile çünkü sorumluluklarımız ağır. Daha çok öğütüp yetiştirmek zorunda kalıyoruz kendimizi. Peki neden kendi arabamızda kendi koltuğumuzu kendimize layık görmeyip karşıdaki erkek ve yaşı büyük diye ona verip arkaya geçiyoruz. Hani farketmez ikisine de binerim önemli olan yolu gtmek diyenler var. Ama kapısına onu almaya gidiyorsun sonra arabadan inip arkaya biniyorsun. Farketmezlik bir durum yok işte. Yaşerkil ve ataerkil bir davranış bu. Yaşın genç diye ve kadınsın diye eşinin yanının değil arkanın sana layık olduğunu düşünyorsun. Ben her yolda eşimin yanında gitmeliyim bunu farkettim. Mecazi anlamda da gerçek anlamda da. Osmanlıdaymış erkek önden yürür karısı onu arkadan takip eder. Biz onu bıraktık arabada yapmaya başladık. Ben eşimin arkasında ya da önünde değilim. Bu hayatta yan yanayız ve öyle olacağız. Başkasının arabasındaysak beraber yan yana arkaya bineriz. Kendi arabamızda beraber yan yana öne. Ne yaşım genç diye ne de kadınım diye eksiğim. Kv olduğunda öne geç demem gerekmiyorsa kp olduğunda da dememem lazım hem. Biz kadınlığımıza saygı duymuyorsak ötekinin duymasını nasıl bekleriz. Sonra elin emlakçısı bile ön koltuğu öne vermedim diye saygısızlık yapmışım muamelesi yapıyor. Yani ben ona ön koltuğu verip arkaya geçecem neden kadınım diye. İş bu boyutlara geliyor.

ben kp varken direkt arka koltuğa otururum bişey demeye bile gerek görmem.ama kv varsa öne otururum eşinin yanına otur der arkaya geçer.

sizde içinizden ne geliyosa onu yapın.rahat olun.böyle şeylerede takılmayın...madem rahat bie aile.sizde rahat olun.ne güzel.

Neden kadınsa arkaya erkekse öne. Ben de bunu anlamıyorum. Neden biz kadınız diye kendimizi bir kademe aşağıda hissediyoruz. Bunu biz kendimize layık görüyorsak kimseden bize saygı beklemeyelim.

Benim de en sinir olduğum şeydir ön koltuk arka koltuk kavgası. Ben genellikle eşimin erkek arkadaşları ya da akrabaları olursa onlara öne oturun der arkaya geçerim, kendi babama da aynısını yaparım ama genellikle bana sen otur denir, bazen öne bazen arkaya otururum. Biz arabamızı eşimle birlikte aldık, farkettim ki her zaman bekar kaynımın arabasında arkaya oturan kayınvalidem, bizim arabada direk öne oturuyordu. Ben de ondan sonra izin vermedim öne oturmasına. Artık oğullarının evlendiğini ve ayrı bir yuva kurduğunu idrak etsinler ve gelinlerini rakip olarak görmesinler. Bence gelinler saygıdan öne oturmayı teklif etseler de büyüklerin sen otur kızım demesi lazım, ondan sonra öne ya da arkaya oturmuşsun çok fark etmez.

Erkekseler öne otururrlar lafı yine bana battı. Kadınız diye eksik değiliz arkadaşlar bunu önce biz anlamalıyız. Ama benim ailemde şöyledir belki kalabalık bir yere gidiliyordur belki bir kaç araba ya da tek gidiliyordur. Arabada oturuş şekli birbirinden çekinecek iki kişinin yan yana oturtulmayacağı şeklindedir. Atıyorum yakın akraba olmayan bir erkek var arabada bir de kızkardeşim var dyelim, kız kardeşim öne oturtulur erkek arkaya diğer erkeklerle. Ya da o erkek kişi diğer kadınlarla arabaya binecek kadınlar arkaya oturur erkek yaşı genç olsa bile öne. Yani bizde statü meselesi değil de daha çok ihtiyaçtan kim nereye oturacak ayarlanır. Onun dışında abimin mesela özel bir durumu var(zihinsel) ben onu hep öne oturturum çünkü sinirleri geriliyor arkada. Ya da bizim gelin bana çok şaşırır ben hemen arkaya geçerim (yaş olarak büyük olmama rağmen) ama orada çocuklarla oynamak istiyorumdur farkında olmadan arkaya geçmişim. O öne oturur. Ama protokol düşünüp bir davranış yapılıyorsa o zaman şunu düşünmem gerekiyor diye düşünüyorum. Benim yerim eşimin yanıdır. Arkada da otursak, önde de.

bu konu daha önceleri defalarca tartışıldı.herkesin görgüsü,geleneği farklıdır ona göre davranır.siz de size ne yakışıyorsa onu yapın:34:

ben yalnız şuna takıldım.aileniz size araba aldı diye niye arkada oturmanızı yadırgasın.madem bu kadar hassaslar bu konuda hep eşiniz kendi arabasını kullansın.kayınpederinizi de gönül rahatlığıyla öne oturtursunuz o zaman:34:

Neden kadınsa arkaya erkekse öne. Ben de bunu anlamıyorum. Neden biz kadınız diye kendimizi bir kademe aşağıda hissediyoruz. Bunu biz kendimize layık görüyorsak kimseden bize saygı beklemeyelim.

konuyu ne kadar da derin ele almışsınız ben hiç bu açıdan düşünmedim düşünmeye gerek bile görmedim.

benim konum kadın erkek olayı değil.ben annemede babamada aynı şeyi yaparım.yaşça çok çok büyükler.böyle gördüm çevremden.koca adamın koca göbeğiyle arkada sıkış sıkış gitmesi bana garip gelir.kaldı ki ben ona ön koltuğu verdim die ben erkeğim die böbürlenecek kadar saçma düşüneceğini hiç sanmıyorum.

hamileyken kp bana yemek yaptı o zaman ben erkeğim gelinime neden yemek hazırlayayım demedi.herşey karşılıklı.fazla detaya girmek gereksiz.önemli olan anlaşmak.

Back