• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sizce kendi arabamda ön yolcu koltuğunu kayınpederime vermeli miyim?

123ok123

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
2 Mayıs 2012
125
0
26
Ankara
Arkadaşlar size bir konuda danışmak istiyorum. ben şimdiye kadar kp ve kv e fazlaca saygılı oldum. Bu biraz da neyi nasıl yapacağımı bilemeyince eh hadi saygıda kusur etmeyim şunu da yapim bunu da yapim dememden oldu. Benim ailem klasik bir Türk ailesi. Hani küçüklerini korumak büyüklerini saymak falan şeklinde. Annemin kuşak genelde arabaya büyük oturacağı zaman ön koltuğu ona verirdi. Ama bazen yaparlardı bazen yapmazlardı. Şart değildi yani. Yeni nesilde ise yok böyle birşey.
Benim eşimin ailesi ise kültür olarak Türk değil de biraz batı kültüründe bir aile. Yani hani kızla çocuk önce beraber yaşar, birkaç yıl sonra evlenir falan. İşte tek taşla evlilik teklif edilir, kız babanın kolunda salona girer damada teslim edilir şeklinde. Başka bir dine mensup değiller dindaşız ama aile kültürü batıya yakın işte. Ben bu aileye ilk girdiğimde neyi nasıl yapacağımı bilmiyordum. Başta beraber denize girmek bile garip geliyordu ama girdiğin aileye uyum sağlıyorsun. Yeri geliyor Kp le veya damatla aynı ortamda bikiniyle takılıyorsun falan. Lafı uzatmak istemiyorum ama kültür karmaşası yaşadığımı, çoğu zaman nerde nasıl davranacağımı bilemediğimi anlatmak istiyorum. Sonra başka konularda kendilerine has geleneksel tutumları var. Ama bilemiyorsun batı tarzı mı geleneksel davranacaksın yoksa Türk tarzı geleneksel mi. İnsanın bir kafası karşıyor yani. Ben dolayısıyla her türlüsünden saygı göstermeye özen gösterdim. Birlikte tatil yapılıyor hadi kırmıyorsun, her pazar brunch ıydı OK. Anne baba diye sesleniyorsun, ailenin yanına gideceğin zaman suratlar dönüyor bir açıklama yapma gereği duyuyorsun. Öyleydi böyleydi derken baktım benim kv sazı eline almaya başladı. Bana bir köylü kızı muamelesi yapılmaya başlandı. Hani gelinsin ezileceksin sanki. Bakışlar falan bir yargılayıcı, ona buna kusur bulucu hale geldi. Kendileri ise süper modern, herşeye de ayak uydurmanı bekliyorlar. Orada onu yerine getirmeye çalışıyorsun. Her akşam o yemekti bu yemekti giyinmesiydi süslenmesiydi. Yok spora gidiyor musun niye bunu disiplin haline getirmiyorsun, kaşındı maniküründü her daim tam takır değilsen göze batıyorsun, ha bir de sözde eşim erkek kardeş ama evdeki kadın dominantlığında zaman zaman ezildiğini görüyorum o bi asabımı bozuyor birşey demiyorum tabi. Ama diğer tarafta görümce kaynana oluyorlar başıma. Nasıl diyim burada ayrıntılara giremiyorum tabi ama insanlara beklemedikleri bir saygı gösterince ne oldum delisi olurlar ya biraz öyle olmaya da başladılar. Bir çok konuda kendimi baskı altında hissetmeye başladım ve artık yavaş yavaş ben de çizgimi oturtmam gerektiğini farkettim. Çünkü benim çizgi koymadığım yerde herşey çorba olmaya başladı, onların da beklentilerine karşılık vermeye çalışmaktan ben yoruldum.
Yaptığım değişiklikler arasında şu da var; şimdiye kadar ben arabayla bir yere gideceksek ön koltuğu kp e verirdim. Hani saygıdan. Beni araba arkada çok tutardı ama yine de öyle yapardım. Hatta eşim genelde benim arabamı alırdı - ailemin bana verdiği araba- ben kendi arabamda arka koltukta giderdim. Baktım olmuyor; hem ben huzursuzum hem düşündüm bizimkiler görse ağırlarına gider niye bizim kız bizim verdiğimiz arabada midesi bulana bulana arkada gidiyor diye -düğün boyunca da modern oldular bizimkileri burunlarına koymadılar - hem de ben bu tür şeyler yaptıkça bana köylü kızı muamelesi iyice artıyor. Geçen gün yine beraber çıktık ben arabadan inmedim. Kp bir yeltendi baktı ben öndeyim arkaya geçti. Başta afalladı tabi yüzü döndü, ben döndüm gülümseyerek "rahat mısınız koltuğu öne alayım mı" falan dedim. Sonra da "kusura bakmayın çok soğuktu kalkıp karşılayamadık, biraz kırıklık var dikkat etmeye çalışıyorum" diye ekledim. Eşim de konuşmada bana aynen katıldı. Dediğim gibi başta şaşırdı adam herhalde, ilk indiğimizde uzaktan uzaktan yürüdü ama sonra baktı ortada bir problem yok, normal davranmaya başladı. Dönüşte de kendiliğinden arkaya geçti. Şimdi size danışmak istiyorum, sizce herhangi bir şartta modern ya da geleneksel olalım, kayın pederi arka koltuğa oturtmak ayıp mıdır? Hani ben saygısız bir insan olmak da istemiyorum. Bir de kendi arabam eşimin arabası ayıramam tabi eğer ön koltuğa oturacaksam eşimin arabasında da ön koltuğa oturmaya devam ederim. (aslında bizim ailede şu anda hep böyle ama ben bir davranış değişikliği yaptığım için kimseye de ayıp etmediğimden emin olmak istiyorum)

Aslında ön koltuğu büyüğe sunmak da bir tür geleneksel eylem olduğundan 'modern ötesi' olan kayınpederinizin bunu anlayışla karşılaması gerektiğini düşünüyorum. Sağlık probleminiz de var madem bence önde oturmalısınız.

öncelikle ben kendi adıma cvp veriyim, benim de kp ön koltuğa oturur, ben arka koltukda giderim o olduğu zaman.. diğer türlüsü bana çok garip gelir..
cnm sende madem böyle bişey yapacaktın en başından yapsaymışın keşke...
sonradan ortaya çıkan bişey olduğu için, adamın tuhafına gider tabi... bu konuda nasıl alıştırdıysan, öyle gitmeliydi bence

öncelikle ben kendi adıma cvp veriyim, benim de kp ön koltuğa oturur, ben arka koltukda giderim o olduğu zaman.. diğer türlüsü bana çok garip gelir..
sonradan ortaya çıkan bişey olduğu için, adamın tuhafına gider tabi... bu konuda nasıl alıştırdıysan, öyle gitmeliydi bence

Ya o gün çok soğuk olduğu için ve ben daha yeni antibiyotiği bıraktığım için henüz tam olarak değişiklik yaptım sayılmaz. O yüzden son bir kez buradan yazıp emin olayım istedim. Benim de içim çok rahat etmedi. O yüzden bir dahakine tam emin olmak istiyorum. Bir öyle bir böyle yaparsam ayıp olur tabi ki.

Peki cnm kv sen eşin olsan yine kv mi oturur öne.Bu ön koltuk olayını tam anlamak için soruyorum.

Aslında ön koltuğu büyüğe sunmak da bir tür geleneksel eylem olduğundan 'modern ötesi' olan kayınpederinizin bunu anlayışla karşılaması gerektiğini düşünüyorum. Sağlık probleminiz de var madem bence önde oturmalısınız.

hımm... Geleneksel olarak öyle olması gerekir diyorsun ama... Ya ben işte saygısızlık yapmak istemiyorum. Ama onların beni ekstra ezik görüp üstüme gelmesini de istemiyorum. denge kurmak istiyorum yani. O yüzden bu kadar önemsedim bu koltuk işini.

yaaşın kaç arkadaşım?? yanlış anlama ama bu kadar küçük bişeyi sorun ettiğine göre biraz yaşın küçük yaani o senin büyüğün kocanla yalnızken otur öne ama babası varken bi görgü kuralı giibi bişey yani edeptir otursun asdsam kuma gibi niye bu konuyu d ert ettin kendine Allah basa dert vermesin:52:

cnm senin de için rahat değil anlaşılan...
iyisi mi boşver, her zaman sizin arabada yolculuk etmiyo nasıl olsa...
sonradan tüh öyle yapmasa mıydım, ayıp mı oldu diye düşüneceğine, nasıl geldiyse öyle gitsin bence

araba koltuğundan saygı duyulmayı bekleyen toplum olmamız çok garip saygı bunlarla mı oluyor

kimseye kaptırma o koltuk senın.

yaaşın kaç arkadaşım?? yanlış anlama ama bu kadar küçük bişeyi sorun ettiğine göre biraz yaşın küçük yaani o senin büyüğün kocanla yalnızken otur öne ama babası varken bi görgü kuralı giibi bişey yani edeptir otursun asdsam kuma gibi niye bu konuyu d ert ettin kendine Allah basa dert vermesin:52:

Allah sana da dert vermesin uğraşıp yazmışsın arkadaşım. Hoşuna gidiyor anlaşılan laf sokmak.

Araba kullanmaktanda arabayla seyahat etmektende nefret etmis bikmis biri olarak one kim oturursa otursun umrumda olmaz.Ama arac kalabaliksa arkada sikismakta hosuma gitmiyo oyle durumlarda onde otururum.

ilk başta bende arka koltuğa geçiyordum ama şimdi olsa asla geçmem. Aslında çok da önemli değil ama böyle yaptığın jestler karşındakine göre şekillenir karşındaki aile senin mütevaziliğini enayi birşey bilmiyor deyip ipleri eline alabilir.

madem bu kadar sosyeteler anlarlar kadının kocasının yanında önde oturması gerektiğini..bence devm önde oturmaya midem bulanıyo geçer diye düşündüm ama alışamadım de salla gitsin alışır..Sonuçta bir sebebin var yoksa araba benim arkada oturuyorum vs. dert etme edilcek bişey değil..
hee bu arada babam,kpederim bende ön koltuğu onlara bırakırım..hiç gocunmam hoşuma gidior aksine ilk zmn k.p yok otur dedi olmaz dedim artık benim dememi beklemiyo direkt öne kuruluyo:)

araba koltuğundan saygı duyulmayı bekleyen toplum olmamız çok garip saygı bunlarla mı oluyor

kimseye kaptırma o koltuk senın.

Ya işte ewt canım. Denge kurmak zorunda kalıyorsun, öyle yapsam ayıp olur mu böyle yapsam olur mu? Hadi ince düşündün herşeyi layığıyla yapmaya çalıştın bu defa da kaldıramayıp üstüne gelmeye başlıyorlar. Kendi ailen olsa iki gerilir bir sarılır barışırsın oh herşey yolunda. Dışarıdan tanıdığın olsa az görüşürsün ya da görüşmezsin, kafan uyuyorsa takılırsın olur biter. Ama eşinin ailesi olunca herşeyi kararında yapman gerekiyor, hiçbirşeyi açık konuşamıyorsun. Sürekli de bir aradasın. Allahtan bu siteyi keşfettim arkadaşların yorumlarıyla daha rahat karar verebiliyor insan. E gidip başkasıyla da konuşamıyorsun ki, ne de olsa ailen yine de onlara biri bişey dese canın sıkılır:) bu aile olma ama olamama garip bişey ya...

Allah sana da dert vermesin uğraşıp yazmışsın arkadaşım. Hoşuna gidiyor anlaşılan laf sokmak.

yok hayır aslında kimseye laf sokmaktan hoslanmam ama bizim bi gelinimiz var yası kücük dert ettiğin seyi oda sormstu bana onu anımsattın ..belli ki kendi icinede sindirememişsin bu durumu sorunda bile bu cevap var onu anlatmak istedim ama yanlış ifade ettim galiba haklısın zor bi aileyle aile olmaya çalışıyorsun hersyi dert etmen normal yani art niyetli deilim

Son düzenleme:
baştan beri ön koltuğu onlara verdiğin için adam bozulmuştur tabi.ben kendi adıma cevaplıyım ben veriyorum.kendi babamada eşimin babasınada hatta amcası dayısı falan büyük biri binerse onlara buyrun diyorum çoğu zaman ; aa hayır kızım eşinin yanına geç deselerde ben geçmem ve direk arkaya otururum bu bana göre bi saygıdır ama kayınvalim yada annem varsa ben öne eşimin yanıma annemde arkaya kızımın yanına geçer.
peki bu durum babanla olsaydı önemi geçerdin arkaya mı?

madem bu kadar sosyeteler anlarlar kadının kocasının yanında önde oturması gerektiğini..bence devm önde oturmaya midem bulanıyo geçer diye düşündüm ama alışamadım de salla gitsin alışır..Sonuçta bir sebebin var yoksa araba benim arkada oturuyorum vs. dert etme edilcek bişey değil..
hee bu arada babam,kpederim bende ön koltuğu onlara bırakırım..hiç gocunmam hoşuma gidior aksine ilk zmn k.p yok otur dedi olmaz dedim artık benim dememi beklemiyo direkt öne kuruluyo:)

Aslında bu konuda da neden öyle düşündüğünü bilmek isterim. Neden kendi arabamda arkada gitmek bana koymasın. O benim ailemin bana yaptığı bir jest. Eşimin zaten arabası var. Ama ailem benim konforum, rahatlığım için o arabaya o kadar para vermiş bana hediye etmiş. Ben niye onun içinde arkada oturup midem bulanırken acaba onların yaptığı bu iyiliğin değerini bilmiyor muyum diye düşünmeyeyim. Ayrıyeten düşün ki senin bir çalışma masan ve koltuğun var. İçeri giren senden büyükse onu kendi koltuğuna alıp, misafir koltuğuna mı oturursun? Yani kayınpederin işyerinde odana gelse böyle mi yaparsın. Demek istediğim insan kendisinin olan bir eşyayı kullanırken bir büyüğü varsa huzursuz oluyor onun misafir için ayrılmış olan kısmını kullanıyor. Evde de bunu yapıyoruz, yemek masasında da. Ama bu garip değil mi, sen misafir değilsin ki. Bu defa geleneklerle mantığın arasında kalıyorsun. Arkadaşlar yanlış alamasın, altı üstü kırk yılda bir olan bir durum. Oturuver ne olavak dersin ama araba mevzusu sadece bir sembol. Şimd bunun etrafında diğer konulardaki çizgi de yavaş yavaş oturacak.

yok hayır aslında kimseye laf sokmaktan hoslanmam ama bizim bi gelinimiz var yası kücük dert ettiğin seyi oda sormstu bana onu anımsattın ..belli ki kendi icinede sindirememişsin bu durumu sorunda bile bu cevap var onu anlatmak istedim ama yanlış ifade ettim galiba haklısın zor bi aileyle aile olmaya çalışıyorsun hersyi dert etmen normal yani art niyetli deilim

Hı ben de şu ortalığı karıştırıp geçip kenara kıs kıs gülenler vardır ya. Öyle birşey sandım. Yok ben de anlamaya çalışıyorum işte, inanılmaz farklılıklar var öyle yapsam ters oluyor böyle yapsam ters tepiyor. Bu bir sembol aslında bu konuda çizgimi anlarsam diğer konular da bunun etrafında şekillenecek. Bazı arkadaşlar kp bozuldu sanmışlar. Hayır bozulmadı. Normal karşıladı, ama ben en doğrusunu yapmaya çalışıyorum. Onlar da bilmiyorlar ki ,kim nasıl davranacak çizgi nerede. Bu defa ya onlar beni rahatsız edecek birşey yapıyor ya ben onları. En iyisi ben kendi çizgimi koyayım öyle böyle derken oturur zaten. Yoksa kimseyle çatışmak kimseyi üzmek istemem.

canım eğer başta eşinin ailesini anlatmasaydın,sadece bir koltuk olayı der geçerdim..
fakat sen kendi ailenle,eşinin ailesi nin hayata bakışında sıkışıp kalmışsın...
arkadaşların bazılarına komik gelmiş sanırım ama bence zor bir durum..sen başlığı yanlış açmışsın gibi geldi bana..

koltuk konusunda da,her konuda da sen nasıl rahat hissediyorsan öyle yap..saygı senden bişey eksiltmez.ama kendini ezdirme..yani mesela örnek vermişsin;onlar hep beraber denize giriyorlar demişsin,senin kafana uymuyorsa herkesle birlikte girmek, girme..ama rahatsan da günün tadını çıkar..
evet onların hayat tarzı farklı, ama seni görüp beğendiklerinde ne isen ,nasıl için rahatsa öyle davran,sınırlarını çiz..önce yadırgarlar belki ama sonra saygı duymalılar...onlara benzemeye çalıştıkça hep yarım kalırsın....adın hep biz adam ettik şeklinde anılır..

senin terbiyen koltuğu ver diyorsa ver...için rahat olsun.onlar giyim ,kuşam,manikürü,pedikürüyle övünedursun senin vicdanın nasıl rahatsa öyle davran!!

Bir erkek varsa yanımda kendi arabamda ya da başkasının arabasında, yaşı hiç farketmez, daima öne oturmasından yanayım.
Bu benim huyum tabi, hatta araba kullanabilecek yetiye sahipse anahtarı veririm.
Niye ben kullanayım onca stresle uğraşayım ya da önde oturarak çeşitli tehlikelere ben göğüs gereyim...
Sadece kendimi düşünerek koltuğumu da anahtarı da veririm.:52:
Arkada yayıla yayıla yolculuğumu yaparım.

Başıma böyle gelen bir olay var da, trafikte sürüş esnasında önde benim olduğum görülünce, erkeğin kapısını açmayı yemedi gözü herhalde magandanın, benim olduğum taraftan bir hamlede bulundu.
Bu da bana ders oldu, ne erkek varken öne otururum ne de kilitlemeyi bir daha unuturum...

Back